Insectengaas ecologische gewasbescherming gebruiken in je moestuin

69 Shares

Insectengaas gebruiken in je biologische moestuin

Insectengaas gebruiken is één van de manieren om je gewassen te beschermen tegen plagen of ook wel schadelijke insecten genoemd.  Maar het moet niet altijd en het heeft ook nog andere functies.  In dit artikel sta ik stil bij insectengaas en alles wat er komt bij kijken.

Welke functies heeft insectengaas

Je planten beschermen tegen plagen

Insectengaas beschermt je planten tegen de larven van vliegen.  Zowel de uivlieg, de koolvlieg, de preimineervlieg en andere vliegen die hun eitjes vlak bij de voet van je planten leggen.  Het is een overlevingsstrategie van die vliegen om hun eitjes te leggen bij een bron aan voedsel voor de larven.  Bij kolen worden de wortels door de larven (ook wel maden genoemd) opgegeten en vallen ze om, de wortelvlieg en de preimineervlieg boren zich in je plant waar ze zich tegoed doen aan jouw heerlijke groenten.

De koolwitjes gebruiken dezelfde strategie maar deze leggen hun eitjes niet aan de voet van je koolplant maar op de onderkant van je koolbladeren.  Eens de eitjes larven worden voeden ze zich met het blad van je kolen.  Op een paar uren tijd kan een volledige koolplant kaal gegeten zijn.

Slakken bestrijden doe je beter voor ze de kans krijgen om tot bij je kolen te komen.  Hoe je effectief slakken bestrijdt lees je in dit artikel : Slakken bestrijden – 4 cruciale tips om zelf te eten van je groenten

Schitterende kolen onder insectengaas
Schitterende kolen onder insectengaas

Insectengaas is het alternatief voor (chemische) bestrijdingsmiddelen

Als je hele velden bloemkolen ziet staan in op de talloze akkers in onze lage landen, dan vraag je je af : “Hebben die boeren geen last van de koolvlieg of het koolwitje”.  De kolen op de akkers zijn meestal met chemische middelen bestreden.  Let op, er zijn steeds meer biologische producten op de markt maar de kosten de boeren meer dus nog steeds zijn de meeste kolen (en andere groenten) in onze supermarkten met chemische middelen bestreden.

Welk insectengaas gebruiken ?

In onze moestuin is het dus een super alternatief om te investeren in een goed insectengaas, om deze site wordt insectengaas verkocht van Duranet, het beste op de markt dat er levenslang voor zorgt dat je zelf eet van je groenten.  Het gaas bestaat uit geweven uv-gestabiliseerd polyethyleen monofilament.

Er zijn 2 soorten, let dus goed op in welk gaas je investeert :

Gordijnstof of vitrage

Om budgettaire redenen kiezen sommige moestuiniers voor gordijnstof of vitrage van een Zweedse meubelfabrikant of andere winkel.  Deze stof is gemaakt om voor je raam te hangen aan de binnenkant van je huis.  Het heeft niet de kwaliteit om zon, regen, wind en andere weersomstandigheden te trotseren.  Weet dus wanneer je het buiten gebruikt, het heel snel richting verbrandingsoven gaat.  Ik ben ook ooit in de verleiding geweest en het was na 1 jaar gewoon verstorven, niks meer mee aan te vangen.

Je planten beschermen tegen weersomstandigheden

In het huidige veranderende klimaat krijgen onze planten heel wat te verduren.  Felle zon, hagel, stortregens, wind, … 4 weersverschijnselen die voor een stuk afgeblokt worden door het Duranet insectengaas.  Het directe zonlicht wordt gebroken en voldoende licht wordt doorgelaten om je groenten te laten groeien.  Hagel stuit gewoon weer omhoog en slagregen wordt gebroken tot een douche voor je gewassen.  De wind droogt heel snel je grond uit, zeker als je plantjes nog klein zijn, heeft de wind vrij spel.  Ik gebruik hiervoor ook vliesdoek.  Maar bij gewassen die ook onder insectengaas moeten, gebruik ik meteen insectengaas.  Zeker als er geen vorst meer verwacht wordt.  Insectengaas isoleert minder als worteldoek.

Wist je dat wortelvliegen laar 60 cm hoog kunnen vliegen ?
Wist je dat wortelvliegen laar 60 cm hoog kunnen vliegen ?

Minpunten van insectengaas

In zeer vochtige omstandigheden, verdampt het vocht iets minder snel uit je bedden.  Dit kan ziektes veroorzaken in zeer vochtige warme omstandigheden maar bij de gewassen waar je insectengaas gebruikt (kolen, wortelen, uien, pastinaken, …) komen ziektes door vochtigheid zelden voor.  Plant je gewassen zeker op de juiste afstand zodat je de luchtcirculatie onder het gaas optimaliseert.

Wanneer je slordig omspringt met insectengaas kun je slakken aantrekken.  Wanneer je aan beide zijden van je bed insectengaas te veel hebt, rol het dan zorgvuldig op en zorg ervoor dat het niet veel op de grond ligt.  Want dat creëert vochtig omgevingen waar slakken in huizen.  Slakken bestrijden (klik op link voor meer info) kun je heel efficiënt doen en zo vermijd je dat ze tot bij je insectengaas komen.

In welke situaties gebruik je insectengaas

In een tuin waar je aan wisselteelt doet of waar je grote hoeveelheden van dezelfde gewassen teelt, gebruik je best insectengaas.  In geval van combinatieteelt kun je de plagen in veel gevallen zo misleiden dat ze op zoek gaan naar een betere plaats om hun eitjes te leggen.  Maar veel moestuinen en bio telers werken in bedden met monocultuur.  Dat wil bijvoorbeeld zeggen : 1 bed van 1m20 op 5m wortelen of dezelfde afmetingen prei.  Dat is een gedekte tafel voor vliegen of vlinders die vanuit de lucht kijken naar je tuin.  Ook ruiken ze grote concentraties aan planten die voor hen interessant zijn.  De uivlieg ruikt je uienbed van heel ver, zeker na een schoffelbeurt.  In een tuin met combinatieteelt verwar je de plagen.  Felle kleuren van bloemen, de geur van wortelen die de uivlieg afstoot en omgekeerd.  Cominatieteelt is in die zin heel interessant.  Je moet iets meer over je tuin en eerlijk gezegd vind ik het eenvoudiger om mijn wortels door te zaaien dan in slangetjes doorheen andere gewassen.  Maar het overzicht dat ik wil zorgt er wel voor dat ik netten moet aanbrengen.

Alternatieven voor insectengaas

Zoals ik al zei kun je je verdiepen in combinatieteelt.  Peter Anrijs heeft er heel wat over geschreven, kun op deze site er meer over lezen : http://natuurlijkemoestuin.be  Ook Vera Greutink heeft leuke artikels en filmpjes over combinatieteelt : http://www.tuinsmakelijk.nl/

Je kunt insecten ook afleiden met feromoonvallen.  Een klein beetje sadisme houdt heel veel schadelijke insecten uit je tuin.  De techniek bestaat er in dat je de voortplantingsgeur in je moestuin gaat verspreiden en dat je dan de schadelijke insecten voor je moestuin gaat vangen.  In sommige gevallen kun je die ergens weer gaan uitzetten.

Tot slot

Zo hopelijk zijn we met dit artikel weer een stapje dichter bij een ecologische moestuin.  Chemische rommel is echt niet nodig en schaadt de natuur die we zo hard nodig hebben.

Vond je dit een waardevol artikel, deel het dan met je kennissen en vrienden.  De werking van deze site ondersteunen, kun je door je moestuinspullen aan te kopen in onze webwinkel, met de kortingscode ‘biomoestuin’ ontvang je 5 euro korting op je eerste aankoop.

Veel plezier in jullie moestuin.

Tom

Ikzelf in mijn moestuin
Ikzelf in mijn moestuin
69 Shares
Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

6 reacties op “Insectengaas ecologische gewasbescherming gebruiken in je moestuin

 1. linda zegt:

  hallo tom
  ik ben 65jaar en in brugpensioen en ga begingen met tuinieren …maar ik maak mij zorgen ik heb 2 moestuinbaken gemaakt van 140x400x20 m maar die potgrond is zo duur ik dacht ik ga ze vullen met bodenverbeteraar zo 3cm hoog 5zaken wat denk jij daar van het is voor aardappelen en wortelen

  • Tom Deseyn zegt:

   Dag Linda, potgrond vind ik voor potten, je bak vul je inderdaad best met compost en bodemverbeteraar. 20 cm diep vind ik wel aan de lage kant. Veel planten maken dieper wortelgestel aan. Wat wil je kweken ? Grts Tom

 2. Heyman zegt:

  Insectengaas ecologische gewasbescherming gebruiken in je moestuin, zoals het “DURANET Insectengaas 0,97mm x 1,54 mm 90gr/m2 – 3 meter breed : Dit gaas houdt volgende plagen buiten je gewassen : koolvlieg, uivlieg, wortelvlieg en koolwitje”
  Vraag: Kunnen de planten worden bewaterd zonder dat het net dient te worden verwijderd, met andere woorden is het net voldoende waterdoorlatend? Philippe een beginnende moestuinierder.
  Alvast bedankt voor feedback

 3. Moniek zegt:

  Hoi ik heb insectengaas over de kolen liggen maar heb ergens gelezen dat je deze eraf kan halen als de kool ongeveer 40 cm hoog is. Dat zijn ze nu en ze duwen tegen het gaas, mag ik het inderdaad weghalen?

  • Tom Deseyn zegt:

   Hoi Moniek, ik mailde het ook al. Insectengaas moet er nu wel degelijk op blijven, straks komt het koolwitje eraan en de koolvlieg vliegt ook nog rond. Je stellage iets hoger maken.
   Groetjes Tom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.