Kiemgroenten kweekgids in 10 stappen

Kiemgroenten Rode biet
46 Shares

Kiemgroenten kweekgids in 10 stappen

Iedereen kent de tuinkers bij een stukje vis met aardappelpuree of je taugé (sojakiem) in je kant-en-klare wok maaltijd.  Maar kiemgroenten zijn zoveel meer dan dat.  Kiemgroenten hebben nog alle basis stoffen van de plant aan boord en geven je lichaam kracht.  Wil je in de komende herfst- en winterperiode essentiële vitaminen en enzymen toevoegen aan je lichaam, dan moet je zeker eens kiemgroenten kweken.  Elke dag tussen de boterham of in je slaatjes en je wordt vast 100 jaar.

Enkele voordelen :

 • Het is eenvoudig en snel, je hebt weinig materiaal nodig en kinderen zijn er dol op.  Niet alleen de kiemgroentjes maar ook het principe van zaaien en oogsten is van onschatbare waarde.
 • Er zijn heel veel pure smaken te ontdekken, kiemgroenten kun je meestal rauw eten (tuinkers en basilicum) maar sommige kun je ook nog stomen of aanstoven (zoals erwt of taugé, beter gekend als sojakiem)
 • Commerciële kiemgroenten zijn behandeld om transport en handeling te overleven.  Ze zijn ook niet gemaakt met organische zaden.  Kweken waar je eet spaart ook transport uit; je spaart de natuur.
 • Je hebt maar heel weinig ruimte nodig en ook al heb je geen tuin, je kunt binnenshuis toch heerlijke groentjes kweken.
 • Het is zeer goedkoop, met een zakje kiemgroenten kunt je heel wat eten op tafel toveren.  Kiemgroenten wegen 15 keer het gewicht van zaad.

Deze vitaminenbommetjes kweken, houdt in dat je de ideale omstandigheden creëert om zaden te laten kiemen tot jonge plantjes die je dan opeet.

knip en eet

Kiemgroenten in enkele stappen 
 1. Kiemgroenten kun je het ganse jaar door kweken.  Let wel, dezelfde regels gelden voor kiemgroenten als voor groenten voor buiten.  Je moet de kiemtemperaturen respecteren.  Op onze site vind je op de gewaspagina’s per gewas de kiemtemperatuur.  Heel warme of koude periodes kun je best vermijden.  Temperaturen tussen de 20 en 28 graden werken het best.  Kamertemperatuur dus …
 2. Was eerst en vooral je zaden in een potje, verwijder alles wat geen zaadje is.  Kleine drijvende zaden verwijder je ook best.  Uitzondering : ui zaden kunnen vaak blijven drijven.
 3. Laat vervolgens je zaden de correcte tijd voor weken.  Te kort voor weken en je zaden kiemen niet en als je te lang voorweekt, doodt je je zaden.  In de onderstaande tabel, kun je zien hoelang je je zaden moet voor weken
 4. Leg je zaden dun gespreid over de rooster van je Kiemgroenten Bowl.  Zaden hebben water, licht en lucht nodig om goed te kunnen kiemen.  Leg ze dus niet te dik.  Wanneer 1 zaadje een ander bedekt, krijg je geen goed resultaat.  Vul vervolgens je Kiemgroenten Bowl tot 1 cm van de rand met water.
 5. Spoel elke dag je water.  Leg het roostertje even aan de kant, vul je Bowl met vers water en je kiemgroenten zijn weer helemaal blij.  Het spoelen is om de zaadhulzen te verwijderen en verse water en dus ook zuurstof te voorzien.  Op heel warme dagen zet je je Bowl best in de koelkast.  Spoel je niet elke dag, dan zullen je zaden verdrogen en dood gaan.  Zijn je zaden nog te droog, benevel ze kort met een plantenspuit.
 6. Start kiemgroenten enkel als er de 3 tot 5 komende dagen aandacht kunt aan schenken.
 7. Wil je groene bladachtige kiemgroenten als basilicum of tuinkers kweken dan is daglicht belangrijk.  Vermijd wel direct zonlicht.  Een keukenvensterbank is ideaal.  Je hebt toegang tot stromend water om te spoelen en een raam biedt meestal voldoende licht.  Taugé en Alfa Alfa kweek je best in het donker, zo blijven ze mooi wit.
 8. Wanneer de kiemers klaar zijn, je knip ze af net boven de rooster en bewaar ze in de koelkast.  Spoel je kiemgroenten in een vergiet goed uit zodat niet gekiemde zaden kunnen wegspoelen.  Bewaar niet in een plastic zal maar in een potje waar ze nog voldoende lucht hebben.  Wanneer je ze regelmatig spelt, kun je de kiemgroenten tot een week bewaren.  Als je er kunt afblijven ten minste.
 9. Merk je tijdens het weken of het bewaren schimmel.  Verwijder het aangetaste zaad of kiemgroenten.
 10. Je kunt kiemgroenten mengen, maar kijk dan in de onderstaande tabel naar groenten met dezelfde week-, kiem- en groeitijd

taugé knip en eet

 Zaad Week tijd Dagen tot de oogst
 Alfa Alfa 3 tot 6 uur 3 tot 5 dagen
 Basilicum 4 tot 8 uur 3 tot 6 dagen
 Broccoli 4 tot 8 uur 3 tot 6 dagen
 Mosterd 8 uur 3 tot 6 dagen
 Perilla 24 uur 3 tot 4 weken
 Piselli (erwten) 5 tot 12 uur 4 tot 6 dagen
 Prei 8 tot 12 uur 10 tot 15 dagen
 Uien 8 tot 12 uur 10 tot 15 dagen
 Radijskers – Daikon 6 tot 12 uur 3 tot 6 dagen
 Rucola 4 tot 8 uur 3 tot 6 dagen
 Taugé of Soja bonen 15-24 uur 3 tot 5 dagen
 Rode kool 4 tot 8 uren 3 tot 6 dagen

Je kunt ook je oude zaden gebruiken.  Zo gaan ook die niet verloren.

Veel succes !

46 Shares

2 thoughts on “Kiemgroenten kweekgids in 10 stappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Moestuinweetjes webwinkel Sluiten

Elke 2 weken een schop onder je moestuinkont ?

Schrijf je in voor de 100% anti-vergeet moestuin checklist