Goudsbloem zaaien

Het zaaien van goudsbloemen is in veel opzichten erg nuttig.

De kleurige bloemen trekken bijen en andere bestuivers aan, lieveheersbeestjes en de bloemen zijn ook eetbaar! Je kan de bloemblaadjes gebruiken om je salades, rijst of desserts mee om te fleuren, om thee van te zetten, of zelf om zalf of olie van te maken.  Win-win voor de groententuin! De geur van de bloemen weert ongewenste bezoekers zoals de witvlieg, koolvliegen, tomatenhoornwormen, ...

Daarnaast beschermen de bloemen uw groentetuin van knaagdieren aangezien deze laatste de geur niet lekker vinden. 

Reden genoeg om deze zeker te zaaien!

planeGoudsbloem Snelle Start Info

Zaaidiepte: 0.25 cm - 0.5 cm
Kiemtemperatuur: 21°C - 24°C
Kiemtijd: 4 dagen - 10 dagen
pH waarde bodem: 6.0 - 7.5
Groeicyclus
Buitenteelt met voorzaaien: 80 dagen
Periode van: 21 Maart tot 10 Mei
Zaai -en plantafstandenBuitenteelt met voorzaaien: 25cm (plant) x 25cm( rij)

Meer Info Over Goudsbloem

Latijnse naam: Calendula officinalis
Vorstbestendig: nee
Gewasgroep:
Gewasfamilie:
Standplaats:
Water geven:
Hoogte: 20 cm - 50 cm
Diepte wortelgestel: cm - cm
Favoriete bodempH: 6.0-7.5
Goudsbloem ziektes en plagen in je moestuin

Insectenplagen

Goudsbloemen kunnen worden aangevallen door naaktslakken, slakken, bladluizen, witte vliegen, bladhaantjes en tripsen. Pluk slakken of naaktslakken met de hand of strooi slakkenkorrels tussen je planten. Bestrijd bladluizen, bladhaantjes, witte vliegen en tripsen met een insecticide of sla ze van de planten met een krachtige waterstraal. In deze artikels lees je meer over slakken bestrijdenbladluis bestrijden op je moestuinplanten en witte vlieg bestrijden

Ziektes

Geef de goudsbloem niet te veel water. Dit verhoogt de kans op echte meeldauw die zich uit in de vorm van een witte of grijze schimmel op de groene blaadjes. Voorkom dit door tussen 2 watergiftes door de grond licht te laten uitdrogen.  Je kan je planten preventief bestuiven met lavameel om te voorkomen dat meeldauw een kans maakt. 

Neem uitgebloeide bloemen regelmatig weg om de planten de hele zomer door te laten bloeien.

Knip planten na de eerste bloei terug tot ongeveer 5 cm en ze zullen opnieuw uitlopen om te bloeien. Zorg voor een goede luchtcirculatie en drainage om te voorkomen dat echte meeldauw en andere schimmelziekten de goudsbloem aantasten.

cart

Goudsbloem - Ziektes en plagen gerelateerde producten

Wanneer goudsbloemen plukken en hoe goudsbloemen bewaren ?

Wanneer goudsbloemen oogsten? 

Oogst calendulabloemen vlak nadat ze in de lente en zomer volledig open zijn gegaan, verzamel ze 's morgens als de dauw droog is. Oogst geen bloemen die gaan uitgebloeid zijn en zaad aanmaken.

Hoe goudsbloemen oogsten?

Oogst de bloemen met een knip- of tuinschaar.

Waarvoor kan je goudsbloemen gebruiken?

Goudsbloemen hebben een milde peperachtige smaak; ze geuren niet. Verwijder de bloemblaadjes uit het midden van de bloem; strooi de bloemblaadjes over salades, soepen, stoofschotels, sandwiches, kazen, eieren, boter, cakes, koekjes en pudding. Gedroogde bloemblaadjes kunnen worden gebruikt als levensmiddelenkleurstof; voeg een half kopje bloemblaadjes toe aan soep of bouillon om het gerecht een gouden gloed te geven. Gedroogde bloemblaadjes kunnen worden gebruikt als vervanger voor saffraan.

Hoe goudsbloemen bewaren?

Drogen: Haal de bloemblaadjes uit elkaar en leg ze op bakpapier in een droogoven of tussen vellen krantenpapier in de schaduw. Zorg ervoor dat de bloemblaadjes elkaar niet raken, anders kunnen ze verkleuren tijdens het drogen.

Bewaren: Bewaar gedroogde bloemblaadjes in een luchtdichte, vochtbestendige bak op een donkere, droge plaats.


Goudsbloemen bemesten

Werk organische meststof voor bloemen in je grond bij de grondvoorbereiding. Zorg voor een goede bodemstructuur door voldoende verteerde compost, lavameel, basaltmeelt, kokos bodemverbeteraar en bij telen op zandgrond bentoniet toe te voegen. 

In het groeiseizoen kan je om de 2 weken je bloemen meststof voor vruchtgewassen geven. Bijvoorbeeld Sunplant: 2 schroefdopjes per 5 liter water.

cart

Goudsbloem - Bemesting gerelateerde producten

cart

Aanbevolen producten

camera

Goudsbloem @moestuinweetjes Youtube kanaal

arrow