Paksoi of Chinese kool zaaien – heerlijke groene crunch kweken

69 Shares

Paksoi of Chinese kool zaaien – heerlijke groene crunch kweken

Eerst iets meer over het verschil

Tatsoi, boksoi, paksoi, chinese kool, mizuna / mosterdsla, … Allemaal heerlijke trendy en gezonde groenten die zeer makkelijk in de moestuin te kweken zijn.  In dit artikel spreek ik over de Aziatische kolen paksoi, boksoi en Chinese kool.  De verschillen tussen paksoi en boksoi zijn miniem.  Chinese kool ziet er dan weer anders uit.

Paksoi en Boksoi worden ook wel witte Chinese kool genoemd en behoren net als chinese kool tot de Chinese brassica’s of koolgewassen.  Paksoi heeft vrij dikke witte stengels met een heerlijk licht tot diepgroen blad.  Hun grootte varieert van 10 tot 25 cm hoog.  De plant is van top tot aarde eetbaar, de smaak is voortreffelijk.  Voor de eenvoud noem ik deze chinese koolsoort paksoi.

Waarbij paksoi het uitzicht heeft van een bos koolbladeren is Chinese kool dan weer een soort langwerpige sluitkool.  Fijngesneden kun je chinese kool verwerken in je favoriete wokschotels, de smaak geeft net als die van pak soi een echte ‘kick’ aan de smaak.  De potjes chili-, vis- en sojasaus staan al te springen in je kast.  Het citroengras, de gember en de Knoflook kan al niet wachten om in de pan te gaan.  Ook in je herfstslaatjes kunnen de jonge paksoiblaadjes niet ontbreken.

Maar eerst paksoi en chinese kool zelf kweken in onze moestuin.  De teelwijze is dezelfde voor chinese kool en paksoi (boksoi), let wel de zaai- en plantafstanden verschillen.

Paksoi
Chinese kool

Wist je dat Chinese kolen :

  • extreem gezond zijn als anti-oxidant en dat het foliumzuur en selenium beschadigde cellen in je lichaam herstellen ?
  • Je er ook teveel kunt van eten.  Beperk je dus tot 2 x paksoi per week
  • Chinese kool drinkt heel veel.  Je hebt dus voldoende water nodig in de moestuin

Welke bodem willen de Chinese koolsoorten

Het zal jullie niet verbazen dat ook paksoi en Chinese kool een bodem met veel verteerde compost appreciëren.  Een handje (40 gram) universele organische mestkorrels per m2 zijn voldoende om je Aziatische kolen te kweken.  Hoe verser de compost die je toevoegt, hoe minder mestkorrels je moet toevoegen.  Deze groenten houden er niet van om verplant of verspeeld te worden.  Je zaait dus best de paksoizaden en Chinese kool zaden in volle grond.  Je kunt ook paksoi plantjes en chinese kool plantjes kopen op deze webshop van maart tot juni.  

Paksoi en Chinese kool zaai instructies

Kies een zonnig plek in je moestuin of een plek met deels zon deels schaduw.  Deze Chinese koolsoorten groeien het liefst in koelere temperaturen.  Zaai ze dus niet vlak voor de zomer.

Zaai je zaden 1 cm diep.  Zaai twee zaadjes om de 25 cm (paksoi) tot 45 cm (chinese kool) en laat 45 cm (paksoi) en 70 cm (Chinese kool) tussen de rijen.  Hou je zaden goed nat.  Heb je een irrigatiesysteem leg dan een microporeuze slang naast je rijen.  Dit zorgt ervoor dat de zaden nooit uitdrogen en de jonge planten het nooit zonder drinken moeten stellen.  Eens je plantjes hebt van 5 tot 10 cm groot kun je de druppelslang weghalen en de grond mulchen met compost of houtsnippers.

chinese kool zaden zaad horti tops moestuinweetjes

In welke maanden kun je paksoi en Chinese kool zaaien en / of planten

Zaai Chinese kool van half juli tot eind augustus.  Dan groeien de plantjes na het kiemen in de vroege herfst tot volwassen planten.  Als ze te warm en te droog staan gaan ze doorschieten.  In de serre of tuinkast kun je ze zelfs nog in september ook zaaien.  Het werkt heel goed wanneer er na de vroege tomaten een plaatje vrij komt.

Gewasbescherming met andere woorden ‘Eet zelf van je kolen’

De larven van de koolvlieg maar ook die van het koolwitje zijn verzot op je groenten.  Investeer dus in een kwalitatief insectengaas.  Een maaswijdte van 1.54 x 0.97 mm is voldoende (90gr / m² in onze webwinkel).

Ook is het belangrijk (net als bij heel veel kolen en bladgewassen) dat je denkt aan Slakken bestrijden (link naar artikel), het ganse jaar door.

Paksoi groeit terug
Paksoi groeit terug

Paksoi en Chinese kool oogsten

Voor het kiemen heeft de plant 90 dagen nodig tot je ze kunt oogsten.  Bij paksoi kun je de volwassen buitenste bladeren oogsten van de plant.  Zo maakt de plant steeds meer kool aan.  Oogst de Chinese kolen wanneer ze volwassen zijn door 4 to 6 cm van de basis de kool af te snijden.  Op die manier moedig je een tweede oogst aan, de plant groeit vaak terug).  

Tot slot

Hopelijk gaan jullie aan de slag met deze groenten want ze zijn echte de moeite om te telen.  Vind je deze informatie interessant en waardevol, deel het artikel dan bij je moestuinvrienden.  Wil je deze site ondersteunen, dan kun je dat door je moestuinspullen in onze webwinkel aan te kopen.  Met de kortingscode ‘biomoestuin’ krijg je 5 euro korting bij je eerste aankoop.

Veel succes met het telen van deze groenten.

Tom

Ikzelf in mijn moestuin
Ikzelf in mijn moestuin
69 Shares
Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

2 reacties op “Paksoi of Chinese kool zaaien – heerlijke groene crunch kweken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.