Inhoudsopgave / Index
- Moestuin checklist 5 – 1 tot 15 april : Het wordt stilaan menens ...
- Inleiding moestuin checklist 1 tot 15 april
- Wat als je de tweewekelijkse checklist liever elders bekijkt ?
- Hoe gaan we in deze moestuin checklist te werk?
- Wat zaai ik nu binnenshuis
- In je moestuin serre of tuinkast kun je ook al veel veel starten
- De volle grond warmt op en daar kun je in de eerste helft van april al heel wat in doen
- Bladgewassen in volle grond zaaien
- Koolgewassen rechtstreeks in je moestuin zaaien
- Peulgewassen die je niet meer moet voorzaaien maar rechtstreeks de grond in kunnen
- Je kunt deze wortelgewassen in volle grond zaaien begin april
- Ook kruiden kun je in volle grond zaaien, kijk hier welke
- Last but not least in de volle grond : aardappelen planten
- Welke plantjes zijn nu beschikbaar in de webshop stel dat je iets vergeten bent of een voorsprong wil
Moestuin checklist 5 – 1 tot 15 april : Het wordt stilaan menens ...
Inleiding moestuin checklist 1 tot 15 april
Eerst en vooral, voor het hier gaat over aarde, zaden, planten, snoeien of mest ... heel erg bedankt om massaal deze 100% anti-vergeet moestuin checklist te gebruiken. En het werkt ! Ik ben dit jaar nog niets vergeten. Akkoord ... mijn spitskool, rode kool, savooikool en spruitkool zal ik als moestuinplantjes hier op de site bestellen. Maar ik heb daar in ieder geval goed over nagedacht. Dankzij jullie massale leuke reacties en inschrijvingen zou ik het zelfs niet aandurven om zoveel mensen die voor een moestuin kiezen in de kou te laten staan. We zijn al met bijna 3000 lezers en vorige keer heeft 67% van de mensen de nieuwsbrief ook echt gelezen. Dat is heel veel m² moestuin. Leuk dat je ook nu weer meeleest.
Wat als je de tweewekelijkse checklist liever elders bekijkt ?
Voor zij die deze checklist per mail ontvangen : Wil je deze nieuwsbrief op de website van Moestuinweetjes bekijken, dat kan op de link : De checklist op de website van Moestuinweetjes bekijken
Voor zij die deze checklist op de site bekijken : Wil je deze ook 2-wekelijks per mail ontvangen, schrijf je dan in op deze link : Inschrijven op checklist per mail
Hoe gaan we in deze moestuin checklist te werk?
Eind maart zijn er bijna enkel nog vruchtgewassen en kruiden die we nog binnenshuis kweken. De rest van de zaken zaaien we enerzijds onder glas in trays, potten, zaaibakjes of in de grond van onze serre of tuinkast. Anderzijds zaaien we nu ook buiten meteen in volle grond. Ik zal ook die drie onderverdeling aanhouden. Heb je geen serre of tuinkast zaai dan binnenshuis op een zeer lichte plaats of onder groeilampen. De indeling van dit artikel zal dus zijn :
- Wat zaai ik nu binnenshuis
- Wat zaai ik onder glas (of binnen op een lichte plaats of onder groeilampen)
- Wat zaai ik meteen in volle grond
- Welke plantjes zijn er nu beschikbaar in onze webwinkel (stel dat iets mislukt of vergeten is)
We gaan van start ...
Wat zaai ik nu binnenshuis 
Bij mij is het binnen stilaan een jungle aan het worden. Mijn pepers, paprika's en aubergines nemen veel plaats in en kunnen nog niet naar buiten. Intussen staat een harde tray van 45 gaten vol met tomatenzaailingen nog in mijn Geopod. Pas als die er uit gaan, kan ik mijn komkommers, courgettes, meloenen en pompoenen voorkiemen. Ook moet ik plaatsmaken voor 45 P9 potten met tomatenplanten. Het wordt druk druk druk. Of je koopt moestuinplantjes in onze webwinkel. Het is echt mooi plantgoed.

Dagverse kruiden zaaien binnenshuis (ik koop plantjes of zaai ze nu in zaaibakjes in de serre)
Eén soort bladgewassen , één soort koolgewassen en één soort knolgewassen binnenshuis
Prei (Vroege/Late herfst) : Dit een perfect moment om nog wat herfstprei voor te zaaien, kijk bij de prei zaden zeker voor de herfstvariëteiten. Ik heb hem al gezaaid en zal bij de uitplant in april nog een rijtje winterprei rechtstreeks zaaien in de volle grond.
Tuinkers : Zoals elke maand staat tuinkers bij de groenten die je kunt kweken. De aparte smaak door je slaatjes of straks bij je asperges ... *kwijl*
Knolvenkel (Zomer) : Knolvenkelzaad kiemt nog niet in een moestuinbodem die momenteel nog tussen de 4 en de 8 graden zit. Ook in de serre of tuinkast zijn de zaden gedoemd om te mislukken, door de koude nachten waar knolvenkelzaad een hekel aan heeft.
De vruchtgewassen die je in huis kunt voorzaaien
Augurk : Augurken kun je nu perfect voorzaaien binnenshuis. Gezien ze heel snel groeien en veel plaats innemen, wacht ik nog met deze teelt. Maar het kan ! Zorg wel voor voldoende licht. Bij warme temperatuur en weinig licht strekken ze zich heel hard.
Courgette (Vroeg) : Ik dacht er nog niet aan maar het lijkt me inderdaad heel leuk om een vroege courgetteplant te hebben. Ik zal er eentje of twee voorzaaien in huis half april. Heb je de variëteit Courgette Sunstripe geel F1 al gezien ? Je vind ze bij de courgette zaden, waar anders ?
Komkommer : Ik zaai midden april mijn komkommerzaden in goede zaai- en stekgrond om ze dan 1 maand later uit te planten in de serre, ik ga ze kweken op kweektouw..
Tomaat : Begin april, kun je zeker ook nog tomaten zaaien. Binnen je tomatenzaden zaaien in een tray of zaaibakje en in een verwarmde propagator plaatsen met groeilicht zoals de Geopod of Vitopod, bij twee echte blaadjes verspenen in P9 potten die in veel licht zet (op de vensterbank op onder groeilampen). Dan zijn ze net klaar om buiten te planten de tweede helft van mei. Veel langer zou ik wel niet wachten om tomaten te zaaien.
In je moestuin serre of tuinkast kun je ook al veel veel starten 
Bladgewassen in de serre of tuinkast
(Bleek)Selder (Zomer) : Ken je de cocktail 'Bloody Mary', als roerstokje gebruik je een selderstokje. Hup hup met dat bleekselderzaad, zaai ze half april voor in een zaaibakje of tray en zet ze in de serre om dat later buiten in volle grond uit te planten.
Koolgewassen onder glas
Bloemkool (Zomerteelt) : Dip dip ... bloemkool in cocktailsaus. Superlekker en met yoghurt ipv mayonaise in je cocktail dip is het nog vrij gezond ook. Ik kies voor mijn zomer teelt altijd voor de Alpha 6, wil je eens iets speciaals, zaai dan Romanesco (torentjesbloemkool) of de knalpaarse Sicilia Violetto die ik gezaaid heb en super nieuwsgierig naar ben.
Koolrabi (Zomer) : Tot voor kort kon je enkel koolrabizaden binnenshuis starten maar begin april kun je er ook al voor kiezen om het buiten te doen.
Vruchtgewassen onder glas
Maïs (Voorkweek) : Wil je nu al maïs kweken, doe het dan in de serre of tuinkast in P9 of zelfs P11 potten. Je kunt kiezen voor gewone maïszaden maar sinds dit jaar is er ook pop-corn maïs. Stel je voor, in de herfst Netflixen met een zak zelfgekweekte popcorn.
Pompoen (Voorkweek) : Ook naar de helft van april toe, kun je je pompoenzaden voorkweken. Neem hier ook ruime potten voor, P11 is zeker niet te groot. Uchiki Kuri en Butternut mijn twee favorieten.
Knol- of wortelgewassen in de veilige warme haven van een serre of tuinkast
Knolselder (Zomer) : Met knolselder moet je niet lang meer twijfelen, ik heb ze al gezaaid maar je kunt nog wachten tot midden april. Het is een zeer trage teelt, één van de traagste die ik ken. De knolselderzaadjes die je nu zaait, daarvan staan de planten nog tot februari 2019 in je tuin.
- Zaaiui
: Vorige jaren heb ik uien voorgezaaid in huis, ik had van de Ailsa Craig ooit uien van meer als 400 gram. De keerzijde is de zorg die je er aan hebt. Die zaaiuien heb ik toen in juli geoogst. Dus als ik nu twee maand later start dan hoop ik ze nog voor de eerste kou binnen te halen. April wordt dus ook de tijd om mijn uizaden in trays van 104 gaten uit te zaaien.
Kruidenzaden in de serre of tuinkast
De volle grond warmt op en daar kun je in de eerste helft van april al heel wat in doen 
Bladgewassen in volle grond zaaien
Misschien een goed idee is om rond je moestuinbedden slakkenkorrels aan te brengen. Nu zijn de slakken nog kleiner in aantal maar straks planten ze zich voort en kan het zijn dat je de populatie in je tuin niet meer onder controle hebt.
Andijvie (Zomer) : Een zomerse andijvie stamppot start je nu. Je kun ook krulandijvie verwerken in slaatjes, het geeft een bittere toets die heel goed gepaard gaat met een zoet-zure dressing.
Prei (Winter) : Zaai in april je winterprei in volle grond. Je kunt je preizaden breedwerpig zaaien, ik kies voor rijtjes. Wanneer ze dan een potlood dik zijn kun je ze dan tijdelijk oogsten en verplanten. Lees ook de prei kweekgids voor de werkwijze.
Rucola (Normaal) : Knapperig, pit aan je salades net als mosterdsla (mijn favoriet), zaai nu al een regeltje rucolazaad of mosterslazaad uit in volle grond en je zult deze zomer nog eens aan deze checklist denken.
Sla (Zomerteelt) : Gooi breedwerpig je Slazaden, mijn favoriet is Appia, en verspeen bij twee tot drie paar echte blaadjes. Een handje slazaad geeft vierkante meters sla. Je kunt ook elke week gedurende weken een deel verspenen, zo heb je een meer gespreide oogst.
Spinazie (Lente- en Zomerteelt) : Spinaziezaden start je best als het nog niet te warm is. Zo heb je snel lekker eten recht uit je tuin.
Warmoes – Snijbiet : Deze groente lijkt heel erg op spinazie. Alleen kun je ook de ribben apart stoven. Met de variëteit Regenboog Bright lights breng je ook nog eens kleur op je bord.
Koolgewassen rechtstreeks in je moestuin zaaien
Je kunt alle kolen in een tray van 73 gaten voorzaaien en later verspenen in P7 potjes. Later op het jaar komen ook alle kolen (uitgezonderd radijs) ook in moestuinplantjes in onze webwinkel.
Broccoli (Zomer) : De gezondste groente van allemaal kun je breedwerpig zaaien en dan bij twee echte blaadjes je plantjes verspenen op de juiste plaats. De Broccoli Marathon F1 is een top variëteit die het heel goed doet rechtstreeks in volle grond
Radijs (Vroeg volle grond) : Heel makkelijke en snelle groente om te kweken. Er bestaan Radijszaden in alle kleuren en vormen. Ik ga voor de mix dit jaar, de Radijs Ronde Gemengd, iedere radijs die ik zal oogst zal weer een verrassing zijn.
Rode Kool (Bewaar) : De Langedijker Bewaar rode kool is deze die je deze maand nodig hebt om als winterkool te zaaien. Deze zorgt voor heerlijke kool die je de hele winter en voorjaar in de diepvries kunt bewaren.
Savooikool (Herfst en Laat) : Ik kweek enkele savooikolen voor om hutsepot mee te maken, het herst- en wintergerecht bij uitstek. Winterkoning 2 is de soort bij uitstek voor een winterteelt.
Spruitkool – Spruiten (Midlaat en Laat) : Van hutsepot gesproken ... naast wortelen, raap, ui, en aardappelen heb je ook spruitkool nodig. Zaai half april je latere soorten.
Witte kool (Bewaar) : Wil je late witte kool kweken, zaai dan nu Roem van Enkhuizen of Langedijker Bewaar voor. Ook de spitskolen zijn heel interessant, ze zijn iets kleiner. Je vindt ze ook bij de witte kool zaden
Peulgewassen die je niet meer moet voorzaaien maar rechtstreeks de grond in kunnen
Doperwten (Zaai ter plekke) : Eind maart heb ik 14 meter Mechelse Krombek gezaaid , een hoog ras waarvoor ik een klimrek zal maken. Ik overweeg sterk om nóg wat Doperwten voor te zaaien, ze moeten maar niet zo heerlijk knapperig zijn. Als je ze invriest, kun je ze ook nog als afkoeling gebruiken bij een verzwikte enkel. Eet ze wel nog op achteraf 🙂 .
Sluimererwten (Zaai ter plekke) : peultjes zijn enig lekker in de lente of vroege zomer. Afgewerkt met wat bonenkruid een gestoofde Sjalot en witte wijnazijn. Warm of koud, beide overheerlijk.
Je kunt deze wortelgewassen in volle grond zaaien begin april
Pastinaak (Vroeg en Normaal) : De wortel van de pastinaakplant is er één met een hoek af. De smaak verbaast mij telkens weer. Pastinaakzaad bewaart maar twee jaar, hou hier rekening mee.
Rode biet (Vroeg) : Straks plant ik mijn voorgezaaide Rode bieten uit en kan ik tegelijk nog een paar rijtjes nieuwe Rode bieten er bij zaaien. Dan heb ik tot laat op het jaar Rode bieten. Cylindra is een heel leuke soort die je door zijn langwerpige vorm makkelijk in chips kunt snijden. Hier vind je ook nog een uitgebreide kweekgids 'Rode Biet kweken'.
Sjalot : Een ajuin met een Elegante, frisse toets. Dat is voor mij de Sjalot. Sjalotten worden meestal niet gezaaid maar koop je in pootgoed.
Stengelui (Herfstteelt) : Als je nu Stengeluizaden zaait, dan kun je die tussen augustus en de rest van het jaar oogsten. Stengelui is vrij winterhard en past bij onnoemelijk veel gerechten. Een echte aanrader.
- Ui – Ajuin (Plantui
en Bosui
) : Plantui of pootui kun je deze maand naar hartelust uitplanten in de moestuin. Wil je heerlijke jonge bosui kies dan voor de variëteit White Lisbon. Je kunt ze oogsten als ze 10-15 cm hoog zijn.
Wortel (Laat en Winterpeen) : Je kunt niet genoeg wortelen hebben. Voor mijn hutsepot van daarnet bijvoorbeeld maar ook geraspt in de zomer, voor in de soep, iedere groentebouillon bevat wortel, ... wortelen kun je kweken op lint of door gewoon wortelzaad in rijen uit te zaaien en uit te dunnen op 3 tot 5 cm. Hier nog een kweekgids 'Wortelen zaaien'
Ook kruiden kun je in volle grond zaaien, kijk hier welke
Bieslook : Het is geen ui, het is geen look maar de frisse uiachtige smaak van bieslook kun je er wel mee vergelijken. Zaai bieslookzaad dicht bij elkaar voor een mooie frisse bos heerlijke smaakmakers. Oogst door terug te knippen bij de grond op 5 cm. De plant schiet terug. Doorlevende bieslook vind je ook bij de moestuinplantjes terug.
Dille : Ik heb onlangs ontdekt dat in mijn favoriete Pitta saus dille verwerkt zit. Ik ga heel veel dille zaaien 🙂 Dillezaden vind je hier
Munt : Munt kun je ook in moestuinplantjes kopen, maar uiteraard ook zelf zaaien. Je hebt verschillende soorten maar ze hebben 1 ding gemeen, ze woekeren. Zaai de muntzaden in een pot of moestuin bak, zo zwermen ze niet uit over de volledige moestuin.
Peterselie (Vroeg en Zomer) : Strooi regelmatig wat peterseliezaden extra in volle grond naast je bestaande planten. Dek ze af met een dunne laag tuingrond en houd goed vochtig. Je zult constant peterselie oogsten. Geef ze ook vaak vloeibare tomatenmest.
Salie : Zaai breedwerpig wat saliezaden op een oppervlakte van 30 cm op 30 cm. Geef regelmatig water en je zult deze zomer al heerlijke salie oogsten.
Last but not least in de volle grond : aardappelen planten
Aardappel (Vroeg, middelvroeg, middellaat en laat) : Een heel leuke teelt, de teelt van aardappelen. Je poot één pootaardappel en je krijgt er 15 voor in de plaats. Je moet de plant ook een beetje helpen door hem aan te aarden, als de aardappelplant opgehoogd wordt produceert ze meer. Je kunt hem ook in zakken of potten kweken. Hier een uitgebreide kweekgids.

Welke plantjes zijn nu beschikbaar in de webshop stel dat je iets vergeten bent of een voorsprong wil
- Moestuinplantjes voorradig : Dit zijn de moestuinplanten die je nu al kunt kopen
- Koolgewassen planten : Dit zijn alle koolplantjes die we verkopen. Volgens het moment van uitplant komen ze beschikbaar.
- Knolgewassen planten : Er zijn maar weinig knolgewassen die zich graag laten verplanten, maar deze hebben er geen problemen mee
- Kruiden planten : Kruiden zaaien is leuk maar vaak tijdsintensief om op te kweken. Je kunt dus zeker plantjes overwegen.
- Overige Planten : Hier zitten enkele heel speciale dingen tussen zoals daslook, mierikswortel of smeerwortel.
- Vruchtgewassen plantjes : Ongetwijfeld de drukst bezochte categorie in de maand mei maar nu zijn er ook al plantjes verkrijgbaar voor de vroege vogels. Plant deze planten nu in een 2 literpot. Haal ze bij vorst binnen en plant ze uit als we geen vorst meer verwachten.
- Bladgewassen planten : Hier vind je heel veel soorten sla, spinazie, snijbiet, heerlijke dingen om in je tuin te hebben.
Dit artikel telt nu al 2386 woorden. Proficiat als je alles doorgelezen hebt. Hopelijk brengt het je vreugde en geluk. Geniet van de momenten in je tuin. Vergeet even de tijd en vooral ... smakelijk als je je zelf gekweekte groenten op eet.
Vind je deze informatie interessant en waardevol, stuur ze dan door aan je vrienden en familie die interesse hebben in de moestuin. Als je deze moestuin checklist leest op de website van Moestuinweetjes, dan kun je de sociale media knoppen gebruiken onderaan het artikel zodat we nog meer mensen bereiken. Mensen die hun eigen eten kweken, zich goed voelen, bijdragen aan het milieu, andere mensen ontmoeten door hun hobby en tot slot ook veel gezonder gaan leven. Want geef toe, als je goed zorgt voor je tuin, zorg je ook goed voor jezelf.
Als je je moestuinspullen in onze webshop aanschaft, dan draag je ook bij aan de werking van onze beweging ... meer mensen een moestuin. We kiezen in de webshop voor kwaliteit, echte moestuin producten (geen stenen vogels of Kerstmannen aan een touw) en een onberispelijke service. Ooit al een webwinkel gezien die 4.8 op 5 scoort ? Moestuinweetjes speelt het voor elkaar, lees hier de reacties van medemoestuiniers. We reden zelfs eens 200 km speciaal om om een verjaardagscadeau tijdig op zijn bestemming te krijgen toen de koerierdienst het even liet afweten. Die mevrouw kon het heel hard appreciëren. Hopelijk mogen we jou ook als klant verwelkomen, mocht dat nog niet het geval zijn.

Tuinier goed en dat al je zaden mogen kiemen en massa's eten opleveren. Bye !
Tom