Rode biet zaaien

Rode bieten worden geteeld voor hun gezwollen wortels en ook voor hun bladeren. Er zijn twee types bieten: bolvormige en lange, cylindervormige bieten. Bieten kunnen rood, oranje, goud, geel of wit zijn, en zelfs concentrisch geringde wortels hebben. Uit de wortel ontspruit een rozet van grote eetbare bladeren; de groene bladeren kunnen rode, gele of witte nerven hebben.

planeRode biet Snelle Start Info

Zaaidiepte: 1 cm - 1.25 cm
Kiemtemperatuur: 7°C - 21°C
Kiemtijd: 7 dagen - 15 dagen
pH waarde bodem: 6.0 - 7.0
Groeicyclus
Teelt onder glas: 70 dagen
Periode van: 01 Februari tot 20 Februari
Zeer vroege teelt: 100 dagen
-
Vroege teelt: 90 dagen
-
Zomerteelt: 80 dagen
-
Herfstteelt: 110 dagen
Periode van: 20 September tot 30 November
Zaai -en plantafstandenTeelt onder glas: 8cm (plant) x 30cm( rij)
Zeer vroege teelt: 8cm (plant) x 30cm( rij)
Vroege teelt: 8cm (plant) x 30cm( rij)
Zomerteelt: 10cm (plant) x 30cm( rij)
Herfstteelt: 12cm (plant) x 30cm( rij)

Meer Info Over Rode biet

Latijnse naam: Beta Vulgaris crassa
Vorstbestendig: matig
Gewasgroep:
Gewasfamilie:
Standplaats:
Water geven:
Hoogte: 20 cm - 40 cm
Diepte wortelgestel: 45 cm - 60 cm
Favoriete bodempH: 6.0-7.0
Rode biet zaaien doe je beter niet naast :Maïs, Tomaat, Wortel, Spinazie
Rode biet ziektes en problemen in je moestuin

Zwarte vlekken of bruine harten in bieten kunnen worden veroorzaakt door een tekort aan borium in de grond. Snijd de verkleurde delen weg en de rest is eetbaar. 

Gerafelde gaten in bladeren kunnen worden veroorzaakt door naaktslakken en rupsen. Pluk de slakken en rupsen met de hand weg of behandel je grond met aaltjes of strooi slakkenkorrels tussen je planten. Slakken zijn heel vraatzuchtig.  Lees meer in het artikel "Slakken bestrijden – 4 cruciale tips om zelf te eten van je groenten".

De larven van de bladmineervlieg kunnen zich door de bladeren heen tunnelen; bedek pas geplante bietjes met insectengaas om schade te voorkomen. 

cart

Rode biet - Ziektes en plagen gerelateerde producten

Wanneer rode biet oogsten en hoe rode biet bewaren ?

Wanneer kan je bieten oogsten?

De bieten kan je oogsten van zodra ze 5 cm in diameter zijn - 40 tot 80 dagen na het zaaien. Trekt de bieten voorzichtig uit de grond . Draai de bladeren af in plaats van ze af te snijden om te voorkomen dat de sappen uitlopen.

Babybieten zijn ongeveer 40 dagen na het planten klaar voor de oogst. Volgroeide bieten zijn ongeveer 2 tot 3 weken later klaar. Knollen ter grootte van een golfbal hebben de optimale smaak. 

Jonge bietenblaadjes kunnen ongeveer een maand na het planten worden gesneden voor salades. Oogst niet te veel loof zolang de knol nog in ontwikkeling is. Spoel de bieten voor het koken of serveren af om ze te ontdoen van gruis.

Kan je bieten bewaren?

Bieten zijn in de koelkast 1 tot 3 weken houdbaar. Het loof is in een plastic zak in de koelkast maximaal 1 week houdbaar. Bieten zijn 1 tot 3 maanden houdbaar in stro op een koude, vochtige plaats. Bieten kunnen worden ingevroren.

Voor langdurige bewaring kan je de rode bieten verpakken in Veenmanskisten met mulch en ze in een onverwarmde kelder of garage plaatsen (5-10°C is ideaal). Kleine bieten zijn minder lang houdbaar dan grotere bieten.

Rode biet bemesten

Grondvoorbereiding: maak je grond goed los met een woelvork en bewerk grof met een cultivator en daarna fijn met een hark. Voeg verteerde compost, lavameel, basaltmeel en kokosbodemverbeteraar toe tijdens je grondvoorbereiding voordat je gaat zaaien, dat zorgt voor een goede bodemstructuur. Teel je op zandgrond? Overweeg dan bentoniet, dat zorgt voor een goede waterhuishouding. Neem eventueel aanwezige steentjes weg.

Houd je rode bieten gelijkmatig vochtig om te voorkomen dat ze houterig worden. 

Tijdens de teelt: geef je rode bieten enkele weken voor de oogst een bijbemesting met Vinasse kali. 

Zorg er voor dat je moestuinbed onkruidvrij blijft zodat je wortels geen competitie hebben voor voeding en water. 

cart

Rode biet - Bemesting gerelateerde producten

rode biet zaaien

Rode biet zaaien kweekgids

Rode biet kweken - Van zaaien tot oogsten en dan wordt alles rood Rode bieten kweken voor heerlijke gerechten ... gekookt en in blokjes, knapperige sla, rode ui in fijne ringetjes, blokjes feta kaas, geroosterde pijnboompitten, peterselie, notenolie, een draai met de fles vloeibare honing, vleugje witte wijn azijn, rijkelijk peper en een beetje zout.  Dat wil ik eten als bijgerecht bij mijn eerste barbecues, of geraspt of geroosterd op de barbecue of ... .  In dit artikel leer je iets bij over het kweken van Rode biet in de moestuin. [caption id="attachment_18312" align="alignnone" width="450"] Rode biet salade[/caption] Bieten houden van kouder weer.  Daarom kun je ze best kweken in de lente of in de herfst.  Bieten kun je kweken...

Lees de volledige kweekgids
cart

Aanbevolen producten

camera

Rode biet @moestuinweetjes Youtube kanaal

arrow