Wim – De wachttijd is …

Moestuinier Wim Boers

De wachttijd is…..

Dat klinkt bekend, je belt een nummer (klantenservice) van een bedrijf en je hoort een stem dat je keuzes moet maken, een keuzemenu  genaamd …  vervolgens, als je denkt dat je aan de beurt bent, klinkt er een stem dat er nog enkele wachtenden voor u zijn, vervelend, je moet wachten…

Moestuin Wachten

In het begin van het moestuinseizoen, pak je de lijst met de aangeschafte zaden, je map met de zaden of de oude schoenendoos vol met zakjes zaad, potjes, etc.  en je maakt een keuze.  ook vaak mede door wat bekend is zaai je de zaden ieder op hun beurt, tuinbonen en peulen vroeg en groenlof / suikerbrood later…

Moestuin zaden map

(foto: moestuinweetjes.com/winkel)

Dat hebben we allemaal al gedaan, want de foto’s die voorbij komen in de groep Moestuin op Facebook. de filmpjes op het kanaal Moestuin TV, de foto’s en verhalen bij Moestuinweetjes, en nog veel meer laten zien dat we allemaal heel goed bezig zijn met onze mooie hobby. Verscheidene groentes zitten al in de vriezer voor de komende winter, in mijn geval is dat spinazie, rabarber en raapstelen.

Moestuin mei

Wat hebben we zoal gezaaid? Nou heel veel, als ik de foto’s mag geloven, vanaf het zaaien in bakjes in huis tot het zaaien en uitplanten in de tuin, wordt het overal al mooi groen… De thuis gezaaide tomaten, paprika’s , pepers, aubergines, deze namen hoor je in het vroege voorjaar het meest, zullen zo langzamerhand wel in de tuin zijn geplant of binnenkort geplant gaan worden.  Bij de ene zie je al prachtige tomatenplanten in bloei en bij de ander de nog wat lagere plantjes, wat maakt het uit, we hebben de hele zomer nog voor ons.

4 Moestuin Tuinbonen

tuinbonen bloeien bij de meesten inmiddels, peulen en Doperwtjes komen of zijn ook in bloei, we kunnen zo langzaam aan uitkijken naar de eerste peulvruchten oogst.

De vroege sla, daar hebben we al van gegeten, radijsjes ook, lekker voor de ene en voor de ander wat scherp, maar er zijn ook minder scherpe soorten schijnt. Ben ik altijd rode radijsjes gewend geweest, deze keer komen er paarse of roze radijsjes.  Overal zijn tegenwoordig meerdere soorten en kleuren van, kijk maar naar de spruitjes en de boerenkool,  die in prachtig paars gekweekt kunnen worden.

Ja hoor, dat zaaien en opkweken, dat is leuk werk, kleine plantjes worden vertroeteld als kleine kindjes, zo kunnen we genieten van al dat moois.  Maar dan komt het, het grote gevaar dreigt! Waar moet ik mijn planten neerzetten, de grond is bijna vol en ik heb nog heel veel plantjes die nog uitgeplant moeten worden, waar laat ik die? Enne.. enne.. ik wil dit nog zaaien.  En o jee, dat moet nog gezaaid worden, wat vervelend nu, ik kan het nergens meer kwijt !!!! Tja, dan komen we bij het punt van het begin van dit verhaal:

“… er is een wachttijd!”

Moestuin Plantjes

Een wachttijd, want tja, als ik nu op die datum dat zaai, dan kunnen de plantjes uitgeplant worden op de plek waar nu de vroege aardappelen staan en als ik de boerenkool en de groenlof / suikerbrood rond 10 juni zaai dan kunnen ze begin juli worden uitgeplant op de plek waar nu de tuinbonen staan, zo kun je rekenen en afwachten met zaaien en planten tot er een plaatsje vrij komt.

Ook hier staan nog zaden in de wachtrij, wachten tot het hun tijd is, de Nieuw Zeelandse spinazie is er 1 van.  “De wachttijd bedraagt maar liefst 10 minuten”,  zegt de stem aan de telefoonlijn, mijn lijstje met groentes die ik nog wil zaaien komt ook wel op 10.  Maar als je lang genoeg wacht kun je je verhaal doen en ook in de moestuin geldt: “Als je maar geduld hebt, komt het vanzelf goed”.

Moestuin Aardappelen

Misschien moet je nog een keer extra bellen om het probleem opgelost te krijgen, problemen in de moestuin, op weg naar de oogst gaan ook niet vanzelf, in de Facebook groep Moestuin zitten veel mensen te wachten op antwoorden, van bladrand kevers bij tuinbonen tot coloradokevers op de aardappelen, van “hoe doe ik dat” tot “hoe was het ook weer” en zo blijft de “klantenservice” in de Facebook groep Moestuin draaien, bijna dag en nacht. Mede door het beantwoorden van elkaars vragen, lukt het ons allen om een mooi “moestuin jaar” te hebben, laten we er dan ook zo mee doorgaan.

Wim Boers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.