Pepers en paprika’s kweken | mijn 21 kweektips voor pit op je bord

Pepers en paprika's kweken
342 Shares

Inhoudsopgave

pepers en paprika’s kweken | mijn 21 kweektips voor pit op je bord

Inleiding : pepers en paprika’s zijn super hip om te kweken

pepers en paprika’s kweken is mega hip.  Je hebt ze al alle kleuren, vormen en vooral vurigheid.  Er bestaan ook verschillende onderverdelingen in de pepers en paprika‘s.  De meeste pepers en paprika’s komen uit de Capsicum Annuum familie.  Dit zijn doorgaans de iets makkelijker te kweken peper en paprika‘s.

Keuzestress : Enkele tips bij het kiezen van je peper en paprika zaden

Als we pepers en paprika zaden kiezen en vervolgens zaaien, maken we dus best een goed doordachte keuze.  Het is een lange teelt en je serre of tuinkast ruimte is ook niet onbeperkt.  Maak niet de fout om de meest spectaculaire pepers te zaaien.  Het kan super uitdagend zijn om een peper te kweken met 2.000.000 score op de Scoville schaal (de heetste pepers hebben deze waarde).  Maar als je dan in augustus 100 pepers oogst die werkelijk niet te eten zijn omdat ze gewoon te heet zijn, dan is dat zeer jammer.  Jammer van je tijd, je energie, je geld, … Mijn persoonlijke tip is dat je beter iets minder pikante pepers zaait.  Als je peper meer vuur geeft dan smaak dan heb je er niet veel aan.  Mildere pepers zijn trouwens ook makkelijker te kweken.

In een gerecht verwerk ik een volledige Hungarian yellow wax peper
In een gerecht verwerk ik een volledige Hungarian Yellow Wax peper

Het zaad van milde pepers en paprika’s kiemt sneller dan de ‘straffe jongens’.  Mildere pepers en paprika’s zijn ook veel smaakvoller in de keuken, als je het eetbaar wil houden uiteraard.  In een wok gerecht verwerk ik voor 2 personen een volledige Hungarian Yellow Wax peper.  Deze geeft zowel smaak als vuur.  Wanneer ik een Habanero Orange verwerk, neem ik een klein stukje peper en 0,5 cm en heb ik enkel vuur en geen smaak.  Er zijn altijd mensen die er een sport van maken om de heetste peper te kunnen eten, er bestaan zelfs competities van, maar geloof me je wilt liever een milde peper meenemen naar de keuken dan een ‘vuurpijl’.  Kies te er toch voor om hete pepers te kweken, hou dan rekening dat je deze wilt verwerken in een hete pepersaus zoals sambal.

pepers en paprika’s kweken | een super leuke maar uitdagende teelt

pepers en paprika’s kweken uit zaad vraagt toch wel wat geduld en precisie. Je moet er wel wat tijd willen insteken.  Je zaadjes koesteren, liefde geven en verzorgen.  Enkel zo maak je kans om pepers en paprika’s vanuit je moestuin tot in je keuken te brengen.  Ik heb de meeste groenten die je in een moestuin kunt kweken zelf gekweekt maar pepers en paprika’s kweken is voor mij veruit het meest uitdagende.  Je start binnenshuis, je hebt voor het gemak een propagator en groeilampen nodig, je kunt je planten best 8 weken voor de uitplant snoeien voor meer stevigheid, je moet je bloemetjes wegplukken, je moet de strijd aangaan met bladluis, ze kunnen niet tegen vorst en wat voeding betreft moet je de juiste balans vinden.  Jouw inspanningen gedurende de teelt zullen leiden tot de oogst van geweldige of magere vruchten.

Pepers en paprika's kweken onder lampen
pepers en paprika’s voorkweken onder lampen

Ik herinner me nog goed de lange zoektocht op het internet toen ik voor het eerst mijn eigen pepertjes wou kweken. Hoe moet ik hier aan beginnen? Iedereen heeft zo zijn eigen methode, de ene al makkelijker dan de andere. Ik kies voor de makkelijke manier, want pepers zijn wel makkelijk om te kweken. Na een aantal seizoenen van zoeken, uitproberen van allerlei tips die ik gaandeweg verzamelde en kweken van pepers leg ik hier stap voor stap uit hoe pepers kweken het best werkt voor mij.

In 2017 filmde ik mijn peper- en paprika teelt

In 2017 filmde ik de teelt van mijn pepers en paprika‘s.  Om de paar weken filmde ik een stukje wat resulteert in een film van zaad tot oogst.  Ik gebruikte in dit filmpje hoofdzakelijk de zaden van Mestuinweetjes, Horti Tops en Buzzy Seeds uit onze webwinkel.

Ben je niet zo een goede lezer, dan kun je misschien beter eerst dit filmpje bekijken om alles beter te begrijpen.  In onderstaand artikel kun je wel nog meer in detail en nog meer volledige informatie lezen.  Ik heb helaas niet alles gefilmd.  Veel kijkplezier.

pepers en paprika’s kweken – 21 kweektips voor een succesvolle teelt van pepers en paprika‘s

1. Wanneer starten we met pepers kweken

Over het algemeen start je best binnenshuis in de winter. Ergens tussen november en februari is een ideale moment. Ik kies ervoor om in december te starten. Ik gebruik hier ook een propagator voor met lampen. Op deze manier is er een constante temperatuur, een goede luchtvochtigheid voor het kiemen en voldoende licht voor de jonge planten.  Licht is de moedermelk voor iedere jonge moestuin plant.  Kies voor een propagator als de Geopod en de Vitopod met een intelligent verwarmingssysteem dat er voor zorgt dat de wortels van je plant nooit verbranden.  Deze propagators stralen van uit de bodem maximum 30 graden, gelijk verdeeld.  Sommige propagators gaan in koele ruimtes het onderstel verwarmen tot 50 graden om de gewenste temperatuur te bekomen.  De Geopod en Vitopod dus niet.

2. Welke pepers zijn de makkelijkste om te kweken

Heb je weinig geduld en wil je dat je pepers snel kiemen, dan zijn er een aantal variëteiten die snel en makkelijk groeien. De ‘Capiscum Annuums’ zijn hier de makkelijkste. Onder de Capsicum Annum zitten onder andere de Jalapeño, Cayennepeper, Anaheim en Hungarian Yellow Wax.  Deze doen het ook beter in ons klimaat en ontkiemen ook vlotter bij lagere temperaturen.  Madamme Jeanette en Habanero variëren zijn van de familie capsicum Chinese en iets moeilijker te kweken omdat ze nog meer warmte nodig hebben.  Deze laatste zijn ook een stuk heter dan de annuums.

Peper Habanero Orange van Moestuinweetjes
Peper Habanero Orange van Moestuinweetjes

Raak niet in paniek als je zaadjes niet onmiddellijk ontkiemen. Dit proces kan traag en onregelmatig gaan omdat iedere pepersoort zijn eigen tijd nodig heeft om wakker te worden en te groeien.  De succesformule voor vlotte kieming is : Warmte, Vochtigheid en pas Licht geven als je kiemende plantjes ziet (wees er op tijd bij).  Zoals eerder al gezegd heb je het meeste slaagkans op mooie sterke planten in een propagator.  Als je in december begint met je teelt en buiten in de serre of tuinkast pas 5 maanden later (midden april) geschikt licht hebt voor je peper en paprika planten, dan is het logisch dat je die lange periode binnen overbrugt met een propagator en groeilampen.

3. Haal enkele hulpmiddelen in huis of koop je plantjes

Start je op de vensterbank binnen met pepers en paprika‘s, kun je pas beginnen in februari gezien de zon in december en januari te weinig hoog komt te staan en te weinig licht kan bieden voor je jonge planten.  En dat zorgt er vaak voor dat je tot het einde van de teelt in oktober maar een beperkt aantal rijpe vruchten zal produceren.  Een alternatief is om in april peperplanten of paprikaplanten te kopen.  In onze webwinkel vind je ze in de categorie ‘Moestuin Planten’.  De planten zijn uiteraard enkel in het uitplant seizoen te verkrijgen.

In het seizoen verkoopt Moestuinweetjes ook tal van peper en paprika planten
In het seizoen verkoopt Moestuinweetjes ook tal van peper en paprika planten (Hungarian Yellow Wax)
4. Waar haal ik mijn peperzaad

Ik haal mijn peper en paprika zaden uiteraard op deze site.  Bestel je ook onze webwinkel hier op deze site, dan ondersteun je onze werking.  Wij vragen van iedere producent van zaden die verkocht worden in onze webwinkel officiële resultaten van de jaarlijkse kiemtesten van de zaden.

5. Ik heb mijn zaadjes, wat nu?

Zoals eerder vermeld starten we het kweken binnenshuis al in december, zoniet dreig je in september enkel groene pepers en paprika’s te hebben aan zwakkere planten.  Zeker als je de planten ook wil snoeien (zie verder) start je best op tijd.  Snoeien doen we om later sterkere planten te hebben.

Voor je plant, laat je de zaadjes best een nachtje weken in lauw water. Op deze manier zullen ze makkelijker ontkiemen. Dit kan in een gewoon glas of in een potje. Hou goed bij welke zaadjes je waar weekt zodat je straks nog weet welke pepers of paprika’s je plant. Ik doe zaai- en stekgrond die ik vooraf zeefde in een 8mm zeef in trays met gaatjes van 4cm diameter en 5cm diep.  De aarde druk ik nadien nog even aan. Dit doe ik omdat er geen luchtzakken meer in de grond zou zitten. Ik zeef de grond omdat takjes en kluitjes uit de zaaigrond de zaden kan belemmeren.  Is je grond aan de droge kant, dan kan je best deze nog even bevochtigen voor je start met zaaien. Met een plantenspuit kun je de zaaigrond goed bevochtigen. Overtollig water vloeit via de gaatjes onderaan de tray weg.  Per gaatje plant ik 1 zaadje een 3 tot 6 millimeter diep. Ik vul voldoende cellen uit mijn tray, want niet alle zaadjes zullen kiemen of groeien tot een succesvolle plant. Wil je zeker 1 gezonde plant grootbrengen, plant dan minimum 6 zaadjes.  Zo heb je straks ruime keuze om de mooiste zaailingen en later de jonge planten verder op te kweken.  Je kunt je plantjes die je teveel hebt ook nog uitdelen.  De grond nadien afdekken met perliet of vermiculiet zorgt er voor dat het vocht beter wordt vastgehouden door de potgrond.  De witte kleur van de perliet korrels reflecteert ook nog eens het zonlicht naar je bladeren.

Een spuit met drukpomp is super handig
Een spuit met drukpomp is super handig
6. Peper- en paprikazaden kiemen enkel onder de juiste omstandigheden

Peperzaden en paprikazaden hebben behoefte aan een vocht en warmte om te ontkiemen. De zaadhuls is een soort  pantser of afweermechanisme die het zaad beschermt zodat het niet in koude omstandigheden ontkiemt en zo afsterft. Eerder hierboven had ik het er al over: iedere soort heeft zijn eigen ritme om te ontkiemen, hou hier rekening mee. Je kunt je peperzaden ook kiemen op een vensterbank boven de chauffage (voor de warmte) en dicht bij een raam (voor het licht) maar dan ben je afhankelijk van luchtvochtigheid, aantal zonuren, stand van de zon, … In het verleden heb ik hiermee nooit hetzelfde resultaat geboekt dan in mijn verwarmde propagator met thermostaat en groeilampen.  In mijn propagator met de temperatuur tussen de 24 en de 28 graden kiemen de zaadjes heel vlot.  Eenmaal het eerste kiempje uitkomt, is het belangrijk dat er voldoende licht is. Zet nu de groeilampen van de propagator aan (deze lampen produceren geen warmte, zodat ze vrij dicht op de plantjes kunnen staan).

7. pepers en paprika’s kweken – Survival of the fittest

De volgende stap is ‘the survival of the fittest’. We hadden niet 1 zaadje geplant, maar wel een tray vol, 6 van elke soort die we willen. Enkel een aantal van deze plantjes mag door naar de volgende ronde. In de tray zal je zien dat de ene kiem het beter doet dan de andere. Als de plantjes ongeveer 5 cm zijn en de derde echte blaadjes zich beginnen te ontwikkelen, zou je duidelijk moeten zien welk het sterkste wordt. Vreemd genoeg zijn dat meteen ook de planten die later het meeste oogst zullen opleveren.  Om 1 sterke plant uit de planten hou meestal de 2 sterkste plantjes over om te verspenen in p9 potten.  Wil ik er bijvoorbeeld 5 van een bepaalde soort dan verspeen ik er 7.  Zo mag er al eens iets fout gaan.  De andere plantjes gooi ik weg. Op deze manier geef ik de overgebleven peperplantjes de ideale omstandigheden om verder te groeien.  De ruimte in mijn propagator is kostbaar dus ik ga enkel de plantjes die ik echt wil houden in mijn Vitopod op volle hoogte zetten.

sterkste peperkiem
sterkste peperkiem linksboven de foto
8. De peperplantjes en paprikaplantjes verspenen

De eerste blaadjes aan het plantje komen zijn de zaadlobben (een embryonaal blad dat in alle zaaddragende planten zit). De volgende blaadjes die zullen ontwikkelen zijn ‘echte bladeren’. Ik verplant de peperplantjes in grote potjes van zodra ze ongeveer 7.5 cm zijn en hun eerste set echte blaadjes hebben. Met mijn propagator is dit na een 3-tal weken.  Dit is ook het moment dat de voeding uit het zaad zelf (jaja, er zit voeding in de zaden) en van de groeilampen niet meer voldoende is.  We moeten dus meer voedingsrijke grond voorzien waarin we de plantjes verspenen.

Voor het verspenen gebruik ik P9-potjes die ik opvul met een mengeling van 2 delen potgrond voor moestuinen, 1 deel perliet korrels en 1 deel zaai en stekgrond.  De aarde moet niet te voedingsrijk zijn want dan gaan je plantjes niet optimaal groeien.  Ik vul de P9 potjes tot 6 cm van de oppervlakte.  Herinner dat mijn kluitjes uit mijn tray 5 cm diep zijn.  Met een lepel haal ik de kluitjes uit de ronde cellen van de zaaitray.  DAt gaat heel makkelijk.  Ik plaats het jonge peper- of paprika plantje op de aarde in mijn p9-potje en vul de zijkanten verder aan met dezelfde mengeling die hier boven staat.  Je zult zien dat er al een duidelijk wortelgestel zichtbaar is.  Na het verspenen plaats je je planten weer onder je groeilampen.

9. pepers  en paprika’s kweken – Bemesten

Omdat ik mijn plantjes na 2 tot 4 weken in mijn p9-potjes in 50% potgrond voor moestuin geplant heb (samen met 25% perliet en 25% zaai- en stekgrond), is het niet nodig om extra te gaan bemesten in de eerste 6 weken na het verspenen.  In de potgrond zit genoeg voeding en bemesting voor de eerste 4 à 6 weken na het verspenen.

kweken in potgrond met perliet
kweken in potgrond met perliet
10. pepers en paprika’s kweken – Bladvoeding

Van onderaan in de aarde moet je je plantjes de eerste 6 à 10 weken geen voeding geven, enkel water.  Maar éénmaal de plantjes 3 à 4 echte bladpaartjes hebben, kan je deze wel al gaan behandelen met Magnesiumsulfaat die je verstuift op de bladeren. Vergeet ook de stam niet. Dit zal er voor zorgen dat het bladergestel mooi sterk is en blijft maar voorkomt ook verkleuring van de bladeren. Let er wel op dat het sulfaat geen extra additieven bevat zoals geurstoffen. Voeg 1 koffielepel Magnesiumsulfaat toe aan 3,5 liter water en meng goed. Giet het mengsel in een plantenspuit en besproei de stam en bladeren goed. Herhaal deze handeling om de 2 weken tot je je plantjes buiten in de serre of tuinkast kunt plaatsen.

11. pepers en paprika’s kweken – Na Bladvoeding nu ook voeding via de wortels van de plant

Ik geef mijn pepers en paprika’s vanaf 6 à 10 weken ook vloeibare tomatenmest, deze is geschikt voor alle vruchtgewassen in je moestuin.  Maar geef beter te weinig dan te veel.  Bij te veel voeding kunnen de peperplanten misvormde bladeren krijgen omdat ze met hun energie geen blijf weten.  Ik geef de planten om de twee weken naast de bladvoeding ook vloeibare mest voor vruchtgewassen van Naturen.  De komende maand zal je je planten zien groeien. Geef ze geregeld water, bemest en hou ze gezond. Rond deze tijd start ik met ze te laten wennen aan de buitenomgeving. Dit is een zeer belangrijke stap die je niet mag overslaan wil je dat je plant het buiten overleeft.

Naturen vloeibare tomatenmest 1 liter

12. Blijf je pepers en paprika’s warm houden

Als alles goed gaat hebben je planten un donkergroene bladeren, dikke stammen en geen bloemetjes. Mochten er toch reeds bloemetjes zichtbaar zijn, knijp deze af zodat de energie niet naar de bloemgroei gaat na het verspenen, maar naar het verder groeien en sterker worden van de plant.  Jonge Peperplanten hebben het graag warm en groeien best bij temperaturen van 21 tot 26°C overdag, en 14-21°C ’s nachts.  Wanneer je propagator 15 tot 18u licht en warmte geeft als jij wakker bent, kun je de verwarming en het licht uitzetten wanneer jij gaat slapen.  Ga wel niet onder de 14°C in hun jonge toestand.

13. Bloemetjes blijven verwijderen van je peper en paprika planten

Wanneer je sinds half december aan de slag bent heb je in maart onvermijdelijk bloemetjes aan je plant, dat is normaal.  Blijf de bloemetjes echter verwijderen, je heb echt de zon in mei, juni en de maanden die volgen nodig om echt goede vruchten te kweken.  Niet binnenhuis, die paar pepers of paprika’s ga je echt niet missen wanneer je in juli en augustus massa’s gaat oogsten.  En massa’s vruchten, daar heb je sterke planten voor nodig.  Door de bloemetjes te verwijderen krijg je nog sterkere planten.  En we gaan nog verder.

14.  De toppen van de peper en paprika planten verwijderen die in december gezaaid zijn

Het lijk alweer iets heel vreemds maar als je echt veel en lang wil oogsten, dan verwijder je 6 tot 8 weken voor de uitplant de toppen van de planten.  Het vergt wat moed maar je kunt net boven het eerste echte paar blaadjes de planten afknippen.  Eigenlijk kun je dit als vuistregel gebruiken : Knip de plant weg net boven het paar blaadjes waar je in de oksels nieuwe uitlopers ziet komen.  Heb je in december gezaaid, dan is het boven het eerste of tweede paar echte blaadjes.  De kiemblaadjes kunnen nu al afgestorven zijn.  Plaats de planten weer onder het licht en geef ze de eerste week geen voeding.  Zo kunnen ze bekomen hun ‘onthoofding’.

Mijn jonge planten in mijn propagator Geopod Large

15.  Je planten laten wennen aan de buitenomgeving

Tot nu hebben de plantjes in een gecontroleerd binnenklimaat geleefd: geen wind, geen extreme zonneschijn of koude nachten. Het is belangrijk om de platen geleidelijk aan gewoon te laten worden aan de buitenomgeving. Je doet dit best een aantal weken voor je van plan bent om de planten buiten uit te planten. Hier hoort geen strak schema bij. Laat de platen dagelijks iets langer buiten, maar hou ze wel in het oog! We willen niet dat ze gaan verwelken. Hou ze ook maar lekker binnen als het een winderige of koude dag is. Buiten zal de potgrond iets sneller uitdrogen door de wind en de zon, dus buiten mogen ze wel iets vaker water krijgen.

16. Een peper en paprika gewen schema

Hier een voorbeeld van een gewen schema: zet vanaf 1 april de planten buiten of in de serre of tuinkast.  Ongeveer 30 minuten in een gedeeltelijk zonnig gebied, beschut van de wind. Voer de tijd dag na dag op: de volgende dag 1 uur, daarna 2 uur, dan 3 uur tot je aan 8 uur per dag zit. Als je zeker bent dat er geen nachtvorst meer voorspeld is, dan kan je ze ook een ganse nacht buiten laten.

Pepers en Paprika's afharden
pepers en paprika’s afharden
17. Uitplanten van de stevige groene peperplanten

Eenmaal de peperplanten de buitenomgeving gewoon zijn is het tijd om ze te verhuizen naar hun definitieve verblijfplaats. Dit kan in grotere potten of in een serre of tuinkast. Ik heb beiden al geprobeerd. Heb je geteerde compost tot je beschikking, meng deze dan zeker met je tuingrond. Plant je in potten die je ook vorig seizoen gebruikt hebt, dan is het belangrijk dat je deze goed reinigt zodat organismen die ziektes kunnen veroorzaken en verspreiden zeker gedood worden.  Plant je in volle grond maak dan je plantgaten de dag er voor en giet ze al eens vol met water.  Voor de uitplant meng ik altijd een handvol tomaten mestkorrels onder de grond waarin ik plant.  tomaten mestkorrels hebben een goede Stikstof, fosfor Kalium verhouding voor alle vruchtgewassen.  Kijk op de verpakking voor de juiste dosering.  Met een tuinschopje meng ik de tomaten mestkorrels 20 cm diep onder de grond.  Dit is ook het ideale ogenblik om er nog wat geteerde compost onder te mengen.

Meststof tomaten en serre planten Viano BIO
Meststof tomaten en serre planten Viano BIO
18. Keuzestress bij het uitplanten van pepers en paprika‘s

Als je uitgemaakt hebt welke soorten je wil gaan verder opkweken, is het tijd om te uit te planten. Ik gebruik bij potten dezelfde potgrond als hij het verspenen, 50% potgrond voor moestuinen, 25% perliet en 25% zaai en stekgrond.  Ik gebruik de kokos grond van Moestuinweetjes als zaai- en stekgrond want kokos krimpt niet en houdt beter het vocht vast dan potgrond op basis van veengrond.  pepers hebben graag een vochtige grond. Plant je rechtstreeks in de grond, maak dan een gat in de grond, iets groter dan het wortelgestel van de plant. Hou de plant vast bij de kluit met de wortels – niet bij de steel – en plaats deze in het gemaakte gat. Wees wel voorzichtig, dat je het wortelgestel niet te veel beschadigd. Plant de peper en paprika planten iets dieper dan toen ze nog in de kleinere potjes zaten.

19. Water geven bij het kweken van pepers en paprika‘s

paprika’s en pepers komen oorspronkelijk uit zonnige landen, maar dat wil niet zeggen dat ze weinig water nodig hebben.  pepers en paprika’s hebben een minder diep wortelgestel dan bijvoorbeeld tomatenplanten die hun voeding heel diep in de bodem moeten gaan zoeken.  Eens uitgeplant, zullen je planten ook vaker water moeten krijgen dan toen ze nog binnen stonden.  Naast ondiepe wortels, hebben pepers ook vrij broze takken waar later zware pepers en paprika’s aan moeten groeien. Wat normaal niet nodig is bij gezonde sterkte planten, maar waar grotere planten wel voordeel uit halen, is het ondersteunen met een stok.

Paprika planten met veel vruchten
paprika planten met veel vruchten
20. Geniet van de mooie groei van je pepers en paprika‘s

Zo, het zware werk zit er op, nu tijd om te genieten van je planten. Regelmatig bemesten en bevochtigen blijft wel nodig.  Ik stop mijn wijsvinger volledig in de aarde.  Als er nog veel aarde blijft kleven aan mijn vinger, dan heeft de plant nog water genoeg.  In de serre of tuinkast dan de grond op warme dagen snel uitdrogen.  Ga je voor lange tijd op reis, kies dan voor een planten oppas die je goed uitlegt waar hij of zij kan lopen en wat er moet gebeuren.  Ik voeg ook elke twee weken vloeibare tomatenmest toe aan mijn water.  In volle vruchtzetting zelfs elke week.  De vloeibare mest is makkelijker toe te dienen dan tomaten mestkorrels bij al uitgeplante pepers en paprika‘s.  Je kunt veel vlotter de wortels bereiken.

21.  Enkele vaak voorkomende problemen bij het kweken van pepers en paprika‘s
Problemen bij het kweken van pepers en paprika’s – Lange breekbare plantjes

Deze plantjes hebben vaak lang uitgerekte stelen en zien er breekbaar uit. Ze zullen eerder krom gaan groeien dan naar boven. De grootste oorzaak hier is het gebrek aan licht. De jonge plantjes worstelen zich een weg op zoek naar licht. Een oplossing hiervoor is het gebruik maken van een propagator met groeilampen en die vrij dicht bij de planten hangen.

Bestrijd bladluizen zo snel mogelijk met een ecologisch product
Bestrijd bladluizen zo snel mogelijk met een ecologisch product
Problemen bij het kweken van pepers en paprika’s – Bladluizen

Bladluizen, en dan vooral de groene bladluizen zijn gek op het sap in de bladeren van je peper en paprika planten.  Controleer heel regelmatig de onderkant van je bladeren, als je er op tijd bij bent, kun je de bladluizen met een ecologisch product, zeepmengsel of rabarbergier bestrijden of met een harde waterstraal van de bladeren spuiten.  Controleer wekelijks en grijp op tijd in.  De sapstromen in de bladeren zijn heel belangrijk voor het transport van voedingsstoffen in je planten.

Problemen bij het kweken van pepers en paprika’s – Witte wollige beharing op de potgrond

Dit is het gevolg van een te natte grond en is in feite een veel voorkomende witte schimmel. Laat de potgrond wat uitdrogen. Met behulp van een ventilator kan je de grond wat sneller laten drogen en tegelijkertijd de stammen van de planten sterker laten worden. Blijft de witte aanslag, dan kan je deze ook gewoon afschrapen. Het zal de plantjes geen schade berokkenen.

Problemen bij het kweken van pepers en paprika’s – Vliegjes rond je binnenplanten

Vliegjes houden van vocht en voelen zicht aangetrokken tot fruit. Geen wonder dus dat ze vaak onze keuken overvallen. Heb je fruitbomen in de tuin, dan zal je de beestjes ook snel bij je peperplanten vinden die je binnen aan het voorkweken bent. De meeste eenvoudige manier om hier van af te raken is een azijnval. De geur van appelazijn is onweerstaanbaar voor deze vliegjes. Zet je dus een potje appelazijn te midden je peperplantjes, dan zullen ze zich laten vangen door in het glas te duiken.

Tot slot

Zo, dit is alles wat ik weet over de teelt van pepers en paprika‘s.  Weet jij nog extra weetjes, schrijf ze dan onder dit artikel.  Ik kan de tips zeker verwerken in dit artikel.  Heel veel succes met je peper en paprika teelt en aarzel niet om dit bericht te delen onder je vrienden, kennissen of FacEbook groepen.  Je kunt de sociame media knoppen boven en onder dit artikel hiervoor gebruiken.

Groetjes Tom

342 Shares

10 reacties op “Pepers en paprika’s kweken | mijn 21 kweektips voor pit op je bord

 1. Bernice zegt:

  Beste Tom,
  Deze zomer heb ik tot mijn grote verrassing heel veel pepers geoogst, van planten die ik in januari 2017 heb gezaaid. Het lastigste was om ze de winter door te krijgen. De planten wemelden van de bladluizen.
  Zou t lukken om in de zomer van 2019 nog een keer te oogdten van deze planten, of kan ik beter nieuwe zaaien? Heb je nog tips om de bladluizen te bestrijden? (Normaal gebruik ik lieveheersbeestjes, maar dat kan niet in de winter….)

  • Tom Deseyn zegt:

   Hoi Bernice,
   Ik denk wel dat je je plant nog een winter kunt houden. Schitterend dat je daar in geslaagd bent van 2017 naar 2018. Om bladluizen biologisch te bestrijden kun je ze bespuiten met pyrethrum, dat is een aftreksel van planten dat bladluizen doodt. Veel succes,
   Tom

 2. Kelly zegt:

  Hallo Tom, een vraagje over het gebruiken van kokos grond. Ik heb geen perliet maar ik heb wel moestuinpotgrond en jouw kokos grond. Kan ik deze twee alleen ook samen mengen? En is het alleen raadzaam voor paprika planten? Of kunnen andere planten ook voordeel hebben van dit mengsel?

  • Tom Deseyn zegt:

   Zoals op chat geantwoord, zonder perliet lukt het ook. Ik gebruik perliet ook enkel in trays, P9 potjes en P7 potjes. In grote potten doe ik 50/50 potgrond en kokosgrond en dan geef ik verder vloeibare mest. Grts Tom

 3. Jonathan zegt:

  Hallo , ik heb al heel veel artikels opgezocht . Maar bij jou is het haarfijn uitgelegd en ben geneigd om het te proberen ! Enkel is het probleem dat ik op een appartement woon en geen tuin of balkon heb ..
  Kan ik van het zaaien tot oogsten , het hele proces binnen doen ? Ik zou natuurlyk zorgen voor het gewenste temperatuur en groeilampen .
  Groeten ,
  Jonathan

  • Tom Deseyn zegt:

   Dag Jonathan,
   Je kan perfect je pepers binnen kweken. Het is een iets grotere uitdaging naar licht. In de natuur is er in het voor jaar ook blauwer licht (groei) dan in de zomer waar het licht roder is (bloei en vrucht). Dat kun je met groeilampen van 6400 Kelvin (blauwer) en 2700 Kelvin (roder) oplossen.
   Je kunt de Sunblasters bestellen met standaard 6400 Kevin, ze bestaan in 60, 90 en 120 cm. En je kunt dan de buis als er bloemetjes aan je planten komen vervangen door de vervanglampen in 2700 Kelvin. Die bestaan wel maar in 60 en 90 cm. Je zult ook rekening moeten houden dat je planten groeien en misschien een groter oppervlak gaan bestrijken en dus ook meer lampen gaan nodig hebben.
   De link waar je de lampen en vervanglampen kunt vinden is deze : https://www.moestuinweetjes.com/product-categorie/materiaal/propagator/
   Veel succes en als je nog vragen hebt, stel ze maar.
   Groetjes, Tom

 4. Vincent zegt:

  Hallo Tom. Ik heb peperzaadjes doen kiemen, alles liep gesmeerd. Het werden mooie plantjes, heb ze dan verplant naar maar ben nu 3 maanden verder en de P9 potjes zoals aangeduid en zijn verder blijven groeien. Heb ze nu 3 maanden en de groei is echter gestopt. Ze blijven precies op het zelfde niveau hangen. Ze zien er ook niet uit zoals bij jou in het filmpje na 56 dagen. Foto’s vind je hier: https://photos.app.goo.gl/R2yEiYEaArbNLKgF7. Ik kan me nu wel voorstellen dat het van soort tot soort afhangt. (Dit zouden Carolina Reaper of Dorset NagaXRed hab moeten zijn).
  Doe ik iets mis of moet ik wat meer geduld hebben? Thx!

  • Tom Deseyn zegt:

   Dag Vincent, je plantjes zijn niet van de familie van de plantjes uit mijn video’s. De mijn waren van het type capsicum annuum, die van jou van het type capsicum chinense. Over het algemeen groeien die trager en blijven die kleiner dan een annuum. Je bent er wel heel laat of vroeg bij. Om ze nu verder op te kweken kun je groeilampen gebruiken. Krijgen ze weinig licht, dan gaan ze in semi-groeistop en groeien ze volgend jaar verder. Wel in het oog houden voor spint, bladluizen en andere beestjes. Veel succes, Tom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.