Appelbomen planten

Appels zijn winterhard maar verliezen wel al hun bladeren in de winter. Afhankelijk van welke variëteit je kweekt, bloeit hij vanaf maart. Het duurt dan nog 2 maanden tot de Ijsheiligen het land uit zijn, hou het weer dus goed in de gaten en bescherm je bloesems indien nodig. Appelbomen bloeien in het voorjaar, zetten vruchten af en hebben, afhankelijk van de variëteit, 100 tot 200 dagen nodig om oogstrijp te worden. 

Er zijn appels om vers te eten, om te koken en om in te bewaren. Sommige appels zijn zoet en andere zijn wrang. Sommige appels worden in de zomer geoogst, andere in de herfst.

planeAppel Snelle Start Info

Zaaidiepte: cm - cm
Kiemtemperatuur: °C - °C
Kiemtijd: dagen - dagen
pH waarde bodem: 5.5 - 7.0
Groeicyclus
Aanplant (eerste jaar): dagen
Periode van: 01 September tot 30 November
Zaai -en plantafstandenAanplant (eerste jaar): 250cm (plant) x 400cm( rij)

Meer Info Over Appel

Latijnse naam: Malus domestica
Vorstbestendig: ja
Gewasgroep:
Gewasfamilie:
Standplaats:
Water geven:
Hoogte: 200 cm - 400 cm
Diepte wortelgestel: cm - cm
Favoriete bodempH: 5.5-7.0
Appelbomen ziektes en problemen in je moestuin

Ziektes

Roest: verschijnt meestal als geeloranje vlekken op de bladeren, takken en vruchten van de appelboom.

Echte meeldauw: tast een groot aantal planten aan en kan bij appelbomen het aantal bloemen en vruchten doen afnemen en leiden tot een verminderde groei en onzuivere vruchten. Echte meeldauw op appels ziet eruit als een fluweelachtige laag op bladeren en takken. Elke appelsoort kan erdoor worden aangetast, maar sommige soorten zijn er gevoeliger voor dan andere.

Vruchtboomkanker wordt veroorzaakt door een schimmel. De sporen van deze schimmel zijn donker rood en lijken daardoor op eitjes van de spint. Je ziet het verschil doordat de schimmelsporen bijna twee keer zo groot zijn als de eitjes van de spintmijt. De schimmel tast de stam, takken en vruchten aan en treedt je boom binnen via wondjes (bv door hagel, snoeien, vogel, ...). Op de vruchten kan neusrot ontstaan. Zorg voor een nette omgeving en ruim afgevallen appels altijd op. Knip takken waarop je symtomen ziet af.

Appelschurftzwam: is een veel voorkomende appelboomziekte die wratachtige, bruine bulten achterlaat op de bladeren en de vruchten. Het is een schimmel die vooral voorkomt in gebieden met een hoge luchtvochtigheid. Het is moeilijk te bestrijden als je boom al is aangetast, maar met een beetje appelschurftinformatie kan je in de toekomst preventief te werk gaan en je ogost beschermen. Appelschurft blijft sluimeren in afgevallen bladeren en op fruit dat aan de boom is blijven hangen en op de grond ligt. Schoonmaken is vaak voldoende om een milde infectie onder controle te krijgen; zorg er alleen voor dat je al het afval verbrandt of in een dubbele zak stopt om te voorkomen dat de ziekte zich verspreidt. Composteer geïnfecteerde takken of vruchten nooit.

Insectenplagen

Appelbomen kunnen last hebben van de fruitmot, bladluis, (fruit)spintmijt en roestmijt. 

De larven van de fruitmot graven zich in het fruit en laten op de plaats waar ze binnendringen zwarte strontjes achter. Pluk beschadigd fruit regelmatig en gooi het weg; op die manier verwijder je de larven van de fruitmot en onderbreek je de levenscyclus van de plaag. Feromoonvallen kunnen de fruitmotten bestrijden.

cart

Appel - Ziektes en plagen gerelateerde producten

Wanneer kan je appels plukken en hoe kan je appels bewaren?

Wanneer kan appels plukken?

Appels oogsten op het juiste moment is belangrijk, niet alleen om de beste kwaliteit fruit te verkrijgen, maar ook om de houdbaarheid te maximaliseren. Elke appelsoort heeft zijn eigen rijpingstijd en is afhankelijk van de weersomstandigheden tijdens het groeiseizoen. Appels zullen bijvoorbeeld vroeger rijpen als er een mild, zonnig voorjaar is waardoor de vruchtcyclus van de boom vroeg op gang komt. Daarom moet je de oogsttijd eerder afmeten aan andere indicatoren dan aan een specifieke datum op de kalender. Vroegrijpe appels, ook wel "zomerappels" genoemd, zoals de Jonagold, bereiken hun hoogtepunt in augustus en begin september. 

Rijpe appels zijn in de eerste plaats stevig, knapperig en sappig met een goede kleur en een ontwikkelde smaak die kenmerkend is voor de variëteit. Bij rode variëteiten is de kleur geen goede indicator voor de rijpheid. Elstar of Boskoop, bijvoorbeeld, wordt rood lang voordat de vrucht rijp is. Ook de kleur van de zaden is geen betrouwbare indicator. De meeste appelvariëteiten hebben bruine zaden wanneer ze rijp zijn, maar de zaden kunnen ook bruin worden weken voordat het echt tijd is om te oogsten. 

Te vroeg appels plukken kan leiden tot fruit dat zuur, zetmeelachtig en over het algemeen niet lekker is, terwijl te laat appels plukken resulteert in zacht en papperig fruit. Als het echter plotseling gaat vriezen en je hebt de appels nog niet geplukt omdat ze er nog niet klaar voor leken, kunt je dat misschien toch nog doen. 

Appels bevriezen bij -2°C, afhankelijk van het suikergehalte. Appels met een hoog suikergehalte en rijp fruit bevriezen bij een lagere temperatuur. Laat de appels aan de boom ontdooien zodra het vriespunt is bereikt. Tenzij de temperatuur onder -5°C daalde of langere tijd aanhield, is de kans groot dat de appels het oogsten overleven. Zodra de appels zijn ontdooid, inspecteer je ze op beschadiging. Als ze niet bruin of zacht worden, oogst ze dan onmiddellijk.

Als je van plan bent de appels te bewaren, moeten ze worden geplukt wanneer ze rijp zijn, maar nog hard zijn, met een rijpe schilkleur en hard vruchtvlees. Haal de appels voorzichtig van de boom en houd daarbij de steel intact. Sorteer de appels en verwijder appels met insectenvraat of ziektesymptomen. 

Sorteer de appels op grootte en gebruik de grootste appels het eerst, want die zijn minder goed te bewaren dan kleinere appels. Appels die tekenen van beschadiging vertonen, kan je direct na het afsnijden van het bedorven stuk gebruiken, hetzij vers gegeten of gekookt.

Kan je appels bewaren?

Bewaar appels bij -1 tot 0°C, vooral als je ze voor langere tijd wilt bewaren. Appels die worden bewaard bij 10°C rijpen vier keer zo snel als die bij 0°C. De meeste soorten zijn bij deze temperatuur zes maanden houdbaar. Bewaar de appels in veenmanskisten en bekleed de kisten met folie of plastic om het vocht beter vast te houden.

Het is heel belangrijk om de appels te sorteren voordat ze worden opgeslagen. Appels geven ethyleengas af, waardoor ze sneller rijpen. Beschadigde appels geven sneller ethyleen af en kunnen er letterlijk voor zorgen dat een partij bederft. Bewaar geen appels in de buurt van tomaten, want het ethyleengas versnelt het rijpen van andere vruchten en groenten. Als appels in plastic zakken worden bewaard, prik er dan wat gaatjes in zodat het gas eruit kan filteren. 

De vochtigheid is ook een belangrijke factor bij het bewaren van appels en moet tussen 90-95 procent liggen. Een kelder of onverwarmde garage zijn enkele opslagmogelijkheden. 

Te veel appels om te bewaren? Kunt u ze niet weggeven? Probeer ze dan te drogen, in te vriezen of in te maken. Ook de plaatselijke voedselbank zal waarschijnlijk blij zijn met een donatie van zoete, knapperige appels.

cart

Appel - Oogsten en bewaren gerelateerde producten

Appel - Bemestingstips

Tijdens de grondvoorbereiding

Zorg er voor dat je grond goed losgemaakt is en zorg voor een goede bodemstructuur door compost, lavagruis, basaltmeelt (en bij een teelt op zandgrond) bentoniet toe te voegen. Zorg voor voldoende voeding met meststofkorrels voor kleinfruit.

Tijdens het groeiseizoen

Geef je boompje om de 3 maanden mestkorrels voor kleinfruit. Strooi de korrels rond de plant en bevochtig ze als er geen regenperiode aankomt.

cart

Appel - Bemesting gerelateerde producten

appelboom planten

Appelbomen planten kweekgids

Een fruitboom planten - laagstam, een zuilboom of patioboom - 10 tips 'an apple a day keeps the doctor away' en al helemaal als je die zelf gekweekt hebt Afgelopen tijd aten we erg veel aardbeien en aalbessen uit de moestuin, binnenkort volgen de appels en peren. In onze kippenren staan er 2 Laagstam fruitbomen, een appelboom en perenboom. Ideaal want mijn moestuin is niet heel erg groot. Fruit kweken is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk dan je misschien wel denkt. Hoe doe je dat dan precies?  In dit artikel leg ik je alles uit. Zo wordt een fruitboom planten kinderspel. Fruit kweken zorgt niet enkel voor een leuke oogst. In de lente kan je genieten van de mooi bloeiperiode...

Lees de volledige kweekgids
cart

Aanbevolen producten

arrow