Een folietunnel of glazen serre / tuinkast kopen, voordelen en nadelen van beide

Een folietunnel of glazen serre / tuinkast kopen, de droom van iedere moestuinier
72 Shares

Een folietunnel of glazen serre / tuinkast kopen, voordelen en nadelen van beide

Inleiding

Wil je een folietunnel kopen of een glazen serre / tuinkast bestellen en je weet niet goed wat te kiezen ?  Dit artikel vertelt mijn persoonlijke ervaring en somt de voor- en nadelen op van beide.

Voor alle duidelijkheid, in Nederland en België wordt een ander woord gebruikt voor een glazen of met folie bedekte ruimte in de tuin waarin je groenten en fruit kweekt. In België waar ik vandaan komt spreken we over een serre en in Nederland spreken ze over een tuinkast of afgekort ‘tuinkas’.  Voor alle duidelijkheid en om geen bevolkingsgroepen achter te stellen vermeld ik in dit artikel steeds beide : serre / tuinkast.  Een folietunnel of een moestuintunnel zal in beide lage landen wel begrepen worden veronderstel ik

Moestuin tunnel Elegant
Moestuin tunnel Elegant

Dit is echt de droom van iedereen, de wereld kunnen veranderen rondom je heen.  Met serre of tuinkast kun je dat.  De warmte van de zon wordt in een serre / tuinkast of tunnel vastgehouden.  Meer warmte stelt je in staat om groenten te kweken die je buiten moeilijker kunt kweken.  Tomaten kweken buiten gaat ook perfect maar je groeiseizoen wordt heel wat korter en dus ook beperkter.

Mijn persoonlijke serre / tuinkast en folietunnel ervaring

Mijn eerste stappen in de moestuin

Ik heb ervaring met beide.  Toen mijn hobby zo een 5 jaar geleden startte had ik enkel een lapje schrale grond achteraan mijn huis.  Ik kweekte wat uien, wortelen, wat kruiden, een poging tot kolen, … Maar 75% van wat ik gezaaid en gepoot had werd aangetast door insecten of kreeg schimmel door teveel regen.  Ik verdiepte me in de moestuin en was heel gemotiveerd om mijn tweede jaar te starten.

winter moestuin
Winter moestuin in mijn glazen serre / tuinkast van 2 meter op 2,5 (2016)

Mijn glazen serre / tuinkast was een schot in de roos

In het tweede jaar kocht ik online een glazen serre / tuinkast van 2 meter op 2,50.  Deze stond op een stukje extra grond die ik vrijgemaakt had.  Deze glazen serre / tuinkast heb ik 3 jaar in gekweekt.  De extra voldoening die een serre / tuinkast brengt is mateloos.  Ik ben bezeten door de smaak van zelfgekweekte tomaten, komkommers, aubergines, meloenen, pepers en paprika‘s.  Ik kan me geen leven meer voorstellen zonder.

Meer plaats dus ook een grotere folietunnel

Toen ik een grotere moestuin van 357m² ter beschikking kreeg 120 meter verder in mijn straat zag ik de mogelijkheid om de glazen serre / tuinkast van 5m² te vervangen door ‘iets groters’.  Dankzij het feit dat een folietunnel minder kost per m² kon ik met mijn budget volledig los gaan en zette ik al mijn beschikbare ruimte in de tuin bij mijn huis vol.  Het werd een Splendid van 7,5 meter op 3 meter met twee kweektafels van 3,20 meter en aan beide zijden schuifdeuren.  Een Elegant van 4,20 meter op 7,5 meter zou ook net gelukt zijn maar dan zou alles bomvol gestaan hebben.

Mijn moestuin tunnel serre op 30 april
Mijn moestuin folietunnel op 30 april 2018 saladbar – kweekkamer en overlevende winterteelten

Je serre / tuinkast gebruiken als kweek kamer

Ik gebruik mijn moestuintunnel Splendid ook om mijn jonge plantjes in voor te kweken in trays en potten vanaf half maart.  De pepers en paprika’s nog niet, ook de tomaten en aubergines kiem ik binnen in mijn propagator en kweek ik op onder groeilampen.  Maar erwten, peultjes, prei, sla, Rode bietjes, broccoli, bloemkool, … en tal van andere groenten en kruiden (zie moestuinkalender maart).  De jonge plantjes genieten van optimaal licht in de tunnel of tuinkast.

Wat gebeurt er op de meeste vensterbanken met zaailingen

Op een warme vensterbank hou je je zaailingen eigenlijk een beetje voor de gek.  Je zegt hen : ‘Hey, het is 20 graden, het wordt zomer’ (en het is nog maar maart).  Het plantje waant zich in de zomer en gaat dus op zoek naar licht.  Binnen op de vensterbank komt het licht niet van overal maar slechts van 1 kant, het raam.  Toch is de temperatuur zomers.  De verhouding willen groeien (door de warmte) en beschikbaar licht (dat er niet is) is niet in balans en je plantjes worden lang en gestrekt en waardeloos.

In een tuinkast of serre vind je plantje rondom zich meteen heerlijk koud blauw licht (niet in temperatuur maar in lichtkleur) en in verhouding met de koudere temperatuur als binnenhuis een betere balans tussen willen groeien en beschikbaar licht.

Snel jonge planten kweken binnenshuis in een propagator en/of groeilampen

Wil je toch binnen sterke jonge planten kweken, doe het dan in een propagator, dat is een kweekkast waarin je de temperatuur, luchtvochtigheid en groeilicht kunt regelen.  Hoe je er mee werkt kun je lezen in onderstaande artikelen :

De algemene voordelen van een folietunnel of een glazen serre of tuinkast

 • Je kunt je groeiseizoen verlengen en zelfs jaar in jaar uit groenten eten uit eigen tuin
 • Je kunt een veel groter aantal groenten kweken
 • Zeer ecologisch, je kunt groenten kweken die anders geïmporteerd moeten worden
 • Je hebt minder last van overwaaiende onkruidzaden
 • Je planten zijn beschermd van slagregen, hagel, vogels, …
 • Als je werkt in je tunnel of glazen tuinkast, wordt je niet nat.
 • Ken jij er nog ?  Post ze onderaan dit artikel.

Voordelen en nadelen van een folietunnel tegenover een tuinkast / serre

Voor we de voor- en nadelen opsommen geef ik jullie nog iets mee over kwaliteit van de folietunnels of tuinkasten.  Koop iets degelijks en duurzaams.  Moestuinweetjse verkiest de producten van Filclair, een Belgisch bedrijf de beste prijs kwaliteit biedt.  Foliehuisjes uit de supermarkt zijn vaak op zeer korte termijn voer voor de milieustraat (NL) of containerpark (BE).  Je kunt ze verstevigen maar dan gaat de tweede zwakste schakel kapot.  Heb je echt geen budget of weet niet niet of je de hobby wel wilt verderzetten kan de keuze voor een dergelijke goedkope oplossing wel iets zijn.

Serralus retro kas
Een glazen serre of tuinkast staat enig mooi in je tuin

In 95% van de gevallen maken mensen op basis van hun budget een keuze voor ofwel een folietunnel of een glazen tuinkast of serre.  Maar toch is het belangrijk om te weten wat de voor en nadelen zijn van de twee als je je keuze maakt.

Lees hier onder de voordelen van deze folietunnel Splendid
Voordelen van een glazen serre of tuinkastNadelen van een glazen serre of tuinkast
Kan langer meegaan

Is beter om exotische planten te kweken (grotere lichtsterkte)

Het ziet er mooier uit in het decor van de tuin

Het houdt beter de warmte vast (handig voor ’s nachts in de winter)

Betere licht doorschijning

Is duurder in aankoop

Het glas is duur om te vervangen.  Wanneer eentje sneuvelt volgen er meestal nog

De clips die het glas vasthouden zijn minder handig

Glazen serres of tuinkasten zijn moeilijker zelf te plaatsen

Een effen grond is een vereiste.

Moeilijk te verplaatsen (bij verhuis).

Je kunt kiezen voor veiligheidsglas maar het blijft toch glas dat gevaarlijk kan zijn

Voordelen van een folietunnelNadelen van een folietunnel
Goedkoper

Meer plaats voor je geld

Er zijn grotere deuren mogelijk aan beide zijden voor meer luchtcirculatie

Meer plaats binnenin geeft je de mogelijkheid om een zaai-, verspeen en verpot ruimte te maken

Met meer ruimte kun je ook nazomergroenten kweken en is de kostbare ruimte niet het ganse jaar ingenomen door de vruchtgewassen

De dwarsbuizen maken het super makkelijk om klimconstructies tegen te bouwen, op kweektouw kweken, hangpotten te hangen, … er gaat minder ruimte verloren.

De folie is minder doorschijnend dan glas.  Je hoeft geen schaduwdoek of zonwerende verf te gebruiken tegen zonnebrand.

Een tunnel kun je makkelijker zelf plaatsen

Kun je op een helling of op meer oneffen grond plaatsen

Een lederen bal, een stuk speelgoed kunnen de folie niet kapotmaken

Ook de wind zal minder schade veroorzaken aan je folietunnel dan aan een alternatief in glas.

Een moestuin tunnel is heel makkelijk verplaatsbaar

Bij breuk is een gescheurde tunnel minder gevaarlijk dan glasbreuk.

De folie moet om de 5 tot 10 jaar vervangen worden en kost toch snel 1/4 van de kostprijs van je tunnel.

Er zijn geen dakvensters dus vaker blijft er wat meer condens hangen op de folie.

Je kunt moeilijker water opvangen.  Er zijn truukjes met goten in een langere folie aan de zijkanten, maar die zijn niet standaard.

 

Tot slot

Zo hopelijk heb je dankzij dit artikel beter je keuze kunnen maken.  Als je nog specifieke vragen hebt, mail ons gerust op webshop@moestuinweetjes.com, we nemen je vraag snel op.

Vond je dit artikel waardevol, overweeg dan om je moestuinspullen en in het bijzonder je folietunnel of serre / tuinkast bij Moestuinweetjes in onze webwinkel aan te schaffen.  Je maakt er veel mee mogelijk.

Vele groeten, Tom

Ikzelf in mijn moestuin
Ikzelf in mijn moestuin
72 Shares
Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

5 reacties op “Een folietunnel of glazen serre / tuinkast kopen, voordelen en nadelen van beide

 1. Tim hooghe zegt:

  Een tunnel serre is makkelijk ieder jaar te verplaatsen als je de ruimte hebt.. terwijl je bij een glazen toch om de X aantal jaar de aarde moet uitvoeren.. msh kleine opmerking maar tunnelserre kan je wel degelijk krijgen met dakvenster maar is een optie.. je kan bv ook een zijluchting steken bij een elegant

 2. van acker jozef zegt:

  Voor de glazen kast is het niet zo noodzakelijk dat alles heel vlak licht, De blokken waarop de betonnen fundering komt te liggen kunnen perfect horizontaal gelegd worden, en na het plaatsen van de serre kan verder genivelleerd worden met compost. Ikzelf heb op de plaats waar de blokken komen gaten geboord en met snel cement gevuld, zodat niets kan wegzakken later. Ik heb een serre van 3.75 m op 9 meter gekocht via moestuinweetjes en laten plaatsen. Ik ben enorm content van deze filclair serre, degelijke constructie, goede hoogte. Ik opteer voor 2 deuren om beter te luchten in de zomer. Glas is niet gevaarlijk, bij stormweer blijf je gewoon uit de serre.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke 2 weken een schop onder je moestuinkont ?

Schrijf je in voor de 100% anti-vergeet moestuin checklist