Tijm zaaien

Tijm is een van de meest gebruikte keukenkruiden. Het subtiele aroma en de smaak geven complexiteit aan vele gerechten. Tijm wordt gebruikt in de keuken om smaak toe te voegen aan groenten, vlees-, gevogelte- en visgerechten, soepen en roomsauzen. Tijm wordt vaak gebruikt bij tomaten en gerechten met tomatensaus, maar ook bij aubergine, uien en sperziebonen. Tijm met citroengeur verbetert de smaak van vis, kip en kalfsvlees.

planeTijm Snelle Start Info

Zaaidiepte: 0.1 cm - 0.2 cm
Kiemtemperatuur: 21°C - 26°C
Kiemtijd: 7 dagen - 14 dagen
pH waarde bodem: 6.0 - 7.0
Groeicyclus
Voorzaaien binnenshuis: 90 dagen
Periode van: 01 Maart tot 10 April
Voorzaaien onder glas: 90 dagen
-
Zaai -en plantafstandenVoorzaaien binnenshuis: 30cm (plant) x 30cm( rij)
Voorzaaien onder glas: 30cm (plant) x 30cm( rij)

Meer Info Over Tijm

Latijnse naam: Thymus vulgaris
Vorstbestendig: ja
Gewasgroep:
Gewasfamilie:
Standplaats:
Water geven:
Hoogte: 20 cm - 40 cm
Diepte wortelgestel: 15 cm - 25 cm
Favoriete bodempH: 6.0-7.0
Tijm zaaien doe je beter niet naast :Oregano - Wilde marjolein, Bieslook, Basilicum, Dragon, Koriander
Tijm ziektes en problemen in je moestuin

Bladluizen, wolluizen, spint kunnen tijm aantasten; klop insectenplagen van de planten met een sterke waterstraal, zet natuurlijke vijanden in of overweeg om de grote plagen te behandelen met een insecticide op basis van pyrethrum.

Tijm is gevoelig voor schimmelziekten en wortelrot. Voorkom wortelrot door de planten uit vochtige gebieden te houden. Botrytisrot kan worden behandeld met Edialux Cosavet Garden; voorkom dat planten te dicht op elkaar worden geplant.

cart

Tijm - Ziektes en plagen gerelateerde producten

Wanneer tijm oogsten en hoe tijm bewaren ?

Wanneer kun je tijm oogsten? 

Knip tijmblaadjes naar behoefte zodra de planten 6 tot 8 centimeter hoog zijn. De smaak van de tijmblaadjes zal het meest intens zijn vóór de bloemen opengaan. Om te drogen, oogst je de planten wanneer ze beginnen te bloeien.

Hoe tijm oogsten?

Knip de bladeren met een tuinmes of een schaar. Snoei de toppen van houtachtige takken terug met een tuinsnoeier. Knip tijm tweemaal tijdens het groeiseizoen terug tot een hoogte van ongeveer 15 cm om een krachtige groei te bevorderen.

Hoe kun je tijm bewaren?

In de koelkast: Koel verse tijm in een vochtig papieren handdoekje dat in plastic is gewikkeld; het is één tot twee weken houdbaar in de groentelade.

Drogen: Droog blaadjes los van steeltjes op een zeef of knip steeltjes af en hang ze ondersteboven te drogen op een warme, luchtige plaats. De bladeren drogen in 2 tot 7 dagen. Je kunt de bladeren ook in de koelkast drogen; was de takjes en leg ze in de koelkast op een met keukenpapier bekleed dienblad.

Invriezen: Bladeren invriezen in een afsluitbare plastic zak.

Bewaren: Bewaar droge bladeren in een luchtdichte pot of zak.

cart

Tijm - Oogsten en bewaren gerelateerde producten

Tijm bemesten

Grondvoorbereiding: Tijm groeit het best op een goed gedraineerde, bijna zanderige maar vochthoudende bodem. Maak je grond los met een woelvork en breng verteerde compost en  kokos bodemverbeteraar aan voor een goede bodemstructuur. Voeg bitterzout, organische mestkorrels voor de moestuin, lavagruis en toe als voeding. Teel je om zandgrond? Breng dan ook wat bentoniet aan (dat zorg voor een goede waterhuishouding). 

Geef bij de start van het seizoen een eetlepel beendermeel per plant. 

Geef de planten tijdens het groeiseizoen tweemaal bladvoeding met een spray van bitterzout (of magnesiumsulfaat). Los 5 gram bitterzout op in 1 liter water. Spuit altijd op een droge plant en in een serre of tuinkast 's morgens vroeg of s’avonds als het al afgekoeld is en de zon niet meer op de serre of tuinkast staat. Zo voorkom je zonnebrand.

Indien nodig kan je je tijm een extra boost geven met vloeibare voeding Happy Bio voor kruiden (los 1 zakje op per liter water).

cart

Tijm - Bemesting gerelateerde producten

tijm zaaien

Tijm zaaien kweekgids

Een kruidentuin in je eigen tuin voor 12 maanden pit op je bord Wat is er leuker dan je gerechten pimpen met verse, aromatische kruiden en specerijen die je uit de kruidentuin haalt?  Weinig !  Wat kruiden kweken nog iets extra's geeft, is het feit dat kruiden makkelijke te kweken en oogsten zijn.  Het is zelfs zo dat sommige kruiden die je kweekt té goed groeien.  Na het zaaien moet je ze vaak zelfs intomen of zelf meteen in een pot zetten.  In dit artikel lees je waarom kruiden zo makkelijk te kweken zijn.  Pimp it up ! Welke kruiden zijn de moeite waard om zelf te kweken in een kruidentuin Bijna alle kruiden kan je kweken, en dit kan...

Lees de volledige kweekgids
cart

Aanbevolen producten

arrow