Wim Boers maakt zijn Moestuinplannen voor het voorjaar

Moestuinplannen maken
74 Shares

Wim Boers maakt zijn Moestuinplannen voor het voorjaar

Foto: tuin van Rutten Koen. Deze ligt er al prachtig bij.

Moestuinplannen maken nu het nog koud is buiten

We gaan langzaam aan richting maart, maart is de maand dat we alweer in de volle grond kunnen zaaien. Kunnen, zeg ik, want het weer moet er wel naar zijn.

De komende tijd wordt er nog matige vorst verwacht in de nachten, dus we zijn er nog zeker niet. Maar wel kunnen we met de voorbereidingen beginnen op de tuin en ik denk dat de meesten van ons moestuinders, de plannen op papier of in het hoofd, al wel klaar hebben.

Iedereen bereidt zich voor op een nieuw moestuin seizoen

De zaden zijn besteld of zijn al binnen en ja, ik heb al heel wat foto’s voorbij zien komen van zakjes zaad, plantuien en pootaardappelen.

We hebben elkaar in de Facebook groep MOESTUIN allemaal goed geholpen met keuzes maken. Vele vragen kwamen er voorbij van wat is dit en hoe kweek je dat en er werden weer vele mooie antwoorden op gegeven.
Fijn dat we elkaar zo helpen op weg naar een mooie tuin en een mooie oogst.

Iedereen moestuiniert op zijn manier

Zoals we wel gemerkt hebben zijn er diverse manieren van moestuinieren.
Zelf spit ik mijn tuin om, maar er zijn ook mensen die daar anders over denken en niet spitten. Mensen die mulchen en paadjes vol houtsnippers maken.

De Permacultuur heet dat, waar we vaak over lezen, maar wat niet zo mijn ding is, maar dat mag, ieder is vrij in hoe hij tuiniert.
Je kunt er genoeg over vinden op internet mocht het je interesseren, ik zeg eerlijk dat ik jullie daar niet meer van kan vertellen dan ik denk dat ik al weet.

Mensen die een biologische tuin hebben en mensen die zonder gif te gebruiken een gezonde tuin maken. Of er verschil in zit? Biologisch tuinieren wordt gedaan met biologisch zaad van biologisch gekweekte planten.  En al het andere zaad dat waarschijnlijk wel of niet behandeld is, mag dan de naam biologisch niet dragen.

Bio radijs French Breakfast 3 uit onze webwinkel
Bio radijs French Breakfast 3 uit onze webwinkel

Spitten in de moestuin of niet ?

Maar zoals ik al zei, ben ik zelf wel van het spitten, zo heb ik het altijd gedaan en binnenkort, als de vorst uit de grond is en de vooruitzichten goed zijn, dan wordt de tuin weer omgespit.

Pas op dat je niet spit als er nog vorst in de grond zit, mij is altijd geleerd dat als je de bevroren bovenlaag onderspit, dat de kou dan nog heel lang in de grond blijft en dat is niet goed.

compost is heel belangrijk in de moestuin

Nu wordt er nog veel koude voorspeld, dus met het spitten wacht ik nog mee tot ik meer zekerheid heb, maar inmiddels kunnen degenen die compost hebben, bij mooi zonnig weer, deze wel op bultjes in de tuin leggen of verspreiden als je dat liever wilt, ook de mest kan klaargelegd worden waar je het nodig denkt te hebben, voorbereidingen genoeg nog.

Als de vorst echt uit de grond is spit ik meestal de grond anderhalve schop diep om.  In de vore komt dan nog mest en compost , liefst had ik paardenmest gehad, maar ik heb konijnen en het schijnt dat konijnenmest met stro ook prima te gebruiken is, dus ik heb de laatste maanden een eigen mestbultje gemaakt van de konijnenmest.

Daarna strooi ik nog gedroogde koemestkorrel over de grond die ik inwerk met de handcultivator ( drie- of vijftand) , waarna ik het afhark en kan zaaien / planten.

Mijn nieuwe moestuin voorbereiden

Zo als vele van jullie wel weten heb ik mijn grote tuin niet meer en ben ik dit jaar overgeleverd aan een klein stukje bosgrond van zo’n 20 vierkante meter, 2 bakken van in totaal 12 vierkante meter, een aantal speciekuipen en diverse bloempotten.
Deze manier van tuinieren is voor mij dus nieuw.

Er is schone tuingrond besteld om de bakken en potten bij te vullen, binnenkort wordt dat geleverd, daarna kan ik dus aan de slag.

Tuinbonen kweken blijft een favoriete teelt

In de oude tuin gingen de tuinbonen altijd in de laatste week van februari in de volle grond, tenminste als de weersomstandigheden het toelieten. Tuinbonen kunnen wel redelijk wat vorst verdragen en als ze er boven staan hoef je dus niet te vrezen voor de nachtvorst.

Tuinbonen Witkiem
Tuinbonen Witkiem

Maar nu in mijn nieuwe tuinvorm gaat het dat niet worden, ik ben bang als ik daar in februari ga zaaien dat alles al opgegeten is vóór het bovenkomt.
Ik zal dus een maandje later kunnen beginnen. Ook is de grond nog lang niet geschikt voor een moestuin, maar wat er af komt is voor mij genoeg.

Maar voor de moestuinders, met name in het westen, kunnen vanaf eind februari de tuinbonen in de volle grond worden gelegd, zoals dat heet. Gaatjes van zo’n 5 cm diep , in elk gat 2 tuinbonen en om de 25cm 1 gaatje… in de rijen hield ik meestal 50cm aan, zodat ik er makkelijk tussendoor kon lopen tijdens het toppen van de planten.

Mijn grond voorbereiding voor tuinbonen
Mijn grond voorbereiding voor tuinbonen

Toppen? Ja, tuinbonen worden getopt tegen de zwarte luis. Wanneer doe je dat? Nou , ik deed het meestal in juni als ze in bloei staan en de bovenste knopjes ook gaan bloeien.  Je kunt ook bonenkruid of dille tussen de rijen planten, deze zouden de luizen op afstand houden, maar ik heb dat nooit gedaan.  Gewoon de toppen uitknijpen en vindt je dat teveel werk… een heggenschaar biedt uitkomst .…

Tuinbonen Witkiem
Tuinbonen Witkiem

Witkiem, driemaal wit.. het zijn beide goede rassen, het is maar waar je van houdt.

Peultjes of sluimererwten kun je ook vroeg op het jaar kweken

En in maart kunnen de peultjes worden gezaaid, gewoon buiten, hoge rassen langs gaas en lage eventueel met steun van rijshout.
Rijshout dat zijn bijvoorbeeld takjes uit de berkenboom, stevig genoeg en om tussen de planten te zetten waar ze zich aan vast kunnen houden tijdens de groei.

Heraut, Noorman, Vroege Hendriks, zijn alle goede soorten peulen, die door onze Belgische vrienden sluimererwten worden genoemd. Dus dat is hetzelfde.
Aangezien het mij is overkomen dat de erwtjes werden opgegeten in de grond, de laatste jaren, zaaide ik ze voor in een grote bloempot in de kas en plantte ze later uit langs het gaas, dat werd een succes.

Iedereen is in de weer met pootaardappelen

Ook zie ik alweer dat sommige de vroege aardappelen in bakjes voor het raam hebben staan, zoals de meesten wel weten is dat om mooie korte stevige uitlopers te krijgen, zodat ze straks bij het planten al een kleine voorsprong hebben.

Aardappelen voorkiemen op een koude plaats met veel licht
Aardappelen voorkiemen op een koude plaats met veel licht

berber, Rode Eersteling, maar ook Gele Eersteling, Frieslander, Annabel, Lady Christl , noem maar op, veel soorten om te planten die mooie eetaardappelen geven.  Dit zijn allen vroege rassen.

Ook zijn er middenvroege rassen, bijvb: charlotte, Gourmandine… en latere rassen voor de wintervoorraad, zoals bijvb: Eba, Mozart en Bildstar.

Houdt rekening met soorten die wel of niet gevoelig zijn voor de gevreesde aardappelziekte. Vroege rassen hebben daar weinig last van en bij late rassen raad ik nog wel eens de Mozart aan, iets kruimig ras, maar weinig last van de ziekte.

Middenlaat tot laat ras Mozart
Middenlaat tot laat ras Mozart

Vroeger werd er gezegd dat je aardappels kunt planten vanaf half april, ja dan ga je voor veilig wat nachtvorst betreft. Half april is een prima tijd voor late rassen, vroege en middenvroege rassen kun je gerust eerder planten, vanaf 1 april is dat een prima tijdstip, maar menigeen plant ze al vanaf half maart. Bij nachtvorst moet je ze dan wel afdekken, een heel werk, maar zo had ik dan wel vanaf 31 mei nieuwe aardappelen.

Een vroeg ras ( Frieslanders ) .
Een vroeg ras ( Frieslanders ) .

Krijgen ze dan toch nog een late vorst te verduren, dan groeien ze meest wel door, met enige vertraging.

Je kunt natuurlijk ook 10 vroege in maart planten en de rest wat later, je eet toch alles niet in 1 week op en je hebt dan minder werk bij nachtvorst.
De Middenvroege en late rassen hoef je niet voor te kiemen voor het raam.

Nog enkele gewassen waar je vroeg mee aan de slag kunt in de moestuin

Spinazie kan ook in maart buiten gezaaid worden, dan heb je eind april al een lekker maaltje op je bord. Net als raapstelen, lekker voor een vroeg lente stamppotje.

Spinazie bazaroet zaden uit onze webwinkel
Spinazie Bazaroet zaden uit onze webwinkel

Wat er nog meer gezaaid kan worden in maart?
Ik zal daar binnenkort verder over schrijven, laten we eerst hopen op meer warmte, zon, een tuin die al gedeeltelijk klaar is om in te zaaien, het is nog vroeg genoeg, wie weet komt er eerst nog een Elfstedentocht ….

Groet, Wim Boers.

74 Shares

2 thoughts on “Wim Boers maakt zijn Moestuinplannen voor het voorjaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Moestuinweetjes webwinkel Sluiten