Wim : Het weer !

Het weer! 

Eén van de meest besproken onderwerpen van de dag is altijd al “het weer” geweest… Wat wordt het morgen? Of "Pfff, wat is het warm", anders weer te koud, er is altijd wat met het weer.  We zijn ook niet gauw tevreden en het is maar goed dat wij het weer niet kunnen regelen, want dan werd het een mooie bende…..

Nou ja, een bende? Wat is het nu dan? Hoor ik sommige vragen en dat is best te begrijpen.

Ieder voorjaar gaan we allemaal weer ijverig aan de slag in de tuin, we hebben hoge verwachtingen, we zaaien thuis onze plantjes en dromen van een mooi tuinjaar en dus een mooie oogst.  Een grote tuin, een kleine tuin, een balkon of ergens een hoekje ruimte voor onder andere een vierkante meter bak.  We maken foto’s die we delen op FacEbook, trots zijn we dat het allemaal gaat zoals wij dat graag zien.

De plantjes groeien graag en goed onder goede omstandigheden, wat hebben ze nodig om te groeien? Wel, dat weet iedereen wel, water, zon (warmte) =licht en lucht, dat zijn de voornaamste bestanddelen om goed te kunnen groeien.  Dus we willen graag zon en we willen graag water…. Natuurlijk met mate..

2

Een tijdje terug klaagden mensen dat het overal zo nat was, terwijl het in mijn tuin maar niet wilde regenen.  Verscheidene moestuinders wilden mij wel helpen, dus bliezen ze de wolken mijn kant op.  Het gevolg was dat er s'middags hier dichtbij een autoweg werd afgezet ivm de grote hoeveelheid water die was gevallen.  Ik heb het moeten aanhoren, iedere keer weer: “Je wilde toch water? “….  Inderdaad ik had water en een week later kwamen er hoosbuien, Het was wel een keer genoeg! Regen verveelt gauw.

Bleef het maar bij regen, dan waren we nog een beetje tevreden, maar helaas, rond de 22e juni sloeg het noodweer toe.  Hele tuinen overstroomden en er vielen hagelstenen zo groot als tennisballen, meest in de regio Limburg / Brabant… Daar worden we dan wel heel verdrietig van.  Naast alle kassen, auto’s en huizen die hierdoor beschadigd werden, gingen ook de tuintjes van onze mede moestuinders kapot.  Daar gaan je plannen, je verwachtingen, je plannen voor de mooie zomer, al het maandenlange werk in één keer weg.

Verdrietig wordt je daar van…. Het weer verandert zeggen velen, het wordt steeds erger.  Daar laat ik mij verder niet over uit, daar mag een ieder het zijne van denken en zeggen, de meningen zijn verdeeld. Ik herinner mij wel dat ik als kind in de 60er jaren ook met laarsjes aan, door het water van een ondergelopen straat liep. Natuurlijk, zulke hagelstenen, daar hoorde je wel eens van, maar niet in ons eigen land.

3

En daar sta je dan als moestuinder, uitkijkend op een verwoeste tuin, vreselijk!

Ik herinner mij juni 2009, ik had een volkstuin van 200 m2 , net dat jaar mocht ik bij iemand bonenstokken uit het bos halen, ik had een 60-tal stokken gehaald en in de tuin gezet.  Tentjes van 4 stokken bij elkaar, alles in 1 lange rij.  De bonen groeiden mooi langs de stokken omhoog, plots kwam er harde wind opzetten en een donkere lucht.  Een zware onweersbui trof de enige, dikke eik, die bij de tuinen stond, net aan mijn kant en de boom knapte af en viel over de hele tuin, dat was ook rond de 20e juni, alle bonenstokken middendoor ...   Ja, ik weet wat de kwekers onder ons gevoeld hebben, het verdriet van alles weg… Ik kreeg ook niks vergoed, het enige wat er kwam was een woordenwisseling over van wie de boom was, want die mocht het hout hebben. De volgende dag was de boom vakkundig weggezaagd en kon ik opnieuw beginnen…

Dat zal dit jaar niet zo gemakkelijk gaan bij iedereen, bij sommige is er zoveel water op de tuin blijven staan, dat ze er niks mee kunnen.  Vooral op kleigrond zal dat moeilijk zijn. Op zandgrond is er nog hoop dat het water zakt, je kunt dan nog steeds bonen poten en diverse groentes opnieuw zaaien, in de hoop dat het niet weer zo erg wordt…

Natuurlijk kun je ook plantjes kopen, dan heb je net iets meer voorsprong en kun je toch nog wat oogsten dit jaar, misschien kun je wat plantjes krijgen van mede moestuinders, ander bij tuincentra of op de markt.

promo banner

Ik ga geen reclame maken hoor, want de ellende is al groot genoeg, maar Moestuinweetjes.com  geeft nog de mogelijkheid om bij hun plantjes te bestellen.  Het is maar een tip, omdat Moestuinweetjes toch een beetje van ons is, het hoort bij de Facebookgroep Moestuin. En het zijn ook leden van deze groep die er van alles aan doen om hier op Moestuinweetjes.com het moestuinieren een stuk gemakkelijker te maken.

Ik zaai ook altijd in het voorjaar mijn eigen koolplanten, maar ik heb een paar plantjes van Moestuinweetjes geprobeerd, daaronder bloemkool en koolrabi, prima kwaliteit plantjes, die mooi verpakt werden bezorgd, de opbrengst was enorm. bloemkolen van bijna 2 kg per stuk… en koolrabi, mooi rond van vorm en boterzacht van smaak.

Bloemkool plantjes BIO

Het weer zal er misschien niet beter op worden, dat moeten we maar afwachten.  Hopelijk blijft het bij deze keer en kunnen alle getroffenen de komende maanden toch nog iets oogsten, laat je niet verslaan door het weer, hoe zwaar het ook is.  in ieder geval wens ik een ieder in deze situatie sterkte, hoewel sommige zeggen dat er wel ergere dingen zijn, denk ik toch altijd van: “Als het jezelf aangaat is het al erg genoeg”, je zit nu wel in deze ellende.

Laat het niet je hobby verpesten, er komen ook weer betere tijden.

Tenminste, daar ga ik van uit.

Ik wens een ieder nogmaals sterkte en verder succes voor zover dat nog lukt dit jaar.

Wim.

Andere moestuinliefhebbers lazen ook

Close
arrow