Moestuinkalenders: zaai, oogst, bewaar en eet per maand

Januari zaaikalender MoestuinweetesJanuari Februari zaaikalender MoestuinweetjesFebruari maartMaart April zaaikalender moestuinweetjesApril Mei zaaikalender Moestuinweetjes Mei Juni zaaikalender MoestuinweetjesJuni
Juli zaaikalender MoestuinweetjesJuli Augustus Zaaikalender MoestuinweetjesAugustus september zaaikalender MoestuinweetjesSeptember Oktober zaaikalender MoestuinweetjesOktober November zaaikalender MoestuinweetjesNovember December zaaikalender MoestuinweetjesDecember

Liefste Moestuinvrienden,

Een moestuin hebben is meer dan de kunst om van een super klein zaadje een mooie groente te maken.  Een moestuin hou je om te voorzien in eten.  Veel mensen plannen hun moestuin vanuit een zaaikalender.  Zaaien omdat het kan.  Zelf heb ik ook de fout gemaakt.  Veel te veel op het verkeerde moment.

Op 20 juli 2015 had ik maar liefst 12 bloemkolen.  Ik vertrok op 21 juli op reis.  Toen ik 14 dagen later terug kwam vond ik 12 doorgeschoten bloemkolen op een uitgeputte grond.  En daarbij, in juli eet ik geen bloemkool maar wil ik genieten van de eerste sappige tomaten.

zaai oogst bewaar eet

Daarom een kalender per maand een kalender in 4 dimensies.  Eet: wat heb ik geoogst en bewaard en kan ik nu eten.  Voorraad: Als ik goed bewaard heb, wat heb ik dan nu in mijn voorraadkast.  Oogsten/bewaren: Wat komt er nu vers uit de tuin en wat bewaar ik nu voor later?  Zaai: Welke groenten kan ik nu zaaien.

Kijk voor je planning eerst naar wat je wanneer wilt oogsten in deze moestuin kalenders.  Bewaar ook voldoende.  Dan blijf je het ganse jaar uit de moestuin eten.

5 thoughts on “Moestuinkalenders: zaai, oogst, bewaar en eet per maand

  1. Omar zegt:

    Geweldig Tom,
    Net gestart met moestuinieren. Op basis van deze kalender kan ik een mooie planning opstellen.
    Dank je voor deze bijzondere en zeer duidelijke kalender.
    vg,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Moestuinweetjes webwinkel Sluiten