Wachten op beter weer voor de Moestuin(-ders)…

151 Shares

Op het moment dat ik aan dit verhaal begin is het 5 mei, Bevrijdingsdag,
en we vieren deze dag met gezelligheid en blij dat we leven in vrede.

Hoewel dat nog lang niet voor iedereen zo voelt, zolang er nog steeds oorlog en ellende is.

En ik zit hier met mijn laptop voor mij, in een tent naast mijn tuin, en ik denk aan de bevrijding van deze koude dagen, dat het nu wel eens een keer wat warmer mag worden, want tja, wij moestuinders willen dolgraag bevrijdt worden van deze kou en genieten van onze tuin bij een mooi zonnetje en temperaturen van boven de 18 graden en dan zonder nachtvorst.

Maar ja, het is nog geen week mei en de Ijsheiligen blazen nog steeds koude wind over onze tuin.  Dat kan ook nog genoeg, we gaan vaak uit van half mei, dat het dan tijd is om van alles buiten te planten, maar ook eind mei en zelfs in juni kunnen we nog een nachtvorst verwachten.

Late nachtvorst kan nog net iets schade toebrengen, maar doordat alles al groen wordt in de natuur, zal het vaak meevallen, tenzij je op de kale vlakte tuiniert.

Velen van ons zitten met een lading vroeg gezaaide plantjes en sjouwen zich een bult, door‘s avonds alles binnen te zetten en ‘s morgens weer buiten.

Nee, veel van die plantjes zijn echt niet te vroeg gezaaid, wat menigeen gauw zegt.  pepers en paprika’s worden al vroeg gezaaid om ook dit jaar nog mooie gekleurde vruchten te krijgen.

Tomaten heb ik net pas vorige week gezaaid en ook de komkommers, de courgettes etc.  Want tja, had ik die een maand eerder gezaaid, dan had ik nu een probleem gehad, waar ik ze moest laten.

Tomaat Jasper Violet
Tomaat Jasper Violet

De Tomaat Jasper Violet, een heerlijke trostomaat en één van de vier soorten die ik heb gezaaid.

Nee, ik zaai geen tientallen soorten, ik heb liever een paar lekkere rassen en bovendien ook niet de ruimte om er zoveel te hebben.

De komkommers, ik ben weer terug gegaan naar de lekkere groene Tanja en de uiterst sappige en lekkere White Delicious, ofwel de witte komkommers.

Op 25 februari 2019, had ik al tuinbonen gezaaid en zowel spinazie als raapstelen als spitskool, alles gewoon buiten onder de blauwe… soms grijze, lucht.

We kregen een mooi voorjaar en soms was het zomaar 20 graden, dat heeft geluk gebracht in de tuin, want ik heb afgelopen week zowel de raapstelen als de spinazie kunnen oogsten en zelfs deels ingevroren.

Raapstelen
raapstelen

raapstelen, voor velen onbekend of een vergeten groente, hier in het oosten van Nederland , een groente die toch nog steeds populair is, lekker in een stamppot met gerookte spekreepjes .

Ik zal jullie niet verder lekker maken, eerder zou ik jullie aanraden het zelf eens te zaaien, echt zeer de moeite waard en super gezond.

En zoek je de zaden en je kunt ze niet vinden, dan is er altijd nog wel een alternatief, als je koolraap zaait en de plantjes zijn nog jong, kun je dit blad op dezelfde manier gebruiken.

Eigenlijk zijn raapstelen ook familie van diverse koolgewassen, zoals de koolraap.

spitskool heb ik toen ook al gezaaid, wat velen niet weten is dat je eigenlijk vanaf 1 maart bijna alle kolen al kunt buiten zaaien, zoals rode- witte-, spits- en savooiekool.

Spruitjes en boerenkool zaai je later, eigenlijk pas eind mei / begin juni.

Hieronder mijn spitskool plantjes, zodra er ruimte vrij komt worden ze uitgeplant.
Dit is een vroeg ras en deze had ik vorige jaren ook altijd.

Lekker om vers te eten, maar ook geblancheerd in de vriezer, geeft goede resultaten.

Naast deze spitskool planten, zie je op de foto nog net een rood blad.
Iemand uit één van de moestuingroepen op FacEbook heeft peperzaden gekregen van mij en als dank en omdat ik geen zaden van pepers terug wilde, kreeg ik twee zakjes sla zaad, waarvan één een zakje met Aziatische pluksla .

Ik had het gelijk in februari gezaaid en toen ik even later achterop het zakje keek, las ik dat het vanaf half mei te zaaien is. Oeps…  Gelukkig heeft het weer toch mee gezeten, want de plantjes kwamen snel op en gisteren
heb ik er al lekker van kunnen eten.

Mizuna, paksoi, amsoi, gewone sla, van alles zat er in en het smaakte heerlijk.
Ondanks het koude weer van de afgelopen dagen heeft het zich prima ontwikkeld.

Nu heb ik het gezaaid in moestuin bakken, dat scheelt nog wel weer, die hangen boven de grond en de grondvorst doet ze zo dus geen kwaad. Voor mijn gevoel doet alles het in de bakken net iets beter, de zon verwarmt de bakken natuurlijk ook sneller dan de koude volle grond.

Mijn bakken zijn 6 meter lang en 1 meter breed en de inhoud is 50cm diep.

Voor de aardappelen is het een ander verhaal, mijn mooie lekkere berber, een vroeg ras, staat al vrij hoog, het is ook vroeg geplant.
20 maart heb ik ze geplant en ja, ik weet dat het een risico is, maar de huisarts vond iets waardoor ik een operatie moest ondergaan en nadien zou ik sowieso 2 weken niks mogen doen.

Dat was de reden dat ik ze maar geplant heb, op goed geluk…
Afijn, de specialist blies de operatie af en vond een andere oorzaak…

De aardappelen zaten inmiddels in de grond en ik ben nog niet veel wijzer, komende week hoop ik meer te horen….

En ze kwamen na een tijdje mooi boven de grond, deze berbers.
Aangeaard en al met al stonden ze er prachtig bij en dan…. Tja, je kunt het verwachten, de late nachtvorsten kunnen nog roet in het eten gooien.
Alles afdekken is geen optie, heb ik ook geen zin meer in, wat wel mogelijk is?

Nou een paar emmers water tussen de planten zetten, dat is iets wat ik vroeger al meekreeg in de moestuin, de vorst zou op het water slaan en de planten zo beschermen, dus… gisteravond maar bakken water geplaatst, vannacht was het aan de grond bijna min 4, maar de planten waren nog mooi groen.

Mogelijk was het hier in de tuin iets minder fris of heeft het water zijn werk gedaan.

Komende nachten wordt het nog fris, dus ik laat de bakken water maar staan.

Enkele andere planten staan alweer klaar voor gebruik, de bieslook komt al bijna in bloei, lekker, een paar sprietjes bieslook in de sla of op je broodje kaas, maar ook de bloemetjes zijn eetbaar, ik bak ze wel eens aan het eind even mee bij gebakken aardappelen, erg lekker.

De selderij gaat binnenkort schieten, dan komen er bloemen in en wordt de plant snel minder, als ik tijd en zin heb, zal ik deze week nog wat plukken om in te vriezen.

Bieslook en selderij.

Basilicum komt ook tevoorschijn, gezaaid in een bloempotje in een mini kasje, zodra de2 plantjes hoog genoeg zijn na half mei en dus bij goed weer, haal ik het geheel uit de pot, scheur het in drie delen en plant zo de delen in de tuin, dat werkt prima.

De bonenstokken staan in de grond, nog even wachten, meestal half mei of een week later worden de bonen gezaaid, het is nu nog te koud, maar de tijd komt vast gauw dat we ermee bezig kunnen.

En de bloemen? zonnebloemen, Afrikaantjes, deze staan er inmiddels boven, de Malva en de Zinnia’s blijven dit jaar wat langer in het zakje zitten, het heeft geen nut om deze nu te zaaien.

Op onderstaande foto’s de Afrikaantjes die er inmiddels op staan…

De Dahlia’s staan ook boven de grond of komen erdoor, dat moet toch een teken zijn dat het binnenkort beter weer wordt?

Hopelijk is dat gauw, want zowel de moestuin als de moestuinders zijn er hard aan toe.

Succes allen , nog even volhouden en we kunnen weer genieten van onze tuinen.

Wim Boers.

151 Shares
Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.