De Moestuinplanner App – Niets meer vergeten in de moestuin

581 Shares

De Moestuinplanner app – Niets meer vergeten in de moestuin

Inleiding op de Moestuinplanner app

In 2014 stond ik in mijn moestuin en vond ik op het internet nergens de zaaidiepte van zomerwortelen.  En als ik dan de zaaidiepte gevonden had, dan stond er weer niet bij op welke afstand ik ze later moest uitdunnen.  Ik verzamelde alle informatie die ik nodig had en maakte deze website www.moestuinweetjes.com  In 2015-2016 brak ik mijn hoofd over wat zich in onze moestuin onder grond afspeelde.  Ik zocht alles op en schreef samen met Vicky Wilssens het E-book ‘Mijn biologische moestuin’ (gratis te downloaden).  En sinds 2016 tot nu ergerde ik mij aan het feit dat ik in de moestuin constant het gevoel heb dat ik iets aan het vergeten ben.  Ik schreef in 2018 elke twee weken een checklist en stuurde die naar ruim 5000 mensen die zich abonneerden.  Nu wil ik alle informatie in een Moestuinplanner app en die gratis ter beschikking stellen.

Onze hersenen zijn niet betrouwbaar

Het spookte al een tijdje door mijn hoofd om een Moestuinplanner te maken.  Onze hersenen zijn ons minst betrouwbare orgaan, we vergeten veel en de kennis die we hebben komt niet steeds op het juiste moment voor handen. Hoe vaak komt het ons niet voor dat we ergens staan en dat we vergeten zijn wat we daar dan moeten doen. Normaal moet je dan even terug naar de plaats waar je het idee kreeg en dan weet je het weer, raar toch hé.

Ik heb zelf een fulltime baan en als ik dan wat ruimte zie ’s avonds na het werk of in het weekend om mijn moestuin onder handen te nemen, dan heb ik geen duidelijk overzicht van wat er mij te doen staat.  Ik heb geen lijstje zoals je boodschappen gaat doen.  En dat zou toch super waardevol zijn, niet ?

De planner vertelt je steeds wat je moet doen.

Moestuinplanner is mogelijk door onze webwinkel

In 2016 deed ik al een poging om een app te schrijven.  Maar toen kon ik het technisch niet bolwerken.  Ik had te weinig IT-kennis om zelf alles te maken zoals ik het wou.  Moestuinvriend Minne stak een handje toe maar toch kwamen we niet waar we moesten zijn.  We staakten dan maar onze poging.  Nu, twee jaar later was ik met deze site én de verkoop in onze webwinkel in staat om een app-ontwikkelaar in te huren.  Ik zette  in augustus een vacature op freelancer.com (een site waar je mensen kunt inhuren) voor de ontwikkeling van de Moestuinplanner app.  5 ontwikkelaars reageerden op mijn oproep, gelukkig ook iemand met liefde voor tuinieren die stond te popelen om de Moestuinplanner te schrijven.  Het was Ivan Coene van Weblighting.  De keuze was gemaakt en we konden met de Moestuinplanner aan de slag.

Een testgroep voor de ontwikkeling van de Moestuinweetjes app

Samen met Ivan ging ik aan de slag maar ik wou tegelijk ook veel moestuiniers betrekken.  Mensen die zelf een moestuin hebben en ook vaak staan te vloeken in hun tuin omdat ze even geen overzicht meer hebben.  Moestuiniers weten het best hoe zo een app er moet uitzien, wat hij moet kunnen en hoe hij het handigst is om te gebruiken in de moestuin.  Ik deed een oproep in de hoop dat er een paar mensen zich gingen aanmelden.  Een stuk of 5 of zo was ik al tevreden mee.  Toen merkte ik dat ik niet de enige was met een warhoofd of met behoefte aan meer structuur en een checklist voor de moestuin.  Maar liefst 325 mensen boden zich aan om de Moestuinplanner app te gaan testen.

De Moestuinplanner app tester groep telt 325 mensen

Het prille begin van de Moestuinplanner app

Ivan maakte een mockup, een wat ?  Ja, zeker geen moestuin term.  Een mockup is een schets van hoe de Moestuinplanner app er zou uitzien.  Ik kreeg de eerste schetsen en stuurde die ook door aan de testgroep met de vraag om zeer kritisch te zijn over ‘de mockups’.  Ik vroeg ze tegelijk om alle zaken op te sommen die zij in de app wilden om vlot informatie te vinden en hun moestuin te kunnen plannen.  Ik heb honderden mails doorkliefd en iedereen een persoonlijk antwoord geschreven.  Alle dromen en suggesties zette ik in een lijst, een lange lijst.  Van biodynamische kalenders over wisselteelt rotatie systeem tot een dagboek bijhouden.  Ook een koppeling van de moestuinfilmpjes van op ons YouTube kanaal Moestuin TV per teelt was een vaak voorgestelde tip.  Alle tips en vragen staan netjes in een lijst en de belangrijkste en vaakst voorkomende eisen van de app testers kwamen eerst aan bod.

Eén van de eerste schetsen (mockup) van Ivan

In de testfase van de Moestuinplanner app hebben we veel geleerd

Toen we half december 325 testers loslieten op de definitieve versie, we dachten dat hij definitief was, zagen we dat er nog heel wat kon wijzigen aan het gebruiksgemak van de Moestuinplanner app.  Dankzij Google Analytics konden we zien hoeveel mensen spontaan begon teelten te plannen, de zaden aan zijn of haar verlanglijstje toevoegde en wie producten van het verlanglijstje uit de app naar de winkelmand van onze webwinkel exporteerde.  Het werkte wel allemaal nog niet gesmeerd.  Ook grafisch kon het nog veel beter.  De kalender was niet inklapbaar en op een smartphone was ook niet alles te zien.  Normaal zou de app vrijdag 21 december gelanceerd worden maar we willen echt iets afleveren waarmee mensen aan de slag kunnen.  Per dag, per week, per maand kunnen zien wat je moet doen in de moestuin.  Vlot teelten kunnen kiezen en doordacht de juiste moestuinspullen kiezen.  Met als hoofdbedoeling meer mensen in de moestuin te krijgen.  Geen excuus-Truus meer : “Ik heb geen tijd gehad” of “ik ben de spruitjes vergeten”.  Eten uit eigen tuin is zo belangrijk voor onze planeet.

Uitbreiding, planning en dromen van de Moestuinplanner

App ontwikkelaars kunnen alles programmeren, de mogelijkheden zijn oneindig.  Wil je een watergeef-functie in de app die je een bericht stuurt als je water moet geven, dat zou perfect kunnen.  Door de app te koppelen aan een neerslagregistratie site, kun je programmeren wanneer jij in jouw streek met de gieter of sproeier moet uitrukken.  Wil je in de kalender de maanstanden zien, dan kun je dat ook laten ontwikkelen.  Er zijn geen grenzen, nou, de groenten uit je smartphone laten komen … dat lukt nog niet.  Maar misschien wel uit een 3D-printer 🙂 , grapje.

We moeten natuurlijk ook wel erkennen dat de moestuin geen exacte wetenschap is en dat we niet alles in een app moeten proberen te proppen.  Een gezonde blik, aandacht en passie voor de moestuin, bewust willen leven en uit eigen tuin willen eten.  Daarmee kom je ook al een eind.  De app moet het gewoon iets makkelijker maken.  Nu de app af is en het budget op (ruim overschreden eigenlijk) gaan we de app laten meegroeien met het succes van de app en onze webwinkel.  Een deel van de verkoop in onze website zal steeds terug geïnvesteerd worden om het moestuinieren makkelijker te maken en meer mensen in de moestuin te krijgen.  Zo spookt er een idee in mijn hoofd om een educatief pakket samen te stellen voor alle leeftijden dat leerkrachten makkelijk kunnen inzetten om kinderen, jong volwassenen, maar ook oudere mensen één van de grootste lessen te leren die ze ooit kunnen krijgen : Hoe kweek ik zelf mijn eten met respect voor de natuur. Maar dat is dan weer voor later. Eerst de Moestuinplanner en dan zien we weer verder.

Inhoud van de Moestuinplanner

Om te starten staan de 58 meest courante groenten in de planner maar ik sta ook te popelen om nog meer gewassen en teelten toe te voegen.  Asperges, aardbeien, aardpeer, zoete aardappel en winterpostelein zijn maar enkele van de groenten die ik echt in de Moestuinplanner wil opnemen.   Ook bloemen, struiken, paddenstoelen, fruitboompjes, … Allemaal zouden we ze eigenlijk moeten kunnen plannen.  Eten moet zoveel mogelijk uit je tuin komen, niet uit een vliegtuig, vrachtwagen of containerschip.

Woord van dank

Tot slot wil ik iedereen bedanken die aan deze Moestuinplanner meegewerkt heeft. De testgroep (de 325 namen kan ik hier niet zetten), mijn vrouw Stefanie (die me soms 3 keer hetzelde moest vragen als mijn hoofd vol Moestuinplanner spinsels zat), Wim (die mij momenteel bloementeelten aanlevert), Katty (die de app zal vertalen in het Frans), Ivan (de ontwikkelaar van deze app), Minne (die mee aan de wieg stond van deze app), Peter de man van de logistiek bij Moestuinweetjes. Ik wil ook alle mensen bedanken die hun moestuinspullen aankopen in onze webwinkel (zonder jullie was er nu geen app) en tot slot alle wil ik ook al alle mensen bedanken die de app zullen gebruiken. Samen moeten we er voor zorgen dat iedereen makkelijk een moestuin kan aanleggen en veranderen we de wereld m² per m².

Hartelijk groenten, Tom

Pepers en paprika's kweken

581 Shares
Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

14 reacties op “De Moestuinplanner App – Niets meer vergeten in de moestuin

 1. Marleen Demeyer zegt:

  Wow! Wat een werk, evolutie en passie… Top dat je deze app brengt. Ik ga hem zeker downloaden en gebruiken. Met een méér als fulltime baan (zelfstandig ondernemer) en een gezin met twee grote kids is het niet evident om alles te combineren en niets van teelten over het hoofd te zien. Gewoonweg top dus!!!!

 2. Ann Arnou zegt:

  Beste Tom,
  Allereerst proficiat met de app. Zo zie je maar weer dat een goeie( en gezonde) gedachte kan uitgroeien tot iets prachtigs. Iets waar veel mensen behoefte aan hebben en dan ook spontaan hun medewerking aan verlenen.
  Ik heb sinds kort ook een echt eigen moestuin, en afgezien van de trots op mijn eigen kweek, is het ook een zalig ontspannende bezigheid in de buitenlucht!
  Ik hoop in de toekomst veel nieuwe kennis te kunnen opdoen en ideeën te kunnen uitwisselen met moestuinvrienden?.
  Groene groetjes
  Ann

 3. Stephan zegt:

  Tom,

  Op zo een app zit ik al even te wachten. Ik ben dus ook zeer benieuwd naar de app, klopt het dat ik hem nog niet kan downloaden (iOS). Misschien kun je de links op de website zetten

  Mvg Stephan

  • Tom Deseyn zegt:

   Dag Stephan, op zo een app zat ik ook al een tijd te wachten maar hij kwam niet dus schreef ik hem zelf :p

   Hij is momenteel nog niet te downloaden voor IOS of Android maar ik sluit dat zeker niet uit bij volgende versies. Eerst weer een beetje sparen.

   De link staat bovenaan deze site via een oranje knop, kun je deze zien ?

   Veel plezier ermee !

   Tom

 4. Yvonne zegt:

  Hoi Tom. Ik heb laatst alle gewassen die ik wil telen ingevoerd. En ik weet ook dat ik voor afgelopen donderdag iets gepland had. Massr donderdag lukte het niet. Dus ik wou het vandaag doen maar ik kan niet terugkijken… klopt dat? Ik kan niet op de datum klikken want dat zou me logisch lijken. Kortom hoe kom ik erachter wat ik voor afgelopen donderdag gepland had? Een andere app gebruiker met het antwoord mag ook reageren, als die t antwoord weet. Thanks

 5. Marijke zegt:

  Zijn er problemen met de moestuinplanner? Ik ben deze een tijdje geleden beginnen gebruiken en die werkte prima. Nu plots sinds deze week kan ik niet meer inloggen. En wanneer ik nieuw paswoord aanvragen doe, krijg ik de melding dat m’n e-mail/gebruiker zelfs niet meer bestaat :’-(.

 6. linda-schits zegt:

  Dag Tom, prachtig die moestuinplanner, eerste keer dat ik dat gebruik maar wel handig, hoe kan je zien wat je al geplant/gezaaid hebt? Ik zie dit wel bij “doe dit de komende 7 dagen” maar er staan er ook nog een paar andere bij waar ik nog niet mee begonnen ben. Groetjes Linda (beginneling moestuin)

  • Tom Deseyn zegt:

   Dag Linda, hoe prachtig de moestuinplanner ook is, er is nog heel veel werk aan. Onder andere aan wat je zegt. Ik ga tegen volgend seizoen een verbeterde versie maken waar je ook de dingen kunt zien die je nog niet gedaan hebt.
   Op de pagina kalender kun je boven wel met de pijltjes terug gaan en kijken wat je eventueel al gemist hebt door op de onderlijnde dagen te klikken. Grts Tom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *