Lavendel stekken – Breng eenvoudig de Provence in huis

154 Shares

Lavendel stekken – Breng eenvoudig de Provence in huis

Kun je genoeg lavendel hebben ? Mijn antwoord is volmondig : ‘Neen !!!’.  De geur, de kleur, de bijen die er in zoemen en de manier waarop ze wuiven in de wind … onmisbaar.  Het goede nieuws is : Lavendel stekken is eenvoudig zolang je het op de juiste manier en op het juiste moment doet.  Je hebt geen propagators nodig of ingewikkelde kweeksystemen en zelfs een moestuinbeginner kan er mee aan de slag.

Lavendel is ook ruim een maand het paradijs voor bijen, de bestuivers van onze moestuin.  Na de zomerframbozen waarop de bijen al heel vroeg actief zijn, wordt de volgende speeltuin voor de bijen, mijn lavendel.  Na de lavendel bloeien de eerste bloemen in de tuin.  Zo hebben de bijen een heel langgerekt seizoen.

Klaar om er meer te weten over lavendel stekken ?

Op 2 manieren lavendel stekken

Er zijn twee manieren om lavendel te stekken.  Je kunt het doen met stekken uit het zachte hout dat je hebt aan de vroege plooibare uitlopers.  Het zijn wel de felgroene takjes die ik bedoel, niet de bloemuitlopers die je later in de lente ziet.   Je kunt ook stekken nemen van het harde hout, de houterige takjes onderaan de plant.  Deze hebben een iets donkerder groen blad.  Deze takjes zijn stugger en kunnen kraken bij het plooien.

Lavendel stekken van zacht hout

De beste manier van de twee ?  Alles wordt bepaald door het tijdstip dat je dit artikel leest.  Zacht hout stekken kun je makkelijk knippen in de vroege lente.  Ze zijn ruim aanwezig en je kunt de stekken oogsten zonder de planten te beschadigen.  Ze wortelen heel snel maar de stekken zijn minder kwalitatief en betrouwbaar als de stekken van hard hout.

 

Hard hout gebruiken om lavendel te stekken

Waarbij je zacht hout stekken enkel in de lente knipt, kun je de hardhoutstekken zowel in de lente als in de herfst afnemen.  Ik zou iedereen aanraden om hardhoutstekken te nemen.  Het is ook moeilijk om zachthoutstekken te nemen die nog geen bloem vormen.  Stekken die een bloem vormen stoppen al hun energie in de bloei en niet in het maken van wortels.

(foto: getbusygardening.com )

Lavendel stekken – aan de slag

Om het even welk hout je knipt, je moet altijd zorgen voor een goede, scherpe snede.  Een goede snoeischaar of scherp mes is heel belangrijk.  Kies stekken met een gezonde kleur zonder knoppen of uitlopers.  Knip stekken van 8 tot 12 cm lang.  Knip net onder een internode.  Een internode is de plaats waar blaadjes uit de tak komen.

Verwijder alle blaadjes in de onderste 4 tot 6 cm.  Als alles goed is heb je nu de helft naakte tak en de helft begroeide tak.  Schraap met een scherp mes de hoofdhuid aan één kant van de naakte stam af.

Vul een klein potje en een mix van 50% perliet of vermiculiet en 50% zaai en stekgrond, een P7 pot lijkt me prima.  Je kunt de laveldelstekken even in stekpoeder dippen voor een nog betere inworteling en minder gevaar op rotten.  Maar algemeen gezien wortelen lavendel stekken vrij goed dus zonder stekpoeder kan het ook lukken.

Stop het afgestripte en ingesneden gedeelte van je lavendelstek (al dan niet met stekpoeder) in je P7 potje en druk de aarde aan.  Plaats je stekpotjes in een, propagator of dek ze af met een koepeltje.  Zo gaat de luchtvochtigheid iets omhoog.  Je stekken zijn klaar om te wortelen.

Hoe verzorg je je lavendel stekken

Zachthoutstekken van lavendel wortelen in twee tot vier weken.  Hardhoutstekken doen er iets langer over.  Controleer je stekken na twee weken door er lichtjes aan te trekken.  Als je weerstand voelt dan heeft je stek wortels aangemaakt.  Wanneer de stek wortels aangemaakt heeft, kun je het koepeltje verwijderen of kun je de potjes uit de propagator halen.

Plaats je stekken op een zonnige plaats (tuinkast of serre) en controleer regelmatig of ze water nodig hebben.  Ze je potjes in een onderstel en geef daar water in, zo stimuleer je de wortels.  Geef je stekken elke week gedurende 2 à 4 weken 1/4 van de dosis van een vloeibare mest in het water.  Plaats ze daarna in volle grond of in een grotere pot (2 tot 5 liter) om verder te laten groeien.  Gebruik in de grotere pot potgrond voor moestuinen of universele potgrond. Deze potgrond heeft zeker 2 maand voeding aan de plant in het groeiseizoen en is voldoende tijdens de winter als de plant een groeistop heeft.

Tot slot

Lavendel stekken is vrij eenvoudig en is succesvoller dan lavendel kweken uit zaad.  Lavendelzaad is ook verkrijgbaar in onze webwinkel en is vergelijkbaar met meerjarige kruiden zaaien (rozemarijn, tijm, salie, …).  Lavendel stekken geeft ook het voordeel dat je genetisch dezelfde plant hebt als de moederplant.  Zoek dus voor je stekken planten op die er voor jou het beste uitzien.

Vond je dit een waardevol artikel, deel het dan met je moestuinvrienden met behulp van de sociale media knoppen.  Je kunt onze site een hart onder de riem stoppen door je moestuinspullen in onze webwinkel aan te kopen.

Ik wens jullie veel wuivende en heerlijk geurende lavendel toe.

Groetjes, Tom

Ikzelf in mijn moestuin
Ikzelf in mijn moestuin
154 Shares
Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

2 reacties op “Lavendel stekken – Breng eenvoudig de Provence in huis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.