Smeerwortel : voedingsstof en dokter in de moestuin

Smeerwortel in de moestuin

smeerwortel : voedingsstof in de moestuin

smeerwortel is meer dan een plant die je vaak op spoorwegbermen vindt.  Deze ‘ouderwetse’ plant kan medicinaal gebruikt worden en kan dienen als voedingsstof voor je moestuin.  De grote harige bladeren bevat de drie macro voedingsstoffen N(stikstof), P(fosfor) K(kalium=potassium) die je ook vindt in de moestuin meststoffen die je overal kunt kopen.  Haal één keer een smeerwortel plant in huis en je kunt ze jaarlijks vermeerderen.  Gebruik smeerwortel vanaf de bloemzetting voor je fruitstruiken, fruitbomen en vruchtgewassen.  Bij aardappelen, koolgewassen, bladgewassen en gulzige knollen als knolselder en Rode biet, kun je smeerwortel beginnen gebruiken na uitplant.  Wortelgewassen en Peulgewassen hebben geen baat bij deze voedingstoffen.

Smeerwortel

Smeerwortel bestellen op deze site

smeerwortel : voedingsstof in de moestuin – smeerwortelgier

smeerwortelgier maak je als volgt :

 • Draag een lange broek, trui en handschoenen.  Je kunt huid irritatie krijgen van smeerwortel.
 • Vul een emmer met bladeren van smeerwortel, prop ze niet in de emmer maar druk ze wel een beetje aan en leg er een steen op
 • Vul de emmer met water en zet de smeerwortelbladeren net onder water (alsof je soep zou maken met groenten).
 • Wanneer de bladeren zo goed als opgelost zijn (3 tot 6 weken), blijft er een bruin stroperig goedje over.  De geur is verschrikkelijk, dit is  heel normaal, goed zelfs.
 • Giet de smeerwortel nog eens door een zeef.  Wanneer je gieter een sproeikop heeft, werkt het makkelijker.
 • Maak een verhouding 10% smeerwortelgier / 90% water en gebruik in de moestuin.

TIP : Wanneer je met container werkt met een kraantje onderaan kun je gewoon meer bovenaan opvullen met bladeren, steen er op en water.

smeerwortelgier heeft bijvoorbeeld een NPK van 8-3-20, heel fel om rechtstreeks in de tuin te gebruiken, daarom dat er zoveel water aan toevoegen.  N8 (stikstof) zorgt voor een mooie bladgroei bij je planten, P3 (fosfor) helpt je planten in hun strijd tegen ziektes en K20 (Kalium), zorgt voor bloei, mooie knollen en volle vruchten.  Daarnaast bevat smeerwortel gratis mangaan en calcium, twee super belangrijke bouwstenen in planten.

NPK

smeerwortel : voedingsstof in de moestuin – Mulchen met smeerwortel

Een tweede manier om smeerwortel te gebruiken is om de bladeren als mulch te gebruiken.  Een mulchlaag is een laag organisch materiaal (in dit gewal smeerwortelbladeren) die je aarde afdekt.  Het doel is om de bodemorganismen in je belangrijke toplaag van 15-20 cm van bovenaf te voeden.  Mulch houdt je toplaag ook mooi vochtig gezien ze het vocht meer in de grond houdt dan naakte grond dat doet.  Als bonus krijg je ook nog minder onkruid gezien ook de slapende (onkruid)zaden in je grond afgeschermd worden van licht.  Vermijdt wel dat de smeerwortelbladeren in de grond geraken, als ze daar verteren hebben ze daarvoor stikstof nodig en die houden we liever voor onze planten.

Smeerwortel mulch

smeerwortel kun je vinden in de natuur langs spoorwegbermen, kanalen en bosranden.  Je kunt op deze site ook een pot smeerwortel bestellen.  Na een jaar kun je de het wortelgestel en planten splitsen en weer planten.  smeerwortel groeit heel makkelijk, maakt een heel diep wortelgestel aan en houdt van een plaatsje op een zonnige tot half zonnige plaats.  Let op !  smeerwortelgier gooit na de bloei het zaad op de grond en heeft de neiging om te woekeren.  Dit kun je vermijden door bloemen te snoeien bij tekenen dat ze begint af te sterven.

smeerwortel : voedingsstof in de moestuin – smeerwortelgier als spray

Je kunt smeerwortelgier ook sproeien op je bladeren.  Het vertraagt meeldauw.

smeerwortel : voedingsstof in de moestuin – smeerwortel activeert je composthoop

smeerwortelbladeren kunnen ook gebruikt worden als compost activator.  Vooral wanneer je compost veel bruin materiaal (takken en bladeren) bevat.  Leg een dubbele laag smeerwortelbladeren op je composthoop en strooi er wat tuinaarde op.  De snel rottende bladeren, laten heel wat stikstof na.  Die stikstof zal samenwerken met aanwezige bacteriën en bodemorganismen om het composteringsproces van je bruin materiaal op gang te brengen of te versnellen.

Succes !

10 reacties op “Smeerwortel : voedingsstof en dokter in de moestuin

 1. Marga Radsma zegt:

  Ben helemaal blij met je blog over de smeerwortel
  weer wat bij geleerd
  Heb pas de wortels van de symphytum uplandicum ontvangen
  deze smeerwortel schijnt niet zo uit te zaaien door je tuin

  groetjes

  • Tom Deseyn zegt:

   Dag Frank, Ik weet niet of alle stoffen die vrijkomen in de blender geschikt zijn om als gier te gebruiken. Een snellere manier is om de smeerwortel grof te hakken, 24u te laten weken, te zeven en dan 1/10 verdund als bladvoeding te gebruiken. Wel enkel ‘s avonds doen als ze zon iet meer op je planten zit. Veel succes, Tom

 2. Danny Bervoets zegt:

  Beste Tom , er bestaan ook soorten smeerwortel die niet woekeren en enkel uit rozet vermeerderen de bocking14 bloeit wel maar maakt geen ondergrondense uitlopers en heeft geen vruchtbaar zaad de uplandicum ( russische)maakt wel uitlopers maar is ook onvruchtbaar op het zaad . Deze soorten geven je alle voordelen van smeerwortel zonder dat je tuin binnen enkele jaren vol staat met. Mvg Berre

 3. Gaby zegt:

  Ik sluit mij aan bij Danny Bervoets, als je de juiste smeerwortel plant heb je helemaal geen uitlopers of overwoekering. Ikzelf heb al vele jaren smeerwortel in mijn moestuin staan en tot nu toe geen enkele uitloper. Als ik wil vermeerderen moet ik gewoon van één plant een wortelstokje overplanten naar een nieuw plekje. Groetjes Gaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.