Inhoudsopgave / Index
Urine in de moestuin doet meer dan je denkt
Spetter spatter spater, een plasje in de moestuin. Nee, het gaat niet over regen die blijft staan in de moestuin. Urine in de moestuin ??? Jawel, dit artikel gaat wel degelijk over 'pipi' als meststof in de moestuin. Urine is steriel en bevat geen bacteriën zolang ook jij gezond bent en geen medicatie neemt. Lees wel goed dit artikel en hou het beschaafd, wil je ?
Kan urine gebruikt worden in de moestuin ?
Wetenschappers deden de test met het kweken van komkommers. Ze kozen komkommer niet voor de vorm (grapje) maar omdat ze gevoelig zijn voor bacteriële ziektes en rauw gegeten kunnen worden, zo kun je de smaak neutraler testen. De komkommerplanten brachten meer en grotere vruchten op na een behandeling met urine. De planten waren even gezond en hadden even veel smaak. Daarna werd de test succesvol herhaald met wortelgewassen en graan.
In Denemarken werd bier gebrouwen van gerst die bemest werd met 40.000 liter urine die opgevangen werd op een muziekfestival. Er was ook een verhaal over iemand die water in wijn veranderde, dit is even straf.
Je planten voeden met urine
Stel je voor dat urine echt een goede meststof is. Wat zou dat niet betekenen voor de wereldwijde hongerproblematiek en welke voordelen zouden wij biologische moestuin(ier)s niet ondervinden. In veel arme landen kunnen ze zich geen meststoffen veroorloven. Ook is zelfs vaak onvoldoende (drink)water aanwezig voor mens en akker.
Wat zijn de voordelen voor de ons, moestuiniers? Eerst en vooral, urine bestaat voor 95% uit water. Klinkt al niet slecht, welke tuin heeft nu geen water nodig ? In dat water zitten spoorelementen (kleine deeltjes) vitamines en mineralen die nuttig zijn voor de groei van onze gewassen. Maar het belangrijkste zit in die overige 5%. Die 5% bevat ureum.
Wat is ureum ?

Ureum is een organisch, chemisch element dat geproduceerd wordt wanneer onze lever eiwitten en ammonia verwerkt. De helft van het ureum dat onze lever aanmaakt blijft in ons lichaam verder leven, de andere helft verlaat ons lichaam via de nieren en ons urinekanaal. Wat is ureum nu precies? Ureum is toevallig ook de grootste component in de moderne commerciële meststoffen. Ureum heeft bijna ammonium nitraat vervangen in meststoffen bedoeld voor de landbouw. Ondanks het feit dat dit ureum kunstmatig gemaakt wordt is de samenstelling identiek als wat ons lichaam produceert. Meststoffen op basis van ureum kunnen dus beschouwd worden als organische meststof. Ureum bevat veel stikstof, een essentieel onderdeel voor de gezondheid en en groei van je planten (de NPK waarde van urine is 11-1-2,5). Het verschil tussen meststoffen en urine is uiteraard de concentratie van de stof ureum. De concentratie van ureum is gefabriceerde meststoffen is constanter en meer geconcentreerd dan wat we in onze urine terugvinden. Maar voor zowel urine als commerciële meststof geldt het zelfde : als je het toepast in de moestuin, wordt het omgezet in ammonia en stikstof.
Tips voor gebruik van urine in de moestuin

Is urine goed voor de moestuin ? Ja, dat is al duidelijk. Maar je zult ook wel al gezien hebben dat waar bijvoorbeeld huisdieren vaak plassen, gele vlekken op het gazon achter blijven. In feite is dat stikstof brand. Wanneer je dus urine gebruikt in de moestuin, hou dan zeker de verhouding aan 10% urine, 90% water. Pas dit ook enkel toe met verse urine, urine verliest zijn kracht heel snel. Plassen en gieten, dus. Een goede tip, net als bij iedere vloeibare meststof, is om voor de toepassing al eens met zuiver water te gieten. Urine kan ook gebruikt worden als een blad meststof. Je kunt het op de bladeren van je planten verstuiven. Maar dan gebruik je best een verhouding 5% urine, 95% water. Je staat ook best met de wind in de rug 🙂
Gezien het hoge stikstof gehalte in onze urine kun je het verdund zoals hier boven uitgelegd een beetje toepassen zoals netelgier. Op jonge plantjes voor bladgroei en stevigheid. Later kun je overschakelen op een vloeibare meststof met een hoger kalium (ook wel potassium genaamd) zoals smeerwortelgier of Vloeibare mest voor vruchtgewassen en kruiden.
Eens je de 'Jekkes-fase' voorbij bent, ben je misschien heel blij met de resultaten van je plasje. Succes !
Leuk artikel. Maar de stelling dat urine steriel is, klopt niet.
Als je urine niet steriel is, heb je een urineweginfectie!
Mijn grootvader zaliger gebruikte jaren geleden al gier gemaakt van verdunde urine. Zweerde erbij om zijn moestuin hiermee te bemesten. Vooral koolgewassen zijn hier gevoelig voor en tonen duidelijk voordeel te hebben van urinebemesting…
Leuk verhaal, Ben. Ik moet zeggen dat ik het nog nooit gedaan heb. Wie weet volgend jaar … Grts Tom
doe het al jaren in de tuin wat een weelderige groei veroorzaakt heeft!
Schijnt in streken waar tuinen hinder ondervinden van reeën ook een een afschrikken effect te hebben. Soort van territorium afbakenen zeg maar
Interessante tip, Wout. Hier in West-Vlaanderen bij mij geen reeën :p Grts Tom
Ik vang al jaren urine op . Gewoon even plassen in een bakje en daarna in een emmer en dan weer over de tuin. Piepers groeien er extra goed van. En je ruikt het nooit. Nog een voordeel. Niet steeds doortrekken , dus je bespaard veel water.
Heeft medicatie ook negatieve werking voor de groentetuin?
Is eigenlijk logisch. Vroeger gingen we gehurkt in de boomgaard. En alles groeide er goed.
Maar wat als je medicijnen gebruikt? Ik durf het niet aan om mijn urine te gebruiken in de moestuin omdat ik medicatie slik.
Heeft iemand enig idee of het kwaad kan en in eelke mate?
Heb het al gebruikt tijdje terug toch alweer. Ving het op in 10 liter kannetje .Verzamelde het tot het kannetje wat voller was en goot het dan op de composthoop of in compost vat wat ik nu gebruik. Echter lees nu dat ik dit direct zou moeten verdunnen en uitgieten. Wat betreft het water besparen blijft wel goed plan.
Kan dit ook toegepast worden bij huis/binnen planten?
Goedemiddag meneer.
Ik ben het helemaal met je eens , maar de wet moet wel aangepast worden.
Ik heb een unit met alleen maar urinoirs voor dames en heren , welke de urine zuivert van medicijnresten
en de schadelijke stoffen , zodat de urine als vloeibare mest gebruikt kan worden .
Dus daar loop ik tegen aan , heb jij een ander voorstel , zodat het toch op de markt kan komen .