Inhoudsopgave / Index
- Bitterzout, Magnesiumsulfaat, of Epsomzout - Het spotgoedkope geheim
Bitterzout, Magnesiumsulfaat, of Epsomzout - Het spotgoedkope geheim
Rijpe, gezonde tomaten dankzij Magnesiumsulfaat, bitterzout, ook wel Magnesiumsulfaat of Epsom zout genoemd, is spotgoedkoop en kun je gebruiken als bladvoeding of bodemsupplement. Met deze meststof help je je tomaten, pepers en paprika's groeien. Bovendien produceren de planten veel meer vruchten door Magnesiumsulfaat.
Epsomzout zit niet voldoende in potgrond voor moestuinen, je moestuinbodem en zeker al niet standaard in je zaai- en stekgrond. Daarom een artikel over deze buitengewone meststof, wanneer en hoe het toegediend moet worden.
Wanneer en hoe helpt bitterzout, Magnesiumsulfaat of Epsomzout
Vroeg in het seizoen, helpt Epsom zout zou je zaden om te kiemen. Ook de ontwikkeling van het wortelgestel en het aanmaken van de celwanden gaat beter dankzij bitterzout. Hoe en wanneer je het moet toedienen, lees je straks.
Tijdens het seizoen staat bitterzout garant voor fotosynthese, het omzetten van zonlicht via de bladeren van de plant in voeding in fructose en glucose of makkelijker 'suiker'. Het doet je planten beter groeien en het voorkomt neusrot. Neusrot is de onaangename verrassing wanneer je tomaten, pepers of paprika's onderaan rot worden en maanden van hoop en zorg de mist in gaat.
Laat in het seizoen kan bitterzout je planten helpen om meer en meer te produceren en om je planten langer groen te houden. Je peperplanten houden veel langer hun glanzende bladeren.

Bitterzout is spotgoedkoop en is een biologisch organisch product
Magnesiumsulfaat komt niet uit de zee maar wordt gemaakt uit dolomiet, stenen dus. Stenen die weinig kosten en goedkoop zijn in productie in tegenstelling tot bijvoorbeeld zeezout. Magnesiumsulgaat is een product dat gewoon in de natuur en de bodem voorkomt dus 100% biologisch.
Waaruit bestaat Magnesiumsulfaat of epsomzout ?
Epsomzout is eigenlijk geen zout maar een natuurlijke samenstelling van ongeveer 10% Magnesium en 13% zwavel, vandaar Magnesiumsulfaat. De rest is residu en onbelangrijk. Je kunt bitterzout makkelijk oplossen in water en planten kunnen het heel snel opnemen via het blad. Bij jonge planten is het wel vrij agressief dus je kunt het beter opgelost in water toedienen zodat het via de wortels de planten bereikt (waarover later meer).
Magnesium en zwavel tekort bij je peper, paprika en tomatenplanten
Een tekort aan Magnesium en zwavel in de bodem kan slecht nieuws betekenen voor je planten. Schichtige bladeren, bladeren die geel worden tussen de nerven en waardeloos zijn voor je planten en last but not least kun je ook last hebben van traag groeiend en rijpend fruit.

Hoe moet je Magnesiumsulfaat toedienen ?
Magnesiumsulfaat toevoegen aan je zaai- en stekgrond
Voeg één eetlepel bitterzout toe per 10 liter zaai- en stekgrond. Zoals eerder geschreven stimuleert bitterzout het kiemproces, de wortelvorming en het aanmaken van de celwanden.
Epsomzout als bladvoeding.
Bladspray tijdens het seizoen (na de uitplant). Spray tot de bladeren nat zijn, overdrijf niet. Bladvoeding werkt sneller dan voeding aan de voet van de plant. Los 5 gram bitterzout op in 1 liter water en besproei je planten wekelijks. Deze verhouding is niet té intens, je kan er weinig kwaad mee doen. Kies je ervoor om maar maandelijks bitterzout als bladvoeding te gebruiken (ben je langer op reis bvb en wil je het voor je plant opzichters eenvoudig houden) verdubbel de dosis van 5 naar 10 gram per liter en sproei 1 keer per maand. Start met bladvoeding wanneer je de eerste bloemetjes ziet. Start ook met de 5 gram per liter mix en als je planten dan vruchten ontwikkelen kun je naar de 10 gram mix overstappen die je dat maar 1 keer per maand toedient. Ik persoonlijk geef om de 2 weken een bladvoeding van 5 gram per liter.

Bitterzout aan de voet van de planten
Doorheen het seizoen : Strooi 1 eetlepel Magnesiumsulfaat per 30 cm hoogte van je plant aan de basis of de stam van je plant. Een tomatenplant van 60 cm hoog, mag je dus twee eetlepels toevoegen. Start bij het verspenen in potgrond en herhaal om de 6 weken tot op het einde van de oogst.

Epsomzout bij de uitplant van je pepers, paprika's en tomaten
Voeg één à twee eetlepels Magnesiumsulfaat toe in elk plantgat .

Zo, nu weet je wat een meststof van nog geen 2 euro per kilo allemaal doet voor je vruchtgewassen. Vond je deze informatie degelijk en waardevol, dan kun je het delen via de sociale mediaknoppen op deze site. Je kunt ons ook ondersteunen door je moestuinspullen aan te kopen in onze webwinkel. Zo maak je nog meer informatie mogelijk.
Groetjes en veel plezier in je moestuin,
Tom
hoi Tom ,
even een vraagje kan het kwaad als het het ook op de bloemen komt,
alvast bedankt. Leuke site 🙂
Leo
Hoi Leo,
Ik zou het vermijden, ik zou bij tomaten bvb geen bitterzout op de bloemetjes spuiten, enkel op de bladeren. Onvermijdelijk zal er toch een druppeltje op je bloemetjes komen als je bladvoeding geeft, zorg dan zeker dat voor dat er geen rechtstreeks zonlicht op de planten komt.
Succes, Tom
Ik hoor dat magnesiumsulfaat ook goed zou zijn om het blad van (zuurminnende) groenblijvende struiken, zodls bijv. Skimmia’s weer wat op te frissen (sls het blad dof geworden is). Klopt dat?
Hoi Marida, alle planten die fotosynthese doen hebben baat bij magnesiumsulfaat. Het belangrijkste is dat je bladvoeding heeft als er geen rechtstreeks contact is met zonnestralen, het best ‘s avonds. Heel veel succes, Tom
Kan magnesiumsulfaat gebruikt worden bovenop de standaard NPK voeding?
Uiteraard Karolien. NPK zijn de basis groeistoffen voor een plant. Magnesium is een micronutrient die zorgt voor een gezond groen blad voor de vorming van glucose voor een sterke plant. Je kunt het zeker combineren, een aanrader zelfs. Veel succes, Tom
Als je magnesiumsolfaat in het grondgat doet, doe ook wat grond erop en dan de plant. Als de wortels van de plant in contact komen met het zout, gaan ze gewoon dood..
Super
Mag men aardappel, ui ,bonen met bitterzout sproeien
Het is vooral voor planten die bloemen en vruchten dragen. Op uien zou ik het dus eerder niet gebruiken (wel vinassekali). Op aardappelen en bonen zou ik het wel op doen, wekelijks tot tweewekelijks. Zeker goed. Grts Tom
Beste,
Ik heb bij jullie een zak bitterzout gekocht maar ik zie net dat er opstaat met micronutrients, ik dacht dat het pure bitterzout was, is namelijk voor badzout te maken. Mijn vraag is deze is wrsvh niet geschikt voor in badwater te doen?
Hoi Julie, dit bitterzout kan je niet gebruiken om badzout mee te maken. Het wordt gebruikt als bladvoeding, kan je strooien aan de voet van je planten of toevoegen aan het plantgat.
In dit artikel lees je er meer over: https://www.moestuinweetjes.com/bitterzout-magnesiumsulfaat-epsomzout/
Beste groeten, Sarah
Beste, ik las een artikel over epsomzout om oude boomstronken te vernietigen en toen kwam ik op uw artikel terecht….gaat dit over t zelfde zout ? Of kent u een ideale manier om onze afgezaagde levensboom te verwijderen want nu maakt hij overal zijtakken aan en is t bijna tevergeefs om al die zijscheuten weg te nemen want de volgende dag staan er terug. Hartelijk dank ! En de tomaten en paprika’s krijgen morgen hun epsomzout. Fijne dag verder !
Zou magnesiumzout gebruikt kunnen worden voor groene liguster? Blaadjes verkleuren. Met dank voor uw informatie!
Dag Kristien
Magnesiumsulfaat kan zeker gebruikt worden voor groene liguster!
Groeten Yannick
Grappig dat ik hier elke keer lees dat je niet moet sproeien als de zon schijnt. Dit is en blijft een hardnekkig fabeltje wat de ronde doet en wat al vele malen wetenschappelijk is onderzocht en ontkracht. Leuke site maar geef aub de mensen wel de juiste informatie.
Dag Sebas, bedankt voor je feedback. Heb jij een website met de juiste informatie ? Stuur gerust door. Groetjes, Tom
Dag Tom,
kan je mij zeggen war ik magnesiumsulfaat kan kopen. Ik woon in de omgeving van Apeldoorn. Ik heb bij alle tuincentra geïnformeerd, maar niemand heeft het. Ook geen bitterzout of Epsomzout.
Dank bij voorbaat.
Thea
Een klik en je kunt er kopen, Thea : https://www.moestuinweetjes.com/welkom/winkel/materiaal/meststoffen/magnesiumsulfaat-bitterzout-epsom-salt/
Groetjes Tom
hey tom, veroorzaakt dit geen verbranding van de wortels van tomatenplanten wanneer je dit aan de voet strooit
Hoi Marnik,
Ik heb niet die ervaring. Ook natuurlijk niet overdrijven.
Beste groeten, Tom
Tom,
Is dit en deze hoeveelheid ook aan te raden op tropische planten ivm groen blad? Of verschijnt er dan een tekort aan andere nutriënten?
Ik heb geen ervaring met tropische planten, JanWillem
Hey Tom, Ik voeg bij mijn grondmengsels steeds magnesium kalk erbij. Heeft dit invloed op de dosering die ik aan de planten geef? In de kalk zit reeds magnesium
Beste Tom ik wil graag weten of het kwaad kan.
Ik heb mijn peper planten ingespoten met neem olie met emulgator verdunt met water tegen spint en luis (werkt alle beestjes zijn weg)
Nou is de vraag kan ik nu de planten inspuiten met epsonsalt voor mooie groene blaadjes?
Dag Ludo,
Bladvoeding zou ik maar geven als de planten een paar weken uitgeplant zijn. En zeker niet in volle zon behandelen. Best is ‘s avonds vind ik.
Succes, Tom
Beste Tom, ik heb Tuja’s Brabant en wil bitterzout aan de grond toevoegen. Werkt dat ook? Een aantal van de Tuja’s zijn nogal dun uitgesprongen en hebben vast versterking nodig. Alvast dank.
Kan ik het ook in water oplossen en de Tuja’s er mee besproeien?
Dag Jo,
Ik heb geen ervaring met coniferen. DAar kan ik je geen antwoord op geven.
Groetjes, Tom
Mijn tomaten planten zijn al heel groot en de bladeren al flink verkleurd door magnesium gebrek. Is er een EHBO methode nodig, of kan ik het tekort hertellen met de aangegeven behandeling van het blad?
Dag Marcella
Een behandeling met magnesiumsulfaat is zeker mogelijk. Bij tomaten zou ik het wel niet op het blad spuiten omdat de kans dan groter wordt dat ze last krijgen van de tomatenziekte. Je kan het zout gewoon oplossen in water en het aan de voet van de plant gieten voor het snelste resultaat, in dit geval.
Groeten Yannick
Hoi,
Na eea gelezen te hebben, zit ik met een vraag.
Ik lees iets over bakingsoda (natriumbicarbonaat?) en bitterzout die beide een nuttige bijdragen zouden kunnen leveren aan mijn planten bij besproeiing.
Kun je uitleggen hoe hier mee om te gaan?
Goedemorgen Aad
Alles over magnesiumsulfaat in je tuin lees je hier. Terwijl magnesiumsulfaat echt een meststof is, is bakingsoda (natriumbicarbonaat) eerder geschikt voor verschillende andere toepassingen zoals de bestrijding van meeldauw en bladluizen.
ik gebruik ook bitterzout groenmaker kan je dit het hele jaar gebruiken of alleen maar een paar maanden er staat niks op de verpakking Groetjes Ton
Bitterzout en epson zout voegen mineralen toe aan de plant
Magnesium en vele sporenelementen uit planten wordt beter in je lichaam opgenomen dan magnesium en sporenelementen uit een potje
beste.
bitterzout kost niet 1.95eur/kg zoals je vermeldt mr 4.95eur/kg… dit is toch groot verschil…
grts
Dag Tom, als ik het goed begrijp kan ik het aan alle planten geven die eerst bloemen krijgen en daarna vruchtvorming hebben. Zoals aubergine, courgettte, erwten, bonen. Ik ben nog maar het derde jaar bezig met tuinieren en mijn eerste plantjes die ik kweekte waren paprika’s, gezaaid in december, via het filmpje van jou. En sindsdien ben ik van tuinieren gaan houden, ik wou je nog even bedanken voor jouw waardevolle tips en filmpjes. Groetjes Anneke
Hoi Tom, ik heb het geprobeerd, maar het bitterzout lost niet goed op in water en de plantenspuit raakt erdoor verstopt. Heb je een idee wat ik fout doe? Groeten Janna
Dag Janna,
Bitterzout lost wat minder goed op in water waar kalk in zit. Dat probleem kan je oplossen door regenwater te gebruiken.
Per liter water kan je tot 490 gram bitterzout oplossen, aangezien er aangeraden wordt om 5 gr per liter water op te lossen zal het dus niet aan de hoeveelheid liggen.
Een andere reden zou kunnen zijn dat je bitterzout wat geklonterd is door het emmertje niet goed af te sluiten.
Hopelijk ben je iets met deze tips.
Beste groeten, Sarah
Hoi Tom,
Mijn bitterzout lost niet goed op in water. Ik heb het precies afgewogen. Heb je een idee wat er fout gaat? Langer roeren, warm water gebruiken of iets anders?
Ik gaf mijn vriendin een zak bitterzout voor op haar moestuin en vertelde haar hoe goed het was. “Dat geloof ik niet,” was haar reactie, en de zak ging achterin haar schuur. Een paar maanden later ruimde ze haar schuur op, vond de zak en strooide alles toch over haar moestuin. Voor het eerst kreeg ze daarna een stralende oogst en erkende ze dat het werkt. Toch herhaalde ze het niet, want het zag er toch wel uit als gif, al die witte korrels. Maar ja, moestuinieren moet je niet alleen op je gevoel doen, snappen hoe iets werkt is ook belangrijk. Dus dank voor dit artikel!
Dag Tom
Mijn vrouw heeft haar tomatenplantjes verpot en op mijn aanraden bitterzout in de potjes gedaan, gevolg alle plantjes dood.
Had ik dit artikel maar eerst gelezen.
Geen nood, nieuwe zaailingen komen op en bij het verspenen gaan we nog geen bitterzout gebruiken. Dat doen we als ze in de serre staan en ervoor zorgen dat de worteltjes niet rechtstreeks aan het bitterzout komen.
Groetjes, Armand
Dag tom ,
Mag ik dit ook aan de aardbeien geven?
Hoe dikwijls moet je dit toepassen?
Mvg Liliane
Jazeker, 1 keer per seizoen is voldoende. Nu is ideaal. Veel succes.