Champost of champignonmest – krachtige moestuin bodemverbeteraar

Champost vol organisch materiaal en voedingsstoffen
14 Shares

Champost of champignonmest – een krachtige bodemverbeteraar in de moestuin

Champost, beter bekend als champignonmest, is de aarde waar champignons op gekweekt worden.  Champost wordt vaak verward met compost. Nochtans zijn er grote verschillen tussen de twee bruine kruimelige massa’s.  Voor alle duidelijkheid, champost is een bodemverbeteraar, geen potgrond of zaai- en stekgrond.  Het verbetert de structuur van je moestuinbodem, voedt je bodemleven en bevat ook al heel wat direct opneembare voedingsstoffen.  Hierover later meer.

Doorsnede champignoncompost + deklaag in de kwekerij
Doorsnede champignoncompost + deklaag in de kwekerij

Champost bevat paardenmest, kippenmest, gecomposteerd stro en kalk

In tegenstelling tot “echte compost” is champignonmest niet gemaakt op basis van uitsluitend plantaardige stoffen. Champignons of paddenstoelen worden gekweekt op paardenmest die samen met stro, kalk en kippenmest gecomposteerd wordt.

Champignons worden gekweek op twee lagen grond, champigoncompost en dekgrond.  De champignoncompost wordt buiten de champignonkwekerij volledig gehygiëniseerd (gestoomd) en rust vervolgens 14 dagen in een tunnel voor hij naar de champignonkweker gaat.  Bij het afleveren bij een champignonkweker wordt de champignoncompost +/- 18 cm dik gelegd en voorzien van een laagje dekgrond van 6 à 7 cm. Deze dekgrond bestaat uit ongeveer 80% veen, voornamelijk zwartveen in combinatie met bolsterveen en om de zuurtegraad op peil te brengen schuimaarde of mergel. Deze dekaarde bevat alle voedingsstoffen voor de paddenstoelen en ook de kweek of de sporen van de champignons.  De toplaag én de onderlaag wordt dan na de oogst weer verkocht als champost of champignonmest.  Welke voedingsstoffen champost bevat lees je later.

Champost is vrij van onkruidzaden, ook je rug zal er blij mee zijn

Champignonmest is dan vrij van onkruidzaden en andere plagen of ziektes. Champost is ook het goedkoopste product waar zoveel organisch materiaal in aanwezig is.  Ook is het een product dat de cirkel van recyclage rond maakt als je deze champost kan hergebruiken als bodemverbeteraar in de moestuin.

Champignoncompost past zich aan aan jouw grond en maakt hem beter

Een groot voordeel bij champost is dat die zich bij elke grondsoort snel aanpast.  Zware klei of leemgronden worden lichter en luchtiger.  Lichte zandgronden gaan door de champost beter en langer vocht vasthouden omdat er 5 à 10% veen aanwezig is.  Champost heeft door een zijn dosis kalk ook een positieve invloed op zure gronden. De kalk helpt je koolgewassen ook tegen knolvoet en je tomaten zullen zeker geen neusrot vertonen door een gebrek aan calcium als je champost gebruikt in je tomatenbed.  De gemiddelde pH van champost is 6.6, een ideaal gemiddelde voor de moestuin.

Waar maakt champost het verschil met gewone compost of stalmest

Groencompost of gft compost kan je grond zuurder maken, champost geeft je grond een zeer goede pH (zuurtegraad) balans.  De champost wordt voor gebruik bij de champignonteelt ook gestoomd.  Tijdens dat proces worden ook alle onkruidzaden uitgeschakeld.  Het zou heel vervelend zijn mochten onkruidzaden ontkiemen tussen de champignons.  Maar het feit dat er geen onkruidzaden zitten in dit moestuinsubstraat, betekent ook heel goed nieuws voor onze moestuin.

Champost heeft een korte structuur in tegenstelling tot stalmest.  Je kunt het daardoor goed verwerken in je moestuin.  Ik herinner mij dat ik paardenmest vaak nog in zijn ‘oorspronkelijke vorm’ terugvond in mijn tuingrond nadat ik het de winter ervoor ingewerkt had.  Met champost komt dat niet voor.

Champost is ook een stukje recycleren

Champost of ‘afgewerkte champignoncompost’ is een restproduct van de champignonkwekerijen. Na de teelt wordt de championmest op hoge temperatuur behandeld en afgevoerd. Vanaf dan spreken we over  ‘champost’. Champost bevat geen enkele vorm van ziektekiemen, aaltjes en onkruidzaden. Champost is nagenoeg vrij van zware metalen (chemische middelen).  GFT-compost bevat vaak heel veel onkruidzaden en meer zware metalen en andere verontreiniging zoals glas, metaaldeeltjes en plastic.

Wat bevat champost dat het zo interessant maakt voor de moestuin

Op het einde van het teelproces, dat ongeveer 6 maanden duurt, wordt de ruimte waarin de champignons gekweekt worden met de volledige inhoud ervan gestoomd.  Het substraat champost ondergaat een warmtebehandeling waarbij het 8 uur op 65°C gehouden wordt. Met deze behandeling komen heel wat kosten om de hoek kijken.  Maar het is nodig om de kweker te garanderen dat hij de volgende keer weer proper en ziektevrij kan werken.

Dit product is perfect bruikbaar in de moestuin. De hoeveelheid die gebruikt moet worden is afhankelijk van het bodemtype, de bemestingstoestand en de teelt of aanplanting.  Wij raden aan : 1 m³ champost voor 10 tot 15 m² moestuinbodem.  Wel steeds goed onderwerken met een Woelvork, spade of tuinfrees in de bovenste 25 cm van je moestuingrond.

Champost vol organisch materiaal en voedingsstoffen
Champost vol organisch materiaal en voedingsstoffen

Organische stof die door het bodemleven omgezet wordt in humus

Champost brengt per m³ 107 kilo organisch materiaal in je moestuinbodem.  Dat is goed nieuws voor de structuur van je grond want extra organisch materiaal betekent dat je moestuingrond veel meer vocht kan vasthouden.  En niet enkel vocht vasthouden, ook mineralen zoals kalium, calcium, magnesium en ammonium zetten zich vast op die organische stof.  Zonder organisch materiaal spoelt alles weg.

Ook je bodemleven, het personeel uit je moestuin, blijft naarstig verder humus aanmaken als jij hen trakteert op een flinke dosis organische stof.  Humus is kant en klaar eten voor je moestuinplanten.  Organische stof is een heel belangrijke indicator voor een goede bodemverbeteraar.  De organische stof die via champost in je moestuingrond gebracht wordt, is van hoge kwaliteit en blijft lang in de bodem aanwezig. Na een jaar blijft er nog 60% organische stof van de champost over voor de volgende jaren.

Elk jaar wordt 2% van de stabiele humus in de grond afgebroken. Deze humus is echter belangrijk voor het rendement van je teelten! De afbraak van humus moet daarom gecompenseerd worden door de toevoer van organische stof.  Voldoende organische stof in uw bodem heeft positieve invloed op:

 • De bodemstructuur
 • Het vochthoudend vermogen van uw grond
 • De weerstand tegen slemp (Slemp is het ineenvloeien van de grond bij veel regen)
 • De bodembewerkbaarheid
 • De opneembaarheid van voedingsstoffen

Champost bevat een goede dosis stikstof

Uit het organisch materiaal komt stikstof geleidelijk vrij.  Slechts een vierde van alle beschikbare stikstof uit de champost komt het eerste jaar vrij.  Dat wil dus zeggen dat je champost meerdere jaren stikstof afgeeft aan je moestuin planten.  Stikstof is zeer nuttig voor de aanmaak van het blad bij je moestuinplanten.

Calcium of kalk in champignoncompost

Een kubieke meter champost bevat 23 kilo calcium.  Zoals eerder gezegd geeft calcium een gunstig effect voor de zuurtegraad van je moestuinbodem.  Met groencompost of gft-compost wordt je grond zuurder.  Planten hebben calcium nodig om hun celwanden aan te maken.  Ook de wortelpunten worden beter gevormd met een gezonde dosis calcium.  Zonder voldoende calcium krijg je ook vaak niet-volgroeide en rottende groenten.

Zoutgehalte in champost

Belangrijk om te weten is dat champost relatief veel zout bevat.  Dat heeft als gevolg dat je de bodemverbeteraar op tijd moet inwerken in je moestuin grond.  6 tot 8 weken voor planten of zaaien wordt aangeraden.  Gebruik je champost in de serre, en dat zou ik zeker aanraden, spoel je grond dan achteraf zeker goed door zodat de meeste zouten wegspoelen uit je tuinserre.  Gezien de regen het niet kan doen voor jou, spoel je best je serre met 30 liter per vierkante meter.  Belangrijk om weten, de voedingsstoffen spoelen niet weg.

Champost is 100% organisch

De samenstelling van champost bestaat helemaal uit natuurproducten.  Er komen geen vreemde dingen in voor als stenen, plastic of glas.  Het zou ook niet veilig zijn om champignons te kweken in dergelijke grond.  Ook in de moestuin komt dus geen rommel mee met deze bodemverbeteraar.

De Moestuinweetjes champost bestellen

Moestuinweetjes biedt in Vlaanderen ook champost aan.  In zuivere versie maar ook in een gecomposteerde versie.  De gecomposteerde versie is fijner van structuur gezien deze 8 weken geteerd heeft.  Dit is het spul dat je nodig hebt.  Het bevat alle ingrediënten om meteen van start te gaan.  1 kubiek verse champost bevat gemiddeld:

170 kg droge stof
107 kg organische stof
3,2 kg stikstof (N)
2,0 kg fosfaat (P2O5)
4,4 kg kalium (K2O)
1,2 kg magnesium (MgO)
0,5 kg natrium Na2O)
23 kg kalk (CaO)

Door de transportkosten is het interessant om grote hoeveelheden aan te kopen.  Het kan handig zijn om de compost gezamenlijk aan te kopen of je kunt ook de compost een tijd onder een zeil bewaren zodat je jaarlijks een deel kunt verwerken in de tuin.  Je kunt de Moestuinweetjes champost gewoon in open lucht op een hoop bewaren.  De hoop zal iets zaken in volume maar de voedingswaarde en structuur blijft aanwezig.

Champost werk je altijd onder in de moestuingrond voor je plant of zaait.  Je kunt champost wel 6 tot 8 weken voor de uitplant als een onkruidvrije mulch gebruiken, maar uiteindelijk werk je hem met een spade of Woelvork toch best onder in je moestuin voor je plant of zaait.

Je kunt champost bestellen in de webwinkel via deze link : compost .

Groetjes Tom

14 Shares
Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

2 reacties op “Champost of champignonmest – krachtige moestuin bodemverbeteraar

 1. Pol Jeurissen zegt:

  ik vind deze teksten zeer leerzaam voor mij , aangezien ik momenteel op het punt sta van een stuk braakliggende grond ( 400 vierkante meter groot ) nog een extra moestuin te maken .
  nog meer teksten voor volgende fasen in mijn project , geef mij door via mail
  bedankt alvast . Pol .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke 2 weken een schop onder je moestuinkont ?

Schrijf je in voor de 100% anti-vergeet moestuin checklist