De Lente maakt ons blij …

De Lente maakt ons blij …

De Lente maakt ons blij…

Inderdaad, de lente, dinsdag 21 maart is voor de meesten de eerste lentedag, voor de meesten ja, want de weerdeskundigen hebben altijd een andere datum dan de ouderwetse regel van 21 maart.

Voor mij is het dus ook op 21 maart lente…

En dat betekent dat april in zicht komt en wat betekent dat?  Nou, veel mensen verlangen naar de zon, goed voor ons, vitamine D aanmaken, heel belangrijk voor je gezondheid.  Lekker fietsen in de natuur die binnenkort weer uitloopt.. luchtige kleding etc..

Maar voor ons doorgewinterde- en nieuwe moestuinders komt er weer een drukke tijd aan. Inmiddels zijn we alweer begonnen met het bewerken van de grond.  De één spit de tuin om, de ander spit niet , omdat deze daar andere ideeën over heeft.Ik spit wel, dat doe ik al bijna mijn hele leven en ik heb daar altijd veel succes mee.

De Lente maakt ons blij …
Een omgespit stuk moestuin

Maar niet zo diep als sommige doen, ik spit geen halve meter diep, nergens voor nodig.  Nee, ik maak een vore en spit 30-35cm diep, ik schep voorzichtig de met grasjes en vogelmuur bedekte bodem af en leg deze op de kop in de vore, dan komt er een laag compost in. Heb ik mest gekregen dan komt dit eroverheen en spit ik de vore dicht om zo de nieuwe vore te krijgen, dit doe ik net zolang tot de tuin om is.

Heb ik geen mest? Dan strooi ik er koemestkorrels over na het spitten en deze werk ik met een drie- of vijftand in ( handcultivator genaamd) .  Daarna hark ik de grond af met een grote brede houten hooihark, dat werkt zo fijn, nu heb ik wel lichte zandgrond en bij klei zal dat niet gaan.

Aardappelen planten
aardappelen planten
Voorgekiemde aardappelen
Voorgekiemde aardappelen

Ik maak de bedjes op grootte, bijvoorbeeld voor aardappelen meet ik af hoe ver de rijen komen en daarna maak ik een paadje, zodat ik precies weet hoeveel rijen er komen.  Ook met andere groentes zaaien, meet ik eerst het aantal rijtjes uit en maak dan de paadjes, zo kun je aan beide zijden van een bedje de rijtjes inzaaien en kun je er gemakkelijk bij.

Nadat in februari / maart al veel is gezaaid, zoals tuinbonen, peulen, spinazie, raapstelen, etc… komen zo langzamerhand de eerste aardappelen aan de beurt, de vroege rassen dan.  Meestal rond 21 maart poot ik een aantal vroege aardappelen, vaak zijn dat de Frieslanders, een lekkere, vroege en stevig in de kook zijnde aardappel. Doet het goed op allerlei grondsoorten.

Dit jaar wat eerder, op 16 maart heb ik er 12 geplant, anders zette ik er wel 50, maar als de planten dan boven de grond stonden en er kwam nog nachtvorst, tja dan moest alles afgedekt worden. Dat was iedere keer een heel werk, vandaar nu eerst 12 geplant, komt er dan vorst, ben je met 12 grote bloempotten klaar, die je er dan op de kop overheen zet.  10 dagen later plant ik dan weer 12 en 10 dagen daarna weer 12, zodra je ze oogst eet je ze toch niet allemaal in één keer op, dus zo is het veel gemakkelijker.

Vinasse kali meststof
vinasse kali meststof

Nu dit mijn laatste jaar is dat ik deze grote tuin heb, wil ik nog graag rassen proberen waarvan ik al vaak had gehoord, dus naast de 12 Frieslanders, komen er 12 Obama’s en 12 Donalds.. ja ik weet het, dat klinkt vreemd, Obama en Donald naast elkaar.. hopelijk beïnvloeden ze elkaars groei niet …

Ik maak met een weidepaal mooie gaten in de losse grond, ca 10-15 cm diep, afhankelijk van de grootte van de poter.  Na het planten druk ik de gaten dicht, hark erover en klaar..? Nee dus, niet klaar, ik strooi er een paar handjes patentkali over, patentkali is goed voor stevige planten en goede knolzetting. Over een paar weken als ik de aardappels aanaard, zal ik nog een keer wat strooien. Aardappels zijn echte kali vreters. Patent kali is ook toegestaan in de biologische teelt. In België en op moestuinweetjes.com wordt het verkocht onder de naam Vinassekali.

En zo begin april dan komt er meer aan de beurt, plantuitjes, zomer- en winterwortels, Rode bietjes, snijbiet, sla , prei, tja en nog veel meer gaat er dan gezaaid worden.  Het wordt dus weer een drukke tijd.

Wortelen zaad
wortelen zaad

Zo’n zaadje van Rode bietjes, dat kennen de meesten wel, een klein ruw bolletje, maar 1 zo’n bolletje is niet 1 zaadje, nee, 1 zo’n bolletje bevat meerdere zaden.  Bietenzaad is heel fijn zaad, je kunt het fijne zaad ook wel kopen, maar dat is veel duurder. Je kunt zo’n bolletje gerust in de tuin zaaien, om de 5 cm 1 bolletje en dan krijg je een prachtige rij bietjes. Je kunt ze ook voor zaaien en later uitplanten per stuk.

Erwten zaad

( groentezaden uit de webwinkel van moestuinweetjes.com )

Dat geldt ook voor snijbiet, hoewel bij snijbiet wordt meestal twee manieren aangeraden.  Je kunt ze gewoon als spinazie in de rij zaaien en dan bij oogsten gewoon de planten boven de grond afsnijden. Je kunt ook om de ca. 8-10cm 1 zaadje leggen, bij opkomst laat je 1 plantje staan dus heb je om de 10cm een plant. Van deze planten, die zo steviger groeien, kun je het hele jaar bladeren snijden en vergeet niet ook de stelen te oogsten, die dikke stelen zijn zeker zo lekker als het blad.

Wortel zaad Nantes 2
Wortel zaad Nantes 2

worteltjes kun je zaaien zo vaak je wilt, van februari tot begin juli kun je zomerwortelen zaaien en vanaf half april zaai ik de winterwortels.  Van zomerworteltjes heb je meerdere soorten, Amsterdamse bak is een veel gebruikt ras, zelf heb ik altijd Nantes2, een iets grotere en mooie lange zoete wortel. Ook heb je biologische soorten. De winterwortel , daarvan had ik altijd de Flakeesse , maar de laatste jaren de stomp puntige Berlicummer.

Bij worteltjes heb je gauw last van wortelvlieg, die leggen hun eitjes aan de voet van de plantjes. Je kunt er gif voor kopen, maar dat willen wij natuurlijk niet, want wij willen graag onbespoten groente. Er is een middel van Eco style, een soort gemalen steen wat een geur zou afstaan waar deze vliegjes een hekel aan hebben.  Vroeger zeiden ze: Zet maar uien naast de wortels of prei, ik heb het vaak geprobeerd, maar geen succes. Dus heb ik sinds enkele jaren insectengaas om het bedje wortels, 1 meter hoog en van boven open. De wortelvlieg komt meestal niet hoger dan 60cm, dus zolang het vliegje niet met een windvlaag binnenvliegt… heb ik lekkere schone wortels.

April is de maand dat er nog veel meer gezaaid kan worden, dus we zullen in onze moestuingroep de komende weken regelmatig foto’s voorbij zien komen van alles wat er gezaaid kan worden. Van pastinaak en schorseneren als vergeten groente, tot sla , bietjes en Doperwten van de veel meer voorkomende groenten.

Kijk ook eens in de moestuinwinkel van www.moestuinweetjes.com , zaden van diverse groenten en bloemen, maar ook biologisch geteelde sla- en koolplantjes etc,… van zeer goede kwaliteit.

Kool heeft hier op de zandgrond snel last van knolvoet, terwijl de plantjes van moestuinweetjes nergens last van hadden, nee in hun kluitje zat zoveel voeding, dat ze sterk genoeg waren. Wat in dat kluitje zit, is vast het geheim van de smid 🙂 .

Maar ik zaai toch weer kool… natuurlijk kun je koolkragen kopen, dat schijnt te helpen als je ze om de voet van de koolplant legt. Ik wil dit jaar nog eens een oud middel uitproberen.
Een plantgat maken, een handje kalk erin en dan de plant planten, deze tip werd in de 70er en 80er jaren al gegeven in de toenmalige moestuin. Proberen kan geen kwaad!

April is ook de tijd om wat in de kas voor te zaaien, zoals in het oude moestuin leven gewoon is, zaaien we dan komkommers, courgettes, meloenen, pompoenen, tomaten, paprika en pepers.

Peper en Paprika zaailingen
Peper en paprika zaailingen

De laatste twee krijg ik meestal niet op kleur buiten in de tuin en afgelopen winter heeft een vriendin , Nicole Nicole, mij aan het verstand gebracht dat je die planten, dus de pepers en paprika, die overigens beide uit de familie van de Capsicum komen, ook eerder kunt zaaien, zelfs al vanaf oktober en dan met groeilampen, dus zij heeft mij overgehaald en misschien ben ik dit jaar te laat begonnen, maar volgend jaar hoop ik in maart / april ook al mooie plantjes te hebben, zodat ik ook het seizoen kan afsluiten met gekleurde paprika’s en pepers.

Groeilampen van moestuinweetjes.com
Groeilampen van
moestuinweetjes.com

Ik wens jullie allemaal een fijne drukke tijd in de moestuin, achtertuin of op het balkon en ook de mensen die in bakken kweken en in potten, zakken, er is zoveel mogelijk.
Geniet van je eigen manier van kweken, het is ieder jaar weer een verrassing hoe het tuinjaar verloopt.

Veel plezier allen.

Wim

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

4 reacties op “De Lente maakt ons blij …

 1. Jo zegt:

  Mooi artikeltje weer, Wim.
  Toch 2 opmerkingen.
  In snijbiet bestaat ook een soort die geen dikke stelen geeft, ik zou moeten gaan googlen om te zien hoe ze heet, en die is heel geschikt om op rijtjes te zaaien.
  En wat kolen betreft, knolvoet is wat anders dan koolvlieg (en nog wat anders dan koolwitjes (en vooral hun rupsen). De koolkragen zijn tegen de koolvlieg, tegen knolvoet helpen ze in het geheel niet. Maar daar zou dat beetje extra kalk dan weer wel tegen helpen.
  En eens je ‘t hbt, 7 jaar geen kolen (en aanverwanten) meer telen op dat perceel.

  • Wim zegt:

   Klopt Jo, je hebt inderdaad snijbiet met dunnere stelen, maar ook mijn eigen snijbiet, daar staat op dat je het ook in rijtjes kunt zaaien, maar je hebt vele soorten.

   Knolvoet wordt wel veroorzaakt door een beestje in de verdikte wortel, ik heb de wortel wel eens open gemaakt en een wormpje eruit gehaald, daarna groeide de plant toch verder.

   Hier staat de kool op een stuk grond waar nog nooit kool heeft gestaan.

   Maar ik begrijp wat je bedoelt.

   Bedankt voor je reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.