Afrikaantjes zaaien

Afrikaantjes of stinkerds in de tuin zijn vrolijke eenjarigen die goed gedijen in fel zonlicht en in vrijwel elke soort goed gedraineerde grond. Zoek naar Afrikaantjes in verschillende kleuren en maten, variërend van kleine charmeurs tot reusachtige bloemen. De verzorging van deze bloemen is eenvoudig. Afrikaantjes zijn niet alleen mooi, ze verdrijven insecten en zijn een natuurlijke bestrijder van aaltjes (nematoden).

planeAfrikaantje Snelle Start Info

Zaaidiepte: 0.25 cm - 0.5 cm
Kiemtemperatuur: 21°C - 23°C
Kiemtijd: 7 dagen - 14 dagen
pH waarde bodem: 6.0 - 7.5
Groeicyclus
Buitenteelt met voorzaaien: 70 dagen
Periode van: 10 Maart tot 10 April
Zaai -en plantafstandenBuitenteelt met voorzaaien: 25cm (plant) x 30cm( rij)

Meer Info Over Afrikaantje

Latijnse naam: Tagetes Erecta
Vorstbestendig: nee
Gewasgroep:
Gewasfamilie:
Standplaats:
Water geven:
Hoogte: 25 cm - 90 cm
Diepte wortelgestel: cm - cm
Favoriete bodempH: 6.0-7.5
Ziektes en plagen bij deze teelt

Afrikaantjes kunnen last hebben van valse meeldauw, echte meeldauw en rot. Meestal komen deze ziekten tot uiting wanneer het weer erg nat en warm is, de ideale broeihaard voor schimmels. In de meeste gevallen kan je de vorming en verspreiding van schimmelsporen tegenhouden door tijdelijk te stoppen met water geven. 

Je herkent echte meeldauw door de witte poederige schijn die ze op de bladeren achterlaten. Overweeg om te behandelen met een fungicide of neem aangetaste planten weg. 

Mogelijke insectenplagen: bladluis en spintmijt. 

Bestrijd bladluizen door ze af te spuiten met een straal water of door aangetaste bladeren weg te nemen. Lees in dit artikel alles over bladluizen bestrijden en overweeg om de larven van lieveheersbeestjes uit te zetten in je moestuin of serre. Zij gaan actief op zoek naar bladluizen en eten ze op.

Spint zuigt plantensappen op en veroorzaakt stippels. Spuit met water of gebruik een insecticide. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en gaasvliegen eten spintmijten. Lees er meer over in het artikel 'spint bestrijden op je moestuinplanten'. 

cart

Afrikaantje - Ziektes en plagen gerelateerde producten

Afrikaantjes plukken

Je kan de bloemen oogsten en een boeketje mee maken. De bloemen zijn ook eetbaar. 

Afrikaantjes bemesten

Werk organische meststof voor bloemen in je grond bij de grondvoorbereiding. Zorg voor een goede bodemstructuur door voldoende verteerde compost, lavameel, basaltmeelt, kokos bodemverbeteraar en bij telen op zandgrond bentoniet toe te voegen. 

In het groeiseizoen kan je om de 2 weken je bloemen meststof voor vruchtgewassen geven. Bijvoorbeeld Sunplant: 2 schroefdopjes per 5 liter water.

Houd afrikaantjes de eerste dagen na het planten vochtig. Als ze eenmaal goed geworteld zijn, geef ze dan één keer per week veel water. Geef water aan de basis van de plant om het blad droog te houden. Vermijd overbewatering om wortelrot en andere vochtgerelateerde ziekten te voorkomen.

cart

Afrikaantje - Bemesting gerelateerde producten

cart

Aanbevolen producten

camera

Afrikaantje @moestuinweetjes Youtube kanaal

arrow