Zinnia zaden, maar ook andere zaden verzamelen voor komend jaar……

Zinnia's in de moestuin
49 Shares

Zinnia zaden, maar ook andere zaden verzamelen voor komend jaar……

Ja, het is inmiddels oktober, dus het wordt tijd om zaden te verzamelen om volgend jaar weer een mooie volle en fleurige tuin te hebben.  Hoewel we in september al begonnen zijn, althans de meesten van ons, is het de maand oktober nog een goede tijd om van alles te verzamelen.  Zorg er wel voor dat het een paar mooie dagen zijn, zodat de zaadkoppen droog zijn en niet kletsnat.  Wat verzamelen we allemaal?

Nou, dat is veel teveel om hier te benoemen, dus kort ik het af naar twee groepen:

1)  groentezaden

2) bloemenzaden

En eigenlijk wil ik het in dit artikel hebben over de bloemenzaden, met name de Zinnia’s.

Zinnia's in de moestuin
Zinnia’s in de moestuin

Maar toch zal ik even beginnen met de groenten.

Bijvoorbeeld onze laatste bonen aan de stokken, de peulen die in de meeste gevallen inmiddels al geel zijn verkleurd en hard aanvoelen, kunnen eraf geplukt worden.  Leg ze toch nog even op een krant of in een open bak.  Zodra ze echt goed droog zijn, kunnen ze worden gedopt, je zal zien dat het veel opbrengt, er zitten toch gauw een stuk of zes boontjes in 1 peul.  Zoek wel de mooiste eruit en vieze, verkleurde of doffe boontjes, die verwijder je. Als ze mooi glanzen heb je de beste kwaliteit.

Bonen zaad
Bonen zaad

Zodra de bonen gedopt zijn, laat ik ze nog een paar dagen liggen, daarna zet ik de bak met de boontjes een nacht in de vriezer.  Ja je leest het goed, een nacht tot 24 uur in de vriezer.  Eventuele larfjes of eitjes van de bonenkever die in de boontjes aanwezig zijn, worden op deze manier gedood.  De kiemkracht wordt er niet minder door.  Na de maximaal 24 uur, haal je het bakje weer uit de vriezer en laat het nog even een dag staan, daarna, als ze goed droog zijn, gaan ze in bakjes om te bewaren om ze komend jaar weer te planten.  Zo verdien je weer op de aanschafkosten van je tuinzaden.

Moet dat invriezen van de bonen echt?  Nou, niets moet en vaak gaat het ook goed, je ziet immers niks aan je bonen, ze zijn zo mooi egaal dat je denkt : “dat overkomt mij niet”…  dat dacht ik een jaar of vijf geleden ook. Totdat ik in de winter een voor mij onbekend kevertje in de keuken zag…

Ik heb het gevangen en naar buiten gezet , in de kou…De volgende dag zaten er een stuk of zes voor het raam, geen idee waar die wegkwamen, later zag ik er nog meer , op het plafond, op het aanrecht, aan de muur… ik dacht dat ik gek werd….

Gelukkig werd ik dat niet echt, want daags erna, na een grondig onderzoek, ontdekte ik er in de bijkeuken nog veel meer, dus daar kwam het vandaan.  De grote doos met zaden stond daar op een plank en bij het openen van de doos, krioelde het van de bonenkevertjes, de bonen waren al voor driekwart verpulverd, weg oogst…

Dus vanaf die tijd, gaan ze om te bewaren eerst de vriezer in en dat bevalt goed. Het is dus aan jezelf of je het risico wilt nemen.

Als je meerdere soorten bonen naast elkaar zet, kan het ook zijn dat ze gekruist worden, dan kan het zijn dat bijvoorbeeld slabonen gekruist worden met snijbonen, door ieder jaar zelf zaden over te houden, merk je op een gegeven moment dat er andere bonen aan je plant groeien. Het leken zelfs spekbonen, maar het grappige was dat er snijbonen en deze spekbonen, soms aan één rank groeiden.

Daarom dat ik het jaar erop nieuwe zaden heb aangeschaft en het dus verstandig is om dit af en toe eens te doen.

Moestuinweetjes logo

Daar zijn de zaadhandels en bijvoorbeeld Moestuinweetjes dan ook weer blij mee.  Want op www.moestuinweetjes.com vind je niet alleen informatie en antwoorden op bijna al je vragen, maar ook een winkeltje waar je allerlei tuinbenodigdheden en zaden kunt kopen in de webwinkel, makkelijk toch?

En zo zijn er mensen die van sla en andijvie en nog veel meer groentes, de zaadjes oogsten, zo’n doorgeschoten krop sla of andijvie gaat eerst mooi bloeien en vervolgens komen de zaadjes, deze kun je dan oogsten.  En dat geldt ook voor tuinbonen, peultjes en doperwten, laat een paar tuinboonplanten staan, je zal verbaast zijn hoeveel je er vanaf haalt.  Ook deze gaan een nachtje in de vriezer, net als de erwtjes en de bonen.

Zoals ik eerder al zei wilde ik het ook hebben over de bloemenzaden.  Want in een mooie moestuin komen ook bloemen voor.  En waar bloemen zijn, komen ook bijen voor en die zijn hard nodig, want zonder bijen zouden we niet zo’n mooie oogst hebben.  Vooral in deze tijd moeten we zuinig zijn op “onze” bijen.

Roze Bekermalva's
Malva

Ik zag toch echt roze bijen vliegen in mijn tuin…  ze bleken bij de Malva’s te zijn geweest, daar waren ze roze bedekt door het stuifmeel..

In mijn geval waren de Dahlia’s jarenlang de mooiste bloemen in mijn tuin. Makkelijk ook, je plantte de knollen eind april en na de bloei, ergens in oktober,  werden de knollen weer uitgegraven, in kistjes gelegd en in een droge koele ruimte, vorstvrij, bewaard voor het jaar erop.

Zaaien kan ook, maar het lukte mij niet om van alle Dahlia’s zaad te winnen.  De enkelbloemige wel, dat ging simpel.

Maar aangezien de enkelbloemige niet zolang op de vaas mooi bleven, werden ze niet meer gezaaid, bovendien krijgt zo’n gezaaide dahlia in één seizoen al een prachtige knol en het werden er steeds meer…

Dahlia's in de moestuin
Dahlia’s in de moestuin

Nu lees je soms dat mensen de knollen niet uitgraven, maar in de tuin laten in de winter, het kan, maar met enig risico, moet ik er wel bij zeggen dat het in het oosten van Nederland vaak kouder is dan in het westen, het zou in het westen dus veel gemakkelijker zijn om ze in de grond te laten. Eventueel kun je de knollen in de grond afdekken met bladeren en / of dennentakken.

In mijn geval graaf ik ze altijd weer uit. Bij het bewaren moet je dan wel oppassen dat ze niet uitdrogen, bewaren in turfmolm is een mogelijkheid of misschien niet te droog wegleggen, ik laat er vaak wat grond aan zitten.  In het voorjaar de toch nog uitgedroogde knollen niet in het water leggen, dan heb je kans dat er schimmel optreedt.

Naast de dahlia’s , staan al jaren de Malva’s ,  ook wel Lavatera genoemd of bekermalva.  Ook van deze prachtige snijbloem blijf je plukken en het mooie is dat ze van boven steeds weer gaan bloeien als de onderste bloemen er al afvallen.  Ook op de vaas, je kunt de uitgebloeide bloemen, die zich oprollen en op tafel vallen, zó opruimen en van boven bloeien ze nog mooi door.

Malva's in de moestuin
Malva’s in de moestuin

Deze soort heb ik meestal in roze en wit, er is ook een paarse, maar die is meer gedrongen en niet zo fijn als snijbloem.

Als je nu ziet dat de bijna verdorde resten van deze plant op de plaats waar ze hebben gebloeid een klein stervormige bolletje hebben achtergelaten, pluk deze er dan eens af en haal het bodempje er eens uit, onder dit platte bodempje zitten in een kransje alle zaadjes, deze heb je dus nodig komend jaar.

Pluk al deze bolletjes eraf en leg ze droog weg, heb je komende winter een keer niks te doen, ga dan lekker bij de tafel zitten en pluis ze uit en bewaar de zaadjes om ze na half april weer buiten te zaaien.

Malva zaden , onderaan zie je dat de zaadjes onder het bodempje zitten.

Afrikaantjes:

Afrikaantjes in de moestuinAfrikaantjes in de moestuinAfrikaantjes in de moestuin

Natuurlijk hebben we bijna allemaal wel eens afrikaantjes gezaaid, want tja, die horen er toch echt bij, in België beter bekend als stinkertjes.  Het zal te maken hebben met de geur, hoewel er ook reukloze afrikanen zijn.  Je hebt er vele soorten van, van kleinbloemig tot hele grote bloemen en ze zijn er in diverse kleuren. De Latijnse naam is Tagetes.  De ene plant ze tussen de wortelen tegen de wortelvlieg en de ander zegt dat het de mieren verjaagt, net als de goudsbloem dat zou doen.  Ik heb ze voor de sier, het is een leuk bloempje en het is heel gemakkelijk om er zaden van over te houden.

Na de bloei sterft de bloem af en zie je de zaaddoosjes verkleuren naar bruingeel, knip een paar van die kopjes af en bewaar ze droog, na verloop van tijd trek je de zaadjes er zo uit. In het voorjaar zaai je ze in een bakje in de kas of vanaf half april buiten op een bedje, om ze later uit te planten.

En dan de Zinnia, deze heeft mijn hart veroverd de laatste jaren en heeft zelfs de mooie dahlia van zijn troon gestoten om er zelf plaats op te nemen.

En niet alleen mijn hart …

Zinnia's in de moestuin detail Zinnia's in de moestuin detail Zinnia's in de moestuin detail

Nee, dit jaar zijn veel moestuinders een beetje verliefd geworden op de Zinnia’s, gezien alle foto’s die geplaatst werden in onze Facebookgroep MOESTUIN.

Anderen kenden ze al of hebben ze dit jaar al gezaaid en als ik een tip mag geven… Kijk nu, bij droog weer, eens tussen de zinnia’s, de uitgebloeide bloemen die al ver heen zijn, maar toch nog een beetje kleur laten zien in hun verdroogde bloemblaadjes, die kun je nu afknippen en bewaar ze dan op een krant verspreid, in een ruimte op kamertemperatuur.

Vanaf de onderste verdorde bloemblaadjes tot de punt van het bolletje, daarin zitten de zaadjes, trek maar eens een bloemblaadjes voorzichtig uit, dan zie je onderaan het zaadje, maar om nu zo alle zaadjes uit te pluizen… dat is een heel werk, daarom droog ik de hele bloem, om ze straks in maart/ april, tussen mijn handen te wrijven en alles wat van het bloemhoofdje afkomt, te bewaren, dus het kaf en de zaden.

Zinnia zaad Zinnia zaad

een zaadje van de Zinnia

In de eerste week van mei van het komende jaar, zaai je op een zaaibed alles uit, en je dekt het af met een laagje grond, de zaadjes tussen het kaf zullen kiemen en tevoorschijn komen, dat zijn er meer dan je denkt.

Zinnia's kiemen in de moestuin

Kaf met zaden gezaaid, de zaden vinden hun weg wel naar boven…

Als ze ca. 7cm hoog zijn, plant je ze uit, bosjes van vijf of zes bij elkaar, om de 20 cm, ook de rijen ca. 20 cm uit elkaar, dan wordt het in de zomer een mooi geheel. Een ander voordeel van nu bloemen afknippen is dat je de mooiste kleuren nu nog kunt zien, dus zoek je de mooiste eruit.

En zo kunnen we straks nog meer genieten van deze prachtige bloemen.  Er zijn natuurlijk ook  verschillende soorten Zinnia’s.  Zo is de Zinnia Elegans een bekende onder de Zinnia’s , een leuk bloemetje dat in diverse kleuren voorkomt, en de hele kleine lilliput, een klein bloemetje met toch een mooie uitstraling.  Dan heb je ook nog Chrysantbloemige , dahliabloemige en de voor mij meest mooie: de Californische reuzen.

Deze laatste geeft een prachtige bloem die wel op een Gerbera lijkt en deze doet het prachtig in een boeket uit eigen tuin. Bovendien zal je zien dat de bijen en hommels, maar ook de vlinders je erg dankbaar zijn.

Zinnia's Californische reuzen
Zinnia’s Californische reuzen

Bij het op water zetten kun je een druppeltje bleekmiddel / chloor  toevoegen aan het water, hierdoor blijft het water schoner en staan ze net een dag langer en met een druppel bedoel ik ook echt heel weinig en niet zo als sommige mij vertelden dat ze dat te weinig vonden omdat dat niet kon helpen zo’n drup… en dus een flinke scheut gaven en vervolgens zeiden dat de bloemen het niet goed deden… Alles met mate, zeg maar.

En zo kunnen we van heel veel bloemen zaden overhouden en zal je merken dat de zaden van Zinnia. Malva, afrikaantjes, maar ook siererwtjes etc, net zo gemakkelijk kunnen worden geoogst als leeuwenbekjes, petunia’s en bijvoorbeeld Vlijtig liesjes, alleen heb je met deze laatste drie meer werk om ze groot te krijgen, meestal in de kas gezaaid en later verspenen, terwijl de eerstgenoemde makkelijk buiten zijn te zaaien en gewoon verplant kunnen worden.

Afrikanenzaadjes Afrikanenzaadjes

Afrikanenzaadjes

Nu is de ene tuinder ook handiger dan de andere, verspenen is ook best leuk werk, maar je moet dan wel de ruimte hebben om ze te kunnen plaatsen, want voor mei kunnen ze nog niet naar buiten.  De zaden gezaaid vanaf half april geven dus minder werk, maar zo heeft een ieder zijn eigen lievelingsbloem en zaait de ene alles met gemak en heeft de ander er veel moeite mee.

 

En laten we onze prachtige zonnebloemen niet vergeten, zo gemakkelijk zaden van  te winnen en in t voorjaar te zaaien, in diverse kleuren:

Zonnebloem Zonnebloem

enkele en dubbele zonnebloemen

Zonnebloem Avondrood

Avondrood zonnebloemen

Vragen kan altijd en zo kunnen we er samen voor zorgen dat we allemaal een mooi bloemenhoekje in onze moestuin krijgen.

Succes!

Wim Boers

49 Shares

2 thoughts on “Zinnia zaden, maar ook andere zaden verzamelen voor komend jaar……

 1. Claudia zegt:

  De stokbonen heb ik er een paar van meteen na het oogsten weer in de grond gestopt en binnen 1 week kwamen ze alweer op…dit heb Ik 3 weken geleden gedaan, werkt perfect…hopelijk krijg ik er nog bonen van.

  • wim boers zegt:

   Dag Claudia,

   Ook in mijn moestuin zijn er boontjes op de grond gevallen en ze zijn weer uitgelopen, maar helaas zal het niks meer opleveren, het is nu geen tijd meer voor bonen. 1x vorst en alles is zwart…
   Volgend jaar weer opnieuw beginnen , succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Moestuinweetjes webwinkel Sluiten

Elke 2 weken een schop onder je moestuinkont ?

Schrijf je in voor de 100% anti-vergeet moestuin checklist