De reorganisatie in mijn moestuinleven gaat verder

3 Shares

Dag Moestuinvrienden,

Zoals je in vorige nieuwsbrieven al hebt kunnen lezen moet ik mijn moestuin anders organiseren. De laatste 20 jaar heb ik mijn hobby’s opgebouwd vanuit een situatie waarbij ik enkel rekening moest houden met mezelf en mijn vrouw. Nu heb ik een dochter van 10 maanden, Ella. Na mijn werk als boekhouder geniet ik heel graag nog twee uurtjes van mijn kleine prinses. Als klap op de vuurpijl groeit er in de buik van mijn vrouw Stefanie nog een wondertje, een zusje voor Ella die, als alles goed gaat, eind augustus geboren zal worden. Ik had bijna ‘geoogst’ gezeghd maar dat zou een moestuinverspreking zijn :p

Ik vertik het om afscheid te nemen van mijn moestuin, maar zoals hij nu georganiseerd is, loop ik achter de feiten aan. Ik wil als gezin met tweeverdieners met kinderen bewijzen dat je zelf in je voedsel kunt voorzien. Dat is ook de les die ik mijn kinderen wil meegeven. Lokaal geproduceerd eten is de toekomst. Doe je dat in je moestuin dan heb je er ook mentaal, fysiek, vaak ook sociaal genieten van. Dit zijn de stappen die ik nu onderneem om mijn gezinsleven beter te kunnen combineren met mijn moestuin.

Mijn moestuintunnel is verplaatst

Mijn vrouw heeft er lang naar gevraagd en nu is het toch gebeurd.  Mijn Splendid moestuin tunnel heb ik op mijn grote moestuin geplaatst.  Ik had hem graag bij mijn huis gehouden, maar toegegeven … hij nam 3/4 van het gazon in.  Het gazon waar Ella en haar kleine zus heel graag zullen op ravotten.  Het duurde een tweetal uurtjes om de tunnel te verzetten.  Met 4 personen en eerlijk gezegd, zelf heb ik niet zo heel veel gedaan.  Het grote gevolg is dat ik op mijn moestuin 5 bedden van 1m20 op gemiddeld 5,5 meer verlies.

Mijn andere passie wijn maken

Ik had al 21 wijnstokken in mijn moestuin.  Ik heb er dit jaar nog 62 extra aangeplant.  De wijnstok is een schitterende plant met iets minder zwaar werk als de moestuin.  Je werkt de meeste tijd +/- 80 cm van de grond en je hoeft de grond nauwelijks te bewerken.  Tussen de wijnstokken liggen houtsnippers dus ik hoef geen onkruid te wieden en water geven moet je ook niet doen omdat de wortels heel diep hun water gaan zoeken.  Het slechte nieuws voor mijn moestuin is dat ik weer 5 bedden van gemiddeld 1m20 op 7 meter opoffer.  Wat nog overblijft is mijn aspergerug, een bed met frambozen, twee bedden van 1meter op 7meter tussen de wijnstokken en 5 bedden van 1m20 op gemiddeld 2 meter in halfschaduw.  Een bed trosbessen en een bed braamstruiken.

Mijn teergeliefde wijngaard aan het prille begin van mijn wijn 2019

Watervoorziening in de moestuin

Het watertekort vorig jaar was heel frustrerend.  Elke dag 20 keer de buienradar bekijken om dat te zien dat alle wolken net langs je moestuin scheren.  Daar wil ik komaf mee maken.  Zeker nu mijn tunnel op mijn grote moestuin staat zonder watertoevoer, moet ik actie ondernemen.  Naast het mulchen, waar ik later nog op terugkom ga ik investeren in 5 IBC containers van 1000 liter.  Deze zal ik moeten vullen van buitenaf, de brandweer, een boer, zelf over en weer rijden, …

3 van de 5 IBC containers die ik kocht

Ik wil ook een bewateringssysteem met zonnepaneel.  Gezien ik geen stroom heb op mijn moestuin.  Ik heb een systeem gezien in Engeland en zal het ook importeren voor de onze webwinkel.  Water is één van de grote problemen voor de toekomst.  We zullen creatief moeten zijn.  

Mulchen

Een laag organisch materiaal aanbrengen dat onkruid onderdrukt, vermijdt dat water snel verdampt uit je grond en tegelijk verwerkt wordt door je bodemleven tot humus.  Ik heb nog geen hooi om te mulchen, wel heb ik mijn wijnstokken met houtsnippers omringd.

Ik wil binnenkort een no worry tuin.  Aankomen, wat tomaten dieven, oogsten, mijn dochter alle mooie kleuren tonen van fauna en flora in de tuin.  Niet op mijn knieën zitten wieden en water sleuren.  Zolang ik moestuinieren niet toegankelijk kan maken voor mensen die een hoofdjob hebben blijft het een praktijk voor … alle respect … gepensioneerde mensen en een illusie voor mensen die een druk professioneel loeven hebben.  Ik wil dat veranderen en hoop binnenkort te kunnen zeggen dat ik het concept voor makkelijk tuinieren heb.  En nee, een Makkelijke Moestuin bestaat niet.  Een slimme moestuin wel.

Groetjes Tom

Ikzelf in mijn moestuin
Ikzelf in mijn moestuin
3 Shares
Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

4 reacties op “De reorganisatie in mijn moestuinleven gaat verder

  1. Benjamin N. zegt:

    Ik zit in dezelfde situatie. Ik heb 2 kleine kindjes en als ik niet werk, spendeer ik dus veel tijd aan mijn gezin. Na enkele jaren lukt me het combineren wel. Zo ga ik meestal in de avond naar de moestuin en doe ik het voorzaaien thuis. Het nadeel is wel dat ik regelmatig in de donker aan het wieden ben 🙂 Maar het is op zoek gaan naar een compromis waarbij iedereen tevreden is.

  2. Wijnand Westerink zegt:

    Het gaat je lukken Tom. een passie vindt altijd zijn weg. Over een paar jaar ben je blij als je het huis kunt ontvluchten met al die vrouwen. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.