Vijgenboom planten

Vijgen zijn een van de zoetste vruchten.

Vijgen kunnen paars, groen, geel of wit van kleur zijn, afhankelijk van de variëteit. Het vruchtvlees kan variëren van goudkleurig tot dieprood.  Wanneer ze rijp zijn, is het vochtige vruchtvlees intens zoet en is de schil eetbaar.

Vijgen zijn gemakkelijk te kweken. Ze groeien het best waar de winters mild en de zomers lang en warm zijn. Vijgenbomen of -struiken kunnen tot -8°C aan in de winter. 

planeVijg Snelle Start Info

Zaaidiepte: cm - cm
Kiemtemperatuur: °C - °C
Kiemtijd: dagen - dagen
pH waarde bodem: 6.0 - 6.5
Groeicyclus
Aanplant (eerste jaar): dagen
Periode van: 01 September tot 30 November
Zaai -en plantafstandenAanplant (eerste jaar): 200cm (plant) x 200cm( rij)

Meer Info Over Vijg

Latijnse naam: Ficus carica
Vorstbestendig: ja
Gewasgroep:
Gewasfamilie:
Standplaats:
Water geven:
Hoogte: 200 cm - 400 cm
Diepte wortelgestel: cm - cm
Favoriete bodempH: 6.0-6.5
Vijgenboom planten doe je naast :Goudsbloem, Afrikaantje
Vijgenboom ziekten en problemen in je moestuin

Help! De vruchten vallen van mijn boom!

Er zijn verschillende oorzaken waardoor de vruchten van je boom kunnen vallen. 

  1. Watertekort: geef bij een droge periode wekelijks water aan je vijgenboom/ -struik. Geef niet enkel water bij de stam, maar ook ongeveer 1 meter ronde stam. 
  2. Kweek je in pot? Controleer de vochtigheid van je potgrond dagelijks in de zomer.
  3. Er vindt geen bestuiving plaats: zorg dat je plant toegankelijk is voor insecten. Lok ze door ook bloemen in de buurt van je vijgenboom te planten.
  4. Weerschommelingen: wanneer het weer snel omslaat krijgt je plant stress waardoor hij zijn vruchten laat vallen.

Ziektes

De vijgenboom is in ons klimaat weinig gevoelig voor schimmels en ziektes. 

Vijgenroest: deze schimmel zorgt ervoor dat de bladeren geelbruin verkleuren en in de nazomer of vroege herfst afvallen. Op de bladeren zijn er veel roestkleurige vlekken zichtbaar aan de onderkant van het blad. Hoewel het over het algemeen niet fataal is, kunnen meerjarige aanvallen van vijgenroest jouw plant verzwakken. Neem afgevallen bladeren weg.

Insectenplagen

Een van de meest voorkomende insectenplagen bij een vijgenboom is de vijgenskeletteermot. Deze rups is klein en geelgroen van kleur. Zoals zijn naam verklapt is hij een gulzige eter. Hij eet het volledige blad op met uitzondering van de nerven, daardoor blijft het 'skelet' over. Hoewel hij de vruchten niet aantast kan het een serieuze plaag vormen. Behandel met een insecticide. Controleer in de lente de onderkant van de bladeren, zeker wanneer deze opgekruld is. 

cart

Vijg - Ziektes en plagen gerelateerde producten

Wanneer vijgen oogsten en hoe vijgen bewaren ?

Vanaf wanneer kan je vijgen oogsten?

Signalen dat je vijgen rijp zijn:

  • Een rijpe vijg is zoet en heerlijk. Zolang de vrucht nog loodrecht op zijn steel staat, is hij nog niet rijp om geplukt te worden. Wanneer de steel verwelkt en de vruchten beginnen af te hangen, weet je dat ze klaar zijn om te plukken.
  • Een perfect rijpe vijg zal ook op zijn hoogtepunt zijn nectar afgeven en zacht zijn om aan te raken. Het is altijd beter om een vijg te plukken die iets overrijp is dan een onderrijpe. Vijgen die niet rijp zijn, zijn echt niet lekker.
  • Kleurveranderingen: naarmate het seizoen vordert veranderd ook de kleur van de vijgen. Elke vijgensoort heeft verschillende kleuren en de rijpheid kan variëren van groen tot donkerbruin. Als je eenmaal weet welke kleur jouw vijgen krijgen naarmate ze rijper worden, weet je beter waar je op moet letten. 

TIP: Zorg ervoor dat je 's morgens oogst je vijgen oogst wanneer het nog koel is.

Hoe oogst je vijgen?

Vijgen zijn gemakkelijk te oogsten wanneer ze rijp zijn. Een essentiële regel voor het oogsten van vijgenbomen is dat je zo min mogelijk met de rijpe vruchten omgaat om kneuzingen te voorkomen. Trek of snijd het fruit voorzichtig van de steel af. Laat een deel van de steel aan de vijg zitten om te voorkomen dat het fruit bederft.

Leg de vijgen in een ondiepe schaal en pak ze niet te dicht op elkaar, want dan kneuzen ze gemakkelijk. Gekneusde vijgen bederven erg snel.

Kan je vijgen bewaren?

Vijgen kunnen het best zo snel mogelijk na de oogst worden gegeten, gebruikt, gedroogd of ingevroren. Als je de vijgen in de zon of met een voedseldroger droogt, zijn ze in de diepvriezer tot drie jaar houdbaar. 

Je kunt de vijgen wassen en drogen en ze op een bakplaat leggen (in een enkele laag) en invriezen tot ze hard zijn. Zodra de vruchten hard zijn, kan je ze in een luchtdicht doosje of zakje tot drie jaar in de vriezer bewaren. 

Verse vijgen zijn in de koelkast houdbaar als ze in een enkele laag op een schaal worden gelegd. De schaal moet in het koudste gedeelte van de koelkast worden gezet, dat is meestal in de groentelade. Leg de vijgen echter niet in de buurt van verse groenten, want dan kunnen de groenten snel gaan rotten. Eet vijgen die in de koelkast zijn bewaard binnen drie dagen op.

cart

Vijg - Oogsten en bewaren gerelateerde producten

Vijgenboom bemesten

Tijdens de grondvoorbereiding

Zorg er voor dat je grond goed losgemaakt is en zorg voor een goede bodemstructuur door compost, lavagruis, basaltmeelt (en bij een teelt op zandgrond) bentoniet toe te voegen. Zorg voor voldoende voeding met meststofkorrels voor kleinfruit.

Tijdens het groeiseizoen

Geef je vijg de eerste twee jaar om de 3 maanden mestkorrels voor kleinfruit. Strooi de korrels rond de plant en bevochtig ze als er geen regenperiode aankomt.

cart

Vijg - Bemesting gerelateerde producten

vijg planten

Vijgenboom planten kweekgids

Een fruitboom planten - laagstam, een zuilboom of patioboom - 10 tips 'an apple a day keeps the doctor away' en al helemaal als je die zelf gekweekt hebt Afgelopen tijd aten we erg veel aardbeien en aalbessen uit de moestuin, binnenkort volgen de appels en peren. In onze kippenren staan er 2 Laagstam fruitbomen, een appelboom en perenboom. Ideaal want mijn moestuin is niet heel erg groot. Fruit kweken is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk dan je misschien wel denkt. Hoe doe je dat dan precies?  In dit artikel leg ik je alles uit. Zo wordt een fruitboom planten kinderspel. Fruit kweken zorgt niet enkel voor een leuke oogst. In de lente kan je genieten van de mooi bloeiperiode...

Lees de volledige kweekgids
cart

Aanbevolen producten

arrow