Tropische lentedagen in de moestuin ! door Wim.

32 Shares

Tropische lentedagen in de moestuin!

Het is het laatste volle weekend van mei dat ik hier binnen zit, terwijl buiten de temperaturen al de 30 graden hebben bereikt, Celsius uiteraard.  Na een lange koude winter werd het ineens mooi, april gaf ons al menig warme dag en ook deze meimaand doet goed haar best.

raapstelen

En de Ijsheiligen? Je weet wel, die altijd onze hobby proberen te verpesten met een nét iets te koude nacht… die zijn al redelijk op tijd vertrokken, lijkt het.
Maar pas op, die ene… die ene die nog niet helemaal vertrokken is, die kan het ons nog moeilijk maken, door misschien wel in juni nog met een late nachtvorst te komen.

Nu zal dat best meevallen, maar in juni zijn mijn aardappelen al een keer zwart gevroren, maar ze kwamen er uiteindelijk goed door en de oogst was alleen een week of twee later.
En ook zitten de bomen en struiken vol in het blad, dus ik ga er van uit dat het geen ramp zal worden.

Wat wel een ramp kan zijn met deze tropische temperaturen, dat zijn de buien met hagel en onweer
en met plensbuien, zoals afgelopen week al te zien was in het zuiden des lands… modderstromen, akkerbouwers met de handen in hun haren, omdat de aardappelvelden onder water staan.

Hier in het oosten van Nederland is nog geen drup gevallen dze week, nou ja, geen drup… je kon ze tellen. Dus de sproeiers maken hier in de omgeving overuren.

We willen dus wel regen, maar geen noodweer, dat blijft moeilijk, we kunnen het weer niet regelen en dat is maar goed ook, het zou een ellende worden…..

Maar inmiddels in onze tuinen is het dus erg verschillend, hier droogte, daar buien waar de plantjes heel blij mee zijn. Ik hoop de komende dagen dat er eindelijk iets komen gaat.

Bonen zijn bij de meesten wel gelegd, gelegd is het officiële woord, wij hier noemen het bonen poten.

En de bonen die hoe dan ook in de grond liggen, die hebben mooi weer gehad, bonen houden wel van warmte, je ziet het bij menigeen, ze komen als een speer uit de grond.

(Argus slabonen)

Hier niet zo dit jaar, ik heb nu een kleine tuin, wat eigenlijk bosgrond is, de muisjes zijn er als de kippen bij.
Ik had aan de stokken Heilige boontjes gelegd en als stamboon de Prelude, zodra ze boven komen en hun boontje in tweeën splitsen… dan is het hartje er al uit, weg, opgegeten…
Dat is balen, dus opnieuw bonen leggen werkt niet.
Nu ze in schalen voor gezaaid, om ze komende week of nog later, rechtstreeks uit te planten.

Zo je op de foto ziet, gaat het in de bakken beter met de bonen, hier zijn ze wel allemaal op gekomen, in dit geval de Argus struikboon, de Admires snijboon is inmiddels ook aan het boven komen.

aardappelen, ze doen het verrassend goed dit jaar, ik heb de eersten 24 maart al gepoot en ik zag al dat er leuke aardappelen aanzitten. Zodra mijn gekochte aardappelen op zijn, ga ik ermee beginnen.

Dit jaar heb ik eens gek gedaan, nu hoor ik jullie al denken van “een keer? “ , ja oké, ik doe wel vaker iets aparts… maar ik heb naast het aardappelen planten in de volle grond, ook aardappelen in een bak gepoot, in een speciekuip en in een zak.

Die in de zak heb ik eerst in kleine bloempotjes voor gekweekt, 9 stuks, tot ze 15 cm hoog waren.
Een oude potgrond zak binnenstebuiten gekeerd en daarin potgrond gemengd met tuinaarde, in de buitenkant gaten gemaakt en van binnenuit eerst 3 plantjes met het loof door de gaten naar buiten gehaald, binnen in de zak de kluitjes voorzien van weer een laagje grond en daarop de volgende drie, net zolang tot de 9 op waren, ik verwacht hier geen super oogst van, het is meer om eens te proberen.

In de speciekuip, gevuld met potgrond, heb ik er 4 gepoot. Deze doen het goed en de nieuwe aardappeltjes heb ik inmiddels gezien.

In de lage bak, omringd door betonbandjes, stond eerst rabarber, deze eruit gehaald, compost er onderin gebracht en ook hier in geplant, deze, de rode Eersteling, staat er prachtig bij.
Ik kende wel de gele eersteling, maar hier in Nederland had ik van de rode nog niet gehoord.
Ze komen dus uit België van moestuinweetjes.com.

Bij het poten heb ik ze wat patentkali gegeven en bij het aanaarden ook.
Aanaarden, dat doe je als de planten zo’n 20 cm hoog zijn, dan zet je ze op heuveltjes, zo kun je gemakkelijker uitsteken, maar het andere voordeel is dat de aardappelen beter onder de grond kunnen groeien en niet er boven uit komen, dan worden ze groen.

En verder wordt er al van de volle grond gegeten, de raapstelen en de eerste spinazie zijn na twee keer snijden op, want dan schiet het meestal door en komen er bloemknoppen in.

Sla, mijn eerste kropjes zijn druk in de groei en van anderen hoor ik dat ze er al van hebben gegeten. Ook de rucola groeit nu goed, zodat ik beide gelijktijdig kan eten als gemengde sla.

Radijsjes, wie kent ze niet, iedereen toch? Ze zijn soms best wel scherp, gelukkig heb je ook minder scherpe soorten.

En de snijbiet, niet bij iedereen bekend, maar een lekkere groente , deze staat er inmiddels mooi bij.
Worteltjes, bietjes en noem maar op.

Alle kruiden doen het ook goed, de salie en maggiplant, meegenomen uit de vorige tuin, maar ook de hier gezaaide peterselie, selderij en tijm, staan er mooi bij.

Dit jaar heb ik ook twee grote betonnen bakken om te gebruiken, bakken van 6 meter lang en 1.05m breed. Hierin staan de tuinbonen inmiddels prachtig te bloeien, maar ook hier is onraad, want ik omtdekte op een paar stelen de zwarte luis, de meesten weten het wel wat je dan moet doen, je knijpt de kop uit de plant en je zal zien dat de luis dan ook verdwijnt.

Verder staan er worteltjes, Rode bietjes, snijbiet, selderij, rode ui, slaboontjes, spitskool, paar tomaten en aardbeien in deze bakken.

In de speciekuipen hiernaast staan komkommer planten, gele courgettes, paar boontjes en Nieuw Zeelandse spinazie.

Links komkommers, rechts Nieuw Zeelandse spinazie, beide afgedekt voor loslopende kippen.

Tussen de bakken die ik gebruik en mijn kleine tuin zit een beek, ik moet dus over de brug, maar die 200 meter is in mijn geval goed te “overbruggen” …

Bij de kleine tuin staan ook bakken met courgette en pompoen, maar ook met pepers, paprika, aubergine etc,…

tuinbonen hebben het in de gele grond hier erg zwaar, maar ook hier bloeien ze inmiddels, peultjes doen het wel weer goed op de bosgrond, dus de tuinbonen in de bakken doen het veel beter, uiteraard ligt dat aan de grond.

Tuinboon Witkiem
Peulen Heraut

En dan krijgen we ook te maken met wilde plantjes en grassen die ergens staan waar we ze niet willen hebben, wij noemen dat onkruid, maar er zijn sommige mensen fel op tegen, omdat het gewoon wilde plantjes zijn, maar dan ongewenst op een plek waar wij ze niet waarderen.

Dus dan trekken we ze eruit of we pakken de schoffel, vooral met dit weer is dat laatste een goede keus, je schoffelt de plantjes uit de grond en met deze hoge temperaturen, verdorren ze op de grond.
Het vocht wat eruit komt is gelijk weer voor de tuin, ook al is het maar weinig,

Worteltjes Fly Away

En zo gaan we richting Juni, 21 juni is de eerste zomerdag, hoewel de meteorologen het op een andere dag houden, maar jong geleerd is het voor mij nog steeds de 21e, wat gaat de zomer brengen?

Vaak heb je na een warme meimaand, niet zo’n mooie zomer, maar dat wachten we maar af.
Ik zal niet treuren om een buitje op zijn tijd, maar ja, in de vakantie willen we graag mooi weer overdag en s nachts regen, dat zou mooi zijn.

En dan kunnen we straks weer genieten van de oogsten uit eigen tuin en van de mooie bloemen die we gezaaid hebben.

Dahlia’s zijn dit jaar vervangen, op drie na is de rest bevroren, jammer, maar helaas.
Malva’s en Zinnia’s en afrikaantjes zijn inmiddels allemaal uitgeplant, nu kunnen ze groeien en hopelijk snel gaan bloeien.

Tomaten staan dit jaar voor het huis, lekker warm en onder een balkon.

Laten we de bloemen dus niet vergeten, hiermee scoor je bij de bijen die het al zo moeilijk hebben en we hebben ze echt nodig. Want wat gaat er nu boven lekker eten uit eigen tuin?

Ik wens jullie allemaal een mooie zomer, met tuin of zonder tuin, in eigen land of in een vakantieland.

Veel plezier gewenst en geniet van alle moois!

Wim.

32 Shares
Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

2 reacties op “Tropische lentedagen in de moestuin ! door Wim.

  1. Mariell zegt:

    Wim, wat heb je het weer leuk geschreven. Misschien toch eens nadenken om een boek uit te brengen. Ik ben je eerste koper en fan!

    Liefs van hier, mariell

    • Wim zegt:

      Ah Mariëll, dat is lief, maar dat boek komt er niet, misschien dat ik ooit al mijn verhalen bundel in een fotoboekje voor mezelf en dan mag je het wel een keer lezen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke 2 weken een schop onder je moestuinkont ?

Schrijf je in voor de 100% anti-vergeet moestuin checklist