Bitterzout, magnesiumsulfaat, of Epsomzout – Het spotgoedkope geheim

Bitterzout, Magnesiumsulfaat, of Epsomzout - Het spotgoedkope geheim
132 Shares

Bitterzout, Magnesiumsulfaat, of Epsomzout – Het spotgoedkope geheim

Snack tomaat type Ravello rood plantjes 1 plant

Rijpe, gezonde tomaten dankzij Magnesiumsulfaat, bitterzout, ook wel Magnesiumsulfaat of Epsom zout genoemd, is spotgoedkoop en kun je gebruiken als bladvoeding of bodemsupplement.  Met deze meststof help je je tomaten, pepers en paprika’s groeien.  Bovendien produceren de planten veel meer vruchten door Magnesiumsulfaat.

Epsomzout zit niet voldoende in potgrond voor moestuinen, je moestuinbodem en zeker al niet standaard in je zaai- en stekgrond.  Daarom een artikel over deze buitengewone meststof, wanneer en hoe het toegediend moet worden.

Wanneer en hoe helpt bitterzout, Magnesiumsulfaat of Epsomzout

Vroeg in het seizoen, helpt Epsom zout zou je zaden om te kiemen.  Ook de ontwikkeling van het wortelgestel en het aanmaken van de celwanden gaat beter dankzij bitterzout.  Hoe en wanneer je het moet toedienen, lees je straks.

Tijdens het seizoen staat bitterzout garant voor fotosynthese, het omzetten van zonlicht via de bladeren van de plant in voeding in fructose en glucose of makkelijker ‘suiker’.  Het doet je planten beter groeien en het voorkomt neusrot.  Neusrot is de onaangename verrassing wanneer je tomaten, pepers of paprika’s onderaan rot worden en maanden van hoop en zorg de mist in gaat.

Laat in het seizoen kan bitterzout je planten helpen om meer en meer te produceren en om je planten langer groen te houden.  Je peperplanten houden veel langer hun glanzende bladeren.

Magnesiumsulfaat Bitterzout Epsom Salt
Magnesiumsulfaat Bitterzout Epsom Salt uit onze webwinkel voor 1,95 euro

Bitterzout is spotgoedkoop en is een biologisch organisch product

Magnesiumsulfaat komt niet uit de zee maar wordt gemaakt uit dolomiet, stenen dus.  Stenen die weinig kosten en goedkoop zijn in productie in tegenstelling tot bijvoorbeeld zeezout.  Magnesiumsulgaat is een product dat gewoon in de natuur en de bodem voorkomt dus 100% biologisch.

Waaruit bestaat Magnesiumsulfaat of epsomzout ?

Epsomzout is eigenlijk geen zout maar een natuurlijke samenstelling van ongeveer 10% Magnesium en 13% zwavel, vandaar Magnesiumsulfaat.  De rest is residu en onbelangrijk.  Je kunt bitterzout makkelijk oplossen in water en planten kunnen het heel snel opnemen via het blad.  Bij jonge planten is het wel vrij agressief dus je kunt het beter opgelost in water toedienen zodat het via de wortels de planten bereikt (waarover later meer).

Magnesium en zwavel tekort bij je peper, paprika en tomatenplanten

Een tekort aan Magnesium en zwavel in de bodem kan slecht nieuws betekenen voor je planten.  Schichtige bladeren, bladeren die geel worden tussen de nerven en waardeloos zijn voor je planten en last but not least kun je ook last hebben van traag groeiend en rijpend fruit.

Magnesiumsulfaat in je zaai- en stekgrond
Magnesiumsulfaat in je zaai- en stekgrond

Hoe moet je Magnesiumsulfaat toedienen ?

Magnesiumsulfaat toevoegen aan je zaai- en stekgrond

Voeg één eetlepel bitterzout toe per liter zaai- en stekgrond.  Zoals eerder geschreven stimuleert bitterzout het kiemproces, de wortelvorming en het aanmaken van de celwanden.

Epsomzout als bladvoeding.

Bladspray tijdens het seizoen (na de uitplant).  Spray tot de bladeren nat zijn, overdrijf niet.  Bladvoeding werkt sneller dan voeding aan de voet van de plant.  Los 5 gram bitterzout op in 1 liter water en besproei je planten wekelijks.  Deze verhouding is niet té intens, je kan er weinig kwaad mee doen.  Kies je ervoor om maar maandelijks bitterzout als bladvoeding te gebruiken (ben je langer op reis bvb en wil je het voor je plant opzichters eenvoudig houden) verdubbel de dosis van 5 naar 10 gram per liter en sproei 1 keer per maand.  Start met bladvoeding wanneer je de eerste bloemetjes ziet.  Start ook met de 5 gram per liter mix en als je planten dan vruchten ontwikkelen kun je naar de 10 gram mix overstappen die je dat maar 1 keer per maand toedient.  Ik persoonlijk geef om de 2 weken een bladvoeding van 5 gram per liter.

Bitterzout als bladvoeding
Bitterzout als bladvoeding

Bitterzout aan de voet van de planten

Doorheen het seizoen : Strooi 1 eetlepel Magnesiumsulfaat per 30 cm hoogte van je plant aan de basis of de stam van je plant.  Een tomatenplant van 60 cm hoog, mag je dus twee eetlepels toevoegen.  Start bij het verspenen in potgrond en herhaal om de 6 weken tot op het einde van de oogst.

Magnesiumsulfaat aan de voet van de plant
Magnesiumsulfaat aan de voet van de plant

Epsomzout bij de uitplant van je pepers, paprika’s en tomaten

Voeg één à twee eetlepels Magnesiumsulfaat toe in elk plantgat .

Epsomzout in het plantgat
Epsomzout in het plantgat

Zo, nu weet je wat een meststof van nog geen 2 euro per kilo allemaal doet voor je vruchtgewassen.  Vond je deze informatie degelijk en waardevol, dan kun je het delen via de sociale mediaknoppen op deze site. Je kunt ons ook ondersteunen door je moestuinspullen aan te kopen in onze webwinkel.  Zo maak je nog meer informatie mogelijk.

Groetjes en veel plezier in je moestuin,

Tom

132 Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Moestuinweetjes webwinkel Sluiten

Elke 2 weken een schop onder je moestuinkont ?

Schrijf je in voor de 100% anti-vergeet moestuin checklist