Spint of spintmijt bestrijden op je moestuinplanten

Spintmijt

Spint of spintmijt bestrijden op je moestuinplanten

Inleiding over spint bestrijden

Spint is een plaag in de tuin die het voor een groot aantal van je planten lastig kan maken.  Spintmijten kunnen voorkomen op je tomaten, aubergines, aardappelen, klimplanten zoals meloenen, komkommers, en andere gewassen.  Als je eenmaal een plaag hebt, ga je overal op de plant spint aantreffen.  Het is dus belangrijk om spint aan te pakken voordat je planten blijvende schade oplopen. Laten we eens kijken naar de preventieve tips, bestrijding en behandeling van spint.

Spintmijt
Spintmijt

Wat is een spintmijt ?

Spintmijten behoren tot de familie van de Acari (mijten) Tetranychidae, die ongeveer 1.200 soorten omvat. Zij leven gewoonlijk aan de onderzijde van de bladeren van je planten, waar zij hun beschermende zijden spinnenwebben maken.  Ze kunnen schade veroorzaken door de plantencellen te doorboren om zich te voeden. Van spintmijten is bekend dat zij zich voeden met enkele honderden plantensoorten.  In onze moestuin dus vooral op onze tomaten, aubergines, aardappelen, klimplanten zoals meloenen en komkommers.

Spintmijten zijn minder dan 1 mm groot en kunnen voorkomen in meerdere kleuren. Ze leggen kleine, bolvormige, aanvankelijk doorzichtige eitjes.  Veel soorten maken hun zijden webben om de kolonie tegen roofdieren te helpen beschermen.  Het “spin”-gedeelte van hun gewone naam ontlenen ze aan deze webben die ze maken.

Warme, droge omstandigheden zijn de goede omstandigheden voor spintmijten. Onder optimale omstandigheden (ongeveer 27 °C) kan de tweespintmijt in slechts 3 dagen uit het ei komen en in slechts 5 dagen geslachtsrijp worden. Een vrouwtje kan tot 20 eieren per dag leggen en leeft 2 tot 4 weken en kan op die manier honderden eieren leggen.  Hierdoor zijn ze heel moeilijk te bestrijden.

Wat is een spintmijt?
Wat is een spintmijt?

Hoe spint herkennen ?

Een plant die is aangetast door spint zal er zwakjes en ongezond uitzien en er stoffig uitzien aan de onderzijde van de bladeren. Wanneer je de onderkant van het blad van dichterbij bekijkt, zal je kunnen zien dat het stof daadwerkelijk beweegt en dat je met spint te maken hebt. De plant kan ook wat webben hebben aan de basis of op de takken van de plant. Met het blote oog kun je de details van spint niet zo goed zien, maar met een eenvoudig vergrootglas kun je de details beter zichtbaar maken. Een rode spintmijt is helemaal rood. Er zijn ook spintmijten, zoals de spintmijt met twee vlekken, die gedeeltelijk rood zijn. Rode spintmijten zijn helemaal rood. Door er een paar op een stuk wit papier af te schudden, kun je de kleuren beter onderscheiden.

Hoe spint herkennen?
Hoe spint herkennen?

Hoe spint onder controle houden en je plant behandelen?

Hoe spintmijt voorkomen?

Probeer zoveel mogelijk verschillende groenten te kweken in je moestuin. Zo kan je niet alleen op verschillende tijdstippen lekkere groenten oogsten, maar maak je het spint moeilijker om voorkeursplanten te vinden en het allerbelangrijkste: trek je ook nuttige insecten aan. Die nuttige insecten zijn vaak ook hun natuurlijke vijanden. Die natuurlijke vijanden inzetten is de beste manier om spint ecologisch te bestrijden. Meestal worden gaasvliegen gebruikt, maar ook roofmijten kunnen worden ingezet.

Je kunt best preventief te werk gaan en de nuttige insecten op voorhand uitzetten. Je kan bijvoorbeeld ook bloemen zaaien in je tuin en de biodiversiteit in je moestuin vergroten.

De beste roofmijt om preventief mee te werk te gaan is soni-mite. Deze roofmijt heeft geen specifieke voorkeur voor temperatuur en werkt al bij een lage luchtvochtigheid. Soni roofmijten worden geleverd in kweekzakjes met haakje. Ze bieden 5 weken beschermen en lopen vanzelf uit. Kijk goed op de productomschrijving voor richtlijnen omtrent toepassing.

Schadelijke mijten bestrijden met Soni-mite 250 kweekzakjes
Schadelijke mijten bestrijden met Soni-mite 250 kweekzakjes

Hoe spintmijten bestrijden?

Je kunt spint proberen natuurlijk te bestrijden met een aftreksel of gier van brandnetels, je moet het wel heel regelmatig bespuiten en als de populatie te groot is of te diep ingenesteld, werkt het gier nauwelijks.

Er zijn geen acariciden (= insecticide) voor particulieren die werken tegen spintmijt.  De beste remedie is dus om ervoor te zorgen dat je ze niet op bezoek krijgt. Probeer je planten gezond te houden en de omgeving vrij van stof en afval om spint weg te houden. Zorg er ook voor dat de planten genoeg water hebben. Het water zal helpen om spint weg te houden, omdat ze de voorkeur geven aan een zeer droge omgeving.

Je kan roofmijten zowel preventief als curatief inzetten. Het is belangrijk dat je bij de productomschrijving goed kijkt welke aantasting je hebt en aan welke omgevingsvoorwaarden je moet voldoen om een optimaal resultaat te verkrijgen. Zo eet een phyto roofmijt bv dagelijks een 20 tal eitjes of een 5 tal volwassen kasspintmijten. Forni-mite eet ook andere spintmijten op, heeft geen nood aan een goede luchtvochtigheid, werkt goed bij temperaturen boven de 30°c en is daarom een goede aanvulling op phyto-mite. Beide roofmijten kan je ook toepassen in de wijngaard.

Tot slot

Zoals we altijd proberen na te streven is een moestuin rijk aan biodiversiteit de beste remedie tegen schadelijke insecten zoals spintmijt.  Bepaalde planten of struiken trekken lieveheersbeestjes aan zoals knofloook, peterselie, Afrikaantjes, koriander, dille, goudsbloem, alyssum of sneeuwkleed, peterselie, paardenbloemen, vlinderstruik, …  Probeer dus niet enkel de gewassen te kweken om te eten maar denk ook aan planten die verschillende nuttige insecten aantrekken.

Ik hoop dat je iets had aan dit artikel.  Vind je de info van Moestuinweetjes waardevol, overweeg dan zeker om je moestuinspullen in onze webwinkel aan te kopen.  Bij een eerste aankoop kun je de kortingscode biomoestuin gebruiken voor 5 euro korting op je winkelmandje.  Terugkerende klanten belonen we ook met een kortingscode moestuinspullen, die geeft 5 euro korting bij het afrekenen bij een aankoop van meer als 50 euro.

Heel veel succes in je moestuin,

Tom

Ikzelf in mijn moestuin
Ikzelf in mijn moestuin

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.