Moestuin checklist 10 – 16 tot 30 juni : Moestuinplantjes, baby en zaaien

Moestuin checklist 10 – 16 tot 30 juni
44 Shares

Moestuin checklist 10 – 16 tot 30 juni : moestuinplantjes, baby en zaaien

Inleiding

Van deze periode hou ik misschien nog het meest in de moestuin.  Alles komt op gang maar de echte koningin van de moestuin in mijn ogen is nog groen, verspreid wel al heerlijke geuren in de serre of tuinkas en zal binnenkort beetje bij beetje zachter en vooral rijper worden.  Ik zou kunnen zeggen roder maar tegenwoordig kweken we de tomaat in alle kleuren, smaken en vormen.

Voor de rest is het onkruid bijhouden, op tijd oogsten, water geven en af en toe wat bij zaaien.  Zoals ik vorige nieuwsbrief al zei : “Denk aan je herfst- en winterteelten”.  Wat nu in je tuin staat blijft niet eeuwig eten voorzien en de herfst en winter zijn 6 maanden waarin je ook makkelijk uit eigen tuin kunt eten.  Later in deze nieuwsbrief een overzicht van wat je nog kunt zaaien.

Wat als je de tweewekelijkse checklist liever elders bekijkt ?

Voor zij die deze checklist per mail ontvangen : Wil je deze nieuwsbrief op de website van Moestuinweetjes bekijken, dat kan op de link : De checklist op de website van Moestuinweetjes bekijken

Voor zij die deze checklist op de site bekijken : Wil je deze ook 2-wekelijks per mail ontvangen, schrijf je dan in op deze link : Inschrijven op checklist per mail

Moestuinplantjes van Moestuinweetjes

Sinds deze week kun je ook plantjes van winterteelten kopen in onze webwinkel.  Persoonlijk zaai ik geen trays of potjes meer voor, ik zaai enkel nog rechtstreeks in volle grond: koolrapen, sla, winterwortelen, winteruien.  Pas in september haal ik mijn zaaitrays weer boven voor mijn winter serre of kas.  Daarover later op het jaar meer.

Welke plantjes kun je nu nog in huis of beter gezegd ‘in moestuin’ halen :

Alle plantjes zijn degelijk verpakt en gemaakt uit gerecycleerd materiaal dat ook weer bij het PET (zoals plastic flessen) afval kan gesorteerd worden.

Wat eet ik momenteel uit mijn tuin ?

Ik kwam al heel wat keren met een glimlach op mijn gezicht vanuit de moestuin dit jaar.  Hier een lijstje met wat ik nu al oogstte : sla, rucola, mosterdsla, spinazie, bloemkool, broccoli, koolrabi, radijs, tuinkers, mini komkommer, Doperwten, ui, knolvenkel Rode biet, wortel, en heel veel kruiden.

Als je zo alles eens op een rijtje zet ben je toch verbaasd hoe gevarieerd en gezond je kunt eten uit eigen tuin.  Straks komen er nog heel veel groentjes bij op het lijstje.  Niet te geloven dat zoveel mensen dit allemaal in de winkel kopen.  Ik at gisteren nog een winkeltomaat, gelukkig had ik veel gedroogde Provençaalse kruiden want van die tomaat moest de smaak niet komen.

De grootste verandering in mijn leven, komt er zo aan

Ik word dit jaar voor de eerste keer papa, meer bepaald binnen +/- 3 weken, de natuur zal beslissen wanneer precies maar de verwachte datum is 6 juli 2018.  Na 20 jaar gaan en staan waar we willen, hakten Stefanie, mijn vrouw, en ik de knoop door om op een minder voorspelbaar, minder zelf-gestuurd maar hopelijk rijker, verrassender en vooral een meer dienstbaar pad verder te gaan.

We kijken er heel erg naar uit en proberen geen verwachtingen te hebben.  Dat is nu al heel moeilijk, je hebt zowiezo een beeld voor je.  Het wordt een meisje trouwens.  Stiekem beeld je je haar in met een zonnehoedje op haar hoofd aan de rand van de moestuin, knabbelend op een stukje wortel.  Er komen zelfs krulletjes uit aan de zijkant van het hoedje.  Maar voor de rest proberen we ons niets in te beelden hoor …

De moestuin gaat uiteraard door, hij wordt nog belangrijker.  Als ik met mijn initiatieven Moestuinweetjes en Moestuin TV op YouTube heel veel mensen in de moestuin wil, gezond wil doen eten, veel wil laten bewegen en de planeet wil helpen ontlasten, dan moet ik dat toch zeker overbrengen op mijn kind.  Hopelijk loopt alles goed en kan ik binnen enkele weken de geboorte van ons meisje aankondigen.

Wat kun je nu nog zaaien eind juni ?

Bladgewassen die nu nog kunnen gezaaid worden

Onmisbare koolgewassen voor hartverwarmende gerechten komende herfst 

Laatste kans voor deze twee vruchtgewassen

Niet lang meer wachten met de laatste peulgewassen

Vooral je winterpenen moet je stilaan gaan zaaien in je wortelgewassen bed

Laatste kans om dragon, rozemarijn en salie te zaaien

Tot slot

Zo, de 100% anti-vergeet moestuin checklist zit er weer op.  Ik hoop dat je inspiratie op deed om te blijven zaaien en planten.  Heel veel moestuinen zijn kaal in oktober maar weet dat er de maanden november tot maart nog heel veel eten beschikbaar kan zijn.  Denk maar aan de winterkolen spruitkool, boerenkool, savooikool of koolraap, knolselder en winterpenen.  De serre of tuinkas kan nog vol staan met radijs, rucola, sla, … Langer oogsten in het jaar is langer gezond eten, langer bewegen, langer zwaar vervoer op de weg, pesticiden en herbiciden vermijden, langer mensen blij maken, enzovoort enzovoort …

Ben je blij met deze checklist, de website en het Youtube-kanaal en haal je er waarde uit ?  Overweeg dan om je moestuinspullen hier aan te kopen.  Al meer als duizend mensen waren je voor en we zijn heel trots op onze tevredenheidsscore van 4,8 op 5.  We bieden ook geen prullaria aan (kabouters, hondenpoepzakjes of stenen vogels) maar stuk voor stuk degelijke en ecologisch verantwoorde moestuin spullen.

Om te eindigen bedanken we ook de lezers en klanten van deze website, jullie geven ons de zin om verder te doen.  Er staat komende winter heel wat op til op deze site en dat is mogelijk door jullie.  Later meer hierover.  Veel plezier, geluk en vreugde in jullie moestuin, balkon of terras !

Tom

Ikzelf in mijn moestuin
Ikzelf in mijn moestuin
44 Shares
Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

4 reacties op “Moestuin checklist 10 – 16 tot 30 juni : Moestuinplantjes, baby en zaaien

 1. Martin Cuijpers zegt:

  Beste Tom, ik wil je mijn complimenten geven voor je inzet en prettige video’s. Al die tijd die je erin steekt om anderen te helpen. Geweldig. Ik ben 76 jaar vroeger een moestuin gehad met kunstmest blauw spul voor van alles en nog wat tegen te gaan. Ik doe het nu op jouw manier. Met goede resultaten. Bedankt.

  • Tom Deseyn zegt:

   Hoi Martin,
   Dat is een heel mooie reactie, Martin. Je tuiniert al zo lang, ik ben heel blij dat ik je nog iets kan bijbrengen. Veel plezier nog in je tuin en bedankt om even de tijd te nemen om te reageren. Groetjes Tom

 2. Els Paesen zegt:

  Bedankt voor je moestuinweetjes. Altijd interessant en leerrijk.
  Ik heb sinds dit jaar een eigen moestuin met verhoogde moestuinbedden (+/- 70 cm hoog – 1 bak per gewassengroep voor eenvoudig wisselteeltschema) . Nu is mijn vraag : bestaat een soort van handig schema voor de bemesting van elke gewassengroep of hebben jullie daar eerder reeds een artikel over geschreven? Bemesting per gewassengroep : hoeveel, hoe vaak, wat, wanneer, enz… Vraag 2 : Ik wil mij ook voor de nateelten (in hetzelfde seizoen) houden aan de gewassengroep per bak maar ik weet niet altijd goed welke teelten wel of niet kunnen. Bv. de knoflook die in de bak met de wortel- en knolgewassen stond is nu geoogst. Wat mag ik daar nu nog zetten. Of het vak waar eerst de erwten stonden is leeg, wat kan ik daar nog zetten voor de winter? Enz… Alvast bedankt voor tips of links naar artikels. Vriendelijke groeten, Els Paesen

  • Tom Deseyn zegt:

   Dag Els,
   Ik denk dat dat zeker een goede aanvulling zou zijn op deze site. Een bemestingsschema in wisselteelt en bij vervolgteelt.
   Als ik deze winter weer ga schrijven hou ik zeker rekening met je vraag.

   Groetjes Tom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke 2 weken een schop onder je moestuinkont ?

Schrijf je in voor de 100% anti-vergeet moestuin checklist