Half april – Welke moestuinkeuze heeft jou tijd bespaard ? 

90 Shares

Half april – Welke moestuinkeuze heeft jou tijd bespaard ?

Inleiding

We zijn half april 2019.  Had je me vorig jaar gevraagd om enkele foto’s te tekenen van mijn moestuin nu, dan had ik wellicht massa’s P7 potjes, P9 potjes, zaaitrays en zaaibakjes getekend.  Netjes gerangeerd in Deense bakken op de kweektafels van mijn moestuintunnel.  Ik zie op de sociale media tal van foto’s van mensen die tientallen potjes en bakjes klaar hebben om uit te planten.  Dat is schitterend.  Bij mij staan nu niet zoveel potjes.  Ik probeer voor mezelf even de situatie te schetsen, zie het als een soort auto-therapie.  En het leuke is, je mag meelezen 🙂  Je kan het ook goedpraten noemen, maar ik hou het eerder bij keuzes maken.

Mijn grote stimulansen voor een moestuin

Korte keten van gezond en heel lekker voedsel

Ik heb een moestuin om heel veel redenen.  Ik wil zelf in mijn eten voorzien, ik vind het heel belangrijk dat eten lekker smaakt, dat eten zonder rommel opgekweekt wordt, dat eten niet half de wereld rond moet reizen tot het op mijn bord terecht komt.  Dus eigenlijk vind ik het belangrijk dat ik toegang heb tot lokaal biologisch gekweekt eten.  Dat kan in mijn tuin zijn, liefst zelfs.  Maar dat kan ook in een lokaal BIO landbouwproject waar mensen tewerkgesteld zijn uit kansengroepen, mensen met een beperking of een migratie-achtergrond bijvoorbeeld.  Helaas is het aanbod in mijn streek niet zo groot dus ben ik toch voor een groot stuk aangewezen op mijn moestuin.

Pepers en paprika's kweken
pepers en paprika‘s kweken

Buiten werken geeft me heel veel energie

Het tuinhok aan mijn moestuin heeft een ouderwetse grendel die de ijzeren deur afsluit.  Telkens je dat geluid aan het einde van een paar uurtjes werken, heb je een heel voldaan gevoel.  Maar ook daarvoor uiteraard, meestal is het een sms of Whatsapp bericht van mijn vrouw dat mij huiswaarts drijft.

Factoren die het in 2019 iets moeilijker maken

Begrijp me niet verkeerd, ik blijf groenten kweken voor mezelf en mijn familie.  Alleen kan de manier waarop ook minder tijdsintensief.  Efficiënter werken op een kleinere ruimte of BIO moestuinplantjes inschakelen.  Ten huize Deseyn wordt nog heel lang uit eigen tuin gegeten, alleen kan de manier waarop anders.

De manier waarop ik alles zelf voorzaai, opkweek en uitplant is prachtig als je elke dag een paar uur in je tuin kunt vertoeven, zalig …  Ik heb dat de voorbije 4 jaar gedaan maar moet voor mijn andere liefdes en passies ruimte maken.  Gelukkig kan ik in 2041 al met pensioen 🙂  Nee, grapje.  Mijn nieuwe stijl van moestuinieren kan voor veel gezinnen met tweeverdieners die misschien denken dat ze geen tijd hebben voor een moestuin heel inspirerend zijn.

Mijn dochter Ella op avontuur

Andere liefdes en passies in mijn leven

Mijn passie voor mijn gezin van drie, binnenkort vier

Vorig jaar op 4 juli werd mijn dochter Ella geboren.  Woorden schieten mij tekort om te vertellen welk gevoel het ouderschap brengt.  Mensen met kinderen kennen die impact.  De geboorte en het breekbare baby’tje de eerste sociale lach op 6 weken, op 12 weken grijpen ze naar dingen,  ja ook je gezicht met hun scherpe nageltjes, op 6 maand begint ze te kruipen, nu klautert Ella overal op om recht te staan en dan lacht ze fier haar twee onderste en momenteel doorpriemende boventandjes bloot.  Wat een vreugde om dat alles te zien gebeuren.  Ook heb je wel extra werk.  Ik probeer mijn vrouw hierin bij te staan.  ‘s Avonds na het werk sprong ik vaak nog in mijn tuinkleren om nog een uurtje of twee te wroeten in de moestuin.  Momenteel geniet ik van de laatste uurtjes dat Ella wakker is.

Ondertussen wordt de buik van Stefanie, mijn vrouw, dikker en dikker.  Nee, niet van de kilo’s paaseitjes die momenteel in omloop zijn (of toch maar voor een klein stukje).  Maar wel omdat we in augustus een tweede meisje verwachten, dit kon je ook al lezen in de vorige checklist.  Dat wil dus zeggen dat ik steeds meer zal helpen in mijn gezin.  Daarom voel ik dat ik keuzes moet maken.

In de kelders van wijndomein Genoels -Elderen in Riemst (BE)

Mijn passie voor wijn

In 2010 werd ik heel erg geboeid door wijn.  Ik volgde een sommeliercursus gedurende twee jaar en iedere familietrip gaat wel richting een wijnstreek.  Dat komt goed uit want Stefanie en ik houden van hetzelfde als wijndruiven … de zon.  Toen ik in 2014 een stukje grond verder in de straat op de kop kon tikken, overwoog ik om er ook wat wijnstokken aan te planten.  22 wijnstokken heb ik in 2015 aangeplant.  Na het overlijden van Joseph (zie vorige checklist), plante ik zijn 45 stokken ook aan in mijn moestuin.  Ik bestelde ook nog 15 jonger stokken bij die ik eind april kan afhalen om begin mei aan te planten.  Met wijnbouw voldoe ik ook aan één van mijn grote stimulansen, lokaal biologisch en lekker voedsel kweken.  Ik zie hier wijn ook als voedsel uiteraard … hips 😉  Waarom moet wijn met vrachtwagens, schepen en vliegtuigen vanuit heel de wereld aangevoerd worden als het ook uit je eigen tuin kan komen.  Met de nodige zorg, aandacht en de juiste druivenrassen kun je in België en Nederland ook lekkere wijn maken.  Tussen de wijnstokken plant ik uiteraard nog moestuin gewassen, groenbemesters en bloemen.

Mijn passie voor schrijven en videoproductie

Mijn website www.moestuinweetjes.com en Mijn YouTube-kanaal Moestuin TV vind ik ook heel leuk om te doen.  De reacties zijn heel fijn en ik kan andere mensen aanzetten om zelf lokaal, biologisch en heerlijk voedsel te kweken.  Met mijn site en webwinkel Moestuinweetjes en YouTube-kanaal verdien ik wel een centje bij maar voorlopig kan ik mijn fulltime baan niet op het spel zetten.  Ik doe mijn werk als boekhouder in een organisatie voor mensen met een beperking ook heel graag en het geeft mijn gezin ook financiële zekerheid.  Alles is dus een kwestie van keuzes.  Het is wel heel boeiend om de knopjes in handen te hebben en je leven te organiseren zodat iedereen tevreden is.  Moestuinweetjes is wel iets wat ik een hoge prioriteit wil geven.  De bijna 200.000 lezers en vooral de duizenden klanten van onze webwinkel krijgen topprioriteit.  Je kunt geen geld innen bij mensen en die niet met je hart en ziel bedienen.  Gelukkig heb ik Peter en zijn logistiek team die alle bestelling perfect afwerken.  De voorraad is steeds keurig op punt en de producten die we verkopen zijn er die er toe doen in de moestuin, geen rommel.  Gelukkig krijg ik bij het schrijven en promoten ook hulp van Katty (vertaalster) en Wim Boers (columnschrijver).  Ook zijn er heel wat mensen die heel grote sympathie hebben voor onze site en spontaan onze site aanbevelen. Ik ga zeker mensen vergeten, alvast sorry : Nathan, Benny, Victor, Cyriel, Anja, Barbara, Gunther, Bart, Johan, Stijn, …

Mijn eerste WK vissen in 2006 (Coimbra – Portugal – Mondego rivier)

Mijn passie voor vissen

Ik heb sinds mijn geboorte iets met water en het leven in het water.  Mijn moeder vertelde me dat ik al sinds ik peuter ben, bij iedere plas bleef staan om te kijken of er leven in zat.  Ik ving kikkervisjes, kikkers, stekelbaarsjes, … maar ook lieveheersbeestjes, kruisspinnen, regenwormen, vlinders, … Altijd stond er wel ergens een confituurpot met gaatjes in het deksel in de berging bij ons thuis.  Tot mijn moeder het beu werd en mijn vangsten weer de vrijheid gaf.

Aan mijn 10 jaar kreeg ik mijn eerste hengeltje en kistje met visspullen.  Sindsdien ben ik verkocht.  Ik mocht België al 8 maal vertegenwoordigen op een wereldkampioenschap hengelen.  Ik vis door een armletsel in de categorie vissers met een beperking.  Tot een jaar geleden was ik elke week minimum één keer per week aan de waterkant te vinden.  Nu is het keuzes maken, alweer.

Logistieke belemmeringen

Mijn huis wordt te klein

Met een uitbreidend gezin loopt de ruimte in en rondom het huis ook vol.  Nu heb ik nog een logeerkamer met ruimte voor mijn propagators en mijn kast met groeilampen.  Ik vrees dat de nieuwe babymeid niet goed zal slapen met het licht van 12 SunblAster groeilampen op haar snoetje :p

In de tuin aan mijn huis staat een moestuintunnel.  Iedereen die Mijn YouTube-kanaal volgt zal dat wel al gezien hebben.  De totale ruimte voor speelgras in mijn tuin is 4 meter op 11 meter, een mooi stukje om een schommel op te plaatsen en in de zomer een zwembadje waar de twee meisjes kunnen in spelen.  Ware het niet dat er nu een Splendid moestuintunnel van 7,5 op 3 meter inpalmt en er zo nauwelijks speelruimte overblijft

Mijn Splendid 7,5 x 3 meter vorig jaar op 16 juni

Het letsel aan mijn arm dwingt me ook tot keuzes

In 1998 schoof ik in een hagelbui van de snelweg af.  Een zware klap tegen een brug veroorzaakte vele letsels, helaas eentje blijvend.  Door een klap in mijn nek werden mijn armzenuwen losgerukt uit ruggenmerg (plexus brachialisletsel) met een verlamming van mijn arm tot gevolg.  Op Mijn YouTube-kanaal kun je duidelijk zien dat ik niets met mijn linkerhand doe en slechts heel beperkt mijn linkerarm gebruik.  Dat heeft uiteraard als gevolg dat mijn rechterhand, -arm en -schouder veel moeten overnemen.  Ik heb bijgevolg bijna constant ontstekingen aan pols en schouder.  Ik heb ook weinig vermogen om mijn in te houden.  5 kubieke meter hakselhout opscheppen in de kruiwagen en uitvoeren, dat doe ik ondanks alles.  Gelukkig komt Cyriel af en toe bijspringen maar het blijven vaak zware inspanningen die ik doe in mijn moestuin.  Ik zal hier, je raadt het waarschijnlijk al, ook keuzes moeten maken.  Maar ook hier weer kan moestuinieren voor mensen met een beperking ook een schitterende hobby zijn.  Dus ik zie het ook als een kans om mijn moestuinactiviteiten, filmpjes en informatieverspreiding te blijven doen om mensen met lichamelijke of verstandelijke beperkingen te blijven inspireren om te moestuinieren.

Oplossingen en keuzes

Doorheen dit artikel heb je heel vaak het woord ‘keuze’ gelezen.  En ik kies niet graag tussen passies, dat doet pijn.  Ik zie mijn passies in mijn leven als de schuivers op een groot audio-mengpaneel.  Met heel veel schuivertjes die je naar boven kunt schuiven maar ook eens moet kunnen naar beneden schuiven.  Mijn vrouw zal dit graag horen 🙂 en dit artikel zal haar ook heel wat argumenten geven als onze planning opgemaakt wordt.  Concreet rond mijn moestuinactiviteiten zal ik een aantal keuzes maken omdat mijn tijdsbesteding in augustus met een peuter van 13 maanden en een newborn weer een ferme knauw zal krijgen.  Ik moet hier realistisch in zijn.

De moestuinkeuzes zullen gaan in de richting van :

 • Oppervlakte moestuin, ik heb nu 350 m².  Ik ben er zeker van dat ik mijn gezin ook kan onderhouden.
 • Moestuinplantjes kopen in plaats van zaaien, verspenen, water geven, … Hoe graag ik ook met kokosgrond, potgrond, zaden, potjes, … bezig ben.  Ik kan perfect moestuinplantjes kopen en enkel nog de gewassen zaaien die beter gezaaid worden of waar er geen plantjes van bestaan : wortelen, pastinaak, alle soorten bonen, …
 • Ik ga ook kijken om op termijn een irrigatie of bewateringsysteem uit te bouwen.  Ik heb al heel veel zaken getest en kijk voor het ultieme systeem voor moestuiniers.  Ook hier weer, geen rommel.  Daar wordt niemand blij van.  Toch wel, rederijen die containers uit China naar hier brengen en Chinese miljardairs die plastic smelten tot goedkope rommel die binnen het jaar op de afvalberg ligt.  Denk maar aan de plastic tunneltjes uit de supermarkten of rommelwinkels (ik ga geen namen noemen maar je kent ze vast wel).
 • Ik ga meer mulchen waardoor ik minder moet wieden en water geven.  Mulch voedt ook nog eens mijn bodemleven.
 • Efficiëntere gewasbescherming.  Ik wil betere bogen om mijn insectengaas op de spannen. Die ik makkelijk kan verplaatsen om te wieden.  In één van mijn video’s heb je me de buizen al zien uitpakken, ik monteer ze binnenkort.

Mochten jullie nog ideeën hebben om met minder tijd hetzelfde of toch bijna hetzelfde te doen, laat gerust weten.  Welke moestuinkeuze heeft jou tijd bespaard ?  Het zou fijn zijn mocht je me een mailtje sturen op tom@moestuinweetjes.com

Heel erg bedankt,

Tom

Ikzelf in mijn moestuin
Ikzelf in mijn moestuin
90 Shares
Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

3 reacties op “Half april – Welke moestuinkeuze heeft jou tijd bespaard ? 

 1. Pascal zegt:

  Tom
  Wat een leuk artikel alweer.
  Deze keer leerden we niet echt iets bij ( tenzij we ook op het punt staan om keuzes te maken ), maar toch is dit zo leuk om te lezen.
  Gelukkig staan er al een hoop filmpjes online en kunnen we ten allen tijde deze raadplegen.
  Fijne dag verder, en succes met alles

 2. Judith zegt:

  Ik moest ook amdere keuzes maken door ruimte gebrek, ik heb dit jaar alle zaadjes in koffiefilters gedaan, en in een glazenpot met deksel gedaan met voldoende vocht zodat de koffiefilter niet uitdroogt, het is perfect gegaan, een halve koffiefilter per pot gedaan, 3 zaadjes per halve koffie filter. Het gaat veel sneller dan normaal opkweken en je kunt het gelijk zien als iets niet uit komt. Ik had alle potjes in 2 wasmanden gedaan, ik had ze op de grond op de vloerverwarming staan, scheelde enorm veel tijd, sjouwen, kosten en alles bleef schoon. Ik was zeer tevreden over het resultaat. Bijna alles kwam gewoon op. Succes met jouw keuzes!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.