Moestuin checklist nummer 8 : 16 tot 31 mei – Niets vergeten ?

6 Shares

Moestuin checklist nummer 8 : Tweede helft mei – Niets vergeten ?

Inleiding

Bedankt om ook weer deze achtste moestuin checklist te lezen.  Onderaan stel ik jullie enkele heel belangrijke vragen die de toekomst van deze nieuwsbrief zullen bepalen.  Ook vraag ik om jullie advies over enkele nieuwe initiatieven.  Maar eerst de checklist :

Het zaaigeweld in de moestuin is een beetje voorbij, maar toch zijn er nog heel wat teelten die je kunt starten. Wortelen, heel veel kolen, boontjes, … noem maar op.  Je kunt nog heel veel zaaien in je moestuin.  Denk ook aan vervolgteelten sla, nog een rijtje wortelen, altijd maar radijsjes, radijsjes, radijsjes, …   Zo blijf je tot lang in het moestuinjaar eten uit eigen tuin en heb je niet van die vervelende lege plekken.

Voor een paar dingen ben je in theorie wel een beetje te laat.  Pastinaak, sluimererwten, maïs, aardappelen en spruitkool hadden eigenlijk al gezaaid of gepoot moeten zijn.  Maar niets zegt dat het nu niet meer zou lukken.  De richtlijnen bij Moestuinweetjes zijn gemiddelden.  Van pastinaak is er trouwens nog een teelt die je in de zomer kunt opstarten, dus daar krijg je nog een tweede kans.  Voor de zaaibeurten die je gemist hebt of die mislukt zijn, zijn er nog steeds moestuinplantjes in onze webshop.

Zaaien en Planten

Wat als je de tweewekelijkse checklist liever elders bekijkt ?

Voor zij die deze checklist per mail ontvangen : Wil je deze nieuwsbrief op de website van Moestuinweetjes bekijken, dat kan op de link : De checklist op de website van Moestuinweetjes bekijken

Voor zij die deze checklist op de site bekijken : Wil je deze ook 2-wekelijks per mail ontvangen, schrijf je dan in op deze link : Inschrijven op checklist per mail

Wat hebben je moestuinplanten allemaal nodig in de moestuin ?

In deze 100% anti-vergeet moestuin checklist wil ik het hebben over één van de zaken die je moestuinplanten broodnodig hebben en dat zijn voedingsstoffen.   Daarnaast krijg je nog de tweewekelijkse lijst van welke groenten je nog kunt zaaien in de moestuin.

Een zaadje in de grond stoppen kan iedereen, maar het laten uitgroeien tot een vlezige tomaat of een flinke bloemkool, dat ik vaak heel iets anders.  Hier een overzicht van één de basisbehoeften en succesfactoren van  van iedere moestuinplant : voeding.  In latere checklists zal ik het ook nog hebben over bodemstructuur en andere basisbehoeften.

Wat er van de natuur komt : water, lucht en zon

Er zijn niet veel dingen gratis in het leven maar in de moestuin zijn er alvast drie zaken waarvoor je niet in de geldbeugel moet tasten : water, lucht en zon.  Het moet wel af en toe een regenen en de zon moet ook wel eens schijnen maar laat ons er van uitgaan dat dat in ons klimaat wel moet lukken.

De groei van een plant gebeurt door celdeling.  Cellen vermeerderen zich in de vorm die het DNA (genetisch materiaal van planten) van de plant bepaalt.  Het zijn ingewikkelde chemische processen die zorgen voor die celdeling.  Die chemie is voor een stuk afhankelijk van onder andere de warmte van de zon, het licht dat van diezelfde zon komt, water en lucht.  In die lucht spelen stikstof en zuurstof elk hun rol maar ik wil het hier bewust niet te ingewikkeld maken.  Belangrijk om weten is dat deze stoffen helemaal voor niks uit de natuur komen.  En als we onze planeet goed verzorgen blijft dat nog lang zo.

Water geven in de moestuin
Water geven in de moestuin

Groeistoffen die nodig zijn om de planten te laten groeien

Er zijn heel wat verschillende groeistoffen.  De belangrijkste zijn de primaire groeistoffen of macronutriënten stikstof, fosfor en kalium.

NPK

Stikstof zorgt voor mee voor een mooi groen blad

Enkel de gratis zon is onvoldoende voor een mooi groen blad.  Het is de letter N die staat voor stikstof en stikstof maakt deel uit van chlorofyl, de stof die je blad diepgroen maakt en toelaat dat licht omgezet wordt in suiker (glucose of fructose).  En laat het nu net suiker zijn waardoor niet alleen wij maar ook onze moestuinplanten goed van groeien.  Bepaalde moestuinplanten gebruiken de suiker niet enkel voor hun eigen groei maar slaan de suiker ook op in hun vruchten (tomaten) of knollen (uien).  Stikstof ik zeer belangrijk bij jonge plantjes die zich nog moeten ontwikkelen.

Stikstof in je moestuin brengen kun je via :

fosfor is de fitnesscoach van je planten

fosfor stimuleert alle energiestromen in de planten.  fosfor stimuleert het doorgroeien van de wortels en zorgt voor een stevige sterke plant.  fosfor is de letter P die je vaak leest in de afkorting NPK.  Kleuren je bladeren of stelen rood, dan wijst het vaak op een gebrek aan fosfor of opname van fosfor (bij koude).  De kwaliteit van je planten hangt af van deze groeistof.  fosfor is ook het afrodisiacum van je planten, het stimuleert de vruchtbaarheid van je gewassen en de bevruchting.

fosfor in je tuin brengen kun je met :

fotosynthese moestuin

Kalium of potassium, zet vanalles in gang voor zeer gezonde en productieve planten

Kalium (K) regelt het openen en sluiten van de huidmondjes bij planten en regelt hierbij de opname van CO2 die zijn beurt fotosynthese (omzetting van zonlicht naar suiker) stimuleert.  Kalium activeert ook heel belangrijke enzymen die er voor zorgen dat de chemische processen in je plant optimaal verlopen.  Kalium of potassium speelt ook een grote rol in de osmoregeling van water en zouten in de vezels en cellen van je planten.  Ook proteïnen in je planten worden geactiveerd.

Kalium kun je in je planten brengen onder deze vormen :

De volgende 100% anti-vergeet moestuin checklist heb ik het over mineralen en spoorelementen die ook allemaal hun functie hebben in de moestuin.

Wat kun je eind mei nog zaaien ?

Wat nu volgt is wat je nog kunt zaaien tussen 16 en 31 mei.

Bladgewassen die je eind mei nog in de grond kunt stoppen

Koolgewassen voor hartverwarmende schotels wanneer het weer kouder wordt

Vruchtgewassen die je nu nog kunt zaaien

Peulgewassen waar je nu nog mee aan de slag kunt

Wortelgewassen zaaien de tweede helft van mei

Kruiden zijn altijd een goed idee, welke kun je nu nog zaaien ?

Tot slot

Zo, editie 8 van de tweewekelijkse 100% anti-vergeet moestuin checklist zit er weer op.  Bedankt voor de heel leuke, spontane en openhartige reacties op de vorige checklists.  Ik denk dat ik de checklists komende winter zal bundelen tot een Ebook dat je kunt downloaden en bewaren op je computer, telefoon of tablet.  Misschien ook in een printbare versie.  Ik weet eigenlijk nog niet hoelang in het seizoen ik doorga met de checklists.  Ik denk dat er nog tot een stuk in het najaar heel interessante dingen te vertellen of te zaaien of planten zijn in de moestuin.  Wat denken jullie van de laatste checklist voor 1 tot 15 oktober ?  Dan doe ik mijn laatste activiteiten doorheen het jaar in de moestuin zijn Knoflook planten, winteruien poten en de boel een beetje netjes maken.

Vraagje aan jullie allen : “Is er interesse in een Ebook met alle checklists ?  En, tot wanneer op het jaar zouden jullie de checklist willen blijven krijgen.  Lees je deze checklist in de website www.moestuinweetjes.com, laat dan alsjeblieft iets weten onderaan dit bericht.”  Lees je deze checklist op mail, schrijf dan eens een mailtje terug.

Ook als je een idee hebt voor volgend jaar.  Want die checklists kan ik ieder jaar grotendeels recycleren, zo zijn we 😉  Dan komt er ruimte voor iets nieuws, ik dacht aan een moestuin planner met agenda te programmeren.  Zo kun je zelf bepalen over welke gewassen je berichtjes krijgt op je telefoon, tablet of computer.

Vind je deze informatie nuttig en waardevol, ondersteun dan de werking van Moestuinweetjes door je spullen aan te schaffen in onze webwinkel.  We willen niet enkel verkopen, moestuiniers aan de slag krijgen in hun tuin, jonge mensen stimuleren en laten kennismaken met de moestuin is minstens even belangrijk, zeg maar belangrijker.  Onze wereld moet nog een tijd meegaan en met een moestuin dragen jij en alle mensen die je overtuigt om er ook één te beginnen een steentje bij.

Groetjes, Tom

ps : Check ook het Youtube kanaal van Moestuinweetjes.  Is er weer geen bal op TV kijk dan Moestuin TV.

Ikzelf in mijn moestuin
Ikzelf in mijn moestuin
6 Shares
Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

4 reacties op “Moestuin checklist nummer 8 : 16 tot 31 mei – Niets vergeten ?

 1. Jean-Yves zegt:

  Ik lees eigenlijk zowel de mail (scroll ik snel eens door) als de webpagina (iets mooier van layout & alle icoontjes zijn zichtbaar). Ook een ebook lijkt me wel interessant 🙂

  • Tom Deseyn zegt:

   Bedankt voor je reactie, Jean-Yves. Blij te horen dat beide kanalen (mail en site) hun waarde hebben. Dat Ebook vinden heel veel mensen die me terugmailden een heel goed idee. Een werkje voor als het laatste tuingereedschap opgepoetst is. Grts Tom

 2. Familie VdM zegt:

  Ik lees de Moestuin checklist voorlopig via e-mail want e-mail check ik dagelijks en via deze weg bekijk ik dan ook ineens de website.
  Via Facebook en alle opgeslagen interessante sites zie ik bijna het bos door de bomen niet meer in al mijn “Favorieten” , vandaar nog mijn voorkeur voor een e-mail.
  Een e-book en vooral een afprintbare moestuinplanner is een goed idee.Een laatste checklist van 1 tot 15 oktober is voldoende.
  Keep on the good work !
  mvg
  JC

  ps: ik zit met mijn e-mail al in jullie bestanden. Door mijn reactie hierop en dito gevraagde gegevens krijg ik toch geen dubbele e-mails hé 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke 2 weken een schop onder je moestuinkont ?

Schrijf je in voor de 100% anti-vergeet moestuin checklist