Radijs zaaien

De radijs is een winterharde eenjarige groente, ideaal om te zaaien tijdens koel weer. Radijzen kunnen bol zijn of lang en smal. De radijzen kunnen wit, rood of zwart gekleurd zijn. Radijzen vormen een rozet van gelobde bladeren aan stengels die uit de wortel ontspringen.

planeRadijs Snelle Start Info

Zaaidiepte: 0.5 cm - 2 cm
Kiemtemperatuur: 8°C - 22°C
Kiemtijd: 5 dagen - 7 dagen
pH waarde bodem: 5.5 - 6.8
Groeicyclus
Vroege teelt onder glas: 50 dagen
Periode van: 20 Januari tot 31 Maart
Vroege teelt buiten: 50 dagen
-
Zomer / Herfst teelt buiten: 40 dagen
-
Zaai -en plantafstandenVroege teelt onder glas: 2cm (plant) x 10cm( rij)
Vroege teelt buiten: 2cm (plant) x 10cm( rij)
Zomer / Herfst teelt buiten: 2cm (plant) x 12cm( rij)

Meer Info Over Radijs

Latijnse naam: Rapnus Sativus
Vorstbestendig: nee
Gewasgroep:
Gewasfamilie:
Standplaats:
Water geven:
Hoogte: 10 cm - 20 cm
Diepte wortelgestel: 12 cm - 20 cm
Favoriete bodempH: 5.5-6.8
Radijs zaaien doe je beter niet naast :Witte kool, Spruiten, Savooikool, Rode kool, Koolrabi, Koolraap, Boerenkool, Bloemkool
Radijs ziektes en problemen in je moestuin

Radijzen kunnen worden aangetast door bladluizen en wortelmaden. Knip aangetast loof weg. Lees in dit artikel alles over 'bladluis bestrijden op je moestuinplanten'.

Gewoonlijk groeien radijzen zo snel dat ongedierte geen probleem is.

Let wel op voor slakkenvraat. Eet zelf van je groenten en breng preventief aaltjes aan in je grond of breng ecologische slakkenkorrels aan tussen je planten.  Slakken zijn heel vraatzuchtig.  Lees meer in het artikel "Slakken bestrijden – 4 cruciale tips om zelf te eten van je groenten".

Radijzen kennen geen ernstige ziekteproblemen.

cart

Radijs - Ziektes en plagen gerelateerde producten

Wanneer radijzen oogsten en hoe radijzen bewaren ?

Wanneer en hoe kun je radijzen oogsten?

Radijzen zijn klaar voor de oogst wanneer de wortels een doorsnede van 2,5 cm hebben. Trek de radijs voorzichtig uit de grond wanneer de radijzen de juiste grootte hebben. Oogst er een paar of graaf voorzichtig wat grond opzij om te beslissen of ze groot genoeg zijn om te oogsten. Laat radijzen niet te lang in de grond zitten, anders worden ze knapperig. Oogst altijd eerst de grootste radijzen, zo hebben de kleintjes tijd en ruimte om verder te groeien.

Kun je radijzen bewaren?

Radijsjes zijn in de koelkast 1 tot 2 weken houdbaar. Om radijzen te bewaren moet je het loof afsnijden na de oogst.

Radijs bemesten

Maak je grond goed los met een woelvork en bewerk grof met een cultivator en daarna fijn met een hark. Voeg verteerde compost, lavameel, basaltmeel en kokosbodemverbeteraar toe tijdens je grondvoorbereiding voordat je gaat zaaien, dat zorgt voor een goede bodemstructuur. Teel je op zandgrond? Overweeg dan bentoniet, dat zorgt voor een goede waterhuishouding. Neem eventueel aanwezige steentjes weg, zo verkrijg je mooi gevormde radijzen. Bemest je grond met beendermeel. Zo kunnen de radijzen goed groeien. 

Houd de plantbedden voor radijs vochtig, maar niet nat. Gelijkmatig, regelmatig water geven zal resulteren in een snelle groei. Radijzen die te weinig water krijgen, zullen houterig gaan smaken. Bereid de plantbedden voor verteerde compost en kokos bodemverbeteraar om een goede bodemstructuur te creëren. 

Zorg er voor dat je moestuinbed onkruidvrij blijft zodat je radijzen geen competitie hebben voor voeding en water. 

Geef in het midden van je teelt een handje vinasse kali om de knolvorming te stimuleren.

cart

Radijs - Bemesting gerelateerde producten

Radijs zaaien kweekgids

Radijs zaaien - 14 onmisbare tips om ze makkelijk in de moestuin makkelijk te kweken Radijs zaaien in kleuterklas.  Mijn eerste aanraking met groenten kweken.  Iedere kleuter had een potje met daarop de naam.  Radijs zaaien en 6 weken konden we fier als een gieter huiswaarts om te tonen wat we gekweekt hadden.  Ik vond ze toen niet lekker maar dat is inmiddels veranderd.  Het gevoel in de mond wanneer je doorheen een sappige radijs bijt is zalig.  Schijfjes radijs brengen beet en vooral kleur in je salades.  Een lekkere radijs zaaien is wel niet makkelijk, je kunt Radijzen kweken die barsten of je kunt er ook hebben die houterig, droog en té pikant zijn.  In dit artikel geef ik...

Lees de volledige kweekgids
cart

Aanbevolen producten

camera

Radijs @moestuinweetjes Youtube kanaal

arrow