Zaaikalender vs oogstkalender – Doordacht je moestuin plannen in 4 stappen

Moestuinkalenders Moestuinweetjes

Zaaikalender vs oogstkalender – Doordacht je moestuin plannen in 4 stappen

Januari zaaikalender MoestuinweetesJanuariFebruari zaaikalender MoestuinweetjesFebruarimaartMaartApril zaaikalender moestuinweetjesAprilMei zaaikalender Moestuinweetjes MeiJuni zaaikalender MoestuinweetjesJuni
Juli zaaikalender MoestuinweetjesJuliAugustus Zaaikalender MoestuinweetjesAugustusseptember zaaikalender MoestuinweetjesSeptemberOktober zaaikalender MoestuinweetjesOktoberNovember zaaikalender MoestuinweetjesNovemberDecember zaaikalender MoestuinweetjesDecember

Waarom een moestuinkalender handiger is dan een zaaikalender

Op 20 juli 2015 had ik maar liefst 12 bloemkolen.  Ik vertrok op 21 juli op reis.  Toen ik 14 dagen later terug kwam vond ik 12 doorgeschoten bloemkolen op een uitgeputte grond.  En daarbij, in juli eet ik geen bloemkool maar wil ik genieten van de eerste sappige tomaten.

Een moestuin hebben is meer dan zaadjes in aarde stoppen.  Het is bewust nadenken en plannen in functie van eten. Pronken met onze groenten is leuk maar als je inspanningen niet tot op je bord komen, heeft het allemaal weinig zin.  

Veel mensen plannen hun moestuin vanuit een zaaikalender.  Zaaien omdat het kan volgens het pakje.  Zelf heb ik ook de al heel vaak de fout gemaakt. Veel te veel groenten op het verkeerde moment.  Vergeet wanneer je wat kunt zaaien en vertrek vanuit de maandelijkse oogstkalenders.  In de oogstkalenders per maand staat er precies welke groenten je in die maand uit de moestuin kunt gaan halen, als je ze op het juiste moment gezaaid of geplant hebt.  Tussen haakjes staat er steeds welke teelt je moet gaan kiezen.

In vier stappen naar de juiste teelt met onze moestuinkalenders

De moestuinkalenders van Moestuinweetjes gaan verder dan een zaadje planten en wachten op een groente.  Hoe ga je te werk :

Stap 1 : Je groente kiezen én de maand waarop je deze wilt eten

Kies een groente die je graag eet en bepaal het tijdstip waarop je ze wilt eten.  In dit voorbeeld neem ik spruitjes.  Spruitkool eet ik graag van zodra de dagen korter worden tot het begin van de lente.  Laat ons zeggen van oktober tot begin maart.

Stap 2 : Kijk welke teelten er mogelijk zijn in de periode dat je wil oogsten en eten aan de hand van de zaaikalender

Ga naar de moestuinkalender van oktober en klik op het oogst icoontje oogstkijk welke teelt er naast spruitjes staat 

Oogst spruitjes in oktober via de zomer- of herfstteelt
Oogst spruitjes in oktober via de zomerteelt of de midvroege teelt

Je ziet of de afbeelding hierboven welke teelt je moet gaan toepassen om in oktober spruitjes te eten.  De zomerteelt levert spruitjes in oktober en ook de midvroege teelt.  Het komt er nu voor mij op aan om te beslissen welke teelt ik zal doen.  Herinner je dat ik ook graag nog begin maart spruitjes eet.

Stap 3 : Je teelten kiezen aan de hand van de zaaikalender of oogstkalender

Klik op de groen(t)e link in de het oogstgedeelte van de moestuinkalender van oktober.  Je krijgt de gewasfiche te zien met alle teelten en hun teelperiode.

Gewasfiche kiezen volgens zaaikalender
Gewasfiche spruitkool

De informatie op deze pagina is zeer waardevol.  Als je de 4 teelwijzen ziet, dan kun je al raden welke voor mij de meest interessante teelten zijn.  Ik zal kiezen voor de Midvroege (oogst oktober tot december) en de Late teelt (oogst november tot einde maart).  De zomerteelt geeft mij in augustus al spruitkool en daar heb ik op dat moment totaal geen zin in.

Stap 4 : Hoeveel planten kweken voor je gezin

Massa’s groenten uitdelen is heerlijk, iedereen is blij met een geschenkje uit de moestuin.  Maar vaak hebben we maar beperkte moestuin ruimte en kweken we om in ons eigen voedsel te voorzien.  Vorig jaar schreef ik een artikel over ‘Hoeveel zaaien en planten voor mijn gezin‘.  Op de link zul je bijvoorbeeld zien dat wanneer je met 4 personen uit het gezin graag spruitjes eet, je genoeg hebt met 6 planten.  Weert dat een spruitkoolplant al gauw 1 m² opneemt in je moestuin.  Kweek er dus niet te veel voor, tenzij je elke dag spruitjes eet, dan moet je de hoeveelheden aanpassen.  Maat met 3 planten Midvroege teelt en 3 planten Late teelt, eet je met 4 personen de hele winter door.

moestuinkalenders : naast de zaaikalender ook bewaarkalender en eetkalender met heerlijke recepten

Naast een moestuin zaaikalender en een oogstkalender vind je op de moestuinkalenders per maand ook wat je in je bewaarkast kunt hebben tijdens die maand, kies dan ook weer voor de juiste teelt om dit te komen.  Klik hiervoor op het logootje .  Wil je recepten met de gewassen uit de oogst en bewaarkalender, dan kun je in de in de kalender helemaal naar beneden scrollen of bovenaan op het logo eet klikken in de moestuinkalenders per maand

Voor alle groenten

In dit voorbeeld had ik het over spruitjes maar ook voor sla, wortelen of boontjes kun je deze moestuinkalenders toepassen.

Dankzij de zaaikalender en oogstkalender is je moestuin nooit leeg

Deze moestuinkalenders in 4 stappen volgen kan op het eerste zicht wat werk zijn.  Maar bedenkt hoeveel tijd en ruimte je doorheen het jaar bespaart als je niet voor 20 spruitplanten moet zorgen maar voor 6.  Laat staan dat je nog mag rondrijden met je spruiten om ze uit te delen.   Bedenk hoeveel beginnende of ondoordachte moestuiniers massa’s groenten zaaien zonder er ook maar iets op het bord komt.  Met deze moestuinkalenders heb je geen 30 jaar ervaring nodig om alles op het juiste moment te doen.  Een ideaal winterwerkje is nu je moestuinseizoen van het volgende jaar plannen.  Lees ook het artikel over ‘wisselteelt in de moestuin’, zo kun je nog enkele tips toepassen die je nog meer resultaat zullen opleveren.  Veel succes en goede oogst !

Tom

Vind je deze informatie nuttig, deel ze dan met je vrienden dankzij de Social Media knoppen.  Wil je ons ook ondersteunen, overweeg dan om je moestuin spullen in onze webwinkel aan te kopen.

15 reacties op “Zaaikalender vs oogstkalender – Doordacht je moestuin plannen in 4 stappen

 1. Omar zegt:

  Geweldig Tom,
  Net gestart met moestuinieren. Op basis van deze kalender kan ik een mooie planning opstellen.
  Dank je voor deze bijzondere en zeer duidelijke kalender.
  vg,

 2. Robert Keijzer zegt:

  Tsee, Tom, wat een geweldige Moestuinkalender! Ook goed doordacht, beter dan de zaaikalenders die je elders op de sites vindt. Ik ga dit jaar zeker volgens jouw Moestuinkalender plannen.
  VrGr, Robert

  • Tom Deseyn zegt:

   Hoi Robert,
   Ik merk dat mensen nog steeds wat moeite hebben met het begrijpen van de kalenders. Daarom zou ik er een eenvoudige app willen van maken. Wat nu zaaien, eten, oogsten, bewaren, … misschien met recepten en een takenlijst en kalender aan gekoppeld. Hmm zo eenvoudig is dat nu ook weer niet 🙂
   Blij dat ik kan helpen.
   Groetjes Tom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.