De aardpeer is een winterharde vaste plant die 1,5 tot 3 meter hoog wordt. De plant heeft bladeren met een ruwe structuur, 10-20 cm lang, en kleine gele bloemen met een doorsnede van 5-7 cm. De aardpeer is een neefje van de zonnebloem. De knollen van de aardpeer verspreiden zich snel, maar kunnen door grondig te oogsten in bedwang worden gehouden.
Aardpeer heeft heel weinig last van ziektes of schimmels.
Aardperen groeien erg hoog, let er op om ze te ondersteunen als ze te hoog worden.
Je oogst je aardperen van zodra je merkt dat je planten dood gaan en dor worden. Dat is een signaal dat je aardperen volgroeid zijn.
Enkele oogsttips:
Knip de opgedroogde stengels af, tot op 10-15 cm van de basis van je plant.. Zo zie je straks nog waar je aardpeer planten zit. Oogsten doe je best met een spitvork of met je handen, niet met een spade. De knollen breken gemakkelijk af.
TIP: maak met een schop een gracht rondom je aardpeer zodat je straks met een spitvork de volledige kluit kan uithalen zonder je knollen te beschadigen. De knollen kunnen 5 tot 30 cm diep in de grond zitten.
TIP: je hoeft in principe geen volledige plant in één keer te oogsten, je kan ook enkel oogsten wat je op dat moment vers wilt verwerken. Aardperen kan je niet lang bewaren (maximum enkele dagen, ze verliezen snel hun kwaliteit). Je kan aardpeer oogsten tot je grond bevroren is. Alle knollen die je laat zitten, groeien volgend jaar uit tot een volwaardige plant.
Bewerk je grond voor het uitplanten. Ik verkies een woelvork, je kunt ook spitten of met een tuinfrees werken. Hopelijk heb je tijdens je algemene grondvoorbereiding in het najaar van het vorige jaar of in het voorjaar van het huidige jaar veel compost in je moestuinbed voor je aardpeer verwerkt. Aardpeer en compost vormen een dreamteam.
Strooi voor de uitplant vinasse kali en universele meststofkorrels in je plantgat. Universele meststofkorrels zorgen voor voldoende energie. De vinasse kali zal zorgen voor een goede ontwikkeling van de knollen. Geef flink wat water aan je aardperen.
Geef maandelijks een handje vinasse kali en geef 5 schroefdopjes vloeibare voeding (zoals Sunplant) per 5 liter gietwater.