Selder is een belangrijk onderdeel van een groentenbouillon en vele smaakvolle sauzen. Het is een zeer aromatische groente die van aardig wat vocht houdt.
Selder krijgt gewoonlijk niet te maken met insectenplagen.
Let wel op voor slakkenvraat. (Naakt)slakken: Eet zelf van je groenten en breng ecologische slakkenkorrels aan tussen je planten. Slakken zijn heel vraatzuchtig. Lees meer in mijn artikel "Slakken bestrijden – 4 cruciale tips om zelf te eten van je groenten".
Selder heeft in het algemeen geen last van ziektes.
De tijd tussen het planten en de oogst bedraagt 100 tot 130 dagen bij het uitplanten en 20 dagen langer bij het zaaien. Begin met oogsten vóór de eerste strenge vorst en wanneer de plant aan de basis een diameter van 5-7,5 cm heeft. Snij je selder af op of iets onder de bodem.
Selderij is in de koelkast tot twee weken houdbaar. Bladeren die worden afgesneden om als kruid te gebruiken, zijn in de koelkast maximaal een week houdbaar. Selderij kan ingevroren worden.
Selderplanten zijn gulzig. Besteedt voldoende aandacht aan je grondvoorbereiding en je zal beloond worden.
Voor de uitplant - grondvoorbereiding: voeg organische universele mestkorrels toe tijdens de grondvoorbereiding voor je selder. Compost en kokos bodemverbeteraar zorgen voor een goede bodemstructuur. Voeg bitterzout (voor een mooi groen blad), organische mestkorrels voor de moestuin, bloedmeel en lavameel toe als voeding. Teel je op zandgrond? Breng dan ook wat bentoniet aan (dat zorgt voor een goede waterhuishouding).
Tijdens de teelt: Voedt je selder om de 2 weken met vloeibare voeding voor bladgewassen (bv. Sunplant universele mest 2 schroefdopjes aan 5 liter gietwater of Happy bio voor kruiden en bladgewassen, 1 zakje oplossen in 1l water).