Kersenboom planten

Kersen kunnen rood, felroze, bijna zwart, en lichtgeel zijn, soms gevlekt met oranje. Zoete kersen hebben een zoete, sappige vrucht die rauw uit de hand kan worden gegeten. 

Kersen zijn winterharde, bladverliezende bomen. Kersen bloeien en zetten vruchten af in het voorjaar. De vruchten zijn klaar voor de oogst in de vroege tot middenzomer.

planeKers Snelle Start Info

Zaaidiepte: 50 cm - 70 cm
Kiemtemperatuur: 5°C - 10°C
Kiemtijd: 10 dagen - 20 dagen
pH waarde bodem: 7.0 - 8.0
Groeicyclus
Aanplant (eerste jaar): 365 dagen
Periode van: 01 September tot 30 November
Zaai -en plantafstandenAanplant (eerste jaar): 250cm (plant) x 400cm( rij)

Meer Info Over Kers

Latijnse naam: Prunus avium
Vorstbestendig: ja
Gewasgroep:
Gewasfamilie:
Standplaats:
Water geven:
Hoogte: 200 cm - 400 cm
Diepte wortelgestel: 200 cm - 300 cm
Favoriete bodempH: 7.0-8.0
Kersenboom plant je best naast : Afrikaantje, Bieslook, Rozemarijn
Dit plant je beter niet naast je kersenboom : Aardappelen
Kersenboom ziektes en plagen in je moestuin

Ziektes

Hagelschotziekte: bladeren worden aangetast, krijgen bruine stippen en vallen uiteindelijk af. 

Bacteriekanker: bladeren krijgen bruine plekken die zich uitbreiden en vervolgens de stam infecteren. Snoeiwondes en barsten zijn een mogelijke ingang voor de bacteriën. Wees hiervoor alert in de lente (vorst) en de herfst (snoeiwondes).

Bastscheuren: er zijn 3 mogelijke oorzaken

  1. Zon(nebrand): er ontstaat schade op de schors door een lange warme, droge periode.
  2. Vorst: er is water bevroren in de schors waardoor er een scheur ontstaat.
  3. Torsie: er hangen erg veel vruchten waardoor de takken doorhangen er een scheur kan ontstaan.

Gespleten kersen: Regen en nat weer in de oogsttijd zullen vereisen dat de vruchten vroeg worden geplukt om te voorkomen dat ze splijten. Pluk gespleten vruchten onmiddellijk en gebruik ze vers.

Insectenplagen

Spintmijt: lees in dit artikel alles over spintmijten bestrijden op je moestuinplanten. Controleer fruitbomen regelmatig op de aanwezigheid van gestippelde of vergeelde bladeren, want aantasting door mijten is soms gemakkelijker op te sporen dan de mijten zelf. Observeer de onderkant van de bladeren, vooral langs de bladnerf, op mijten, mijteneieren en webben.

Bladluis: lees in dit artikel alles over bladluis bestrijden op je moestuinplanten.

Vogelsze eten maar al te graag rijpe kersen. Je kan je kersen beschermen door een vogelnet over je struik te spannen. Zorg er voor dat je vogelnet strak aanspant zodat vogels er niet kunnen in verstrikken. Als je de gele kersen hebt staan zal je merken dat er opvallend minder vogelvraat is. Dat komt omdat de vogels denken dat de kersen nog niet rijp zijn.

Groene appelwants: een groene kever die gaatjes prikt in de bloesem, waardoor deze afsterven en afvallen. De kersen krijgen bultjes op de schil, maar het vruchtvlees blijft intact. 

Kersenvlieg en Aziatische fruitvlieg: de vrouwtjes van deze fruitvliegen leggen eitjes op (bijna) rijp fruit. De maden eten de vruchten op waardoor er rotte plekken optreden. De fruitvliegen kunnen zachte winters overleven. 

cart

Kers - Ziektes en plagen gerelateerde producten

Wanneer kersen plukken en hoe kersen bewaren ?

Vanaf wanneer kan je kersen oogsten?

Vanaf het tweede jaar na aanplant van je kerselaar. De oogst hangt af van de variëteit die je aanplantte en valt tussen begin juli tot begin augustus. Laat de kersen aan de boom rijpen voor de beste smaak; een rijpe kers zal zacht en zoet zijn. Kersen rijpen niet verder van de boom.

Hoe pluk je kersen?

Knip de vruchten met een snoeischaar van de boom en laat het steeltje aan de vrucht zitten. Vruchten met het steeltje eraan bewaren beter dan vruchten zonder steeltje. Als je het steeltje aan de boom laat, kan de boom vatbaar worden voor ziekten.

Hoe weet je wanneer je kersen rijp zijn?

Rijpe zoete kersen kunnen donkerrood, helderrood, geel, geelachtig-rood of zwart zijn wanneer ze volledig rijp zijn. Hoe weet je wanneer kersen rijp zijn? Zoete kersen zijn rijp wanneer het steeltje gemakkelijk van de boom kan worden getrokken en de vrucht mollig en sappig is. Je kunt een smaaktest doen om te weten wanneer ze klaar zijn om te plukken - zoet = klaar!

Kan je kersen bewaren?

Vers geplukte kersen zijn een dag of twee houdbaar als ze worden gewassen, gedroogd en in de koelkast bewaard; gele kersen behouden hun kleur misschien niet.

Kersen kunnen worden ingevroren, ingeblikt of gedroogd.

cart

Kers - Oogsten en bewaren gerelateerde producten

Kersenboom bemesten

Tijdens de grondvoorbereiding

Zorg er voor dat je grond goed losgemaakt is en zorg voor een goede bodemstructuur door compost, lavagruis, basaltmeelt (en bij een teelt op zandgrond) bentoniet toe te voegen. Zorg voor voldoende voeding met meststofkorrels voor kleinfruit.

Tijdens het groeiseizoen

Geef je boompje om de 3 maanden mestkorrels voor kleinfruit. Strooi de korrels rond de plant en bevochtig ze als er geen regenperiode aankomt.

cart

Kers - Bemesting gerelateerde producten

kersen planten

Kersenboom planten kweekgids

Een fruitboom planten - laagstam, een zuilboom of patioboom - 10 tips 'an apple a day keeps the doctor away' en al helemaal als je die zelf gekweekt hebt Afgelopen tijd aten we erg veel aardbeien en aalbessen uit de moestuin, binnenkort volgen de appels en peren. In onze kippenren staan er 2 Laagstam fruitbomen, een appelboom en perenboom. Ideaal want mijn moestuin is niet heel erg groot. Fruit kweken is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk dan je misschien wel denkt. Hoe doe je dat dan precies?  In dit artikel leg ik je alles uit. Zo wordt een fruitboom planten kinderspel. Fruit kweken zorgt niet enkel voor een leuke oogst. In de lente kan je genieten van de mooi bloeiperiode...

Lees de volledige kweekgids
cart

Aanbevolen producten

camera

Kers @moestuinweetjes Youtube kanaal

arrow