Moestuin checklist 7 – begin mei: Onkruid de baas, planten en bijzaaien

0 Shares

Moestuin checklist 7 – begin mei: Onkruid de baas, planten en bijzaaien

De gewassen die je kon zaaien in maart hadden nog heel vaak dit logo :  ; in april kon je al heel veel dit logo zien: serre kas zaaien/oogsten … en in mei zal je heel veel dit logo zien : buiten zaaien. ter plekke zaaien.  Ik heb mijn kweekkamer netjes opgeruimd, mijn serre of tuinkast staat nu vol planten en als ik nog zaai, dan is het rechtstreeks in de grond.  Deze maand komen ook de Ijsheiligen langs.  Dat wil zeggen dat de vorstkansen zo goed als nul zijn en dat de vruchtgewassen zonder probleem in de grond kunnen geplant worden.  De pepers, paprika’s en aubergines die ik sinds 20 december gezaaid heb, kunnen eindelijk hun wortels verspreiden in de volle grond en staan dan niet meer in de besloten omgeving van een pot.  Denk er aan dat je bij de aanplant je plantgat groter maakt dan de kluit aarde aan je gewas, zo kun je nog wat bodemverbeteraar, wat organische mestkorrels en eventueel wat Magnesiumsulfaat toevoegen in je plantgat.  Met een schopje kun je alles mengen en nog eens je grond goed luchtig maken zodat je groeiende wortels alles op hun pad vinden die ze nodig hebben.  Water, voeding en lucht.

Wat als je de tweewekelijkse checklist liever elders bekijkt ?

Voor zij die deze checklist per mail ontvangen : Wil je deze nieuwsbrief op de website van Moestuinweetjes bekijken, dat kan op de link : De checklist op de website van Moestuinweetjes bekijken

Voor zij die deze checklist op de site bekijken : Wil je deze ook 2-wekelijks per mail ontvangen, schrijf je dan in op deze link : Inschrijven op checklist per mail

Voorgezaaide plantjes en gekochte plantjes

Het grootste deel van de plantjes die ik straks in de tuin uitplant, heb ik zelf gezaaid in de periode december – april.  Het is een leuke manier om tijdens de wintermaanden wanneer er geen werk is in de moestuin, met je hobby bezig te zijn.  Naast wat opruim- en snoeiwerk in en rond de moestuin kun je in die periode niet echt veel doen.  Maar na de maand maart, kun je al heel veel doen in je tuin.  compost in je serre of tuinkast voeren, je grond omwoelen met een Woelvork, gezaaide plantjes verspenen, rechtstreeks zaaien onder glas of in volle grond.  In maart zaaide ik nog mijn tomaten en in april zaaide ik nog de vruchtgewassen zoals muismeloen (cucamelon), komkommer, courgette, maïs en pompoenen.  Ik heb ook nog wat kruiden gezaaid.  Vanaf nu zaai ik nog heel beperkt.  Vanaf mei wil ik genieten in de tuin.  Ik zaai enkel nog wat winterprei, sla (breedwerpig in de tuin), radijsjes en winterwortelen.  De rest … dat koop ik in moestuinplantjes.

Mijn moestuin tunnel serre op 30 april
Mijn moestuin tunnel serre op 30 april

De keuze is uiteraard voor iedereen heel persoonlijk.  En mocht ik elke dag wat meer tijd kunnen besteden in mijn tuin, dan zaaide ik alles zelf.  Helaas dwingt het Belgische pensioenstelsel mij tot nog 27 jaar arbeid en moet ik het mij in de moestuin soms een beetje makkelijker maken.  Daarom dat ik in de vorige 100% anti-vergeet moestuin checklist ook benadrukte hoe belangrijk goed moestuingereedschap is.  Ik schreef er ook nog een artikel over ‘Handgesmeed moestuingereedschap versus traditioneel – wat is het verschil ?‘.

Welke gewassen bestel ik in plantjes ?

Voor alle duidelijkheid, je kunt alles zelf zaaien, dat komt meestal voordeliger uit.  Maar heb je na een paar maanden zaaien en verspenen net zoals ik het gevoel dat je meer wilt genieten van het bijhouden van je tuin en de oogstmomenten, dan komen moestuinplantjes heel erg goed uit.  Straks zijn er de communie- en lentefeesten (ik weet niet hoe dat in Nederland heet), trek je misschien naar het zuiden op reis of wil je in je moestuin een goed boek lezen of kijken naar alles wat je gezaaid hebt.

Koolgewassen plantjes voor een winter vol heerlijk eten

De dampende rookworst met boerenkoolstoemp (aardappelen met gestoofde boerenkool geprakt), dat recept begint nu.  Niet wanneer het weer kouder is, dan moet je naar de winkel om boerenkool.  Zoals ik al zei bestel ik moestuinplantjes voor al mijn winterkolen.  Nu staat zelf gezaaide broccoli, bloemkool, koolrabi en spitskool klaar om uit te planten.  Die zal ik deze zomer eten.  Maar de koolplantjes om in het najaar te smullen en om in te vriezen, bestel ik binnenkort bij Moestuinweetjes.  Spruitkool, bloemkool, rode kool, boeren- en savooikool, broccoli, … Je hebt er geen idee van hoeveel eten je nog kunt kweken met 10 euro plantjes.  En bovendien komen ze vers uit je tuin.  Heb je last van koolwitjes of de koolvlieg, kijk dan wel voor een goed insectengaas.  Het gaas van Moestuinweetjes is topkwaliteit en heb je voor het leven.

Vruchtgewassen plantjes voor een originele soorten of mocht er iets mislukt zijn

Dit jaar had ik geluk.  Mijn vruchtgewassen teelten zijn goed gelukt.  Ik heb pikante, milde, zoete pepers en paprika’s.  Ik heb 6 sterke aubergineplanten en de komkommers, courgettes, pompoenen en muismeloentjes groeien goed.  Toch ga ik nog enkele soorten bij Moestuinweetjes bestellen.  De Green Zebra tomatenplant bijvoorbeeld.  Dit is een tomaat die groen/geel is als ze rijp is. Je moet er echt op duwen om te weten of ze rijp is of niet.  Haar smaak is voor mij ongeëvenaard.  Ik bestel er ieder jaar twee planten van.  In de webwinkel kun je alle vruchtgewassen planten overlopen.

Bladgewassen plantjes voor een zomer door frisheid op je bord

Een zelfgemaakt hamburger met uiringen en knapperige verse sla.  Hmmm heerlijk.  Denk er aan om je zomersla niet in de serre te zetten. De heel hoge temperaturen zijn niet aan sla besteed.  Zet ze op een plaats met half- of volschaduw.  Baken je sla-bed wel af met biologische slakkenkorrels want er zijn er nog die een fris blaadje uit je moestuin lusten.  De bladgewassenplantjes zijn allemaal bio in onze webwinkel.

Knolgewassen kun je ook als moestuin plantjes bestellen

Met de knolselder plantjes die nu beschikbaar zijn, eet je heerlijke knolseldergratin doorheen de hele winter.  In de soep zijn ze uiteraard ook overheerlijk.  Met de Rode bieten kun je heerlijke bijgerechten maken en de knolvenkel past schitteren in een groenten grill schotel, wanneer de suiker uit de venkel carameliseert ontstaan hemelse smaken.  Er zijn ook stengelui plantjes om je gerechten een heerlijke punch te geven.  De knolgewassenplantjes zijn ook bio en komen per 5.

Van kruiden word ik gelukkig

Momenteel staan er drie flessen dragonazijn te trekken.  Mijn dragonplant van vorig jaar heb ik de eerste keer terug gesneden.  Een deel heb ik in azijnflessen gepropt en met het andere deel heb ik een kip opgevuld, samen met klontjes boter, citroen en paddenstoelen.  Maar niet alleen dragon maakt je gelukkig.  Kruidenplantjes beschikbaar bij Moestuinweetjes.  De specialere soorten in 10,5 cm potten komen er binnenkort aan.

Moestuinweetjes plantjes worden naar je thuis gestuurd
Moestuinweetjes plantjes worden naar je thuis gestuurd

Wat kan ik nog zaaien in mei … een overzicht

(klik op de links voor alle zaai info)

Bladgewassen die je kunt zaaien begin mei

Koolgewassen voor de latere teelten – ook in de herfst en winter uit je tuin eten

Vruchtgewassen teelten die je nog kunt opstarten begin mei

Peulgewassen voor gezonde eiwitten die je nog kunt starten in mei

Wortel- en knolgewassen in mei in je tuin zaaien

Kruid je leven met heel veel kruiden en zaai deze nog in mei

Je late aardappelen die je door de winter helpen

Tot slot

Zo nu weet je weer wat gedaan.  Probeer goed je moestuin optimaal te gebruiken, doe zoveel mogelijk vervolgteelten.  Op de lege plekken in je moestuin komen toch maar ongewenste planten.  Je kunt ze beter inzetten om je eigen eten te produceren.  Vergeet ook niet te genieten van je moestuin.  Neem iets fris om te drinken mee naar je tuin en voorzie een plaats om even tot rust te komen.  Voor mij zijn dat dé heerlijkste momenten van het tuinieren.

Veel kweekplezier,

Tom

0 Shares
Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke 2 weken een schop onder je moestuinkont ?

Schrijf je in voor de 100% anti-vergeet moestuin checklist