Perenboom planten

Peren zijn uitstekende bomen voor in de moestuin te planten. Ze leveren fruit op dat zoeter en sappiger is dan de meeste appels en dat gemakkelijk van de boom rijpt. Peren hebben over het algemeen minder onderhoud nodig dan andere fruitbomen. Ze leven langer dan de meeste appelbomen en ze hoeven minder vaak gesnoeid of uitgedund te worden. Er zijn peren om vers uit de hand te eten en peren om te verwerken (meestal pocheren, of verwerken in gelei, gebak, crumble, ...).

planePeer Snelle Start Info

Zaaidiepte: cm - cm
Kiemtemperatuur: °C - °C
Kiemtijd: dagen - dagen
pH waarde bodem: 5.5 - 6.5
Groeicyclus
Aanplant (eerste jaar): dagen
Periode van: 01 September tot 30 November
Zaai -en plantafstandenAanplant (eerste jaar): 250cm (plant) x 400cm( rij)

Meer Info Over Peer

Latijnse naam: Pyrus
Vorstbestendig: ja
Gewasgroep:
Gewasfamilie:
Standplaats:
Water geven:
Hoogte: cm - cm
Diepte wortelgestel: cm - cm
Favoriete bodempH: 5.5-6.5
Perenboom ziektes en problemen in je moestuin

Vorst: Peren zijn vroege voorjaarsbloeiers; vorst tijdens de bloeiperiode zal de bloesems doen afvallen en de oogst doen mislukken. Bescherm peren in  tegen vorst tijdens de bloeitijd; plant de bomen op de zuidkant of op een helling waar ze vroeg in de ochtend zon en warmte krijgen en beschermd zijn tegen aanhoudende vorst.

Ziektes

Roest: verschijnt meestal als geeloranje vlekken op de bladeren, takken en vruchten van de perenboom.

Echte meeldauwtast een groot aantal planten aan en kan bij perenbloemen het aantal bloemen en vruchten doen afnemen en leiden tot een verminderde groei en onzuivere vruchten. Echte meeldauw op peren ziet eruit als een fluweelachtige laag op bladeren en takken. Elke perensoort kan erdoor worden aangetast, maar sommige soorten zijn er gevoeliger voor dan andere.

Vruchtboomkanker wordt veroorzaakt door een schimmel. De sporen van deze schimmel zijn donker rood en lijken daardoor op eitjes van de spint. Je ziet het verschil doordat de schimmelsporen bijna twee keer zo groot zijn als de eitjes van de spintmijt. De schimmel tast de stam, takken en vruchten aan en treedt je boom binnen via wondjes (bv door hagel, snoeien, vogel, ...). Op de vruchten kan neusrot ontstaan. Zorg voor een nette omgeving en ruim afgevallen peren altijd op. Knip takken waarop je symtomen ziet af.

Appelschurftzwam: is een veel voorkomende perenboomziekte die wratachtige, bruine bulten achterlaat op de bladeren en de vruchten. Het is een schimmel die vooral voorkomt in gebieden met een hoge luchtvochtigheid. Het is moeilijk te bestrijden als je boom al is aangetast, maar met een beetje appelschurftinformatie kan je in de toekomst preventief te werk gaan en je ogost beschermen. Appelschurft blijft sluimeren in afgevallen bladeren en op fruit dat aan de boom is blijven hangen en op de grond ligt. Schoonmaken is vaak voldoende om een milde infectie onder controle te krijgen; zorg er alleen voor dat je al het afval verbrandt of in een dubbele zak stopt om te voorkomen dat de ziekte zich verspreidt. Composteer geïnfecteerde takken of vruchten nooit.

Bacterievuur is een bacteriële ziekte die ervoor zorgt dat takken zwart worden en afsterven. Snoei aangetaste takken terug tot ze groen en gezond zijn. Ontsmet snoeigereedschap tussen snoeibeurten. 

Insectenplagen

Perenbomen kunnen last hebben van de fruitmotbladluis(fruit)spintmijt en roestmijt

De larven van de fruitmot graven zich in het fruit en laten op de plaats waar ze binnendringen zwarte strontjes achter. Pluk beschadigd fruit regelmatig en gooi het weg; op die manier verwijder je de larven van de fruitmot en onderbreek je de levenscyclus van de plaag. Feromoonvallen kunnen de fruitmotten bestrijden.

Wanneer peren oogsten en hoe peren bewaren?

Vanaf wanneer kan je peren plukken?

Peren worden geoogst van midzomer tot midherfst, afhankelijk van de variëteit.

Een peer is rijp voor de oogst wanneer zijn groene kleur lichter wordt, maar de vrucht nog hard is. Het steeltje van de peer zal gemakkelijk loskomen van de uitloper wanneer je de vrucht met een lichte draaibeweging optilt. Als het steeltje niet vanzelf loskomt, wacht dan een paar dagen en probeer het opnieuw.

De vruchten rijpen van de boom na op een koele plaats. Peren die volledig rijpen aan de boom kunnen een korrelige textuur hebben.

Kan je peren bewaren?

Bewaar peren bij een hoge luchtvochtigheid en temperaturen rond het vriespunt. De bewaartijd varieert naargelang van de soort, maar sommige peren kunnen tot drie maanden worden bewaard. Haal het fruit uit de opslag en laat het rijpen voor je hem eet.

cart

Peer - Oogsten en bewaren gerelateerde producten

Perenboom bemesten

Tijdens de grondvoorbereiding

Zorg er voor dat je grond goed losgemaakt is en zorg voor een goede bodemstructuur door compost, lavagruis, basaltmeelt (en bij een teelt op zandgrond) bentoniet toe te voegen. Zorg voor voldoende voeding met meststofkorrels voor kleinfruit.

Tijdens het groeiseizoen

Geef je boompje om de 3 maanden mestkorrels voor kleinfruit. Strooi de korrels rond de plant en bevochtig ze als er geen regenperiode aankomt.

cart

Peer - Bemesting gerelateerde producten

perenboom planten

Perenboom planten kweekgids

Een fruitboom planten - laagstam, een zuilboom of patioboom - 10 tips 'an apple a day keeps the doctor away' en al helemaal als je die zelf gekweekt hebt Afgelopen tijd aten we erg veel aardbeien en aalbessen uit de moestuin, binnenkort volgen de appels en peren. In onze kippenren staan er 2 Laagstam fruitbomen, een appelboom en perenboom. Ideaal want mijn moestuin is niet heel erg groot. Fruit kweken is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk dan je misschien wel denkt. Hoe doe je dat dan precies?  In dit artikel leg ik je alles uit. Zo wordt een fruitboom planten kinderspel. Fruit kweken zorgt niet enkel voor een leuke oogst. In de lente kan je genieten van de mooi bloeiperiode...

Lees de volledige kweekgids
cart

Aanbevolen producten

arrow