Pastinaak zaaien

planePastinaak Snelle Start Info

Zaaidiepte: 1.20 cm - 1.50 cm
Kiemtemperatuur: 14°C - 20°C
Kiemtijd: 14 dagen - 21 dagen
pH waarde bodem: 6.0 - 6.5
Groeicyclus
Vroege teelt: 110 dagen
Periode van: 10 Februari tot 20 April
Normale teelt: 160 dagen
-
Herfstteelt: 160 dagen
-
Zaai -en plantafstandenVroege teelt: 15cm (plant) x 35cm( rij)
Normale teelt: 15cm (plant) x 35cm( rij)
Herfstteelt: 15cm (plant) x 35cm( rij)

Meer Info Over Pastinaak

Latijnse naam: Pastinaca sativa
Vorstbestendig: ja
Gewasgroep:
Gewasfamilie:
Standplaats:
Water geven:
Hoogte: 15 cm - 45 cm
Diepte wortelgestel: 45 cm - 90 cm
Favoriete bodempH: 6.0-6.5
Pastinaak zaaien doe je naast :Pluksla, Ijsbergsla, Kropsla, Andijvie, Spinazie, Kervel, Komkommer, Tomaat
Pastinaak zaaien doe je beter niet naast :Boerenkool, Broccoli, Koolraap, Koolrabi, Radijs, Rode kool, Savooikool, Spruiten, Bloemkool
Pastinaak ziektes en problemen in je moestuin

De zaailingen komen niet op. Oorzaken: je bodem is verkorst. Houd de plantbedden gelijkmatig vochtig totdat de zaailingen uitkomen; bescherm de plantbedden tegen overvloedige irrigatie of hevige regenval, waardoor de grond verdicht en korstvorming optreedt. Ook hoge temperaturen kunnen de ontkieming van de zaden verhinderen.

Zaden rotten of zaailingen storten in met donkere, met water doordrenkte stengels zodra ze verschijnen. De oorzaak is een schimmel die in de grond leeft, vooral waar de luchtvochtigheid hoog is. Zaai niet in koude, vochtige grond. Zorg ervoor dat de grond goed waterdoorlatend is. Zaai dun zodat de zaailingen elkaar niet verstikken. 

Bladeren worden aangevreten. Slakken en naaktslakken voeden zich met loof. Pluk 's avonds laat met de hand weg wanneer de slakken zich voedt, behandel preventief met aaltjes of strooi slakkenkorrels. Eet zelf van je pastinaken en breng ecologische slakkenkorrels aan tussen je planten.  Slakken zijn heel vraatzuchtig.  Lees meer in mijn artikel "Slakken bestrijden – 4 cruciale tips om zelf te eten van je groenten".

Wortelvlieg: teel je pastinaken onder insectengaas (0,97 mm X 1,54 mm) en zorg dat de wortelvlieg haar eitjes niet kan leggen op de basis van je pastinaken. De wortelvlieg zelf kan weinig kwaad, maar haar larven knabbelen zich een weg door je pastinaken en houden zich daar schuil. 

cart

Pastinaak - Ziektes en plagen gerelateerde producten

Wanneer pastinaak oogsten en hoe pastinaak bewaren?

Wanneer pastinaak oogsten?

Pastinaken worden 100 tot 130 dagen na het zaaien rijp. Oogst de pastinaken met een spitvork en let op dat je ze niet beschadigt. De pastinaken kunnen de hele winter in de moestuin blijven als de grond niet bevriest. Koude temperaturen verhogen de zoetheid van de pastinaken. Graaf de pastinaken op voordat de grond bevriest en onwerkbaar wordt. 

Pastinaak bewaren

Bewaar pastinaken maximaal 2 maanden in de koelkast of 2 tot 6 maanden op een koude, vochtige plaats.

cart

Pastinaak - Oogsten en bewaren gerelateerde producten

Pastinaak bemesten

Maak je grond goed los met een woelvork en bewerk grof met een cultivator en daarna fijn met een hark. Voeg verteerde compost, lavameel, basaltmeel en kokosbodemverbeteraar toe tijdens je grondvoorbereiding voordat je gaat zaaien, dat zorgt voor een goede bodemstructuur. Teel je op zandgrond? Overweeg dan bentoniet, dat zorgt voor een goede waterhuishouding. Neem eventueel aanwezige steentjes weg, zo verkrijg je lange pastinaken en voorkom je misvormingen. Bemest je grond met beendermeel. Zo kunnen de pastinaken goed groeien. 

Houd je pastinaken gelijkmatig vochtig om te voorkomen dat ze draderig worden. Geef je pastinaken halverwege het seizoen een bemesting met Vinasse kali. Te veel mest of te veel stikstof  kan ertoe leiden dat de wortels splitsen of veel loof in plaats van weinig wortel. 

Zorg er voor dat je moestuinbed onkruidvrij blijft zodat je wortels geen competitie hebben voor voeding en water. 

cart

Pastinaak - Bemesting gerelateerde producten

cart

Aanbevolen producten

camera

Pastinaak @moestuinweetjes Youtube kanaal

arrow