Bitterzout, magnesiumsulfaat, of Epsomzout – Het spotgoedkope geheim

Bitterzout, Magnesiumsulfaat, of Epsomzout - Het spotgoedkope geheim

Bitterzout, Magnesiumsulfaat, of Epsomzout – Het spotgoedkope geheim

Snack tomaat type Ravello rood plantjes 1 plant

Rijpe, gezonde tomaten dankzij Magnesiumsulfaat, bitterzout, ook wel Magnesiumsulfaat of Epsom zout genoemd, is spotgoedkoop en kun je gebruiken als bladvoeding of bodemsupplement.  Met deze meststof help je je tomaten, pepers en paprika‘s groeien.  Bovendien produceren de planten veel meer vruchten door Magnesiumsulfaat.

Epsomzout zit niet voldoende in potgrond voor moestuinen, je moestuinbodem en zeker al niet standaard in je zaai- en stekgrond.  Daarom een artikel over deze buitengewone meststof, wanneer en hoe het toegediend moet worden.

Wanneer en hoe helpt bitterzout, Magnesiumsulfaat of Epsomzout

Vroeg in het seizoen, helpt Epsom zout zou je zaden om te kiemen.  Ook de ontwikkeling van het wortelgestel en het aanmaken van de celwanden gaat beter dankzij bitterzout.  Hoe en wanneer je het moet toedienen, lees je straks.

Tijdens het seizoen staat bitterzout garant voor fotosynthese, het omzetten van zonlicht via de bladeren van de plant in voeding in fructose en glucose of makkelijker ‘suiker’.  Het doet je planten beter groeien en het voorkomt neusrot.  Neusrot is de onaangename verrassing wanneer je tomaten, pepers of paprika‘s onderaan rot worden en maanden van hoop en zorg de mist in gaat.

Laat in het seizoen kan bitterzout je planten helpen om meer en meer te produceren en om je planten langer groen te houden.  Je peperplanten houden veel langer hun glanzende bladeren.

Magnesiumsulfaat Bitterzout Epsom Salt
Magnesiumsulfaat Bitterzout Epsom Salt uit onze webwinkel voor 1,95 euro

Bitterzout is spotgoedkoop en is een biologisch organisch product

Magnesiumsulfaat komt niet uit de zee maar wordt gemaakt uit dolomiet, stenen dus.  Stenen die weinig kosten en goedkoop zijn in productie in tegenstelling tot bijvoorbeeld zeezout.  Magnesiumsulgaat is een product dat gewoon in de natuur en de bodem voorkomt dus 100% biologisch.

Waaruit bestaat Magnesiumsulfaat of epsomzout ?

Epsomzout is eigenlijk geen zout maar een natuurlijke samenstelling van ongeveer 10% Magnesium en 13% zwavel, vandaar Magnesiumsulfaat.  De rest is residu en onbelangrijk.  Je kunt bitterzout makkelijk oplossen in water en planten kunnen het heel snel opnemen via het blad.  Bij jonge planten is het wel vrij agressief dus je kunt het beter opgelost in water toedienen zodat het via de wortels de planten bereikt (waarover later meer).

Magnesium en zwavel tekort bij je peper, paprika en tomatenplanten

Een tekort aan Magnesium en zwavel in de bodem kan slecht nieuws betekenen voor je planten.  Schichtige bladeren, bladeren die geel worden tussen de nerven en waardeloos zijn voor je planten en last but not least kun je ook last hebben van traag groeiend en rijpend fruit.

Magnesiumsulfaat in je zaai- en stekgrond
Magnesiumsulfaat in je zaai- en stekgrond

Hoe moet je Magnesiumsulfaat toedienen ?

Magnesiumsulfaat toevoegen aan je zaai- en stekgrond

Voeg één eetlepel bitterzout toe per liter zaai- en stekgrond.  Zoals eerder geschreven stimuleert bitterzout het kiemproces, de wortelvorming en het aanmaken van de celwanden.

Epsomzout als bladvoeding.

Bladspray tijdens het seizoen (na de uitplant).  Spray tot de bladeren nat zijn, overdrijf niet.  Bladvoeding werkt sneller dan voeding aan de voet van de plant.  Los 5 gram bitterzout op in 1 liter water en besproei je planten wekelijks.  Deze verhouding is niet té intens, je kan er weinig kwaad mee doen.  Kies je ervoor om maar maandelijks bitterzout als bladvoeding te gebruiken (ben je langer op reis bvb en wil je het voor je plant opzichters eenvoudig houden) verdubbel de dosis van 5 naar 10 gram per liter en sproei 1 keer per maand.  Start met bladvoeding wanneer je de eerste bloemetjes ziet.  Start ook met de 5 gram per liter mix en als je planten dan vruchten ontwikkelen kun je naar de 10 gram mix overstappen die je dat maar 1 keer per maand toedient.  Ik persoonlijk geef om de 2 weken een bladvoeding van 5 gram per liter.

Bitterzout als bladvoeding
Bitterzout als bladvoeding

Bitterzout aan de voet van de planten

Doorheen het seizoen : Strooi 1 eetlepel Magnesiumsulfaat per 30 cm hoogte van je plant aan de basis of de stam van je plant.  Een tomatenplant van 60 cm hoog, mag je dus twee eetlepels toevoegen.  Start bij het verspenen in potgrond en herhaal om de 6 weken tot op het einde van de oogst.

Magnesiumsulfaat aan de voet van de plant
Magnesiumsulfaat aan de voet van de plant

Epsomzout bij de uitplant van je pepers, paprika‘s en tomaten

Voeg één à twee eetlepels Magnesiumsulfaat toe in elk plantgat .

Epsomzout in het plantgat
Epsomzout in het plantgat

Zo, nu weet je wat een meststof van nog geen 2 euro per kilo allemaal doet voor je vruchtgewassen.  Vond je deze informatie degelijk en waardevol, dan kun je het delen via de sociale mediaknoppen op deze site. Je kunt ons ook ondersteunen door je moestuinspullen aan te kopen in onze webwinkel.  Zo maak je nog meer informatie mogelijk.

Groetjes en veel plezier in je moestuin,

Tom

37 reacties op “Bitterzout, magnesiumsulfaat, of Epsomzout – Het spotgoedkope geheim

  • Tom Deseyn zegt:

   Hoi Leo,
   Ik zou het vermijden, ik zou bij tomaten bvb geen bitterzout op de bloemetjes spuiten, enkel op de bladeren. Onvermijdelijk zal er toch een druppeltje op je bloemetjes komen als je bladvoeding geeft, zorg dan zeker dat voor dat er geen rechtstreeks zonlicht op de planten komt.
   Succes, Tom

 1. Marida zegt:

  Ik hoor dat magnesiumsulfaat ook goed zou zijn om het blad van (zuurminnende) groenblijvende struiken, zodls bijv. Skimmia’s weer wat op te frissen (sls het blad dof geworden is). Klopt dat?

  • Tom Deseyn zegt:

   Hoi Marida, alle planten die fotosynthese doen hebben baat bij magnesiumsulfaat. Het belangrijkste is dat je bladvoeding heeft als er geen rechtstreeks contact is met zonnestralen, het best ‘s avonds. Heel veel succes, Tom

  • Tom Deseyn zegt:

   Uiteraard Karolien. NPK zijn de basis groeistoffen voor een plant. Magnesium is een micronutrient die zorgt voor een gezond groen blad voor de vorming van glucose voor een sterke plant. Je kunt het zeker combineren, een aanrader zelfs. Veel succes, Tom

  • I. zegt:

   Als je magnesiumsolfaat in het grondgat doet, doe ook wat grond erop en dan de plant. Als de wortels van de plant in contact komen met het zout, gaan ze gewoon dood..

  • Tom Deseyn zegt:

   Het is vooral voor planten die bloemen en vruchten dragen. Op uien zou ik het dus eerder niet gebruiken (wel vinassekali). Op aardappelen en bonen zou ik het wel op doen, wekelijks tot tweewekelijks. Zeker goed. Grts Tom

 2. Kristien martens zegt:

  Beste, ik las een artikel over epsomzout om oude boomstronken te vernietigen en toen kwam ik op uw artikel terecht….gaat dit over t zelfde zout ? Of kent u een ideale manier om onze afgezaagde levensboom te verwijderen want nu maakt hij overal zijtakken aan en is t bijna tevergeefs om al die zijscheuten weg te nemen want de volgende dag staan er terug. Hartelijk dank ! En de tomaten en paprika’s krijgen morgen hun epsomzout. Fijne dag verder !

 3. Sebas zegt:

  Grappig dat ik hier elke keer lees dat je niet moet sproeien als de zon schijnt. Dit is en blijft een hardnekkig fabeltje wat de ronde doet en wat al vele malen wetenschappelijk is onderzocht en ontkracht. Leuke site maar geef aub de mensen wel de juiste informatie.

 4. Thea zegt:

  Dag Tom,
  kan je mij zeggen war ik magnesiumsulfaat kan kopen. Ik woon in de omgeving van Apeldoorn. Ik heb bij alle tuincentra geïnformeerd, maar niemand heeft het. Ook geen bitterzout of Epsomzout.
  Dank bij voorbaat.
  Thea

 5. Janwillem zegt:

  Tom,

  Is dit en deze hoeveelheid ook aan te raden op tropische planten ivm groen blad? Of verschijnt er dan een tekort aan andere nutriënten?

 6. Max Leone zegt:

  Hey Tom, Ik voeg bij mijn grondmengsels steeds magnesium kalk erbij. Heeft dit invloed op de dosering die ik aan de planten geef? In de kalk zit reeds magnesium

 7. Ludo Huisman zegt:

  Beste Tom ik wil graag weten of het kwaad kan.
  Ik heb mijn peper planten ingespoten met neem olie met emulgator verdunt met water tegen spint en luis (werkt alle beestjes zijn weg)
  Nou is de vraag kan ik nu de planten inspuiten met epsonsalt voor mooie groene blaadjes?

 8. Jo zegt:

  Beste Tom, ik heb Tuja’s Brabant en wil bitterzout aan de grond toevoegen. Werkt dat ook? Een aantal van de Tuja’s zijn nogal dun uitgesprongen en hebben vast versterking nodig. Alvast dank.
  Kan ik het ook in water oplossen en de Tuja’s er mee besproeien?

 9. Marcella zegt:

  Mijn tomaten planten zijn al heel groot en de bladeren al flink verkleurd door magnesium gebrek. Is er een EHBO methode nodig, of kan ik het tekort hertellen met de aangegeven behandeling van het blad?

  • yannick zegt:

   Dag Marcella

   Een behandeling met magnesiumsulfaat is zeker mogelijk. Bij tomaten zou ik het wel niet op het blad spuiten omdat de kans dan groter wordt dat ze last krijgen van de tomatenziekte. Je kan het zout gewoon oplossen in water en het aan de voet van de plant gieten voor het snelste resultaat, in dit geval.

   Groeten Yannick

 10. Aad Raijer zegt:

  Hoi,

  Na eea gelezen te hebben, zit ik met een vraag.
  Ik lees iets over bakingsoda (natriumbicarbonaat?) en bitterzout die beide een nuttige bijdragen zouden kunnen leveren aan mijn planten bij besproeiing.
  Kun je uitleggen hoe hier mee om te gaan?

  • yannick zegt:

   Goedemorgen Aad

   Alles over magnesiumsulfaat in je tuin lees je hier. Terwijl magnesiumsulfaat echt een meststof is, is bakingsoda (natriumbicarbonaat) eerder geschikt voor verschillende andere toepassingen zoals de bestrijding van meeldauw en bladluizen.

 11. Facebook Profile photo
  Anneke Smeets zegt:

  Dag Tom, als ik het goed begrijp kan ik het aan alle planten geven die eerst bloemen krijgen en daarna vruchtvorming hebben. Zoals aubergine, courgettte, erwten, bonen. Ik ben nog maar het derde jaar bezig met tuinieren en mijn eerste plantjes die ik kweekte waren paprika’s, gezaaid in december, via het filmpje van jou. En sindsdien ben ik van tuinieren gaan houden, ik wou je nog even bedanken voor jouw waardevolle tips en filmpjes. Groetjes Anneke

 12. Janna zegt:

  Hoi Tom, ik heb het geprobeerd, maar het bitterzout lost niet goed op in water en de plantenspuit raakt erdoor verstopt. Heb je een idee wat ik fout doe? Groeten Janna

  • Sarah Gaillaert zegt:

   Dag Janna,

   Bitterzout lost wat minder goed op in water waar kalk in zit. Dat probleem kan je oplossen door regenwater te gebruiken.

   Per liter water kan je tot 490 gram bitterzout oplossen, aangezien er aangeraden wordt om 5 gr per liter water op te lossen zal het dus niet aan de hoeveelheid liggen.

   Een andere reden zou kunnen zijn dat je bitterzout wat geklonterd is door het emmertje niet goed af te sluiten.

   Hopelijk ben je iets met deze tips.

   Beste groeten, Sarah

 13. Janna zegt:

  Hoi Tom,
  Mijn bitterzout lost niet goed op in water. Ik heb het precies afgewogen. Heb je een idee wat er fout gaat? Langer roeren, warm water gebruiken of iets anders?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.