5 overtuigende redenen om met een moestuin te starten

Moestuin vrienden

Deel dit artikel met iedereen met een hart.  Meer moestuin leidt tot een beter leven …

5 overtuigende redenen om met een moestuin te starten

Inleiding

5 redenen om een moestuin te starten ??? Onze grootouders en hun voorouders stelden deze vraag niet.  Het was logisch dat je je eigen groenten kweekte.  Had het internet bestaan in de jaren voor 1960 en was ik 50 jaar jonger geweest, dan was de titel van dit artikel: “Wat zijn de redenen om geen moestuin te hebben”.  Na de tweede wereldoorlog was eten schaars en had iedereen een moestuin.

Moestuin vroeger

Eind de jaren 50 ontstonden de grote warenhuisketens zoals GB (België) en Hema (Nederland).  Voedsel kwam niet langer meer uit de moestuin maar lag in de winkel.  Mijn ouders zijn getrouwd in 1962, zowel mijn vader als mijn moeder komen uit een familie met een grote moestuin.  Het ganse gezin was betrokken bij de moestuin, mijn ooms en tantes praten er nog over.  In ons gezin (één generatie later) is nooit een zelf geteeld gewas op tafel gekomen, wij gingen naar de Maxi GB in Waregem … met de auto.  Als kind kende ik wel nog de lokale boer die met een grote kar zijn seizoensgroenten deur en deur kwam verkopen.

groentenkar

Hij had een luidspreker op zijn kar waarbij hij in rijmvers zijn groenten aanprees, zalig was dat.  Alle vrouwen stormden met de “portemonnee” onder de arm naar buiten en stonden te babbelen rond de ‘groentenkar’.  Geleidelijk aan kon de rijmende groentenventer niet meer concurreren met de supermarkten door de globalisering van onze economie.  Betere transport mogelijkheden, betere technologie en betere communicatiemiddelen hebben ervoor gezorgd dat de luidspreker op zijn ‘groentenkar’ op een dag voor goed zweeg …

Hier zijn 5 redenen om een moestuin te houden, ook al liggen er groenten in iedere winkel.

1. Moestuin groenten smaken beter

verse-groenten

Hoe komt het toch dat onze eigen groenten beter smaken dan die uit de winkel ?  Voor mij bestaat het antwoord uit meerdere delen.

 • Een eerste reden waarom je eigen groenten lekker zijn is de versheid en de rijpheid.  De groenten of het fruit dat je zelf kweekt, oogst je rijp en uiteraard kraakvers.  Tot het laatste ogenblik bleef de groente in de grond of aan de plant.  Uit studies blijkt dat zelf gekweekte groenten meer natuurlijke suikers en meer anti-oxidanten bevatten.  Groenten die gekweekt worden voor de supermarkt worden geoogst voor ze rijp zijn en rijpen nog tijdens het transport of in grote koelcellen waar ze bewaard worden om later te verkopen.  Vroegrijpe groenten zijn saaier.
 • Wat meer smaak oplevert bij zelf gekweekte biologische groenten is de voeding.  Organische meststof (compost, humus, organische mestkorrels, …) bevat veel meer mineralen, mineralen (calcium, Magnesium, mangaan, koper, ijzer, …)  die ze doorgeeft aan de plant.  Een traditionele landbouwer sproeit zijn land elk jaar dood met herbiciden en voedt zijn groenten met kunstmest.  Hierbij ligt de aandacht heeft op de grootte en het gewicht van groenten dan aan smaak.  Groenten worden meestal per (kilo)gram verkocht, niet per smaakeenheid.  De voedingsindustrie past zich aan de winst die de groenten opleveren.  Ook al is winst hier relatief.  Voor de industrieel gekweekte gewassen krijgen de boeren dan nog vaak te weinig.
 • Massaproducenten kiezen hun rassen niet altijd op basis van smaak, de  logistieke en financiële belangen nemen vaak de bovenhand.  De aardappelen moeten kilometers vervoerd kunnen worden met een vrachtwagen en komkommers moeten in een houten bak met spcifieke afmetingen kunnen passen.
2. Een moestuin geeft je lichaam en geest kracht

Biologisch moestuinieren geeft je beweging.  Je kiest zelf het niveau van je fysiek werk.  Je kunt spitten maar je kunt ook een woelvork gebruiken of een gemotoriseerde tuinfrees.  Je kunt je uitleven met water aan te sleuren, maar je kunt ook een mulchlaag aanbrengen waardoor je minder water moet geven of je werkt met een bewatering met een druppelsysteem.  Je bent ook vaak onderweg met je kruiwagen, dus je kunt eigenlijk je eigen fitness programma samenstellen in de moestuin.  Ook geeft zelf voedsel kweken onze geest heel veel voldoening.  Eten kweken zin in onze genen en dat voel je  Een gezonde geest in een gezond lichaam.

moestuin-fitness

3. Zelf groenten kweken is basiskennis

Hoe kun je respect aanleren als je niet bewust weet wat je eet.  Respect voor dieren, groenten, de natuur, eten en ook mensen ontwikkelen is moeilijk als je niet weet wat je opeet.  Wat als je niet weet hoeveel energie er in eten gestopt wordt?  Kinderen moeten beseffen dat eten geen evidentie is dat op de rekken van de supermarkt ligt.  Als je vlees eet dan moet je weten dat dat een overleden dier is.  Met een moestuin leer je alvast aan je kinderen dat eten iets is dat aandacht en liefde vergt.  Naast wiskunde en taal zou ieder mens van in de kleuterschool eten leren kweken.  Groenten kweken is biologie, aardrijkskunde, geschiedenis, management, … en je leert heel wat sociale vaardigheden.

moestuin kinderen

4. Zelf eten kweken is vrienden maken

In 2014 startte ik een grotere moestuin iets verder in mijn straat.  Het is een lang smal stuk dat 50 meter langs een voetpad loopt.  Kinderen staan aan de groene afsluiting te wijzen naar mijn kippen, als ik op tijd ben stop ik hun een vers gelegd eitje toe.  Mensen houden halt om een praatje te slaan.  Sommige maken hiervoor speciaal een ommetje.  Over groenten kweken heeft iedereen een verhaal.  “Bij ons thuis vroeger kweekten we pompoenen op de mesthoop… “.  Dat vertelde een man die stopte met zijn fiets me.  Mijn Poolse buurman kent alle namen van mijn groenten en maait het onkruid langs mijn afsluiting weg.

moestuin vrienden

Via de FacEbook-groep Moestuin leerde ik mensen kennen uit mijn buurt waarmee ik tips, zaden, planten en eten uitwissel.  In tijden waar we steeds meer aan ons zelf denken (en soms kunnen we niet anders) is de moestuin een brug om weer meer sociaal te zijn.  Na ons werk zijn mijn vrouw en ik moe.  De poort gaat dicht en we komen niet meer buiten.  Maar op zaterdagvoormiddag en op mooie lente- en zomeravonden trekken we naar de moestuin.

5. Zelf eten kweken is beter voor het milieu

transport

Onlangs zal ik in de supermarkt een plantje basilicum uit Senegal.  Ik dacht dat basilicum uit Italië kwam.  Of beter nog, dat ik basilicum eigenlijk zelf eet het ogenblik dat ze in mijn tuin groeit. Of ik neem in de winter een strooibusje die ik vulde met zelf gedroogde basilicum.  Vol hartelijke en goede bedoelingen vind je op de dienborden met hapjes tijdens de feestdagen tomaat mozzarella met een vers blaadje basilicum op een spiesje.  Op een ogenblik dat basilicum in ons klimaat geen kans maakt.  Mensen zijn gewend dat er het jaar door verse groenten in de supermarkt aanwezig zijn.  Mensen die voeling hebben met de natuur en zijn seizoenen weten beter.  Met zijn allen kunnen we er voor zorgen dat we veel minder vervuilen.  Dat we voor een tomaat in juli tot oktober maar 20 meter ver in de tuin moeten en dat deze in november tot juni niet met een vliegtuig uit Marokko moeten aangevlogen worden.  Dat verspilt energie.  Vanuit onze eigen groenten tuin nabij ons huis kunnen we heel veel bijdragen tot de grote uitdagingen waar onze planeet voorstaat.

Tom

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

11 reacties op “5 overtuigende redenen om met een moestuin te starten

 1. Cos zegt:

  Helemaal eens. Kk heb een moestuin 200 vierkante meter en geniet er elk jaar weer van. Ik heb zelf het idee dat wat er inde winkel ligt inderdaad niet zo vers meer is.

 2. ROLAND MOERKAMP zegt:

  Mooi omschreven Tom,

  Mijn vrouw en ik zijn 2 jaar geleden begonnen met het aanleggen van een kleine moestuin. Na het eerste jaar meteen een kas aangeschaft om vroeger in het jaar te kunnen beginnen. Dit jaar in de planning om een permacultuur aan te gaan leggen dus nog meer moestuin plezier. Idd buiten het feit dat ik super trots ben op iedere oogst smaakt alle groenten veel en veel beter dan in de supermarkt.

 3. jos greven zegt:

  hoi Tom,
  hoe jij hierboven alles beschrijft is een waarheid als een koe.
  in mijn jeugd stonden mijn broer en ik in voor hulp in de groentetuin en naar de jaren vorderden mochten we alles meer en meer alleen doen toen was groenten telen een noodzaak ook voor ons .
  nu is het voor mij een grote passie een beetje uit de hand gelopen hihih ik probeer meerdere soorten peper’s te kweken . plantjes die er teveel zijn gaan naar zussen en vrienden zo is iedereen tevree .
  nog veel succes met jou moestuinweetjes is top !!!

 4. Marian zegt:

  Ik heb al vele jaren n moestuin eerst samen met n vriendin.nu al n paar jaar zelf 1.ongeveer 100m2.
  Heerlijk.
  Bij punt 2 staat een tuinfrees kun je gebruiken.dat deden wij ook 1x.nooit meer .de reden was dat er veel paingras kapot geslagen was en flink verspreid werd elk stukje pff.
  Morgen komt mijn woelvork thuis.
  Kijken of die idd fijner is .

  • Tom Deseyn zegt:

   Hoi Marian, een tuinfrees brengt inderdaad heel veel zaden naar de oppervlakte die je niet in je tuin wilt. Ik gebruik ook een woelvoek, ik heb er drie zelfs. Veel succes met je aankoop, Tom

 5. De Rycke oscar zegt:

  Ik ben 69 jaar heb al gans mijn leven een moestuin gekend van mijn vader en ik doe het al van mijn 26 jaar en ik leer nog bij bedankt voor het boekje

 6. Facebook Profile photo
  geert kanninga zegt:

  ik ben nu 68 jaar , maar vroeger toen ik nog maar slechts 9 jaar was , moest ik al aardappels rooien bij de boer waar mijn vader als knechts werkte .
  we gingen dan s morgens reeds rond 0.4.00 uur naar de overkant van de weg via de brug waar de boerderij lag , daar kregen we al vroeg een maaltijd geserveerd door de boerin , waarna we een uur of twee aardappels gingen uitgraven .
  tegen de tijd dat we naar school moesten kregen we nog wat te eten en dan was het s middags het zelfde ritueel eten . kersen plukken of aardbeien of kruisbessen appels wat dan ook .
  en dan als het eindelijk donker begon te worden ging je naar huis om direckt te gaan slapen tv of zo hadden we niet .
  bovendien moest je vroeg weer wakker zijn voor de vopgende taak .
  toen ik uiteindelijk rond de 25 jaar was had ik 300 vierkante meter moestuin , dankzij veel werk moest ik deze opgeven .
  nu ik dus gepensioneerd ben , heb ik weer de tijd , en ben dan ook weer begonnen met een klein tuintje van zeg 8 vierkante meter kan ook 12 vierkante meter zijn .
  in elkgeval op deze kleine ruimte heb ik een pergolagebouwd een kasje gezeg van 1,43 bij 1.43 meter
  zaden heb ik reeds veel bij je ingekocht
  en de volgende bestelling heb je reeds weer binnen voor mijn kruidenpalletsrek langs de muur
  in de hoogte komen dus alle soorten klimplanten . o,a chineese slangen diverse soorten bonen . langst de andere muur laat ik de druiven hun gang gaan
  tomaten pepers paprika enz gaan in de kas .
  sla boontje haricotvers enz worden divers in de ruimte op de grond gezaaid
  met daar tussen door veel bloemen die moeten samenwerken met de verbouwde groenten
  in bakken op poten komen 200 aardbeiplanten die op de plaats kwijt kan , en later in de avond kan laten schuilen ook als het hard regent
  de rest van de tuin nog zon 24 vierkante meter is sierstruiken en dan heb ik nog een vijver aangelegd met rotstuin gedeelte op 2 vierkante meter en dan blijft er nog 16 vierkante meter over voor terras
  dus mijn tuin is vol in het voorjaar op de gerage een bijenhotel plaatsen en dan is het klaar en kan alles tot bloei komen . hoop ik dan maar
  al het klaar is zal ik kijken of ik foto s kan plaatsen
  tuin is groot 72 vierkante meter

  groetjes geert

 7. Stefaan Vervaele zegt:

  wij hebben een moestuin en fruittuin van ongeveer 1000 m²
  serres voor tomaten (50 tal soorten ieder jaar)
  we kweken van alles, en proberen veel ( ik kweek en mijn vrouw Annie zoek dan uit wat ze er mee kan aanvangen. ze kookt graag.
  2020 het jaar van de corona was dit onze redding. We waren buiten.
  Zelf met ernstige rugklachten kan men veel, vandaag veel morgen iets minder, maar we zijn in beweging en buiten
  En zoals je zegt, het smaakt toch veel beter

  groetjes annie en stefaan

 8. Maryse Rochus zegt:

  Bedankt voor het artikel, Tom. Mijn moestuin is pas opgestart en is ongeveer 50 M2 groot. Eerst heb ik plantjes gekocht en tomatenplanten van mijn schoonbroer. Dit jaar ga ik ze zelf zaaien. Mijn aankopen heb ik al bij jou gedaan en deze week zal ik nog wat nodig hebben. Kan wel niet zo vroeg zaaien omdat mijn kas niet verwarmd is. Dank u voor het boek en het YouTube kanaal. Ik hoop je nog lang te kunnen volgen en dat ikzelf nog lang kan genieten van mijn moestuin.

 9. Patrick zegt:

  Beste Tom, ik voel aan wat je bedoeld. Toen ik een jonge tiener was heb ik gelukkig nog de vreugde gesmaakt van bij een boer te mogen helpen. Elk gezin hoort een moestuin te hebben. Mensen wonen nu opeen in betonnen gebouwen. Het is tegennatuurlijk. Ze zijn de “voeling” met de natuur kwijt. eens goed met je handen in de grond woelen werkt therapeutisch. De geur alleen al vindt ik beter dan de beste parfum. Je krijgt een glimlach op je gezicht als je iets ziet groeien waar je wat aan hebt, je wordt er blij en gelukkig van. Ik las dat miljoenen mensen per jaar hun grauwe stadsleven inruilen om op zichzelf of in een kleine gemeenschap midden in de wildernis te gaan wonen. We zijn zo ontworpen door God. Gods Woord in Genesis 2: (8), 15 vertelt ons: “Jehovah God plaatste de mens dus in de tuin van Eden om die te bewerken en ervoor te zorgen”. Dit bewijst dat we door God zelf de taak kregen om tuiniers te zijn en de vruchten te eten die je opkweekt – Zie ook Genesis 1:29. Dus hoe wordt je gelukkig? Door in en met de natuur samen te leven net zoals onze eerste ouders. Door de verstedelijking is letterlijk alles verprutst. Door verharding van de bodem met asfalt en beton is de waterhuishouding ernstig verstoord. Door “zure” regen groeit er nu op elke boom of struik teveel korstmos en worden meer en meer bomen ziek en zwak . Ik woon in Sinaai, en ik zie dat het ene bosje na het andere verdwijnt omdat alle sparren zijn aangetast. En door de niet aflatende vervuiling hebben we geen stabiel klimaat meer – te nat in de winter of voorjaar en te droog in de zomer. De mens klungelt wat af wat natuurbeheer betreft. Gelukkig gaat Jehovah niet toelaten dat de aarde helemaal naar de knoppen gaat. Hij zal ingrijpen door middel van zijn Koninkrijk en de mensen verwijderen die de aarde aan het vernietigen zijn, volgens Gods Woord in Openbaring 11:18. Dan pas zal de rechtvaardige op een mooie gereinigde aarde kunnen leven ( Jesaja 65:21-23; Psalm 37:10,11,29; 72:16) Ondertussen kunnen we natuurlijk zo goed mogelijk ons best doen om van de natuur en je eigen moestuin te genieten!
  Ps. zie de website: jw.org –> bibliotheek –>tijdschriften–> Wachttoren nr.2 van 2020, blz.12,13.
  Beste groetjes Tom,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.