Kweeperenboom planten

Kweeperen zijn zelfbestuivend. Van 1 fruitboom zal je dus kunnen oogsten. Kweeperen zijn zeer productief en het kweken is niet moeilijk. De oogst varieert van 5 tot wel 20 kg vruchten per fruitboompje.

De kweepeer is een herfstvrucht. De vruchten groeien aan een grote struik die tot 2 meter hoog en 2 meter breed kan worden.

Een rijpe kweepeer heeft een gele schil met een tikje groen. Het vruchtvlees is geelachtig wit, met in het klokhuis kleine pitten, zoals bij een appel. 

Kweepeer kan rauw worden gegeten, maar is zeer, zeer wrang. Gewoonlijk wordt kweepeer gekookt en tot gelei verwerkt, of toegevoegd aan vruchtencompotes of verwerkt in crumbles en taarten.

planeKweepeer Snelle Start Info

Zaaidiepte: cm - cm
Kiemtemperatuur: °C - °C
Kiemtijd: dagen - dagen
pH waarde bodem: 6.5 - 7.5
Groeicyclus
Aanplant (eerste jaar): dagen
Periode van: 01 September tot 30 November
Zaai -en plantafstandenAanplant (eerste jaar): 300cm (plant) x 450cm( rij)

Meer Info Over Kweepeer

Latijnse naam: Cydonia oblonga
Vorstbestendig: ja
Gewasgroep:
Gewasfamilie:
Standplaats:
Water geven:
Hoogte: 200 cm - 300 cm
Diepte wortelgestel: cm - cm
Favoriete bodempH: 6.5-7.5
Wanneer kweeperen oogsten en hoe kweeperen bewaren ?

Vanaf wanneer kan je kweeperen oogsten?

Kweeperen geven laat op het jaar vruchten. De oogst start in september en kan doorlopen tot in november. 2 jaar na de aanplant begint de kweepeer met produceren van fruit.

Kweeperen rijpen in het algemeen niet aan de boom, maar moeten net koel bewaard worden. Een volledig gerijpte kweepeer is helemaal geel en verspreidt een zoet parfum. Beginnen met het oogsten van kweeperen wanneer ze in de herfst van lichtgroen-geel naar goudgeel verkleuren. De kweeperen zullen nog stevig aanvoelen. Wanneer je wacht tot de vruchten zacht zijn, zijn ze binnenin meestal al bruin en zijn ze overrijp en dus niet meer lekker.

Hoe oogst je kweeperen?

Het plukken van kweepeer moet voorzichtig gebeuren, want het fruit kneust gemakkelijk. Gebruik een scherpe tuinschaar om het fruit van de boom te knippen. Kies bij het oogsten van kweepeer de grootste, gele vruchten die geen vlekjes of oneffenheden hebben. Pluk geen beschadigde, gekneusde of papperige vruchten. Gooi deze weg om te voorkomen dat je gezond fruit rot wordt.

Wanneer is de kweepeer rijp om te eten of te verwerken?

Zodra je de kweeperen hebt geoogst, laat je ze rijpen op een koele, droge en donkere plaats in één enkele laag, waarbij je de vruchten elke dag omdraait. Een lage veenmanskist is hier ideaal voor. Het afrijpen kan tot 6 weken duren. Controleer de rijpheid af en toe. Bewaar de kweepeer niet samen met ander fruit. Het sterke aroma bederft andere vruchten.

Kan je kweeperen bewaren?

Als het fruit rijp is, gebruik het dan meteen. Als je het te lang laat liggen, wordt het fruit melig. Kweepeer kan tot 2 weken in de koelkast worden bewaard, gewikkeld in keukenpapier en gescheiden van ander fruit.

Kweeperenboom bemesten

Tijdens de grondvoorbereiding

Zorg er voor dat je grond goed losgemaakt is en zorg voor een goede bodemstructuur door compost, lavagruis, basaltmeelt (en bij een teelt op zandgrond) bentoniet toe te voegen. Zorg voor voldoende voeding met meststofkorrels voor kleinfruit.

Tijdens het groeiseizoen

Geef je boompje om de 3 maanden mestkorrels voor kleinfruit. Strooi de korrels rond de plant en bevochtig ze als er geen regenperiode aankomt.

cart

Kweepeer - Bemesting gerelateerde producten

kweepeer planten

Kweeperenboom planten kweekgids

Een fruitboom planten - laagstam, een zuilboom of patioboom - 10 tips 'an apple a day keeps the doctor away' en al helemaal als je die zelf gekweekt hebt Afgelopen tijd aten we erg veel aardbeien en aalbessen uit de moestuin, binnenkort volgen de appels en peren. In onze kippenren staan er 2 Laagstam fruitbomen, een appelboom en perenboom. Ideaal want mijn moestuin is niet heel erg groot. Fruit kweken is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk dan je misschien wel denkt. Hoe doe je dat dan precies?  In dit artikel leg ik je alles uit. Zo wordt een fruitboom planten kinderspel. Fruit kweken zorgt niet enkel voor een leuke oogst. In de lente kan je genieten van de mooi bloeiperiode...

Lees de volledige kweekgids
cart

Aanbevolen producten

arrow