Urine in de moestuin doet meer dan je denkt

GRATIS MESTSTOF IN DE MOESTUIN
179 Shares

Urine in de moestuin doet meer dan je denkt

Spetter spatter spater, een plasje in de moestuin.  Nee, het gaat niet over regen die blijft staan in de moestuin.  Urine in de moestuin ??? Jawel, dit artikel gaat wel degelijk over ‘pipi’ als meststof in de moestuin.  Urine is steriel en bevat geen bacteriën zolang ook jij gezond bent en geen medicatie neemt.  Lees wel goed dit artikel en hou het beschaafd, wil je ?

Kan urine gebruikt worden in de moestuin ?

Wetenschappers deden de test met het kweken van komkommers.  Ze kozen komkommer niet voor de vorm (grapje) maar omdat ze gevoelig zijn voor bacteriële ziektes en rauw gegeten kunnen worden, zo kun je de smaak neutraler testen.  De komkommerplanten brachten meer en grotere vruchten op na een behandeling met urine.  De planten waren even gezond en hadden even veel smaak. Daarna werd de test succesvol herhaald met wortelgewassen en graan.

In Denemarken werd bier gebrouwen van gerst die bemest werd met 40.000 liter urine die opgevangen werd op een muziekfestival.  Er was ook een verhaal over iemand die water in wijn veranderde, dit is even straf.

Urine wordt bier

Je planten voeden met urine

Stel je voor dat urine echt een goede meststof is.  Wat zou dat niet betekenen voor de wereldwijde hongerproblematiek en welke voordelen zouden wij biologische moestuin(ier)s niet ondervinden.  In veel arme landen kunnen ze zich geen meststoffen veroorloven.  Ook is zelfs vaak onvoldoende (drink)water aanwezig voor mens en akker.

Wat zijn de voordelen voor de ons, moestuiniers?  Eerst en vooral, urine bestaat voor 95% uit water.  Klinkt al niet slecht, welke tuin heeft nu geen water nodig ?  In dat water zitten spoorelementen (kleine deeltjes) vitamines en mineralen die nuttig zijn voor de groei van onze gewassen.  Maar het belangrijkste zit in die overige 5%.  Die 5% bevat ureum.

Wat is ureum ?
Chemische samenstelling ureum
Chemische samenstelling ureum

Ureum is een organisch, chemisch element dat geproduceerd wordt wanneer onze lever eiwitten en ammonia verwerkt.  De helft van het ureum dat onze lever aanmaakt blijft in ons lichaam verder leven, de andere helft verlaat ons lichaam via de nieren en ons urinekanaal.  Wat is ureum nu precies?  Ureum is toevallig ook de grootste component in de moderne commerciële meststoffen.  Ureum heeft bijna ammonium nitraat vervangen in meststoffen bedoeld voor de landbouw.  Ondanks het feit dat dit ureum kunstmatig gemaakt wordt is de samenstelling identiek als wat ons lichaam produceert.  Meststoffen op basis van ureum kunnen dus beschouwd worden als organische meststof.  Ureum bevat veel stikstof, een essentieel onderdeel voor de gezondheid en en groei van je planten (de NPK waarde van urine is 11-1-2,5).  Het verschil tussen meststoffen en urine is uiteraard de concentratie van de stof ureum.  De concentratie van ureum is gefabriceerde meststoffen is constanter en meer geconcentreerd dan wat we in onze urine terugvinden.  Maar voor zowel urine als commerciële meststof geldt het zelfde : als je het toepast in de moestuin, wordt het omgezet in ammonia en stikstof.

Tips voor gebruik van urine in de moestuin
Urine in de moestuin gebruiken
Urine in de moestuin gebruiken

Is urine goed voor de moestuin ? Ja, dat is al duidelijk.  Maar je zult ook wel al gezien hebben dat waar bijvoorbeeld huisdieren vaak plassen, gele vlekken op het gazon achter blijven.  In feite is dat stikstof brand.  Wanneer je dus urine gebruikt in de moestuin, hou dan zeker de verhouding aan 10% urine, 90% water.  Pas dit ook enkel toe met verse urine, urine verliest zijn kracht heel snel.  Plassen en gieten, dus.  Een goede tip, net als bij iedere vloeibare meststof, is om voor de toepassing al eens met zuiver water te gieten.  Urine kan ook gebruikt worden als een blad meststof.  Je kunt het op de bladeren van je planten verstuiven.  Maar dan gebruik je best een verhouding 5% urine, 95% water.  Je staat ook best met de wind in de rug 🙂

Plassen in de moestuin

Gezien het hoge stikstof gehalte in onze urine kun je het verdund zoals hier boven uitgelegd een beetje toepassen zoals netelgier.   Op jonge plantjes voor bladgroei en stevigheid.  Later kun je overschakelen op een vloeibare meststof met een hoger kalium (ook wel potassium genaamd) zoals smeerwortelgier of Vloeibare mest voor vruchtgewassen en kruiden.

Eens je de ‘Jekkes-fase’ voorbij bent, ben je misschien heel blij met de resultaten van je plasje.  Succes !

179 Shares

One thought on “Urine in de moestuin doet meer dan je denkt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Moestuinweetjes webwinkel Sluiten