Andijvie zaaien

Andijvie, ook wel krulandijvie of frisee is een bladgewas die lijkt op sla, maar sterker en bijna bitter is van smaak . Andijvie groeit uit een grote rozet van lichtgroene bladeren in het midden die naar donkergroen verkleuren aan de buitenranden. Andijvie heeft brede bladeren die vaak gekruld en gekarteld zijn.

planeAndijvie Snelle Start Info

Zaaidiepte: 0.5 cm - 1 cm
Kiemtemperatuur: 12°C - 20°C
Kiemtijd: 7 dagen - 10 dagen
pH waarde bodem: 5.0 - 6.8
Groeicyclus
Lenteteelt: 70 dagen
Periode van: 20 Februari tot 10 April
Zomerteelt: 80 dagen
-
Herst / Winterteelt: 50 dagen
-
Start vanuit plantgoed: 50 dagen
-
Zaai -en plantafstandenLenteteelt: 30cm (plant) x 35cm( rij)
Zomerteelt: 30cm (plant) x 35cm( rij)
Herst / Winterteelt: 35cm (plant) x 35cm( rij)
Start vanuit plantgoed: 30cm (plant) x 35cm( rij)

Meer Info Over Andijvie

Latijnse naam: Chicorium endivia
Vorstbestendig: nee
Gewasgroep:
Gewasfamilie:
Standplaats:
Water geven:
Hoogte: 15 cm - 25 cm
Diepte wortelgestel: 30 cm - 45 cm
Favoriete bodempH: 5.0-6.8
Andijvie zaaien doe je beter niet naast : Pompoen, Courgette
Andijvie ziektes en problemen in je moestuin :

Bladluizen kunnen je andijvie aantasten. Vaak zijn bladluizen niet talrijk aanwezig en zullen ze geen probleem vormen. Je kan ze wegspuiten met een sterke waterstraal. Heb je toch last van een bladluizenplaag, lees er alles over in het artikel: "Bladluis bestrijden op je moestuinplanten"

(Naakt)slakken: Eet zelf van je groenten en breng ecologische slakkenkorrels aan tussen je planten.  Slakken zijn heel vraatzuchtig.  Lees meer in mijn artikel "Slakken bestrijden – 4 cruciale tips om zelf te eten van je groenten".

(Nacht)vorst: Bescherm je andijvie tegen koude nachten of vorst met vliesdoek.

Aardrupsen en mineervliegen (zijn de larven van een vlieg); sluit uit dat de vlieg eitjes legt door je slaplantjes te beschermen met insectengaas. Pluk en vernietig bladeren met mineervliegentunnels. Deze kleine wormachtige larven voeden zich in de bladeren van je sla. Je ziet de larven zelf niet, maar herkent ze aan de kronkelige witte tot bruine sporen die ze nalaten in het blad. Insecticiden kunnen de larven van de mineervlieg niet bereiken, de enige behandeling is dus het afplukken en weggooien van de aangetaste bladeren.  Heb je toch last van de mineervlieg? Zet dan in op natuurlijke vijanden door bv larven van de sluipwesp (Encarsia) uit te zetten in je moestuin.

Help, mijn andijvie schiet door! Lange warme dagen en warme nachten veroorzaken het doorschieten. Zaai de sla zo dat hij groeit en rijpt bij koel weer. Zaai sla in het voorjaar, 2 weken voor de laatste vorst, of plant het in de nazomer voor een herfstgewas. Zorg er voor dat je je sla regelmatig water geeft, bijvoorbeeld door een irrigatiesysteem te gebruiken. 

Help, mijn andijvie vormt geen krop! De planten staan opeengepakt. Respecteer de plantafstand en dun je andijvie uit op 30 cm. centimeter.

Wanneer kan je andijvie oogsten en hoe kan je andijvie bewaren?

Wanneer kan je andijvie oogsten?

Andijvie is klaar voor de oogst wanneer de bladeren 12-15 cm groot zijn, ongeveer 85 tot 100 dagen na het zaaien. Knip de plant vlak boven de grond af; de planten zullen opnieuw uitlopen voor een ononderbroken oogst.

Als warm weer wordt voorspeld, is het beter je andijvie te oogsten en in de koelkast te bewaren dan je plantjes stug oneetbaar te laten worden.

Kan je andijvie bewaren?

Je kan andijvie ongeveer 2 weken in de koelkast bewaren.

Je kan andijvie in koud weer gewoon in je moestuin of serre,tunnelkas laten staan en oogsten wanneer je hem wilt gebruiken. Bescherm hem door een laag mulch of een vliesdoek aan te brengen.

cart

Andijvie - Oogsten en bewaren gerelateerde producten

Andijvie bemesten

Voor de uitplant - grondvoorbereiding: voeg organische universele mestkorrels toe tijdens de grondvoorbereiding voor je andijvie. Compost en kokos bodemverbeteraar zorgen voor een goede bodemstructuur. Voeg bitterzout (voor een mooi groen blad), organische mestkorrels voor de moestuin, bloedmeel en lavameel toe als voeding. Teel je op zandgrond? Breng dan ook wat bentoniet aan (dat zorgt voor een goede waterhuishouding). 

Tijdens de teelt: Voedt je andijvie om de 2 weken met vloeibare voeding voor bladgewassen (bv. Sunplant universele mest 2 schroefdopjes aan 5 liter gietwater of Happy bio voor kruiden en bladgewassen, 1 zakje oplossen in 1l water). 

Andijvie zaaien kweekgids

Sla kweken in de moestuin het jaar rond Vele soorten sla kweken is voor mij onmisbaar in de moestuin.  Wanneer alle andere groenten het voor bekeken houden als de zomer of winter er aankomt, blijf ik sla eten.  wortelen en radijsjes kunnen ook het jaar door maar bij sla gaat het heel vlot.  Sla bestaat in veel vormen en kleuren en houdt niet van warmte.  Bij hoge temperaturen laat sla haar ongenoegen merken door op te schieten.  Dat is zoveel als zeggen 'Ik ben er vandoor, bekijk het maar'.  Zoek dus voor je zomerteelt een plekje in de moestuin die gedeeltelijk in de schaduw ligt. [caption id="attachment_20252" align="alignnone" width="582"] Sla in de schaduw[/caption] Een gans jaar door sla kweken Hoe...

Lees de volledige kweekgids
cart

Aanbevolen producten

camera

Andijvie @moestuinweetjes Youtube kanaal

arrow