Handgesmeed moestuingereedschap versus traditioneel – wat is het verschil ?

65 Shares

Moestuingereedschap maakt bij mij hét verschil tussen succes of falen in de moestuin

Een moestuin onderhouden kan niet zonder gereedschap.  In onze moestuin doen we bijna alles met de hand, motorisch aangedreven gereedschap, dat gebeurt maar heel uitzonderlijk.  Ik herinner mij 4 jaar geleden dat Gerard, mijn buurman, mijn moestuin freesde met een mini tractor.  Mijn moestuin was een stuk van 350 m² verwaarloosde grond die er 7 jaar verwilderd had bijgelegen.  De vorige eigenaar vertelde mij ook met de smile : “Ik heb nog eens alle onkruid doodgespoten, je zult makkelijk kunnen starten”.  Dat was niet met een ecologisch product …  Ik heb toen in november Gerard gevraagd om de grond luchtig te maken zodat alle rommel uit de grond kon wegspoelen.  Hier een filmpje :

Zoals gezegd gebruiken we in de moestuin vooral mechanisch moestuingereedschap.  Waarom het zoals ik eerder zei voor mij het verschil maakt tussen succes en falen in de moestuin wil ik je graag toelichten.  Een dure hark of een goedkope zou toch zoveel verschil niet mogen uitmaken.  Wel, bij is dat wel zo.  Sinds ik goed gereedschap heb dat goed in balans, scherp en licht is, kan ik vlotter werken.  Doordat ik vlotter kan werken bereik ik meer resultaat in mijn moestuin op 1 dag.  Meer resultaat geeft leer voldoening en doordat alles vlotter gaat kom ik vaker op mijn moestuin.  Niet alleen om te werken, maar ook om te genieten.  Ze zeggen vaak ‘Vele handen maken licht werk’, nu goed gereedschap doet dat ook.

Ik weet dat mijn kinderen en mijn kleinkinderen heel blij zullen zijn met wat ik hun achterlaat

Sinds ik mijn onkruidsteker gebruik, zit ik niet meer uren op de knieën om de lange wortels van paardenbloemen of andere diepwortelend onkruid te verwijderen.  In een eerste rondje in mijn moestuin steek ik 5 cm onder de plant en wikkel ik de onkruidsteker.  Bij een tweede passage raap ik het onkruid van de grond.  Voor mijn moestuingereedschap heb ik gekozen voor het Traditional Gamma van Polet.  Dat is handgesmeed tuinmateriaal dat écht topkwaliteit is.  Mijn machinaal gemaakt tuingereedschap dat ik vroeger had, lijkt wel schroot.  Afdankertjes van anderen en goedkoper gereedschap uit het tuincentrum dat machinaal geplooid is en uit minder hoogwaardig materiaal bestaat.  Het enige stuk gereedschap dat echt kwaliteit was tot nu toe is mijn Woelvork van Polet (zie video hier onder).  Voor de rest ben ik nu 5 jaar aan het knoeien met dat ander gereedschap.  Nagels opnieuw inkoppen omdat iets los zit, een steel die afbreekt, heel veel kracht zetten op bot materiaal … ik heb het gehad.

Ik heb nu materiaal gekocht dat niet goedkoop is, dankzij een deal met Moestuinweetjes en Polet kon ik ook meteen alles in huis halen wat ik wilde.  Dat zal niet voor iedereen meteen mogelijk zijn, maar stuk voor stuk je gereedschap naar een hoger niveau brengen zal je zoveel meer plezier en vooral comfort brengen in tuin.  Ik weet zeker dat ik nog heel wat jaren mijn hobby zal uitoefenen en ik ben er zeker van dat mijn kinderen en wie weet mijn kleinkinderen nog heel blij zullen zijn met wat ik hen achterlaat.  Wat handgesmeed tuingereedschap zo bijzonder maakt, lees je hier onder :

Smederij, het oudste beroep ter wereld

Smederij is één van de oudste beroepen ter wereld.  Het is het eerste metaalverwerkende proces dat ooit bestond.  Ieder dorp had een smid.  Wellicht vandaar dat heel veel mensen in België Desmet heten, in Nederland komt de naam voor als Smit, bekende zangers gaan we hier niet vernoemen.  Het grootste voordeel is dat handgesmeed ijzer sterker is dan ijzer dat met machines gevormd en gescherpt wordt.

Polet nam smederij Denolf over
Polet nam smederij Denolf over

Naar oude traditie werd gesmeed met een hamer en een aanbeeld.  Ondanks dat waterkracht zijn intrede deed voor het bewerken van ijzer in de 12de eeuw, bleef hamer en aanbeeld gebruikt worden voor het vervaardigen van gereedschap.  Het was pas in de 19de eeuw dat het beroep smid in ieder dorp stilaan wegviel.  De techniek werd toen grootschaliger met met behulp van krachtbronnen uitgevoerd en de plaatselijke smid kon niet meer overleven.  Smeedwerk is geëvolueerd.  De werkplaatsen zijn hoog-technologisch, de machines en de grondstoffen zijn nu aangepast naar heel hoge standaarden.

Waarom is gesmeed ijzer nu eigenlijk sterker ?

Hoe steekt het proces van smeedwerk in elkaar?  Het basisprincipe is ijzer opwarmen en er op kloppen tot het de juiste vorm geeft.  Maar waarom niet gewoon metaal plooien?  Wel, ijzer bestaat uit ijzerkristallen.  Bij het plooien of buigen van ijzer schuiven die kristallen naast elkaar er ontstaat als het ware een breuk.  Door herhaaldelijk te slaan op gloeiend heet ijzer ontstaan er nieuwe kristallen die weer één sterk geheel vormen.  Kleinere kristallen geven meer buigzaamheid en hebben geen scheurtjes of barsten in de kristallen zoals dat bij machinaal geplooid gereedschap wel het geval is.  Kleinere ijzerkristallen kun je ook scherper maken dan grotere ijzerkristallen.

Polet Traditional handgesmeed moestuingereedschap
Polet Traditional handgesmeed moestuingereedschap

Het Polet Traditional gamma is handgesmeed moestuin gereedschap

Zoals ik eerder al zei, tot voor kort was mijn moestuin gereedschap een ramp. Zo erg dat mijn vader zei : “Als je nog wilt dat ik volgend jaar je aardappelen kom aanaarden, dan zul je in het vervolg met beter materiaal op de proppen moeten komen”.  Ik had wat geërfd materiaal van her en der en ik had ook een spade gekocht in het tuincenter van 30 euro of zoiets, een bot, log ding waar je op moest staan springen om ergens door te geraken.  In 2018 wou ik echt werk maken van comfortabel, duurzaam en sterk moestuin gereedschap.  Als een kleine jongen ging ik bij mijn collega Peter bij Moestuinweetjes aandringen om een gamma topgereedschap in de webshop op te nemen.

Na wat wikken en wegen en 17 telefoontjes later, kon ik mijn mede-oprichter bij Moestuinweetjes Peter Deferme enthousiast maken om het moestuingereedschap op www.moestuinweetjes.com uit te breiden met het échte spul.  Peter was akkoord, maar niet het gewone gereedschap dat je ook in het tuincenter kunt kopen.  Hij wou het neusje van de zalm.   Omdat we met Polet heel goed samenwerken rond de prijs/kwaliteit beste woelvork op de markt, kozen we ook voor hun Traditional gamma, topkwaliteit en handgesmeed.  Het Polet Traditional gamma is oneindig, het bestaat uit honderden soorten gereedschap.  Voor boomdokters, bouwvakkers, bestrating en ook voor de moestuin hebben ze precies wat je nodig hebt. Polet consulent Peter Dierickx hielp ons dé fundamentele gereedschappen in de webshop op te nemen die je nodig hebt in je moestuin.

Een overzicht van wat bij Moestuinweetjes verkrijgbaar is :

Groot moestuin gereedschap moestuingereedschap

Klein handgesmeed moestuingereedschap of handgereedschap

Tot slot

Dit lijkt wel één groot promo bericht voor moestuingereedschap.  Wel, dat is het ook.  Mocht het in de moestuin geen verschil maken zou Moestuinweetjes het ook niet aanbieden.  We verkopen geen kikkers om bij je vijver te zetten, hondenpoepzakjes of Kerstmannen aan een touw.  Alle producten die we promoten zijn zaken waar we achter staan.

Om de producten iets toegankelijker te maken willen we op de Polet catalogusprijs een korting geven van 10%.  Hopelijk stelt het je in staat om je moestuinleven comfortabeler te maken en om je energie te sparen om andere dingen te doen.  Wie weet kun je de tijd die vrijkomt gebruiken om nog meer groenten te kweken of om even in je moestuin te zitten en te kijken naar al het moois waar je mee bezig bent.

Veel tuinplezier,

Tom

65 Shares
Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke 2 weken een schop onder je moestuinkont ?

Schrijf je in voor de 100% anti-vergeet moestuin checklist