Gekrulde bladeren op peper- en paprikaplanten : Wat nu ?

Gekrulde bladeren bij Pepers en paprika's
25 Shares

Gekrulde bladeren op peper- en paprikaplanten : Wat nu ?

Inleiding over gekrulde bladeren bij pepers en paprika‘s

pepers en paprika’s zijn echte kameleons en komen in verschillende kleuren en smaken.  Net als hun kozijnen, de tomaten, kunnen ze kieskeurig zijn wat hun groeiomstandigheden betreft en zijn ze vrij gevoelig voor plagen.  Vele problemen die je kunt detecteren op de volwassen bladeren van je planten zijn stippen, geel wordende bladeren, bubbeltjes op je bladeren, uitgedroogde of zelfs afvallende bladeren.  In dit artikel gaat het over een ander symptoom, namelijk gekrulde bladeren op peper- en paprikaplanten.  Dit fenomeen komt net als bij tomaten vrij vaak voor.  Maar wat is nu de reden voor die planten om hun bladeren te krullen ?  Er zijn 3 mogelijke oorzaken die we in dit artikel belichten.

Ik schrijf dit artikel in antwoord op een vraag die ik kreeg per email van Kristof met de volgende vraag : Hoi, Ik heb een “probleem” met de peperplantjes. In bijlage een paar foto’s. De bovenste bladeren beginnen te krimpen.  Wat is er aan de hand?

Gekrulde bladeren bij Pepers en paprika's
Gekrulde bladeren bij pepers en paprika‘s

Gekrulde bladeren bij Pepers en paprika's

Reden 1 voor gekrulde bladeren op peper- en paprikaplanten: Plagen

Plagen halen nectar die voor je plant bedoeld is uit je bladeren

Plagen zoals bladluizen, trips, mijten en witte vlieg veroorzaken gekrulde bladeren, het lijkt wel of je bladeren in elkaar krimpen doordat de insecten zich voeden met het sap in de bladeren van je planten.  De celwand van de jongste peper- en paprikaplanten is heel zacht waardoor ze heel aantrekkelijk zijn.  De oudere bladeren hebben een dikkere celwand waardoor de luizen en co zich moeilijker kunnen voeden.

Veel van deze plagen produceren doordat ze op je bladeren zuigen een zoet goedje, precies nectar.  Als je goed kijkt kun je op de bladeren het kleverig sap zien.  En heel vaak zie je ook mieren in de buurt die gek zijn om de nectar die de insectjes produceren.  De nectar bevat helaas ook de voeding voor je planten en die gaat dis richting bladluizen, trips, mijten, witte vlieg en lachend aan de zijlijn ook de mieren.

Plagen ecologisch bestrijden

Je kunt de luizen en co van je planten verwijderen wanneer ze (nog) in (P9) potten zitten met een flinke waterstraal weg van je tuin.  Eens ze uitgeplant zijn is deze techniek niet zo interessant gezien ze dan toch in je tuin blijven.  Om de luizen ook effectief uit te schakelen kun je een zeepoplossing gebruiken, sommige mensen gebruiken ook een gier (aftreksel) van rabarberbladeren of netels.  Maar ik gebruik pyrethrum, dat is een biologisch product, een aftreksel van geraniums dat insecten met een zachte huid, dus geen kevers bijvoorbeeld, doodt.  Ik behandel mijn planten meestal in mei 2 à 3 keer.  Daarna is het ergste voorbij.  Behandel je planten nooit als het warmer is dan 25 graden Celcius en zeker niet in direct zonlicht.  Ik heb ooit al mijn voorgezaaide pompoenen, courgetten, komkommers en meloenen mogen weggooien doordat alles verbrand was.  Sproei ook met je plantenspuit aan de boven én onderkant van de bladeren.  Blijf het doen tot er geen spoor meer is van de plaag.

In deze video zie je wat er gebeurt wanneer je je planten sproeit in direct zonlicht.  Een blooper uit mijn moestuin :

Reden 2 : Virussen die aan de basis liggen van gekrulde bladeren

Hoe herken je virussen op je planten ?

Virale ziektes kunnen ook gekrulde bladeren op peper- en paprikaplanten veroorzaken.  En dit is de meest fatale situatie.  Gekrulde bladeren, gele vlekken, bruine ringen op je bladeren en je planten die er in het algemeen heel zwak uitzien.  Allemaal tekenen aan de wand dat er een virus op je planten zit.  Worden je bladeren gelijkmatig gelig dan moet je de oorzaak daarvan bij de voeding zoeken en vloeibare mest voor vruchtgewassen en Magnesiumsulfaat toedienen.  Insecten zijn vaak dragers van die virussen en brengen deze over van andere planten naar je pepers en paprika‘s.  En helaas is er zoals bij een pc of computer geen anti-virus software die je een handje kan helpen …

Wat doe je er aan ?

Wanneer je vermoeden hebt dat er een virus aanwezig is op je planten, verwijder deze dan zo snel mogelijk voor andere planten ook aangetast worden.  Het is vaak geen makkelijke beslissing om de planten die je al maanden geleden zaaide en die je met je leven zou beschermen te vernietigen maar toch is het heel belangrijk dat je die stap zet.  Virussen zijn meestal niet aanwezig in je grond, dus is het vaak nog een optie om moestuinplantjes aan te kopen om in de plaats te zetten, zeker vroeg in het seizoen (tot juni).  De peperplantjes die je koopt zijn behandeld tegen virussen of zijn virus resistente rassen, kwekerijen kunnen zich niet veroorloven dat ze duizenden plantjes moeten weggooien.

Ringen op de bladeren van peper en paprika planten kunnen wijzen op een virus
Ringen op de bladeren van peper en paprika planten kunnen wijzen op een virus

Reden 3 : Stress veroorzaakt ook gekrulde bladeren op peper- en paprikaplanten

Te warm en te droge lucht

Problemen in de ruimte waar je planten groeien, kunnen ook de oorzaak zijn voor gekrulde bladeren op peper- en paprikaplanten.  Na een hete dag met een lage luchtvochtigheid kan het zijn dat de planten stress krijgen en zichzelf beschermen door hun bladeren te krullen als een soort schild voor de droge en hete lucht.  In ons klimaat hebben we meestal een hoge luchtvochtigheid op van die warme dagen.  Daarom ook dat 30 graden bij ons ook veel meer drukkend aanvoelt dan in bijvoorbeeld het schiereiland Spanje.  Dat komt omdat de warmste lucht bij ons continentale lucht is, drogere luchtstromen die over de zee komen zijn meestal frisser.  Dus in de lage landen is dit probleem heel zeldzaam.

Te vroeg in de serre of uitplanten en te koude nachten

Ook koude nachten kunnen je planten in een stress-situatie brengen.  Het is vaak verleidelijk om bij de eerste mooie lentedagen in april je peper- en paprikaplanten naar buiten te brengen.  Weet dat de temperatuur tijdens die nachten bijna altijd onder de 10 graden zakt.  En voor een tropische plant is dat stress, stress en nog eens stress.

Bij te weinig water gaan de bladeren eerder slap hangen. Je planten overvloedig begieten met water bij gekrulde bladeren is dus geen oplossing.

Reden 4 : Herbiciden kunnen ook zorgen voor gekrulde bladeren op peper- en paprikaplanten

Onkruidverdelgers kunnen er voor zorgen dat je bladeren gaan krullen.  Logisch deze producten zijn gemaakt om planten te vernietigen.  Ook al gebruik jij geen herbiciden, je buurman of de landbouwer op een nabijgelegen akker wel.  Weet ook dat niet-biologisch gecertificeerde compost, zaai- en stekgrond, mulch of potgrond heel vaak behandeld is met herbiciden.  Opspattend vocht kan dus je planten dood maken.  Ook al overleven je planten deze aanval, ze zullen kleinere vruchten produceren en het aantal pepers die je oogst zal ook veel lager liggen.  Vermijd dus alle contact met onkruidverdelgers.

Tot slot nog een filmpje

Zo, heb je gekrulde bladeren op je peper- of paprikaplanten dan kun je hier alvast op zoek gaan naar de oorzaak.  Ik heb verschillende jaren gezocht naar een goeie manier om peper en paprika planten op te kweken.  Ik schreef mijn bevindingen in een kweekgids voor peper- er paprika planten.  Neem deze zeker eens door als je graag nog eens alles op een rijtje ziet.  In 2017 filmde ik ook mijn peper- en paprikateelt van zaad tot oogst.  Ook hier kun je misschien wat tips uithalen.  Ik plaats het onderaan dit artikel.

Vind je de informatie bij Moestuinweetjes waardevol en heb je er iets aan om jouw moestuindromen waar te maken, overweeg dan zeker om je moestuinspullen in onze webwinkel aan te kopen.  Je maakt er veel mee mogelijk.  Moestuinweetjes wil iedereen aansporen om een moestuin de starten en dat dat een positief effect heeft op de wereld moeten je al zeker niet uitleggen.

Veel kijkplezier en groetjes, Tom

 

25 Shares
Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Een reactie op “Gekrulde bladeren op peper- en paprikaplanten : Wat nu ?

  1. Ghislain Leroy zegt:

    Ik ben 45 jaar moestuinier… ooit begonnen rond mijn twaalfde op een stukje verwaarloosde grond dat vader niet gebruikte….. stond vol boterbloemen.. helemaal opgeruimd en omgespit… toen wist ik nog niet dat boterbloemen een teken waren van zeer zure grond…. we moesten toen digitale fototoestellen hebben gehad…er zijn helemaal geen beelden van….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *