Spinazie zaaien

Spinazie is een koel seizoen eenjarige dat gekweekt wordt voor zijn bladeren.

Spinazie vormt een rozet van donkergroene bladeren.

planeSpinazie Snelle Start Info

Zaaidiepte: 2 cm - 3 cm
Kiemtemperatuur: 7°C - 21°C
Kiemtijd: 7 dagen - 14 dagen
pH waarde bodem: 6.0 - 7.0
Groeicyclus
Vroeg onder glas: 90 dagen
Periode van: 01 Januari tot 28 Februari
Lenteteelt: 60 dagen
-
Zomerteelt: 30 dagen
-
Herfstteelt: 30 dagen
-
Winterteelt: 210 dagen
-
Laat onder glas: 60 dagen
Periode van: 10 December tot 10 April
Zaai -en plantafstandenVroeg onder glas: 5cm (plant) x 10cm( rij)
Lenteteelt: 10cm (plant) x 15cm( rij)
Zomerteelt: 10cm (plant) x 15cm( rij)
Herfstteelt: 10cm (plant) x 15cm( rij)
Winterteelt: 10cm (plant) x 15cm( rij)
Laat onder glas: 10cm (plant) x 15cm( rij)

Meer Info Over Spinazie

Latijnse naam: Spinacia Oleracea
Vorstbestendig: ja
Gewasgroep:
Gewasfamilie:
Standplaats:
Water geven:
Hoogte: 15 cm - 40 cm
Diepte wortelgestel: 30 cm - 45 cm
Favoriete bodempH: 6.0-7.0
Spinazie ziektes en problemen in je moestuin

Bladluizen kunnen je spinazie aantasten. Vaak zijn bladluizen niet talrijk aanwezig en zullen ze geen probleem vormen. Je kan ze wegspuiten met een sterke waterstraal. Heb je toch last van een bladluizenplaag, lees er alles over in het artikel: "Bladluis bestrijden op je moestuinplanten"

(Naakt)slakken: Eet zelf van je groenten en breng ecologische slakkenkorrels aan tussen je planten.  Slakken zijn heel vraatzuchtig.  Lees meer in mijn artikel "Slakken bestrijden – 4 cruciale tips om zelf te eten van je groenten".

(Nacht)vorst: Bescherm je spinazie tegen koude nachten of vorst met vliesdoek.

Spint zuigt plantensappen op en veroorzaakt stippels. Spuit met water of gebruik een insecticide. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en gaasvliegen eten spintmijten. Lees er meer over in het artikel 'spint bestrijden op je moestuinplanten'. 

Aardrupsen en mineervliegen (zijn de larven van een vlieg); sluit uit dat de vlieg eitjes legt door je plantjes te beschermen met insectengaas. Pluk en vernietig bladeren met mineervliegentunnels. Deze kleine wormachtige larven voeden zich in de bladeren van je spinazieplantjes. Je ziet de larven zelf niet, maar herkent ze aan de kronkelige witte tot bruine sporen die ze nalaten in het blad. Insecticiden kunnen de larven van de mineervlieg niet bereiken, de enige behandeling is dus het afplukken en weggooien van de aangetaste bladeren.  Heb je toch last van de mineervlieg? Zet dan in op natuurlijke vijanden door bv larven van de sluipwesp (Encarsia) uit te zetten in je moestuin.

Help, mijn spinazie schiet door! Lange warme dagen en warme nachten veroorzaken het doorschieten. Zaai de spinazie zo dat hij groeit en rijpt bij koel weer. Zaai spinzie in het voorjaar, 2 weken voor de laatste vorst, of plant het in de nazomer voor een herfstgewas. Zorg er voor dat je je spinazie regelmatig water geeft, bijvoorbeeld door een irrigatiesysteem te gebruiken. Oogst regelmatig of zaai een resistente variëteit zoals Nieuw-Zeelandse spinazie. Doorschieten betekent vaak het einde van je teelt.

cart

Spinazie - Ziektes en plagen gerelateerde producten

Wanneer spinazie oogsten en hoe spinazie bewaren ?

Wanneer kan je spinazie oogsten?

Spinaziebladeren kunnen worden geoogst zodra ze groot genoeg zijn om te eten. 

Hoe oogst je spinazie?

Knip of snij bladeren van 10 cm of groter van planten die 6 tot 8 bladeren hebben. Knip eerst de oudere buitenste bladeren af. Laat de resterende jonge bladeren verder groeien.

Als je alle blaadjes van een plant hebt geoogst, snijd de plant dan 7 cm boven de grond af; er zullen nieuwe bladeren aangroeien voor een tweede oogst.

Zeer grote bladeren en oudere bladeren kunnen bitter zijn; oogst de bladeren liever wat kleiner dan te laat.

Kan je spinazie bewaren?

Was de spinazie grondig om het gruis te verwijderen dat soms aan gekreukelde bladeren blijft kleven.

Spinazie kan maximaal een week in de koelkast worden bewaard.

Spinazie kan worden ingevroren.

Spinazie bemesten

Voor de uitplant - grondvoorbereiding: voeg organische universele mestkorrels toe tijdens de grondvoorbereiding voor je spinazie. Compost en kokos bodemverbeteraar zorgen voor een goede bodemstructuur. Voeg bitterzout (voor een mooi groen blad), organische mestkorrels voor de moestuin, bloedmeel en lavameel toe als voeding. Teel je op zandgrond? Breng dan ook wat bentoniet aan (dat zorgt voor een goede waterhuishouding). 

Tijdens de teelt: Voedt je spinazie om de 2 weken met vloeibare voeding voor bladgewassen (bv. Sunplant universele mest 2 schroefdopjes aan 5 liter gietwater of Happy bio voor kruiden en bladgewassen, 1 zakje oplossen in 1l water). 

cart

Spinazie - Bemesting gerelateerde producten

Spinazie zaad

Spinazie zaaien kweekgids

spinazie zaaien- Heerlijk gezonde blaadjes het jaar rond kweken Inleiding spinazie zaaien De Latijnse naam van spinazie is Spinacia oleracea.  Het is een snelgroeiende plant waar je altijd wel een plekje voor kunt vinden. Gekookt slinkt het wel erg, je hebt er dus best veel van nodig.J e kunt de jonge blaadjes ook prima als salade eten en dan heb je dus veel minder spinazie nodig. spinazie kun je het het hele jaar telen, zolang je maar de juiste soorten kiest.  Alles over spinazie zaaien in dit artikel. Dit artikel werd geschreven door Wijnand Westerink, lezer van www.moestuinweetjes.com en moestuinier in hart en nieren. [caption id="attachment_27819" align="alignnone" width="640"] spinazie zaaien - een gezond plan[/caption] De voedingswaarde in spinazie De voedingswaarde...

Lees de volledige kweekgids
cart

Aanbevolen producten

camera

Spinazie @moestuinweetjes Youtube kanaal

arrow