Inhoudsopgave / Index
aardappelen kweken met Wim
Maart 2016…
Nou, lekker dan, het is maart 2016. Terwijl ik hier zit te schrijven valt er buiten natte sneeuw, er is al zoveel regen gevallen dat sommige kunnen pootje baden in de moestuin… Nog 3 weken, dan is het lente, laat de zon maar gauw komen, dit weer verveelt. We willen de zon, we willen warmte, we willen naar buiten, de tuin in om deze weer klaar te maken voor het nieuwe kweekseizoen. Maar ja, wat we willen krijgen we niet altijd en dus moeten we maar nemen zo het gaat, het weer valt immers niet te beïnvloeden, maar goed ook, want als ieder het op zijn manier zou regelen, kwam er niks van terecht.
Toch zijn we al volop bezig, ik zie de foto's dagelijks voorbij komen, prachtige paprika- en peperplantjes. Het begin is er, zij het binnen voor het raam in kleine potjes en bakjes. Ook zijn er veel vragen, hoe doe je dit en hoe doe je dat, onderling worden heel veel vragen al heel goed beantwoord. Maar sommige onderwerpen blijven toch lastig, moeten we tuinbonen en erwtjes nu wel of niet voor kweken. Daar hebben we het in de Facebook groep Moestuin al vaak over gehad. Ik doe het op de ouderwetse manier, ik zaai deze groente rechtstreeks in de volle grond. Als ze boven komen zijn ze dan toch sterker dan de voor gezaaide plantjes, volgens mij. Bovendien zijn de voor gekweekte plantjes later in de tuin toch weer lekkerder voor de vogels, omdat ze zo mooi zachtgroen zijn.
Maar laat ik voorop stellen dat ieder het op zijn of haar manier moet doen. En als je toch voorzaait en ze later in de tuin plant, dan kun je er een net over doen. Ik doe dat niet, ik steek er een paar bamboestokjes tussen voorzien van een sliert plastic.. gewoon een vuilniszak of plastic draagtas in repen knippen en deze bevestigen aan de stok, zó dat ze wapperen in de wind.
aardappelen / Patatten
Verder waren er nog wat vragen over de aardappelen / patatten, maar voor het gemak houd ik het even bij aardappelen. Die aardappelen houden ons toch nog bezig…
Iemand had een vraag over DCM kalkmesstof N 5 – P 4 – K 15 :
N P K = Stikstof, Phosphor, Kalium.
En hoe plant je aardappelen en wat geef je voor mest etc...
N = Stikstof zorgt voor de groei van de groene delen van de plant, zoals de bladeren en stengels, teveel stikstof is niet goed, daar krijg je lange slappe planten van, doordat ze te snel groeien.
P = Phosphor, ofwel fosfor zorgt voor de ontwikkeling van de wortels van de planten, de bloem- en vruchtvorming, ook met mate geven.
K = Kalium zorgt voor de stevigheid van de plant en verhoogt de weerstand tegen ziektes, plagen en droogte. Bovendien worden planten beter winterhard door Kalium te geven.
Wat kalk betreft ... kalk zorgt voor een betere ontwikkeling van gazon en planten, kalk verbetert de bodemstructuur en gaat verzuring van de grond tegen.
Om nu weer terug te komen op de vraag hierboven over de aardappelenteelt heb ik het volgende geantwoord, het is mijn manier van aardappelen telen, zoals ik het leerde op de boerderij en al jaren doe:
De genoemde meststof van DCM 5-4-15, waarvan dus 15 de kali is, is een goede meststof, zelf gebruik ik altijd patentkali, patentkali is een gekorrelde chloridearme kali meststof, met een hoog gehalte aan Magnesium en zwavel, Magnesium in patentkali is afkomstig van het natuurlijk mineraal Kieseriet. Patentkali is volledig wateroplosbaar en dus direct opneembaar door de plant. Patentkali is toegestaan in de biologische tuin.

Naast patentkali kennen we op deze site in de winkel ook het merk ECO style, een bekend merk wat we kennen van de slakkenkorrels, maar ook van veel andere producten, neem maar eens een kijkje. Naast deze producten staan er ook veel andere artikelen als zaden etc…
Om bij de kali meststof te blijven, op Moestuinweetjes hebben we dus ook een kali meststof van ECO style, onder de naam Vinassekali .
Productbeschrijving:
Vinassekali is een zuiver natuurproduct met een bijzonder hoog kaligehalte (40% K2O). Kalium is één van de belangrijkste voedingselementen van planten. Vinassekali bevordert de vruchtzetting en de houdbaarheid van vruchtdragende gewassen zoals tomaten, aardbeien, bessen en komkommers, ook voor fruitbomen. De meststof zorgt ook voor een hogere vorstbestendigheid van gazons en vaste planten. Vinassekali heeft grote invloed op de ontwikkeling van bol- en knolgewassen, zoals bloembollen en aardappelen.
Naast dit product heeft Moestuinweetjes.com ook nog verscheidene andere artikelen van Eco style, waaronder onderandere:
beendermeel : beendermeel zorgt er voor dat de fosfaattekorten (fosfor) in de bodem snel aangevuld. Deze specifieke bemesting draagt bij tot een rijke bloei en wortelontwikkeling. beendermeel bevordert de knopzetting bij bloeiende planten. De voedingsstoffen uit beendermeel komen geleidelijk vrij, waardoor 1 tot 2 keer strooien per jaar voldoende is.
Bloedmeel: bloedmeel is een 100% natuurlijke stikstofmeststof. Stikstof (N) is naast fosfaat (P) en kalium (K) één van de belangrijkste voedingselementen die een plant nodig heeft. Stikstof bevordert met name de groei van de groene delen van de plant. bloedmeel is een stikstofmeststof die snel door de plant kan worden opgenomen.
Magnesium : Magnesium is een natuurlijke meststof en probleemoplosser. Het bevat een hoog gehalte Magnesium en is rijk aan zwavel. De meststof zorgt voor een betere structuur en vruchtbaarheid van de bodem, herstelt bruinverkleuring en draagt bij aan een gezonde, sterke plant. Magnesium is een belangrijk voedingselement bij de vorming van bladgroen; voor een diepgroene kleur van de plant. Zwavel is essentieel voor de eiwitvorming en versterkt de plantaardige groei van binnenuit.
Aan het werk
Afijn, om bij mijn verhaal te blijven… Ik spit in het voorjaar de tuin om, zoals we dat spitten noemen, op school noemden we dat vroeger de grond afleggen, maar afleggen klinkt weer zo naar ...
Dus ik houd het maar bij omspitten of spitten. Ik spit compost onder en als ik het krijgen kan, spit ik ook oude paardenmest van minimaal 3 maanden oud, onder. Oude koemest kan natuurlijk ook, maar paardenmest kun je makkelijker krijgen tegenwoordig. De meeste boeren hebben alleen nog drijfmest, dus je moet geluk hebben om nog aan stalmest te kunnen komen. Als ik dus uit ga van alleen compost onderspitten, dan strooi ik, als het spitten klaar is, koemestkorrels over de grond, deze werk ik met een 5-tand in de grond, dan hark ik de tuin af met een houten hooihark, deze heb ik al jaren en ik zou niet meer zonder kunnen, ideaal voor egaliseren.
Vervolgens span ik een lijn en maak langs deze lijn gaten voor de pootaardappelen, de gaten maak ik met een houten weidepaal met punt, dat werkt gemakkelijk en je hoeft dus niet te bukken. Om de 40cm in de rij 1 gat. De tussenafstand naar de volgende rij varieert, maar voor mij is dat meestal 50cm, terwijl sommige tuinmensen ook wel 60 of 70cm aanhouden, ik vind dat niet nodig, ik hoef er niet met een tractor tussendoor.
Ik maak de gaten iets dieper dan eerder, ik heb inmiddels geleerd dat aardappelrassen die de aardappelen hoog bij de grond dragen, iets dieper geplant een beter resultaat geven, want oppervlakkig liggende aardappelen kleuren snel groen, dat zou jammer zijn, dus plant je ze iets dieper heb je daar minder last van. Na het planten strooi ik een paar handjes patentkali over het gedeelte wat ik heb ingepoot. In het geval van de vraag over DCM kalk, zou je deze dus ook kunnen gebruiken. ( landbouwkalk wordt voor de aardappelteelt , voor het planten liever niet gebruikt, hier kunnen aardappelen wratten van krijgen, hoewel dit verder geen kwaad kan voor de consumptie). Nog even met de houten hark erover en klaar…
Als de planten ca. 20cm hoog zijn, ga ik ze aanaarden, ik heb daar een aanaarder voor die je tussen de rijen doortrekt waardoor de grond als het ware in heuveltjes tegen de plant op gaat, aanaarden is nodig om de ondergrondse stengelvorming te bevorderen. Tevens beschermt het jong loof tegen nachtvorst en ook het eerder genoemde “groen worden” van aardappels blijft zo binnen de perken.
Na het aanaarden strooi ik opnieuw wat patentkali, hoewel aardappelen de naam hebben “kalivreters” te zijn, moet je niet teveel strooien , gewoon wat tussen de vingers door, paar handjes , afhankelijk van de grootte van het stuk grond. Je krijgt zo een mooi gewas, de plant wordt sterker, en de knollen zullen mooi en groot worden. Ook werkt patentkali stootblauw bij aardappelen tegen. Al de aardappelen wat ouder worden en je verplaatst ze regelmatig kunnen blauwe plekken ontstaan, dit heet stootblauw.
Vroege aardappelen, zoals Frieslander, Alegria, Bionica en Princess kun je ca. 10-12 weken na het planten al oogsten, voel even met twee vingers onder de grond of er al mooie aardappelen aan zitten, het loof mag gewoon groen zijn bij het rooien.
Dit in tegenstelling tot late rassen, zoals Nicola, Sarpo Mira (roze), Charlotte, Desiree (rood), etc… deze moeten tijdens het rooien wél afgestorven zijn, ook omdat je ze vaak voor een langere tijd wilt bewaren. Een pH ( zuurgraad van de grond) van 5 is prima voor aardappelen.

Natuurlijk heb je ook nog verschillende grondsoorten, zand-, klei-, lös- of veengronden. Klei is altijd al rijker aan voeding dan zandgrond.
Inmiddels is het buiten mooi wit geworden, vandaag 4 maart… we moeten nog even wachten, de tuinbonen er erwten zitten lekker warm onder de grond, zo'n wit sneeuwlaagje bedekt de grond tegen de kou, we wachten af, de zon komt vanzelf als ze er aan toe is …
Wim
ps : Ik lees hieronder graag je commentaar.
Bekijk ook de vorige Columns van Wim (klikken en naar beneden scrollen)
Weer mooi verslagje Wim 🙂
Dank je Don, ik hoop dat er mensen zijn die er iets mee kunnen 🙂
Zo, dat was weer een heel verhaal. Geweldig dat je dat allemaal voor ons opschrijft. En iedereen mag er mee doen wat hij/zij wil toch?
Ik gebruik bijvoorbeeld geen meststoffen, behalve een beetje gedroogde koemestkorrels. Mijn aardappels zijn misschien niet zo groot, maar smaken toch heel lekker. Dat vind ik het voornaamste. Wij hebben ook geen plaats om ze te bewaren. Daarom teel ik alleen voor de zomer- en herfstmaanden. Ik teel Prior, de hele vroege en Michelle, de wat latere. Bij ons op de moestuin telen de meesten de Frieslander. De aardappelziekte heeft menige oogst al vernietigd. Het kan bij ons zo nat zijn en mijn medetuinders laten de aardappels te lang staan. Ze willen ze namelijk bewaren. Maar jij zegt nu, dat de Frieslander een vroege aardappel is. Die is om te bewaren toch niet zo goed? Hoe het ook is, ik bemoei me er niet mee. Gelukkig heb ik nog geen problemen gehad. Bedankt voor dit stukje Wim.
Dank je Liane, de Frieslander is één van de vroegste rassen, toch is dit ook een ras wat lang houdbaar is, wil je ze echt bewaren dan laat je ze staan en het loof afsterven en na het oogsten koel en donker bewaren.
Prior heb ik ook ooit al eens gehad, ook een mooie gele aardappel.
Michelle heb ik nu 2 jaren gehad, hier op de zandgrond doen ze het wel goed, maar hebben snel last dat ze hol zijn van binnen, daarom heb ik de Mozart, die het op alle grondsoorten goed doet en weinig last van ziektes heeft. Succes met je tuin dit jaar! 🙂
Is weeral klaar en duidelijk ?
Dank je Katrien, ik probeer altijd de stukjes zo duidelijk mogelijk te schrijven, zodat iedereen het lezen en begrijpen kan.
Bedankt, Wim! Aangenaam lezen.
Mag de Bionica ook gewoon wachten tot het loof plat valt of niet?
Dag Dennis, De Bionica is een vroege ( biologische) aardappel, deze is ook een vroeg ras en kun je oogsten terwijl het loof nog groen is, zoals ik al schreef: voel eerst in de grond of de aardappelen al dik genoeg zijn, voor je ze uit de grond haalt, als dat zo is, kun je ook de dikste eruit halen en de plant laten staan, zodat kleinere nog kunnen doorgroeien .
dank je wim ,vooral op die meststoffen enz uit te leggen
Graag gedaan Miriam, succes met de tuin 🙂
Mooie uitleg! Wel nog een vraag: wat is dieper? Hoe diep plant je de aardappels?
Kijk hier eens, Onno : https://www.moestuinweetjes.com/aardappel-patat/
Dank je wel Onno, zoals Tom al een voorbeeld geeft is het denk ik wel duidelijk,
plant je normaal op een diepte van 10 cm, bij een hoogdragende aardappel kom ik gauw op 15 cm, niet dat ik dat uitmeet hoor, dat gaat op het oog, 🙂
Mooi en voor velen een leerzaam artikel Wim.Zoals je het al stelt:iedereen doet het op zijn manier.Hier volgt mijn manier.Thuis,op de boerderij, geleerd van Vader en Broer en Opa, allen professionele aardappelkwekers.
GRONDSOORT: Zavel/lichte zeeklei.Afslibbaar ongeveer 14%
Na het ploegen: Ph.meten en, indien nodig,kalk bijgeven tot 6-6,5.
Vier weken later: 4kg.Patentkali per are (100 m2)
Begin maart: 3,5 kg 26-14-0
Half/eind maart planten.
Bij begin knolvorming: 3,5 à 4 kg KAS. (Kalk-ammon.-salpeter.)
Geeft meestal zeer goede smaak en voldoende opbrengst.
Tegenwoordig kweek ik Doré, eigenheimer(oudste ras v Nederland)Bintje voor de frietjes en MELODY.
Melody bevalt ons zeer goed.Prima in alle opzichten.Bijkomend groot voordeel:Ze hoeven NIET gepoederd te worden vanwege de hele lange stilstandstijd.
Hopelijk heeft iemand iets aan dit verhaal.Veel leesplezier.
Dank je wel, W. de Ruyter, fijn om je verhaal te lezen, het is daar inderdaad iets anders dan bij ons, hier lichte losse zandgrond, dat is anders dan kleigrond. Ik geef wel patent kali, maar geen KAS, dat gebruikten we vroeger op de boerderij op de grasgrond, bij de aardappelen geef ik bijna nooit een stikstof meststof, omdat het loof daar een spurt van kan krijgen en er werd altijd gezegd: Hoe meer loof, hoe minder aardappelen. 😉
Maar mooi dat jij jouw verhaal hier uitlegt 🙂 .
Melody is een prima aardappel, toch hier op de zandgrond iets minder, hier doet de Mozart het beter, deze heeft ook geen poeder tegen het kiemen nodig, dit zijn traagkiemers 🙂 .