Bladluis bestrijden op je moestuinplanten

Bladluis bestrijden op je moestuinplanten

Inleiding over bladluis bestrijden

Deze kleine vervelende insecten zuigen het leven uit je planten, letterlijk! In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over dit kleine beestje, hoe je problemen die ze veroorzaken kunt behandelen en hoe je de bladluis op een natuurlijke manier kan bestrijden.

Bladluizen komen in je moestuin vooral voor in de lente en de zomer. Dat komt omdat het dan lekker warm is en omdat je dan druk in de weer bent met zaaien of jonge plantjes uitplanten. Laat het net dat zijn waar de bladluizen zo van houden. Binnenshuis, in je kas of serre, kunnen bladluizen op elk moment van het jaar voorkomen. Veel soorten bladluizen voeden zich alleen met specifieke moestuinplanten. Dus aantasting van één van je gewassen hoeft niet te betekenen dat je volledige moestuin er last van zal hebben.

De luizen vormen alleen een probleem als ze in grote aantallen voorkomen. Een grote bladluizenplaag kan je planten verzwakken en leiden tot het omkrullen of vervormen van de bladeren. Een bijkomend probleem dat bladluizen veroorzaken is dat ze een kleverige substantie afscheiden (honingdauw). Hierdoor wordt de aanmaak van fotosynthese in de bladeren gestopt en wordt de groei van je planten geremd. Mieren beschermen de bladluizen om te profiteren van de honingdauw die ze aanmaken. Ze vallen de larven van het lieveheersbeestje en de gaasvlieg zelfs aan omdat ze de bladluizen niet zouden kunnen opeten. Wanneer je veel mieren in bij je moestuinplanten ziet, is het zeker de moeite waard om de onderkant van je moestuinplanten te controleren op bladluis.

Mieren helpen bladluizen
Mieren helpen bladluizen

Hoe ziet de bladluis er uit?

Bladluizen zijn kleine, zuigende insecten die op veel moestuinplanten voorkomen, vooral op jonge nieuwe plantjes. Bladluizen zijn er in verschillende kleuren (groen, zwart, geel, bruin en oranje) en in verschillende maten (1mm tot 7 mm lang). Ze zijn dus best klein, maar niet te klein om met het menselijk oog te zien. Als je kleine, transparante beestjes op je bladeren ziet kruipen, kunnen het zeker en vast bladluizen zijn.

Zwarte bladluis
Gele bladluis
Groene bladluis

Tekenen van de bladluis op je moestuinplanten

Een paar dingen waar je op moet letten om te zien of je bladluizen hebt zijn…

 • Misvormde, krullende of gele bladeren. Kijk onderaan het blad.
 • Vruchten of bloemen kunnen vervormd raken als bladluizen er zich mee voeden.
 • Bladeren van je moestuinplanten voelen plakkerig aan door de honingdauw die bladluizen produceren.

Help, de bladeren van mijn moestuinplantjes zijn gekruld!

Het omkrullen van de bladeren de fotosynthese en zorgt er zo voor dat je plant waardevolle voedingsstoffen minder goed kan opnemen. Bladeren die door bladluizen zijn gekruld, zullen uiteindelijk afsterven en van de plant vallen, wat stress veroorzaakt. Bij grotere planten of bijvoorbeeld fruitbomen kan je de aangetaste bladeren wegsnoeien. Je plant kan zo al zijn energie steken in het herstellen en gezond verder groeien en bloeien.

Preventie en bladluis bestrijden

Hoe bladluis voorkomen?

Bladluis voorkomen in je moestuin is haast onmogelijk aangezien ze ook deel uitmaken van het ecosysteem. Door de aanwezigheid van bladluis is er voeding voor nuttige insecten en blijft alles zo in evenwicht. Ik geef je wel een aantal tips die ervoor zullen zorgen dat je bladluizen je moestuinplanten niet overnemen en

Insectengaas: ecologische gewasbescherming in je moestuin

Je kunt er ook voor kiezen om je jonge plantjes onder insectengaas te laten groeien. Dit houdt de bladluizen helemaal weg van die je plantjes met jonge scheuten en jonge bladeren. Wanneer je plantjes in bloei komen moet je natuurlijk het insectengaas terug wegnemen in functie van de bestuiving (maar tegen dan zijn je plantjes ook niet meer aantrekkelijk voor bladluis en is het gevaar geweken).

Insectengaas ecologische gewasbescherming gebruiken in je moestuin

Bladluis bestrijden

Biodiversiteit en natuurlijke vijanden toepassen

Natuurlijke vijand: vuurwants
Natuurlijke vijand: zweefvlieg

Bladluizen zijn een natuurlijk onderdeel van de biodiversiteit in je moestuin. Ze vormen een belangrijke voedselbron voor veel vogelsoorten, maar ook van nuttige insecten zoals lieveheersbeestjes, zweefvliegen, gaasvliegen, vuurwantsen en oorwormen. Lieveheersbeestjes, zweefvliegen en gaasvliegen leggen eitjes op planten die met bladluizen zijn besmet en hun jongen eten bladluizen in een verbazingwekkend tempo – men denkt dat één lieveheersbeestje tijdens zijn leven honderden bladluizen kan verorberen. Zo vormen deze nuttige insecten meteen een natuurlijke vijand om bladluizen te bestrijden. Oorwormen vindt je vooral terug in hoge fruitbomen. Het zijn hele goede opruimers. Ze eten allerlei rupsen, mijten, larven en eieren van insecten en houden zo verschillende insectenplagen op afstand. De meest bekende manier om te aan te trekken zijn is door in het in het voorjaar je moestuin voorzien van omgekeerde bloempotjes gevuld met stro. In de lente komen de oorwormen uit de grond, gaan ze op insectenjacht en daarna nestelen ze zich in het bloempotje om zich voort te planten.

Omgekeerd bloempotje met stro: trek nuttige insecten aan die de bladluis aanvallen
Omgekeerd bloempotje met stro: trek nuttige insecten aan die de bladluis aanvallen

De kans is groot dat tegen de tijd je de bladluizen op je moestuinplanten ontdekt hebt, hun natuurlijke vijanden dat vaak ook al hebben gedaan. Hou er dus rekening mee dat het bestrijden van de bladluizen dus niet alleen de bladluizen maar ook nuttige insecten zoals lieveheersbeestjes en gaasvliegen zal doden. Gebruik dus bij voorkeur een biologische bestrijding om bladluis te bestrijden. Heb je weinig natuurlijke vijanden in je tuin? Overweeg dan zeker om hun larven uit te zetten, zo help je enerzijds de natuur en anderzijds red je je planten. De larven van het lieveheersbeestje eten zeer veel bladluis omdat ze nog moeten groeien tot ze een volwassen kevertje zijn. Ook de larven van de gaasvlieg (Chrysopa) zijn echte opruimers en eten zeer veel bladluis (maar ook wollige bloedluis, beukenbladluis, spint, witte vlieg, kleine rupsen, vlindereieren,…).

Larven van het lieveheerstbeestje: natuurlijk bladluis bestrijden
Larven van lieveheersbeestjes: natuurlijk bladluis bestrijden
Larven van de gaasvlieg: natuurlijk bladluis bestrijden
Larven van de gaasvlieg: natuurlijk bladluis bestrijden

Combinatieteelt: gebruik goede buren om de bladluis af te leiden

Zet in op combinatieteelt. Planten met een scherpe geur zoals salie, uien, Knoflook en Oost-Indische kers, die naast gevoelige planten groeien, kunnen helpen bladluizen af te schrikken.

Poederverstuiver
poederverstuiver

Lavameel

Lavameel is een natuurlijk middel dat je met een poederverstuiver kan aanbrengen op de bladeren van je planten om bladluis te bestrijden. Het fijne poeder komt tussen hun gewrichten te zitten waardoor ze zich niet meer zullen willen bewegen. Daarnaast is lavameel ook een bodemverbeteraar en voedt het je planten, ook de celwand van je planten en vruchten worden beter.

Brandnetelgier

Brandnetelgier is een 100% natuurlijk product gemaakt van een aftreksel van brandnetels. Je kan het toepassen als natuurlijke plantenvoeding, het versterkt je moestuinplanten en zou ze zo meer weerbaar tegen bladluizen. Bij voorkeur gebruik je brandnetelgier ‘s morgens vroeg of ‘s avonds laat om te voorkomen dat de bladeren van je moestuinplanten verbranden door de zon.

Insecticiden: een laatste redmiddel om een grote plaag bladluis bestrijden

Wanneer alle tips en natuurlijke hulpmiddelen niet gebaat hebben, kan een insecticide een laatste redmiddel zijn. Hou steeds rekening met de bijen, hommels en andere nuttige insecten en gebruik insectenbestrijdingsmiddelen niet op planten in bloei, zo vermijd je dat bijen en hommels rechtstreeks in contact komen met het product. Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.

Edialux BIO Pyretrex Garden
Edialux Conserve Wachttijd voor oogst: 7 dagen!
Bsi Omni Insect

Tot slot

Zoals we altijd proberen na te streven is een moestuin rijk aan biodiversiteit de beste remedie tegen schadelijke insecten zoals de witte vlieg.  Bepaalde planten of struiken trekken lieveheersbeestjes aan zoals knoflook, peterselie, Afrikaantjes, koriander, dillegoudsbloem, alyssum of sneeuwkleed, peterselie, paardenbloemen, vlinderstruik, …  Probeer dus niet enkel de gewassen te kweken om te eten maar denk ook aan planten die verschillende nuttige insecten aantrekken.

Ik hoop dat jullie iets hadden aan dit artikel.  Vind je de info van Moestuinweetjes waardevol, overweeg dan zeker om je moestuinspullen in onze webwinkel aan te kopen.  Bij een eerste aankoop kun je de kortingscode biomoestuin gebruiken voor 5 euro korting op je winkelmandje.  Terugkerende klanten belonen we ook met een kortingscode moestuinspullen, die geef 5 euro korting bij het afrekenen bij een aankoop van meer als 50 euro.

Heel veel succes in je moestuin,

Sarah

 

4 reacties op “Bladluis bestrijden op je moestuinplanten

 1. Kris Janssens zegt:

  De brandnetelgier kan ik absoluut aanbevelen. De rozen werden overrompeld en bloeiden veel minder. Brandnetelgier 4 of 5 keer verstuiven en klaar (toch al een maand ongeveer). Enorm makkelijk te maken en ook een goede bemesting voor o.a. Tomaten en selder. De geur valt vooral op bij het verstuiven, dan ruikt het fel naar een beerput… (gelukkig enkel maar zolang het duurt om op te drogen) maar dan ben je wel van de bladluis af.

 2. Jarka zegt:

  Ik verspreid fijn gesneden bananenschillen over de grond onder de plant. Ik heb gelezen dat luizen daar niet van houden. Bananenschillen zijn ook een goede voeding voor de planten.
  Mijn tuinbonen hadden geen last van luizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.