Iedereen aan de moestuin !

Hoi, mijn naam is Tom Deseyn, mede-oprichter van Moestuinweetjes.  In 2013 begon ik met een moestuin.  In het filmpje hier onder kun je zien hoe ik begonnen ben.  “Zelf eten maken”, dat vond ik super boeiend.  Door zelf eten te maken besefte ik ook wat ik al (in mijn geval) 39 jaar aan het eten ben.  Vaak smaakloze, vaak ver van hier geteelde en met pesticiden en herbiciden bespoten rommel.

inspiratie

Toen ik mijn eerste tomaat kweekte was ik diep geïnspireerd.  Die tomaat was meer dan een groente aan een plant in mijn tuin.  Die tomaat bevatte heel veel smaak en voedingsstoffen uit mijn goede grond.  Diezelfde tomaat heeft tussen mijn tuin en de keuken 20 meter afgelegd, geen honderden of duizenden zoals dat vaak met winkeltomaten het geval is, een moestun is goed voor het milieu.  Die tomaat heeft mij dagelijks naar buiten gelokt om te kijken hoe het er mee was.  Ik was actief bezig.  Iedereen die ooit iets opgekweekt heeft met veel liefde en aandacht heeft al ondervonden dat dat mentaal heel veel voldoening geeft.  Ik heb die tomaat samen met andere groenten uitgedeeld aan familie en vrienden, ik heb die mensen heel blij gemaakt.  Om mijn tomaten te voeden maak ik compost, hoofdzakelijk paardenmest van Wabbe, een 21-jarige kranige witte merrie.  Die is eigendom van Gerard, die ik door mijn moestuin leerde kennen.  Ik heb in mijn hobby veel mensen leren kennen.  Een moestuin leert je veel over de natuur.  Het is logisch dat een vlieg of een vlinder zijn eitjes bij een bron aan voedsel legt.  Het is een kwestie van je gewassen te beschermen tegen de natuur niet de natuur uit te roeien om een groente te kweken.

problemen

Als beginner kende ik veel problemen in de moestuin.  Eigenlijk had ik genoeg problemen om er na een korte tijd mee te stoppen.  Een probleem was dat mijn groenten niet opgegeten werden door mezelf maar door rupsen, vliegen, slakken en nog veel meer ongewenste dieren.  In plaats van te stoppen leerde ik over gewasbescherming.  Een ander probleem (en is nog steeds een grote uitdaging) zijn de niet-bedoelde gewassen die in mijn moestuin groeiden, ook wel eens onkruid genaamd.  Al gauw leerde ik dat je met mulch of worteldoek je grond kunt afdekken.  Hierdoor wordt het oppervlak waar onkruid groeit kleiner.  Zeulen met water in de zomer, ook zoiets waardoor je de handdoek ik de ring zou kunnen gooien.  Ik heb geleerd dat de grond afdekken met mulch en worteldoek er voor zorgt dat het vocht minder snel verdampt.  Ik leerde ook dat volwassen planten minder water nodig hedden door het dieper wortelgestel.  Als beginner in de moestuin oogst je soms mislukkingen van groenten waarvan je denkt : “Dit lijkt nergens op”.  Ik herinner mij de pastinaak die ik in 2015 voor de eerste keer oogstte.  Ik leerde over de bodem en de voorbereiding van de bodem voor ieder gewas.  Ik leerde ook nog over nuttige insecten, compost, wisselteelt, … en zoveel meer.

duidelijke info

In mijn eerste jaren vond ik het ook niet gemakkelijk om goede informatie te vinden.  Er bestaan wel 100 artikelen over hoe je wortelen kunt zaaien, maar 1 pagina met alle informatie over 1 gewas.  Dat had ik nog niet gevonden.  De zaaidiepte, de zaaiafstanden, de kiemtermperatuur van de zaden, goede en slechte buren, welke grond vinden ze leuk, … nee dat bestond niet.  Ik besloot om de info te verzamelen en op een website te plaatsen.  Een kennis en website bouwer Philippe Meirlaen van iwantservice.eu hielp me om een website op te zetten, bedankt Philippe.  Al gauw kon ik gewasfiches ingeven en de informatie publiceren die ik wou.  Al gauw had ik op deze site een gewasindex van de 53 meest voorkomende groenten en kruiden die er zijn.  Toen de eerste kosten voor de website zich voordeden, ging ik op zoek naar een manier om die te betalen.

webwinkel

Naast de kosten voor de website zag ik nog iets.  Veel moestuin webshops bieden nog steeds producten te koop aan die schadelijke stoffen als glyfosaat bevatten.  Ook werd ik geïrriteerd door de troep, gadgets en ‘prullen’ die ze in de meeste moestuin webshops aanbieden.  Kabouters aan een touw, een stenen kikker en zakjes om hondenpoep op te ruimen.  Kom aan, ik wil moestuinproducten die ik nodig heb.

Om de kosten van de website te dekken en een antwoord te bieden op de bestaande moestuin webshops had ik een idee … Ik besloot met Peter Deferme in zee te gaan.  Peter heeft in Beringen, dicht bij de grens België en Nederland, een tuincentrum.  Peter ging naar de tuinbouwschool, heeft 10 jaar een tuincentrum en staat twee keer per week op de markt.  Maar bovenal is hij naast een handelaar ook 100% moestuinier.  Ook hij staat enthousiast als een kleine jongen te wachten tot hij kan zaaien en planten.  Die passie was heel belangrijk voor me.  Peter heeft de moestuinproducten en ik had een website.  Samen met Peter bouwde ik de webwinkel die er voor zorgde dat er wat geld was om de website online te houden.  Een win-win situatie.  Samen met Peter maken we wel overwogen keuzes voor onze producten.  “Heb je het echt nodig in de moestuin, is het milieuvriendelijk en ecologisch verantwoord?”  In ons eerste jaar waren we heel tevreden over de respons.  We hopen steeds beter te doen.

Iedereen aan de moestuin

Voor ik dit artikel afsluit wil ik Katty en Wim bedanken.  Katty Vanhee heeft Moestuinweetjes vertaald naar ‘Astuces au Potager’ een hele klus die ook help om onze Franstalige collega’s te helpen in de moestuin.  Wim Boers neemt naast het verzorgen van zijn gigantische moestuin de tijd om elke maand een column te schrijven voor Moestuinweetjes.  In zijn sappige stijl schrijft hij teksten waar de rust, de ervaring en het menselijk geluk van afdruipen.  Ik ben er zeker van dat Wim al heel veel mensen geïnspireerd heeft in de moestuin.  Moestuinweetjes (en we hopen ook jij als bezoeker van Moestuinweetjes) wil niet dat mensen problemen hebben in de moestuin en daardoor stoppen met zelf eten maken.  Het is te belangrijk.  Moestuinen zijn plaatsen waar bijen, vlinders, vogels en andere dieren nog komen.  Op akkers van traditionele boeren worden ze verjaagd of gedood.  Moestuinen zijn ook plaatsen waar mensen samenkomen, waar mensen verhalen vertellen en waar mensen delen.   Op deze site probeer ik antwoorden te bieden hoe je met beperkte tijd zelf eten kunt maken.  Met onze leuze ‘Iedereen aan de moestuin’, wensen we jullie heel veel plezier, beweging, mentale rust, smakelijk en gezond eten, blije mensen en inspirerende contacten toe.  Peter Deferme en Tom Deseyn

Moestuin Peter en Tom

Peter Deferme en Tom Deseyn