Moestuin checklist 18 – 16 tot 31 Oktober – De laatste loodjes in de moestuin

64 Shares

Moestuin checklist 18 – 16 tot 31 Oktober – De laatste loodjes in de moestuin

Inleiding

Ik beloof je dat ik je in deze 18de 100% anti-vergeet moestuin checklist voor één keer niet achter de vodden ga zitten.  Ikzelf ga nu vrijdag een laatste keer naar mijn moestuin voor een ganse dag.  Verder deze winter werk ik volop verder aan de Moestuinweetjes App.  Ik zit met heel wat knopen die ik moet doorhakken.  Ik wil dat de app perfect doet wat ik wil en ik probeer me hierbij ook in jullie hoofd te verplaatsen.  Een groep van 25 moestuiniers maakte al kennis met de prille schetsen van de app.  Intussen is er al heel wat bijgemaakt en komt er voor de testgroep wellicht voor het einde van de maand een update.

Krijg je deze checklist per mail, bekijk deze nieuwsbrief op onze website, daar vind je foto’s en nog meer informatie.  Bekijk je deze 100% anti-vergeet moestuin checklist via onze site en wil je per mail verwittigd worden wanneer er een nieuwe is, schrijf je dan hier in op onze mailinglijst.  We behandelen je gegevens vertrouwelijk en sturen je geen opdringerige mails of spam.

Mijn laatste klussen in de moestuin

De laatste groenten oogsten

Mijn kolenbed

In mijn moestuin heb ik nog een aantal groenten die nu best geoogst worden.  Mijn rode en witte kolen (Herfstteelt) ga ik koel in het donker leggen of verwerken in de keuken.  Rode kool maak ik klaar met laurier en verse appel en gaat in bakjes van 1 kilo in de diepvries.  Witte kool eten we graag rauw in een coleslaw.  Maar bezien ik 6 witte kolen heb de grootte van een kleine voetbal, wordt het weer creatief zijn.  Witte kool fermenteren tot zuurkool is heel lekker, ik wil wel een bokaaltje of 10 voor de winter.  Ook voor mijn ouders, kennissen en vrienden is het een leuk geschenk. Verder heb ik ook nog bloemkool, ik lust dat niet zo heel erg maar mijn vrouw vindt bloemkool écht lekker.  Als zij bloemkool eet, haal ik een zakje van 300 gram tuinbonen uit de vriezer.  Zij eet niet graag tuinbonen.  Verder heb ik ook nog broccoli en savooikool die heerlijk zal zijn in stoemp.  Stoemp ???

Rode kool
Witte kool
Spruitkool

Stoemp

Stoemp is een Vlaams woord voor samen-met-aangestoofde-of-gekookte-groenten-geprakte-aardappelen.  Je merkt dat het handiger is om het gerecht gewoon ‘stoemp’ te noemen, de naam komt van stoempen of stampen, de handeling waarbij je de aardappelen en de aangestoofde of gekookte groenten.  Stoemp kan met bijna alle groenten, vooral de herfst en wintergroenten zijn hier heel geschikt voor.  Winterwortelen, prei, koolsoorten, spinazie, witloof, pompoen, …  het water komt me in de mond. Ik ben benieuwd hoe ‘stoemp’ in Nederland genoemd wordt.  Als jij het weet, stuur me een mailtje op tom@moestuinweetjes.com of onderaan dit bericht.

Tuinraapjes
Rode bietjes
Wortelen

Mijn wortelgewassen

Ook al is het een koolgewas, ik zal het hier ook maar hebben over mijn raapjes.  Ik heb in augustus nog lekkere raapjes gezaaid voor in de hutsepot, ik hoop dat dit een term is die ook in Nederland gekend is. Hutsepot is een grote stoofpot met wintergroenten.  En als daar een raapje inzit, dan is de hutspot voor mij compleet.  Zijn smaak maakt het echt af.  Met een lekkere lepel mosterd en de hutsepot kokend heet … heerlijk.

Verder staan er ook nog redelijk uit de kluiten gewassen Rode bieten van mijn zomerteelt, grote wortelen van mijn zomerteelt en prille jonge worteltjes van een centimeter dik die ik ook in augustus zaaide.  In augustus deed ik een oproep om nog enkele herfst- en wintergewassen te kweken.  De mensen die na de verschroeiende hitte van de zomer de moed hadden om nog te zaaien en die trouw water gegeven hebben, die zullen nu heel tevreden zijn dat ze de moeite namen om nog eens de tuinhandschoenen aan te trekken.

Mijn bladgewassen

In mijn winter moestuin in mijn moestuin tunnel oogst ik nu volop rucola met rond blad (Rucola Coltivata (Eruca (Vesicaria) Sativa), winterpostelein, Rode mizuna (mosterdsla), Mesclun (Aziatische slamix met boerenkool, pak soi, sla, rucola en koriander), winterspinazie en pluksla.  Ook hier ben ik in augustus nog eens actief geweest en zaaide ik enkele trays die ik dan in september uitplantte

prei en onkruid onder insectengaas
Rechts Rucola met rond blad, links winterpostelein
Schitterend om naar te kijken, nog beter om te eten, winterpostelein
Mesclun Aziatische mix
Mosterdsla / mizuna rood
Bloedzuring, enig mooi, super lekker als zure toets in slaatjes
Winter spinazie Viroflex Winterreuzen
pluksla Witte Dunsel

 

De laatste prinsessenboontjes

De exacte datum weet ik niet meer maar het was eind juli dat ik nog een bed struikboontjes zaaide van het ras Miracle, dat zijn de fijnste van smaak voor mij.

Struikboontjes Miracle

Pompoenen, afrjipende tomaten en de laatste courgettes

Er waren bij mij door de droogte weinig pompoenen.  Maar de smaak van deze die we al verwerkten deze week in de keuken (pompoenrisotto) was uitmuntend.  In combinatie met spekreepjes, veel tijm, peterselie en een mengeling bospaddenstoelen was dit een heerlijk gerecht, ook was het nog 25°C buiten die dag.  Ook de tomaten rijpen zalig verder af, op de foto zie je de gele vleestomaat grappa gialla , de beste tomaat die ik dit jaar had.

Afrijpende vleestomaten grappa gialla
courgettes voor de soep
De Butternut pompoenen liggen verspreid over de moestuin

Herfstklusjes in de moestuin

Onkruid (laten) wieden

Ik wied geen onkruid in deze periode.  Niet dat dat niet nodig is.  Toch wel, in het onkruid dat nu in de moestuin staat zitten miljoenen nieuwe onkruidzaden.  Het is dus een must om het onkruid te verwijderen of … Ik laat mijn 4 kippen het werk doen.  Ik bescherm alle gewassen die nog blijven staan in mijn moestuin tegen de kippen door er insectengaas over te doen.  Zo is de moestuin netjes verdeeld, gewassen die de kippen mogen opeten en die die voor mijn gezin zijn.  Ik heb in mijn tuin nog volgende groenten die blijven staan en geoogst worden volgens we ze nodig hebben : knolselder, spruitjes, prei, jonge winterwortelen, stengelui en groene selder.

In dit filmpje zie ik hoe ik mijn kippen loslaat (september 2017)

Materialen, verwaarloosde groenten en structuren opruimen

Deze tijd van het jaar ruim ik ook heel wat op.  Mijn klimconstructie van de Doperwten staat er nog.  Foei foei maar door de geboorte van mijn dochter in jullie en min andere hobby’s is dat klimgaas blijven staan.  Ook in het zomerkolenbed staan nog doorgeschoten kolen met insectengaas over.  Het is geen gezicht dus ook daar moet opruimwerk gebeuren.  De vogelnetten van de bessenstruiken zijn wel al opgeruimd.  Maar k zal nog eens goed mijn ronde doen in de tuin zodat ik mijn kippen veilig kan loslaten om het onkruid en de eventuele zaden die er uitvallen op te eten.  Hopelijk vinden ze ook wat slakken eieren, daar zijn we dan ook van af voor komend seizoen 2019.

Snoeien

Het is heel verleidelijk om nu al je bessenstruiken te lijf te gaan met je snoeischaar maar hou er rekening mee dat niet iedere struik het nu al waardeert dat je al aan zijn takken zit te knippen.  Wat kun je nu al snoeien :

 • De vroege frambozen : Hier mag je het hout die vruchten gedragen heeft aan de bodem wegsnoeien, de nieuwe takken laat je staan, zij dragen de vruchten van volgend jaar.
 • De late frambozen : Deze snoei je met de grond gelijk.  De vruchten groeien op de takken die volgend jaar groeien.
 • Lavendel : Knip de uitgebloeide bloemetjes weg, laat het oude hout met rust tot begin volgend jaar in februari/maart wanneer je wel het oude hout terugknipt tot +/- 10-20 cm van de bodem.

Wacht zeker met volgende planten of struiken te snoeien, de opgeslagen energie in de plant moet weer naar de wortels van de plant :

 • Trosbessen (rode, witte, zwarte, … bes)
 • Druivelaar
 • Kruisbessen
 • Fruitbomen

Snoei ook steeds met proper en scherp materiaal en snoei niet wanneer het nat is.

Wat kan ik nu nog zaaien/planten

Je kunt buiten nog steeds winteruien en winterKnoflook planten.  Onder glas Wortelen en sla voor oogst in 2019 en spinazie en veldsla voor oogst dit jaar.  Hier de links :

Bladgewassen in de tuinkast of in de folietunnel

Kiemgroenten barstensvol energie voor de winter

Wortelgewassen voor een voege oogst aan lentegroenten

 • Pootuien buiten (Winterteelt – oogst 2019)
 • Stengelui buiten (Winterteelt – oogst 2019)
 • Knoflook buiten (Herfstplant – oogst 2019)
 • Wortel serre (Super Vroeg – oogst 2019)

Vriendelijke oproep

Dag moestuinvrienden, het was met een klein hartje dat ik eind januari de eerste 100% anti-vergeet-moestuin checklist startte.  De reacties zijn overweldigend geweest en momenteel lezen 5152 tweewekelijks de nieuwsbrief.  Hel veel mensen vonden ook hun weg naar onze webwinkel.  De webwinkel is niet zomaar een commerciële bedoening.  Iedereen die aan Moestuinweetjes meewerkt doet dit niet als hoofdbron van inkomsten en een groot deel van de inkomsten wordt geïnvesteerd in het motiveren, informeren en entertainen van mensen die zelf hun eten willen kweken.  Niet alleen voor zichzelf maar ook voor hun kinderen, buren, kennissen, mensen in nood, …  Moestuinweetjes is blij hier te kunnen aan bijdragen met uiteraard de informatieve website, maar ook deze tweewekelijkse nieuwsbrief, het YouTube-kanaal Moestuin TV en binnenkort ook de Moestuinweetjes app die je zal toelaten om je hoofd vrij te hebben en niet constant te moeten denken ‘Verdorie, er was nog iets wat ik nog moest doen in de moestuin maar ik ben het vergeten !?’

Enkele screenshots van de app in wording :

Wil je bijdragen aan Moestuinweetjes voor de hosting van de website, aankoop van audiovisueel materiaal (mijn camera heeft het bijna gehad) voor de filmpjes of de ontwikkeling van de Moestuinweetjes app (waarvoor we een professioneel bedrijf inhuren), dan kan dat heel simpel.  Je kunt gratis helpen door de Facebook pagina Moestuinweetjes te delen met je vrienden en familie.  Daaarnaast kun je ook je moestuinspullen (moestuinzaden, gereedschap, meststoffen, gewasbescherming, in het plantseizoen ook plantjes, compost, …) aan te kopen in onze webwinkel. De webshop heeft scherpe prijzen, sterke producten die het milieu niet kapotmaken en biedt ook de producten aan die er toe doen in en rond de moestuin.  We kopen geen rommel die er in de moestuin niet toe doet (stenen kikkers, hondepoepzakjes of Kerstmannen aan een touw).

Je krijgt van mij ook nog twee kortingscodes voor je eerste aankoop in onze webwinkel en alle aankopen daarna:

 • biomoestuin geeft je 5 euro korting op je eerste aankoop
 • moestuinspullen geeft je bij je volgende aankopen 5 euro korting bij aankoop van tenminste 50 euro

Hopelijk klinkt deze oproep overtuigend en stel je ons in staat om nog meer moestuinnieuws te brengen en mensen in de moestuin te krijgen.  Want zoals je weet … samen veranderen we de wereld m² per m².

Vele groeten en een prettige herfst en winterperiode gewenst,

Tom

Ikzelf in mijn moestuin
Ikzelf in mijn moestuin
64 Shares
Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

4 reacties op “Moestuin checklist 18 – 16 tot 31 Oktober – De laatste loodjes in de moestuin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke 2 weken een schop onder je moestuinkont ?

Schrijf je in voor de 100% anti-vergeet moestuin checklist