Oregano zaaien

Oregano is een kruid met een sterke smaak dat soms ook wilde marjolein wordt genoemd (het is nauw verwant aan zoete marjolein). Oreganobladeren worden vers of gedroogd gebruikt om veel gerechten mee op smaak te brengen, waaronder tomaten, sauzen, saladedressings, en marinades voor gegrild vlees. De smaak van oregano is scherp, kruidig, en soms bitter. Oregano wordt vaak gebruikt in de Spaanse en Italiaanse keuken.

planeOregano - Wilde marjolein Snelle Start Info

Zaaidiepte: 0.5 cm - 0.5 cm
Kiemtemperatuur: 20°C - 30°C
Kiemtijd: 7 dagen - 14 dagen
pH waarde bodem: 6.0 - 8.0
Groeicyclus
Voorzaaien binnenshuis: 90 dagen
Periode van: 01 Februari tot 14 Mei
Zaai -en plantafstandenVoorzaaien binnenshuis: 30cm (plant) x 45cm( rij)

Meer Info Over Oregano - Wilde marjolein

Latijnse naam: Origanum vulgare
Vorstbestendig: matig
Gewasgroep:
Gewasfamilie:
Standplaats:
Water geven:
Hoogte: 50 cm - 75 cm
Diepte wortelgestel: 35 cm - cm
Favoriete bodempH: 6.0-8.0
Wat kan je beter niet zaaien naast oregano ? Oregano - Wilde marjolein
Oregano ziektes en problemen in je moestuin

Bladluizen en spint : kunnen je oregano aantasten. Vaak zijn bladluizen niet talrijk aanwezig en zullen ze geen probleem vormen voor oregano. Je kan ze wegspuiten met een sterke waterstraal. Heb je toch last van een bladluizenplaag, lees er alles over in het artikel: "Bladluis bestrijden op je moestuinplanten". Meer weten over spint? Lees het artikel "spint of spintmijt bestrijden op je moestuinplanten". 

Mineervliegen en hun larven: zijn de larven van zwarte vliegen. Deze kleine wormachtige larven voeden zich in de bladeren van de oregano. Je ziet de bladmineerders zelf niet, maar herkent ze aan de kronkelige witte tot bruine sporen die ze nalaten in het blad. Insecticiden kunnen de larven van de mineervlieg niet bereiken, de enige behandeling is dus het afplukken en weggooien van de aangetaste bladeren. 

Wortelrot: zorg voor een waterdoorlatende grond. Oregano houdt niet van natte voeten. 

Laat je niet afschrikken door de weinige ziekten die oregano planten treffen. Met de juiste zorg kunnen deze oreganoproblemen worden voorkomen en word je beloond met een smakelijke oogst.

cart

Oregano - Wilde marjolein - Ziektes en plagen gerelateerde producten

Wanneer oregano oogsten en hoe oregano bewaren ?

Wanneer oregano oogsten? 

Knip verse bladeren naar behoefte zodra de planten 4 tot 6 centimeter hoog zijn. Door opnieuw te oogsten en te knippen, vernieuwen de planten. De smaak van de bladeren is het best voordat de plant bloeit.

Hoe oogst je oregano? 

Knip stengels bladeren af met een scherpe kruiden- of snoeischaar.

Kan je oregano bewaren?

In de koelkast: Bewaar ongewassen oregano een paar dagen in de koelkast in een afgesloten zak.

Drogen: Droog de blaadjes om ze langer te bewaren. Droog de bladeren op een bakplaat in een nauwelijks warme oven gedurende een halve dag, of gebruik hiervoor een droogoven. Of droog de bladeren door de afgesneden stengels ondersteboven op te hangen op een koele, droge, donkere plaats of in een papieren zak gedurende ongeveer 2 weken. 

Invriezen: Bladeren invriezen op zich is niet aangeraden. De bladeren verwelken bij het ontdooien.

cart

Oregano - Wilde marjolein - Oogsten en bewaren gerelateerde producten

Oregano bemesten

Grondvoorbereiding: Oregano groeit het best op een goed gedraineerde maar vochthoudende bodem. Maak je grond los met een woelvork en breng verteerde compost en  kokos bodemverbeteraar aan voor een goede bodemstructuur. Voeg bitterzout, organische mestkorrels voor de moestuin en lavagruis toe als voeding. Teel je op zandgrond? Breng dan ook wat bentoniet aan (dat zorg voor een goede waterhuishouding). 

Geef de planten tijdens het groeiseizoen tweemaal bladvoeding met een spray van bitterzout (of magnesiumsulfaat). Los 5 gram bitterzout op in 1 liter water. Spuit altijd op een droge plant en in een serre of tuinkast 's morgens vroeg of s’avonds als het al afgekoeld is en de zon niet meer op de serre of tuinkast staat. Zo voorkom je zonnebrand.

Indien nodig kan je je oregano een extra boost geven met vloeibare voeding Happy Bio voor kruiden (los 1 zakje op per liter water).

cart

Oregano - Wilde marjolein - Bemesting gerelateerde producten

oregano zaaien

Oregano zaaien kweekgids

Een kruidentuin in je eigen tuin voor 12 maanden pit op je bord Wat is er leuker dan je gerechten pimpen met verse, aromatische kruiden en specerijen die je uit de kruidentuin haalt?  Weinig !  Wat kruiden kweken nog iets extra's geeft, is het feit dat kruiden makkelijke te kweken en oogsten zijn.  Het is zelfs zo dat sommige kruiden die je kweekt té goed groeien.  Na het zaaien moet je ze vaak zelfs intomen of zelf meteen in een pot zetten.  In dit artikel lees je waarom kruiden zo makkelijk te kweken zijn.  Pimp it up ! Welke kruiden zijn de moeite waard om zelf te kweken in een kruidentuin Bijna alle kruiden kan je kweken, en dit kan...

Lees de volledige kweekgids
cart

Aanbevolen producten

arrow